nrk.no

Hurtigruten: hvordan sende direkte fra satellittskygge

Kategorier: NRK & NRKbeta

Satellittskygge i Geiranger

Sendingen fra MS Nordnorge går via satellitt til hovedkontrollen på Marienlyst. Men i trange fjorder og sund, faller av og til satellittdekningen ut fordi det kommer fjell mellom skipet og satellitten.

Satellittantennen ombord i MS Nordnorge

Hvor dette skjer, har vi i detalj kartlagt på forhånd, og har, for å unngå å gå i svart, sikret oss med opptak gjort under forrige seilas med MS Nordnorge. Disse opptakene ligger nå på disk på Marienlyst og avvikles konstant synkront med direktesendingen. Når vi så nærmer oss en av satellittskyggene, kan hovedkontrollen klippe inn backup-opptaket.

Satellittskygge i Geiranger

Den mest skyggefulle strekningen på turen er gjennom Storfjorden, og inn i Geiranger. I Storfjorden har vi et utfall på 32 minutter, og i Geirangerfjorden er det ikke dekning i det hele tatt.

Stratalink på dekk 7
Men i og med at Geirangerfjorden er en av turens mest spektakulære etapper, ville vi gjerne klare å gå direkte derfra. Så for å få til det har Audun Torsdalen fra Linkgruppa funnet en løsning som bruker to digital punkt til punkt-videolinker av merket Strata.

Plassering av Stratalinker

Linkene funger så lenge det er fri sikt mellom sender og mottaker, så ved å tegne inn båtens rute på kartet kunne han finne ut hvor mottakerne til linkene måtte stå.

118 kommentarer

 1. Ett lite spørsmål. Komprimeres signalet før det uplinkes til satelitt, eller går signalet ukomprimert hele veien fram til distributørene (Get, NTV, Canal Digital og Viasat), så er det opp til dem hvordan det komprimeres?

  Linkingen i Geirangerfjorden er kjempekul. Var det noen gang ett tema å bruke programlinjenettet?

  Svar på denne kommentaren

  • Ivar Heien (svar til J)

   Jeg kan forsøke å svare på spørsmålet med komprimering. Signalene komprimeres utelukkende av av NRKs eget utstyr. Denne sendingen setter spesielt store krav til kompresjonen og høy kvalitet på utstyr i alle ledd. Den største utfordringen er uplinken ifra båten. En slik uplink er smalbåndet, hvilket medfører at en må bruke en temmelig lav bitrate til kontribusjonen inn til Marienlyst. På Marienlyst blir signalet kodet igjen og sendt ut til de ulike distributørene. Distributørene gjør ikke annet enn å sende dette rett videre i sine nett.

  • Åsmund VT (svar til Ivar Heien)

   Kan legge til at det er sjelden man bruker ukomprimert video i opptak eller kontribusjon, nesten alle opptaksmedium komprimerer signalet og verken stratalink eller SNG har kapasitet til å overføre ukomprimert video. Derimot er det selvfølgelig forskjeller i graden av kompresjon. Aner ikke hvilken bitrate de har på satelittfeeden fra båten, men om jeg ikke husker helt feil opererer man i området 8-16 mbit/s for SD over strata. Til sammenligning ligger ukomprimert SD på 207 mbit/s og HD litt under 1,5 gbit/s.

   Litt usikker på hva J mener med programlinjenettet, men om han sikter til kontribusjonsnettet til Norkring så går det over kabel, så man trenger naturlig nok en link eller satelitt for å komme seg fra skipet til Norkring sine linjer.

 2. Har NRK noen planer om og lage DVD for salg fra denne serien.
  Var selv reisende m Midnatsol motsatt vei Kirkenes- Bergen i august 2010.
  Takk for et kjempefin program
  Mvh
  D.Kildal

  Svar på denne kommentaren

 3. Dette er NRK på sitt beste!! Klarer ikke løsrive meg fra seilasen. Minner fra guttedagene på 50-tallet og sivilarbeidertida på 6o-tallet seiler inn i minnet sammen med m/s «Nordnorge».Dere gjør en fantastisk jobb!

  Svar på denne kommentaren

 4. Oddvar skulstad

  Savner en liten tekst som kan vise navn på flere steder og passeringspunkter langs ruta, eventuellt kommentarer.
  Det er ikke alle som er lokalkjent på kysten.
  Kanskje et lite kartutsnitt vil være bra

  Svar på denne kommentaren

 5. Torhild Håland

  Har nå fulgt programmet 2 kvelder på rad. Flott Norgesreklame, riktig god ide. Jeg sitter likevel og ergrer meg stort over klønete reportere; Lyd er ikke slått på når intervju starter, reporter stiller spørsmål som objekt allerede har svart på. Det fremgår tydelig at de ikke er forberedt, har ikke mål eller mening med hvem de intervjuer, hva de ønsker å få ut av intervju, eller hva de skal spørre om. Ett unntak, kanskje; Intervju med sjefskokk fredad kveld gikk bra. De må også ta en liten ingress før intervju, det skjer ikke. Intervju er uventet, og man vet ikke hva/hvem som kommer. Dette må dere bli mer profesjonelle på.

  Svar på denne kommentaren

  • Henrik Krogstad (svar til Torhild Håland)

   Det er ikke lett å drive med TV på direkten. Det er en grunn til at de fleste sendinger idag er opptak. Da blir resultatet alltids mer proft.
   Jeg synes de gjør en god jobb med de mulighetene de har, og med tanke på at de skal lytte til flere enn bare intervjuobjektene på en gang.

  • Synes det passer konseptet veldig bra at ting tas på sparket. Det er fasinerende og utrolig at dette går an å få til i det hele tatt.
   Publikumsinterressen viser jo at dette er en knallsuksess, og det ser ut til at det baller på seg mer og mer etterhvert som folk blir oppmerksom på hva som foregår. Stå på og fortsett på samme måten.

  • Svaret findes i tidligere indlæg fra NRK – gyrostabilisation:

   «Det ble heist ombord en 3-axis gyrostabilsert VSAT-antenne. Antennediameteren er på 1,5m, og den har en antennegain på 45,1dB. Den jobber i KU-bånd, altså i frekvensområdet 14-14,5GHz sendefrekvens, og 10,7-12,75 GHz mottaksfrekvens og Det sitter en 16W SSPA (sluttforsterker) sammen med antenna. Vekta på antenna er 233kg. Vi skal bruke denne til å sende tv-signalet som en DVB S2-feed, ikke som en dataforbindelse via VSAT. Jeg er ikke kjent med at andre har gjort tilsvarende sending på en slik maritim antenne tidligere.»

   Kilde: nrkbeta.no/2011/03/30/hurtigruten-minutt-for-minutt-status/

 6. Noen med kontakter i nyhetsavdelingen bør få tullebukkene i Reuters til å endre http-linken i artikkelen som nå begynner å spres worldwide (den peker til nett-tv som ikke er tilgjengelig utenfor norge.)

  Svar på denne kommentaren

 7. John Erlandsen

  Hej i det høje nord.
  Genial ide , fine og imformative billeder. Går lige i hjertt på en gammel sejler og skibsreparatør fra ABB , Fredericia.
  Svært at løsrive sig.
  Følger ruten på Marine Traffic.com.
  Kun Nordmænd kan finde på sådan en kuleskør og genial ide . Tak for det Norge. Knus og klemmer til alle.

  Svar på denne kommentaren

 8. Flott program dere sender. En reise som dette langs kysten er en reise over grundt og dypt vann. Hadde vært artig med en visning på skjermen som viser avstand fra skutebunn til sjøbunn!! Savner også stedsnavn som vises lenger på skjermen.

  Svar på denne kommentaren

 9. Det er ikke bare Nordmenn som ser Hurtigruten. Folk her på Island fölger med. Jeg så förr i dag tilfeldigvis dette program og ferjen sejle ind til Geiranger-fjorden, hvor jeg var for 3 år siden på ferie med familjen. Jeg så også tilfeldigvis Bergens-banen i fjor, og var den dag mange stunder foran TV. Min kone trodde jeg var vanvittig! Nå sitter hun ved siden af mig og fölger også med.

  Jeg anede ikke at dette var direkt sendning förr end i kveld. Jeg jobber selv for TV 2 i Reykjavik og sier til NRK: Jeg gratulerer med alle disse tekniske lösninger! Dette program er vendepunkt for TV i hele verden!

  Svar på denne kommentaren

 10. Hei, all berømmelse for det dere har fått til. Jeg har imidlertid en feilrapport, men er usikker på hvor den skal sendes, så jeg skriver den her så får dere være så snille å passe på at de rette folkene får den:

  Når man bruker den fremragende funksjonen i nettstreamingen at man kan klikke på kartet, på et av punktene på den røde linjen som markerer hvor MS Nordnorge allerede har vært, for å se det dere filmet på det punktet, så får man av og til helt urelatert videomateriale. Dette har hendt flere ganger, og kommer sporadisk. Det retter seg opp når jeg klikker på et annet slikt «waypoint». F.eks. fikk jeg opp Alf Hildrums intervju i Dagsrevyen (to dager siden) på et tidspunkt. Så tydeligvis har dere noe som går galt på videoserverne et sted.

  Svar på denne kommentaren

 11. Men live….? Det er jo faktisk mulig å kjøre hele seansen live, blant annet ved hjelp av punk til punkt-linker og speil.. Evt.. Punkt til punkt til fly away sng på fjelltopp osv.

  Hvorfor tillater dere å senke dette til å være live, men med enkelte «live on tape» strekk. Litt skuffa over akkurat det når dere ellers gjør en såpass «sinnsyk» (med positivt fortegn) og god produksjon…

  Lykke til videre…

  Svar på denne kommentaren

 12. Per Eliassen

  Det ble i meste laget, for kjedelig og stille ved avseiling fra Bergen, men sannelig tok det seg opp fredag kveld. Ved passering Bjørnsund og Bud, for ikke å snakke om Kvitholmen fyr på Hustadvika, ble det i meste laget for en tidligere kystseiler. Maken til oppslutning fra kystfolket skal en lete lenge etter. Det var rørende å se folk på alle hauger rundt på Bud og Bjørnsund, men da tårnet på Kvitholmen også var befolket med flagg og det hele -godt over midnatt, da rant tårene.
  Forøvrig, som gammel reporter i media, er bilder uten tekst noe av det verste jeg ser. Det er ved vår lange kyst at historien er eldst, og det er utrolig mye som kan fortelles langs hurtigrutas led – istedet for for lyden fra baugsjøen. Men for all del del – stevn frem som dere seiler. Jeg gleder meg til alt nord for Vestfjorden.

  Svar på denne kommentaren

  • frode mathisen (svar til halalgeir)

   ja jeg er helt enig…har vært lei av lisensen men bare dette programmet gjør det virkelig verdt det. 🙂 får bare håpe det evn kommer flere turer dere kan sende live fra også. 🙂 dette og 17 mai feiringa er høydepunktene i nrk

 13. Folkefest!

  Fantastisk å kunne dele dette med venner i utlandet, at de kan se en del av Norge de aldri ellers ville fått muligheten til å se.

  Dette streames live på jobben, står på som bakgrunnslyd og bilde når jeg kommer hjem, og det fungerer perfekt.

  Noen utbedringer er jo selvfølgelig ønskelig:

  – Info om sanger må stå lenger, det er mange av oss som ikke følger med hele tiden, og 5 sekunder på begynnelsen av sangen er for lite.
  La det heller stå en stund, og vis samme info på slutten av sangene også.

  – Info om stedene man passerer, og gjerne også andre skip bør også stå på skjermen lenger.

  Det er gøy å få spørsmål om hvorfor det er så lyst, om alle bor ved sjøen, om alle har båter etc..

  Jeg digger at vi har en rikskringkaster som er gal nok til å kjøre et prosjekt som det her!

  Svar på denne kommentaren

 14. Eining med Joakim. Chaten på nrk.no/hurtigruten har utarta seg til nær det verste av barnsleg oppførsel (for å seia det mildt.)

  dersom moderator midlertidig kan blokkera enkeltidentitetar for innlogga brukarar kunne det vera godt å gjera det no.

  Svar på denne kommentaren

 15. Liv Turid Sognebro

  Kjempeflott sending. Jeg har nesten ikke tid til å sove. Jeg kjenner igjen stedene og minrer. Dette er virkelig bra. Men et lite tips er å lære reporterne til å holde mikrofonen riktig når de intervjuer. Det er ofte vanskelig å høre hva reporter spør om. Og mange ganger er svarene vanskelig å høre.

  Ellers er dette kjempeflott
  Hilsen en gammel guide.

  Svar på denne kommentaren

 16. Kjempesending! Det er ett eller annet ved live-dimensjonen som gjør at dette blir så fascinerende. Kjenner mange i utlandet som også er helt betatt av dette prosjektet. Hadde dere fått ut mer omtale til verden på forhånd, tror jeg seertallene ville blitt helt avsindige. Tyskland, Russland, USA, you name it!

  For min del er det mimring og kos, fantastisk!

  Takk NRK – lisensen verdt hver krone 🙂

  Svar på denne kommentaren

 17. Øystein Hamran

  Gratulerer NRK
  Denne sendingen får hjertet til å slå litt fortere.
  Fantastisk god ide – ingen kan overgå den.
  Dere viser Norge på det beste…
  Hilsen Utfløtta Lofotværing..

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Petter Moshus)

   Hehe. Hei, Petter.
   Min innsats med båten har vært relativt beskjeden – jeg har skrevet en artikkel og ellers stort sett gått i veien for dem som har gjort en innsats, i NRKbetaredaksjonen er det først og fremst Jon Ståle og dernest Henrik som har fått saltvann i fjeset, mesteparten av produksjonen er et NRK Bergen-prosjekt.

   Men hyggelig med hilsen 🙂

  • Dyktig gjort og et knallbra påfunn!
   Spesiell hilsen til Jon Ståle Carlsen fra meg – tror ikke han har noe latmannsliv på turen 🙂
   Takk også for råd om å oppgradere til nyeste versjon av Flash Player!

 18. Sivert Sæterbø

  Tyskerne sendte natt-TV fra togreiser fra flere land over Astra-satellittene (19,2 grader øst) allerede for ca 20 år siden…Jeg hadde et avangsert motorstyrt satellittanlegg og såg mye rart i 90 årene, spesielt før det hele ble digitaliserte mot slutten av tiåret.

  Sendingene startet rundt midnatt og varte til 06, og fortsatte der de slapp neste natt til turen var over.

  Tyskerne sendte togreiser fra flere land, INKL. FRA NORGE. Jeg kan huske reiser fra flere togstrekninger i vårt eget kongeriket. Så her er nok NRK noe sent ute… Kan til og med huske at jeg sendte mail til NRK etter at internet kom for fullt i 1995 og fortalte de om hva jeg hadde sett, og hva såg snart hver natt jeg orket å sitte opp. Men hos NRK var interessen NULL.

  Tyskerne sendte også båtreiser på kanaler nedover i Europa, og fra elvene fra Rhinen og fra Donau…

  Men ikke nok med det, de tyske kanalene viste også reiser med den norske Hurtigruten for snart 20, eller i allefall ca 15 år siden, og fra M/S Victoria opp Telemarkskanalen.

  Nå bor jeg på et sted på kloden så jeg tar ikke inn Astra-satellittene, men går ut i fra at sendingene fortsetter hver natt.. Siste gangen jeg sjekket opp var i 2002, da sendte i allefall, og da hadde de holdt på hver natt i over 10 år.

  Dette satt jeg ofte oppe om natten og såg på i 90-årene. I tillegg til alt dette sendte de også non stop fra romfergeturene om natten. Der er det natt ca hvert 90. minutt, men de klippen som oftest natten, ikke alltid, og viste bare fra den lyse siden som hele tiden beveger seg med jordrotasjonen ca 1700 km/t.

  At NRK nå sender live, kontra at slike program går i opptak har liten praktisk betydning for folk flest, men forstår at det er interessant for NRK å leke seg litt ekstra.

  Men da kan man lett miste OL-sendingene til TV2…

  Svar på denne kommentaren

  • Bare for å forsvare den Live biten så hadde dette programmet vært gørr kjedelig hvis det hadde vært opptak! Folkene langs kysten og båtene er det som driver programmet! Det at folk kan møte opp og se seg selv på TV er alfaomega i denne sendingen! Hadde det vært opptak hadde det bare vært bølger og sol.. Du hadde mest sannsynlig ikke hørt om denne sendingen eller at det hadde vært så mye engasjement rundt sendingen.
   Kan garantere at ingen hadde møtt opp slik som nå for å følge/ ta i mot hurtigruten hvis det var opptak! Spessielt nå kl: 01:00
   Så live var et riktig valg! 🙂

   Ellers fantastisk sending nå i solnedgangen!
   Må gjerne få litt mer infor om sendingen, Kameraer, typer, plassering osv for oss TV-nerder! 🙂

 19. Björn fra Sverige

  En så lång båtresa kan bli långtråkig, men nu kl 15:45 blev det betydligt intressantare, när vi fick följa med NRKs reporter på en rundtur på båten och prata med personal och passagerare. Vi önskar mera intervjuer!

  Svar på denne kommentaren

 20. Karstein Lied

  Veldig fint program, med flotte bilder av en strålende natur. Jeg savner litt flere opplysninger om stedsnavn underveis. Det hadde også vært fint om kartet med båtens posisjon kunne vært vist hyppigere og mer systematisk.

  Svar på denne kommentaren

 21. Dette er tv på sitt aller beste !! Gratulerer NRK, både med ideen og ikke minst gjennomføringen ! Jeg er så stolt over dette vakre landet vårt – og; en stor takk, for at vi får være med på denne eventyrlige «reisen» !!

  Svar på denne kommentaren

 22. Sendingen er fantastisk. Går ikke an å la være å se på. Rørende og fint å se folk på hver en holme. Jeg ser også at sendingen har tatt seg betraktelig opp siden starten i Bergen, der det kanskje var litt vimsete. Skuffer meg litt at gamle film-klipp blir klasket over hele midten av skjermen. Det kunne blitt vist i et hjørne av skjermen, eller på en side (På Bergensbanen var slike klipp i et mindre vindu i hjørnet). Intervjuene er mål- og meningsløse. Men det er vel som dere sier at det er ikke så enkelt på direkten.

  Svar på denne kommentaren

 23. Finn B Petersen

  En fantastisk udsendelse – jeg er helt grebet af den norske natur men har aldrig selv sejlet med hurtigruten. Mine forældre sejlede turen for ca. 20 år siden – ganske heftigt at kunne «følge deres fodspor» på denne måde.
  Jeg giver en tidligere kommentatør ret i at noget mere international reklame for net-udsendelsen ville kunne brinde mange flere seere og være den bedste norske reklame norsk turisme kunne få.
  Fortsat god rejse – jeg følger med her fra Danmark.

  Svar på denne kommentaren

 24. Magne Larsen Rasvåg

  Fantastik fjernsyn ,vi har tatt turen for to år siden med samme båt så vi sitter med Norgesatlasen
  og følger med.MEN !!! dere må si til de som har kontrollen at de tar vekk lyden av baufossen nå det sendes andre programsnutter eller musikk eller noen blir interjuvet. Dette var moro super reklame for NRK og Hurtigruten en rediger serie kan selges til hele verden Tusen takk

  Svar på denne kommentaren

 25. Tom Harry Johansen

  Kjempefint prosjekt, nyter hvert minutt.På 70 tallet seilte jeg som byssegutt et par år på hurtigruta,så når jeg så dere skulle sende hele turen,kjøpte jeg meg en DM 8000 HD og bluray brenner,så jeg har nesten full jobb å brenne alt ut.Blir fint å kunne sette seg ned å ta en titt i ettertid.

  Svar på denne kommentaren

 26. Gudrun Gardsjord

  Først av alt: Strålende av NRK å lage en slik sending!
  Men jeg har noen kommentarer.
  1. Vet at det ligger kart med posisjon for båten på nrk.no. Dette fikk jeg opp på jobben i går (jobbber i NRK) Men her hjemme får jeg bare opp feil på siden. Riktignok vises informasjo om prosjektet, men det er også alt.
  2. Når det sendes musikk ligger det infomasjon om hva det er noen sekunder. Hvorfor kan ikke informasjonen ligge så lenge musikken er der? Dette særlig fordi dette jo er et program der man går litt til og fra. Vil tro de færreste niglaner på skjermen hele tida..
  3 Samme gjelder informasjon om steder vi passerer. Virker som man er altfor redd for at info skal ligge for lenge!
  4. Ros til Kari Toft for å ta oss med rundt i båten! Mer av det og gjerne mer info fra programverter. Syns det er fint når dere går inn og informerer om steder vi passerer. Men ellers; takk for vidunderlig program, flott å høre bølgene!

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Gudrun Gardsjord)

   Til pkt 1: dersom du ikke har oppgradert til nyeste versjon av Flash, får du bare hvite felter på de mer fancy tingene.

  • Are Bølstad (svar til Gudrun Gardsjord)

   Hei Gudrun! Enig i dine kommentarer, og et absolutt fantastisk program i all sin galskap! Kunne ønske meg litt mer av livet ombord på båten, alle oppgaver som løses «i det skjulte», og oftere et kart som viser posisjon. Ikke alle har pc’en på i stua… Men nettene tilbringes nå på pc-rommet med streaming av programmet og muligens et øye åpent… Takk for et flott prosjekt!

 27. karin graver

  Kjempeartig TV! Vanskelig å løsrive seg!

  Jeg har reist deler av strekningen, og jeg syns det er kjempespennende å se igjen!

  Men jeg savner kommentarer og forklaringer på ting som foregår. F.eks.: En båt ble nettopp heist ombord. Hva var det ??

  Gjerne også litt mer om severdigheter underveis.

  Svar på denne kommentaren

 28. NRK gjør en fantastisk jobb, og du verden for et flott produkt dere leverer.
  Jeg har kjentfolk i Australia som følger med på disse LIVE sendingene. Dette er personer som har vært med på en rundtur tidligere, og såm nå gjenopplever det hele.
  Tusen takk skal dere ha NRK !

  Svar på denne kommentaren

 29. Angående min forrige kommentar: Akkurat det jeg mente, ja 🙂 (Jmf. «Vinkeballkongen»). Hadde også vært mulig og av og til bruke en slik rute til å filme noe annet enn det som filmes i hovedbildet. Folk vinker på den ene siden av båten. En båt passerer på andre siden (i et hjørnevindu). Mange muligheter.
  En spesiell fjellformasjon som hovedbilde – folk som vinker i et hjørnebilde.
  Mange muligheter her.

  Svar på denne kommentaren

 30. Super sending, går kontinuerlig i bakgrunnen og bruker altfor mye tid forran tven 🙂 Morsomt å se hvordan folk blir ringt opp mens de sitter i båt 🙂

  Sitter også en del og følger med på sjøkartet mens den skrider frem, så det hadde vært veldig fint om sjøkartet fra kartvesenet også hadde vært et valg på nettsiden.

  Svar på denne kommentaren

 31. Hej

  Vældigt fin at I har lavet en sådan udsendelse, sidder i Helsingborg og kigger på den en gang imellem.

  Jeg sidder og får flashback fra da jeg var på turen t/r og genopfrisker alle de gode minder som jeg fik for næsten 12 år siden.

  Udsendelsen giver mig lyst til at tage på turen endnu en gang.

  Hilsen

  Paw

  Svar på denne kommentaren

 32. Gudrun Gardsjord

  Skulle ønske programlederne var mer framme. F.eks. fortalt oss hvorfor redningsskøyta var der, hvorfor den sprøyter ut vann hele tida. Er det fordi Elin fikk kritikk for å være for mye tilstede i Bergensbanen? I alle fall, Elin, jeg er helt uenig. Hev deg over kritikken!

  Svar på denne kommentaren

 33. Birgit, hvis du går inn på nrk.no/hurtigruten/ og klikker deg inn på Trondheim kan du se noe av kunsten som er ombord på MS Richard With. MS Nordnorge og Richard With lå til kai side om side og reporteren var innom sistnevnte en snartur like før RWs avgang.

  ========================

  Spørsmål til NRK: Det er mye usikkerhet rundt hva dere legger ut for gjenbruk, noen steder står det at alt materiale vil bli lagt ut til bruk og andre steder sies det kun frontkameraet. Er det mulig å få et endelig svar?

  Hvis det kun er frontkameraet som legges ut til gjenbruk så er det isåfall en veldig skuffende nedtur. Selv om timelapse var veldig populært mht. Bergensbanen så er det flere som hadde litt større forventinger nå når norskekysten vises fram i all sin prakt.
  En baug med en stang som tar opp halve bildet gjør at materialet er til liten annen nytte enn timelapse, og de skikkelige flotte bildene med nærbilder av fossefall, gårder, fjellhøyder, osv. er det som er virkelig interessant for oss som ønsker å legge litt mer flid i arbeidet med å vise fram naturen vår.
  Jeg håper jeg har blitt feilinformert og at vi faktisk får gjenbruke de flotteste bildene som ruller over skjermen.

  Takk for en fantastisk reise så langt.

  Svar på denne kommentaren

  • Hallvor Engen (svar til Dan1)

   Her må jeg bare si meg helt enig. Selv om frontkameraet er grunnlaget blir mesteparten av de virkelig flotte bildene tatt med sidekameraene, eller fra land. Så selv om dette vil bli mye mer klipp og biter og ikke sammenhengende som frontkameraet bør dere virkelig prøve å legge ut mye av materialet fra de andre kameraene. Hva hadde f.eks Geiranger blitt med bare frontkamera-bilde?

   Dere bør vel ikke legge ut ting med gjennkjenbare personer så mye av folkene som vinker og småbåtene og sånt bør dere vel ikke legge ut, men ellers bør dere kunne legge ut mye.

 34. Flott med «slow» TV! Skulle gjerne sett en «live» klokke pà internett lösningen – spesielt interessant for de som ikke kjenner til midnattsola (klokka i tittel feltet oppdateres ikke)! Hva med à snu sekvensen av chattene og vis de siste först. Fortsatt god tur nordover! En ny hilsen fra Sveits

  Svar på denne kommentaren

 35. Sigurd Schaathun

  Kommer det mer making of etterhvert?
  Har hørt tallet 11 om antall kameraer og sett et bilde av mobilt kontrollrom. Kan vi få vite mer?
  Kameraet på baugen – hva slags kamera er det?
  Kameraet med de fantastiske nærbildene: er det gyrostabilisert?
  Hvordan får dere trukket kabler og likevel bevart brannintegriteten?
  Hvor mange er på jobb for å få det til å gå rundt? Hvor mange har dere på båten?

  Svar på denne kommentaren

 36. Tormod Ulstein

  Det er svært mange som liker å følge med på sitt eige kart. Dei ynskjer å samhaldet bilda på skjermen med det ein ser i TV-en. Men dette er nesten uråd , då det vert oppslyst so sjeldan kva ein ser, eller kvar ein er.
  Det er mange som har utrykt dette som eit minus i programmet.
  Elles er det eir fint program!

  Svar på denne kommentaren

 37. Are Bølstad

  Har noen regnet på hvor mange forstyrrende og irriterende reklameavbrudd det ville ha vært om dette prosjektet hadde vært sendt på TV2? Hele ideen med slow time ville jo da ha gått i kjølvannet!? Hilsen en lykkelig lisensbetaler!

  Svar på denne kommentaren

 38. Johnny A. Solbu

  Jeg lurer bare på om noen hos dere i NRK vet noe om hvor ideen om hurtigruta kom. Har hørt ad omveier at det skal ha vært på grunn av en kommentar her på nrkbeta da Bergensbanen ble sendt, hvor noen sa på spøk at Hurtigruta var neste. :-)=

  Svar på denne kommentaren

  • kmflakstad (svar til Johnny A. Solbu)

   Her er det nevnt:
   nrkbeta.no/2009/11/29/uka-som-gikk-48/

   Sitat:
   Bergensbanen minutt for minutt fikk over 600 tilhengere på Facebook, og der foregår fortsatt diskusjonen. En av de bedre idéene som dukket opp på Twitter fredagskvelden var å gjøre et lignende prosjekt for hurtigruta. Sett et kamera i baugen og film hele turen Bergen-Kirkenes-Bergen. 11 dager – perfekt for NRK2 i romjula og nyttårshelg neste år!

 39. Grunnen til at jeg spurte om distributørene kodet signalet selv, er at SVT kjører den løsningen. SVT kjører bare HD-SDI ut. Fem distibutører tar seg av å kode HD-signalet etter SVT’s forskrifter. Konvertering til SD signal, virker deg som de gjør som de vil selv, og vil gjøre det så lenge det er marked for det.
  svt.se/2.152197/1.2408782/expert

  Svar på denne kommentaren

 40. Satt og så på sendingen for strekningen Rørvik – Sandnessjøen så lenge øynene ville holde seg opp i natt. NRK har hatt griseflaks med vær og vind på den strekningen. Råere reklame for verdensarvområdet Vega og omegn skal en lete lenge etter. Fantastisk med sola som omtrent ikke var under horisonten, kun skjult bak Dønnamannen en periode. Sikkert mang en utflytta kystboer fra det distriktet som kunne finne på å lengte hjem hvis de så på.

  Svar på denne kommentaren

 41. Hvor blir det av torrentene? Hittil har det bare blitt lagt ut nr 2, 3, 4, 5, 6 og 8. Det sto at de skulle legges ut fortløpende, men de har bare kommet til Kristiansund foreløpig, mens Hurtigruta er allerede i Bodø. Er sikkert mye rift om nedlastingene, men det kunne være greit å vite hva som skjer med torrentene?

  Men ellers: Et fantastisk program. Greit at det ikke er kommentatorer hele tiden, ingen vits i å prate ihjel den norske naturen!

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Eirik Lie)

   Vi har hatt noen tekniske problemer og forsinkelser med noe av materialet, de manglende episodene kommer så raskt som mulig. Filene må kodes, overføres til disk, disken må settes av i havn og kjøres til overkopiering. De fører til litt forsinkelse i flyten, men de jobber så raskt de kan. Hold ut!

  • Eirik Lie (svar til Anders Hofseth)

   Tusen takk for kjapt svar!
   Uansett et meget imponerende teknisk opplegg bak det hele, og det ville vel vært merkelig om alt skulle ha gått helt etter planen.
   Seertall og interesse generelt må vel ha vært i overkant av hva selv de mest optimistiske blant dere hadde forventet?

 42. Lisbeth Coucheron

  Fantastiske fjorder og fjell vi har, og for en publikumsoppslutning:-)
  Tårene sitter løst når en ser hvor vakker kysten vår er!

  For en norgesreklame! – Tusen takk NRK:-)

  Hilsen en utflytta nordlending

  Svar på denne kommentaren

 43. ER DET MULIG å sitte å jabbe bort hele LOFOTEN og møtet med en annen hurtigrute?? Hvor mange tusen har ventet på akkurat dette???

  Det er liksom ingen mellomting her
  Enten får vi ikke vite noe om noe, eller sitter noen å sjabber en hel strekning!

  Svar på denne kommentaren

 44. Ser dere legger ut video fra frontkameraet som torrent, men jeg hadde vært mye mer interessert i å se alt det som går på fjernsynet. Kommer dette også på torrent etter hvert?

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Bjørnar)

   Hei Bjørnar.

   Produksjonen du ser på Nrk2 kan på grunn av blant annet musikkbruk, og arkivinnslag, ikke deles via bit-torrent. Men du kan alt sammen det når du vil om igjen på nrk.no/hurtigruten.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Bjørnar)

   Å redigere vekk innslag og erstatte musikk på over 100 timer TV innebærer endel arbeide, vil gjette top-of-head flere månedsverk – bare det å se gjennom materialet innenfor normale arbeidsdager tar nær fire uker…

  • Haakon Løtveit (svar til Anders Hofseth)

   Vel, det kan vel anses som en sommerjobb for fattige studenter? Regner med du kan få ganske mange av oss ihvertfall…

   Vinn vinn, vi kan tjene noen penger, og NRK får jobben gjort billigere en faglært personale ville gjort det, og jobben til faglært personale blir ikke truet.

  • Hva med å bare fjerne hele lydklippet? Lyden av bølgeskvulp og prating er jo ikke det som er det viktigste for rebruk og miksing. Da er det kun deler med arkivklipp som må editeres ut. Det vil være vesentlig mindre arbeid, NRK har råd til å ta seg tid til det. Heller en lydløs samling av den beste filmingen enn å ikke kunne bruke den i det hele tatt..

 45. Jeg er nesten målløs. Er dere selv klar over hvilket fenomen dere har skapt her? Jeg håper dere får tid til å la dette synke innover dere snart.

  Dette er noe av det største og mest unike norsk TV noengang har gjort. Det er DETTE som er NRK. La nå TV2 få drive hopp og hei med OL og fotball og slikt, de ville ALDRI vært i stand til å skape en slik nasjonalromantisk episk saga.

  Gratulerer! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 46. hej vil sige det er det bedste program jeg nogen gang har set , har næsten ikke sovet, optager det hele til senere kigning, det fylder meget, så jeg håber også på en bluray udgivelse hvor kvalitet er i top. jeg synes også der skulle være billede fra maskinrum og de forskellige kahyt kategorier, har bare set de mindste, mere fra alle arbejdspladser ombord hvis det kan lade sig gøre, måske ikke så sjov for dem ombord med kamara omkring sig hele tiden , men lidt mere tak.mere fra madsalen når alt mad er opstillet kunne være sjov at se hvor meget der egentlig er .

  Svar på denne kommentaren

 47. Det er fantastiske bilder med utrolig god zom,
  Det jeg har savnet er en kjentmann som kunne fortelle lit om samfunn, historie og særpreg i landskapet, mm. i det området hurtigruten seiler.
  Jeg ble spesielt skuffet ved pasering Leka det var knapy et bilde utover mot Leka «Lekamøya» er riktignok naken, men ikke uanstendig, Steinstinden og de røde fjellene på yttersia ville vert fantastisk sett fra Melstein i solnedgangen.
  Planlegges det en lignende tur på sydgående?

  Svar på denne kommentaren

 48. Skuffende start, men ble bare bedre og bedre. Hadde jeg skjønt hva dette kunne bli, hadde jeg kjøpt meg en harddisk som tok opp hele greia! Jeg vil gjerne se ALT, derfor lurer jeg på: kommer det i reprise noen gang??

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til EMJ)

   Hei EMJ.

   Det er vel lite trolig at hele sendingen blir sendt i reprise på TV, men du kan se hele turen om igjen når du vil på nrk.no/hurtigruten.

  • Johnny A. Solbu (svar til Jon Ståle Carlsen)

   Problemet med å bruke nrk.no/hurtigruten er at den er ikke tilgejengelig for de av oss som av ulike årsaker har bevisst valgt å ikke installere Flashplayer.
   Og poenget med å ønske det i reprise er nettopp å kunne ta opp sendingen med alle kameravinkler og musikk som sendes. Torrenten inneholder så vidt jeg forstår bare frontkameraet.

 49. Liv Turid Sognebro

  Jeg har nesten ikke sovet. Dette er spenende med flott natur. Jeg er som gammel guide godt kjent langs kysten vår og må si meg enige med de som savner en kjentmann til å fortelle litt om stedene på turen. Som reiseleder og guide må jeg alltid forberede meg når jeg skal på turer i»ukjent farvann». Forberedelsene er tidkrevende, men det er nødvendig. Dette programmet er flott Norges reklame. Men det finnes både nordmenn og andre som ville fått mye mer ut av sendingen med litt kjentmannsopplysninger. Det er dårlig når det vises bilde hvor Sæle står med en fystikkeske i hånden og sier at furua på esken skal vistnok stå på en av øyene her.-Jeg er ikke lokalkjent, men kanskje noen vet dette-, sier hun. Det må litt bedre forberedelser til. Det finnes nok av norske guider som er lokalkjent langs kysten da de stadig reiser med grupper.En av disse burde vært invitert med.
  Men programmet er spektakulært.

  Svar på denne kommentaren

 50. Aleksander Johansen

  Hei!

  Hvilken typer kamera er brukt? (produsent og programvare for styring)

  blir fasinert over kvalitet selv på ultrazoom som noen av kameraene åpenbart har.

  Er Stratalink enhetene motorisert for justering mot motpart av PTP link?

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Sandnes (svar til Aleksander Johansen)

   Siden jeg opererte Strata-link fra land (Storfossen ved Hellesylt) da båten gikk inn Geirangerfjorden, kan jeg svare på det: de er ikke motoriserte, styres manuelt fra både land og båt. Stratalinkene er forøvrig ikke så veldig kritiske på retningen når avstanden er forholdsvis kort, men når avstanden øker må man helst treffe sånn noenlunde ja.

 51. Liv Turid Sognebro

  Nå er vi i Havøysund. Hvorfor intervjues ikke de som står med FN flagget?. Det kunne vært interesant. Istenfor at vi hele tiden ser bilder fra Trucken som kjører vare ut og inn.

  Det er stor forskjell på reporterne. La oss få henne som tok oss med i motorrommet. Hun kan dette med å intervjue de riktige personene både på land og til vanns. Hun gjør at turen blir mer interesang.

  Svar på denne kommentaren

 52. Liv Turid Sognebro

  Her i Havøysund og noen andre steder hurtigruten har vært innom, har det vært folk med samedrakt på kaia. Hvorfor ikke ta en prat med de og drakten deres. Programmet er jo fantastisk god Norges reklame.

  Jeg følger med natt og dag og koser meg.

  Svar på denne kommentaren

 53. Bjørn Olav Aspelund

  Dere MÅ på en eller annen måte åpne for nedlasting eller salg av DVD med hele programmet. Det er jo mye bra musikk, men også interessante intervjuer og gamle programinnslag.

  Kan ikke skjønne annet enn at det er mange som interessert i dette?

  Dette var en STOR serie, NRK! Gratulerer! Etter slukking av VHF-nettet har vi bare NRK, og savner ikke TV pjatt 2 et øyeblikk.

  KUDOS til lisensgutta på Marienlyst!

  Svar på denne kommentaren

 54. Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Hvil dere, NRK2 og #Hurtigruten, det har dere fortjent!

  […] slikt lages å se på NRK­Be­tas “Hur­tig­ru­ten: Noen glimt bak kame­ra­ene” og “Hur­tig­ru­ten: hvor­dan sende direkte fra satel­litt­skygge”. Det er ikke bare å sette opp et kamera og la det gå i fem og et halvt døgn. De for­tje­ner […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.