nrk.no

Hold deg tørr med værradaren på yr.no

Kategorier: Forskning & NRK

Foto av regndråper på et vindu. Gråvær på utsiden.

Yr.nos beste verktøy mot vått hår brukes alt for lite. NRKbeta gir deg et crashkurs i å bruke værradaren.

Foto av regndråper på et vindu. Gråvær på utsiden.

Who’ll Stop The Rain?

Jeg er (på godværsdager) i den lykkelige situasjon at jeg bor i gangavstand fra NRK. På dager med dårlig vær kan det være litt kjedeligere – særlig om det har vært godt vær om morgenen, men regner når jeg skal hjem, slik at jeg står der uten paraply. På dager været steller seg slik, bruker jeg værradaren på yr.no for å komme meg tørrest mulig hjem: Jeg ser rett og slett på de drivende nedbørsområdene på skjermen, sammenlikner med klokken og det jeg ser utenfor vinduet og prøver å halse hjem i en timinutters luke. Det pleier å virke. På dager været er som idag – hvor det er liten tvil om at det skal regne, spørsmålet er snarere når – er det nyttig å kjenne værradaren.

Hva gjør værradaren?

De vanligste varselfunksjonene på yr.no som time for time og langtidsvarsel er basert på beregninger av hvordan været vil bli: Man tar alt man vet om vind, trykk, temperatur osv. fra målestasjoner og kjører det inn i et monster av en datamaskin. Ut får man så sannsynligheten for temperatur, nedbør osv for tidspunkter i fremtiden. Men vær er vanskelige greier der alt henger sammen med alt, så det er ikke alltid regnet treffer like presist som det gjør i Donald. Og der er det værradaren kommer inn i bildet. Den er nemlig ikke basert på beregninger, den rapporterer hva som faktisk skjer så og si i realtid, og dermed kan man med rimelig sikkerhet se om man straks kommer til å bli våt eller ikke.

Rent teknisk får tjenesten informasjonen sin fra åtte radaranlegg rundt i Norge, samt noen i nabolandene, som forenklet sagt ser på hvor «tett» luften er – altså om det er regn, sne, sludd eller annet på vei nedover eller ikke – og hvor mye det er snakk om. Disse bildene hentes ut hvert 15. minutt og legges oppå kartet. Og de kan sees på som små filmer som viser aktiviteten de siste par timene. Fordi nedbørsområdene som regel er i bevegelse, er det ikke så vanskelig for en glad amatør å se en av disse snuttene og spå hvordan det kommer til å bli den neste timen eller så, og ettersom det er en viss treghet i hvordan vindene skifter og nedbørsområder tiltar og avtar, kan man også ofte gjøre noen relativt sikre antagelser for noen timer fremover. En mer detaljert forklaring finner du på yr.no: Om radar

Hvordan bruker jeg værradaren?

Du finner den på forsiden av yr.no her omtrent:
skjermskudd fra yr.no med en pil som indikerer hvor lenken til værradaren er

Da kommer du til oversiktssiden:
8 ulike kartutsnitt med nedbørsradar

Der er det bare å finne relevant landsdel og zoomnivå og klikke på den.

Når du har trykket, bruker tjenesten noen sekunder på å laste inn enkeltbildene før den begynner å spille av. Da får du se bilder fra de siste åtte 15-minuttsintervallene; altså to timer. Det tar litt tid for maskineriet å hoste ut disse bildene, og de lages for hvert hele kvarter, så det er et visst intervall mellom øyeblikket nå og siste bilde. Men med farten vær beveger seg og zoomnivået på radarkartet går det helt fint.

Sånn ser radarbildet for Sydøst-Norge ut akkurat nå:

nedbør-radar-bilde fra yr.no - utsnitt av Norgeskart med fargede områder der det regner

Og her er et bilde tatt mens det regnet i Oslo tidligere idag, i tilfelle det skulle være godvær mens du leser dette.

kart med nedbørsområder i ulike farger

Klokken oppe til høyre viser tidspunktet bildet er tatt, og «skyene» som beveger seg over kartet er ikke skyer, men nedbør som faller. Jo rødere den er, jo kraftigere regner / sner / hagler det. På bildet over ligger det et ganske kraftig nedbørsområde over Oslo, mens det ligger et roligere men større lengre nordøst. Slik ser denne tirsdagsmorgenens regnvær ut i bevegelse:

YouTube-lenke

Om du sitter og stirrer på regnområdene bevege seg, får du etterhvert en følelse av retningen og farten. Om du i tillegg vet hvor på kartet du selv er, kan du ganske raskt lære deg å bli din egen vær-spåmann.

Radar på farten

Det er ikke bare hjemme og på jobb det er nyttig med værradar, har du en smarttelefon eller et nettbrett kan du enkelt lage deg en snarvei til yr.nos værradar, slik at du er regnsikker nær sagt overalt. NRKbeta forklarer hvordan i saken Lag din egen app på 23 sekunder.

8 kommentarer

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Helge)

      Det har du helt rett i og det arbeides med saken, forteller HC fra yr.no… Men det er også mye annet som skal fikses, så det kan nok ta litt tid.

    • Torstein (svar til Helge)

      Det hadde vært enda bedre om det blir lagt oppå et zoombart kart. Bor nå i USA og her er det en app for mobilen (WeatherBug pro), der en får radar, skykart o.l. som et lag over google maps. Gjør det også gjerne om til en API, sånn at det kan bli lagd gode apper for det!

  1. Kay Bærulfsen

    Jeg kjenner godt igjen det siste bildet. Det er hva jeg så på yr.no etter jeg hadde klart å svømme hjem igjen etter en litt for våt tur til trikken i går morges.

    Jeg stemmer for Kristians ide om en mobil-app som varsler om nedbør. (Jeg har også lenge gått med ideen om å lage en HTML5(canvas+geolocation(+kart)) applikasjon for dette.)

    Svar på denne kommentaren

  2. Men regnet blir smartere det også. Det som står i bakken utenfor vinduet mitt nå må være stealth-regn… 😉

    I USA har man i mange år kunnet få værradar inn som overlay på Garmin-GPS via XM-radio (satelitt). Veldig nyttig for båt,mc og annet uteliv. (Hvorfor kan vi ikke bruke satelitt i steden for DAB, forresten?)

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.