nrk.no

Det du trenger å vite før du kjøper kamera

Kategori: Foto


Sommeren er her og ferietiden nærmer seg. Høysesong for bruk av kamera. Opplevelsene må jo dokumenteres! Og mange velger å kjøpe helt nytt kamera før de drar. Problemet er bare at det er så vanskelig å vite hvilket kamera du skal velge. NRKbeta hjelper deg.

Utfordringen blir ikke enklere av at det bare er du som vet hvilket kamera som er best for akkurat deg. Eksperter og selgere kjenner ikke dine behov. Alle kamera inneholder en haug med kompromiss. Billedkvalitet på bekostning av størrelse og vekt. Lysfølsomhet på bekostning av oppløsning. Batterikapasitet på bekostning av funksjonalitet…

Jeg er selv på jakt etter et godt kompaktkamera som jeg kan ha med meg når speilrefleksen blir for stor og mobilkamera for dårlig. Jeg har fremdeles ikke klart å bestemme meg. Tidligere i vår så jeg litt på noen relativt små kamera med stor sensor: Jakten på det perfekte kamera – Fujifilm X100 og Sony NEX5.

Nå ser jeg på enda mindre kamera og på min vei har jeg funnet en del bra ressurser for deg som vil sammenligne og vurdere.

1. DPreview

Et av hovednettstedene for grundige kameratester. Sjekk om de har testet kameraet du vurderer før du kjøper. De har lang erfaring og skriver grundige tester med vurderinger, testbilder og analyse.

2. Snapsort

Fint sted for å sammenligne tekniske spesifikasjoner. Jeg vurderer blant annet Canon S95 opp mot Olympus XZ-1 som potensielle kompaktkamera. Her kan du raskt sjekke dem mot hverandre rent funksjonalitetsmessig.

3. Imaging Resource Comparometer

Her kan du sammenligne teknisk kvalitet på bilder tatt med forskjellige kamera i de samme omgivelsene. Imaging Resource har også gode kameratester.

4. For optikk: The Digital Picture

Her kan du sammenligne objektiver. Fra Canon, Nikon, Sigma, Tamron og Zeiss. Bildet under viser Canon 135 mm f2 L sammenlignet med Nikon 135 mm f2D AF. Begge på blender 2.

Blant de norske nettstedene er det ofte Akam som får min oppmerksomhet når jeg leter etter info om kamera.

Hva er deres favorittressurser når dere skal kjøpe nytt kamera?

5 kommentarer

  1. Håkon T Sønderland

    photographyblog.com/ er bra på nyheter og tester.

    Og så anbefaler jeg din lokale fotoklubb!

    Snapsort og The Digital Picture er nye for meg. Jeg ble umiddlebar litt skeptisk når jeg ser sammenligningene der.

    Olympus XZ-1 får 69 poeng mot Canon S95 100 poeng hos Snapsort? Det rimer heller dårlig. Canon S95 får masse poeng fordi det er populært, ikke så rart når det har vært i handelen mye lenger? Hos dpreview så får disse henholdvis 74% og 72%, altså omvent konklusjon. Jeg kan heller ikke finne noen forklaring på metodikken deres. Hvordan kommer de frem til sin underlige svar? Skeptisk.

    I praksis er vel The Digital Picture en ren Canon fan side? Forøvrig var det en veldig sær sammenligning av objektiver du hadde gjort. DC på Nikon er Defocus Control noe som indikerer at dette er spesialobjektiver for å kunne selektivt sette ting ut av fokus.

    Svar på denne kommentaren

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Håkon T Sønderland)

      Takk! Photography Blog er bra.

      Og jeg er enig i at poengene på Snapsort er ubrukelige. Men det er en veldig fin side for å sammenligne tekniske spesifikasjoner raskt.

      Og det er riktig at Bryan Carnathan bak The Digital Picture har mest fokus på Canon. Men han har som du ser selv ser gjort grundige analyser av mange andre objektiv også.

      Når det gjelder illustrasjonsbildet var det ganske tilfeldig valgt. Ville bare ha to objektiv med samme lysstyrke og brennvidde fra to forskjellige leverandører.

  2. Jeg bruker Alatest (http://www.alatest.no) en del. De samler resultater fra mange tester og brukererfaringer og gir kameraet en samlet score som f. eks. 95/100. det gir en rask indikasjon på hvordan kameraet er og de har lenker til mange tester. Men resultatene må tas med en klype salt. For eksempel kan et kamera med en alaScore på 85/100 ha én profesjonell test og 100 brukererfaringer fra butikker som amazon.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.