nrk.no

Morgendagens musikkinstrumenter

Kategorier: Forskning,Konferanser og messer & Musikk og lyd

skjematisk fremstilling av platespiller med en iPod Touch oppå

en mekanisk rytmemaskin

NRKbeta viste frem et videoklipp her om dagen, der en fingernem fyr drev gitaronani på halvhøyt nivå i Garageband. Tidligere har vi også vært inne på en jente som hadde mobiltelefonorkester med seg selv, et format f.eks. RedNoon fra Hong Kong også har lekt med.

Felles for mange av disse virtuelle instrumentene som dukker opp, er at de er svært trofaste til tradisjonelle fysiske instrumenter når de skal bygge grensesnittet mellom menneske og dings. Det finnes hederlige unntak – noen vi liker godt er ThumbJam og Flourish, som begge går nye veier – men alt for mange musikkinstrument-app’er ser ut som et bilde av et trommesett og er like umulige å spille på som, nettopp: Et bilde av et trommesett.

Men heldigvis finnes det også folk som forsker på dette og driver utviklingen videre. Siden 2001 har de samlet seg årlig til NIME-konferansen, New Interfaces for Musical Expression, og i år er denne konferansen i Oslo: Nime 2011.

NRKbeta har fulgt en av sessions’ene og sett på endel av det som presenteres.

Smarttelefoner er smarte

Men først et à propos; noe som slo oss: Smarttelefoner og nettbrett brukes nå såpass mye til musikalske ting at det hadde fått en egen session: De er rimelige (sammenliknet med spesialdingser), har relativt stor datakraft innebygget og er fulle av kontrollere som kan utnyttes; berøringsskjerm, kamera, gyroskop, aksellerometer, gps, kompass, mikrofon, i tillegg til at de har mange ulike tilkoblingsmuligheter som Wi-Fi, Bluetooth, kabel og mobilnett, i tillegg til audio ut og lyssterke skjermer. Dette kan være gode nyheter for Den Jevne Mann, fordi forskermiljøene da driver utvikling for teknologi mange har tilgang til.

Her er noen av tingene vi kikket på:

Two Turntables and a Mobile Phone

skjematisk fremstilling av platespiller med en iPod Touch oppå

Det finnes spesielle tidskodeplater man kan legge på en vanlig platespiller, slik at man kan gjøre mange av de vanlige DJ-kunstene med et digitalt musikkbibliotek. Men det er fortsatt avhengig av at man har hele spilleren koblet opp, og systemet er utsatt for samme slitasje og vibrasjonsfølsomhet som en hvilkensomhelst Technics.

Dermed har Nicholas J Bryan og Ge Wang laget en sak som bruker aksellerometeret og gyroen i en iPod Touch og som via Wi-Fi sender til laptopen med musikk og DJ-software:

YouTube-lenke

The Visual in Mobile Music Performance

Georg Essl og Patrick O’Keefe snakket om at når man var på en pianokonsert, var instrumentet så kjent for publikum at om man for den saks skyld ikke engang kunne se pianisten, visste publikum likevel hva hendene gjorde. Mens med mobilbasert musikk var det vanskelig å vite om musikerne sjekket mail eller spilte musikk. Dermed har de arbeidet med den visuelle delen av mobilmusikk og nevnte blant annet Michigan Mobile Phone Ensemble – her fra en øving foran en konsert:

YouTube-lenke

Mad Pad

En annen visuell sak, var iPad-instrumentet Mad Pad som legger opp samples med video på et nettbrett. Det muliggjør at man med en tilkoblet projektor kan se litt mindre ut som man sjekker mail. Mannen som presenterte hadde ulike eksempler, med alt fra lyder fra en sykkel, via menneskestemmer til bruddstykker av piano.

YouTube-lenke

I tillegg var planen at samplesett til instrumentet også skulle deles med venner via Facebook, slik at man kan samarbeide om musikken. Noe som ifølge en i salen minner om The B flat Project fra 2009 – vel verdt en kikk.

Virtuell fiolin

Tom Lieber fra app-produsenten Smule fortalte om utviklingen av Magic Violin, som er en slags overføring av fiolinmåten å spille på til iPad. Den er ment både som leketøy, spill og instrument og kan kanskje også ha en pedagogisk verdi for den som ønsker å lære å spille fiolin – det var ihvertfall klare fellestrekk med fiolin-nybegynnere i hvordan det hørtes ut:

YouTube-lenke

På den annen side var en av tilbakemeldingene de hadde fått «as a violinist, I can say its not even close to the real thing, but it was fun :)», så helt likt var det kanskje ikke.

En annen ting det ble snakket om som muligens er interessant for noen av leserne våre, var systemer for å håndtere musikk for laptoporkestre med 5-25 medlemmer – for i motsetning til tradisjonell orkestermusikk, der en fiolinstemme er en fiolinstemme og en obo er en obo, er laptoporkestermusikk en salig blanding av filer og instrukser som ikke like lett lar seg skrive ned på en universell måte på notelinjer. Derfor drev en gruppe ved Louisiana State University og utviklet et system for å sørge for at verker for laptoporkestre skulle kunne fremføres hvor som helst i verden av ulike musikere – Tangible Performance Management of Grid-based Laptop Orchestras.

I tillegg til presentasjoner som disse, ble det også vist frem ulike konsepter i demosessions og poster sessions, her er noen av dem:

Lydsabelen – Soundsaber

En kvinne med hodetelefoner som står foran en plakat som presenterer Soundsaber.

Kristian Nymoen fra fourMs ved Universitetet i Oslo forteller litt om soundsaber – både i sabelutgave og i Wii-mote-versjon (beklager dårlig lydkvalitet på intervjuet – recorderen streiket):

YouTube-lenke

Musikkdrakten

Ståle Skogstad fra fourMs forteller om det å bruke en motion capture-drakt som kontroller (beklager lydkvaliteten på dette intervjuet også)

YouTube-lenke

Lyden av Twitter

TweetDreams fra Stanford Center for Computer Research in Music and Acoustics bruker realtid-data fra Twitter til å skape musikk sammen med publikum ved å se på relasjonene mellom tweets.

YouTube-lenke

Sound Low Fun

Prosjektet Sound Low Fun var en fotball-liknende kjempekule med trykksensitive områder:

YouTube-lenke

BM 0.1

Leo Peschta lager små rytmemaskiner som snakker med hverandre via radio og dunker på det de festes til:

YouTube-lenke

Musikalske møbler

Og så hadde NRKbeta litt sansen for ORFI – et prosjekt med å bygge myke dingser som lager lyd, tenkt brukt så f.eks. autistiske barn skal kunne leke med familien sin. Anders-Petter Andersson forklarer:

YouTube-lenke

Til slutt to prosjekter som ikke brukte fysiske kontrollere,

Creating Musical Expression using Kinect:

YouTube-lenke

Strike On Stage; en kombinasjon av IR-lys, IR-kamera og projeksjon:

YouTubelenke

Mange av disse tingene forlater kanskje aldri eksperimentstadiet, og de aller fleste beveger seg aldri forbi cutting edge-samtidsmusikken eller artister i randsonen av mainstream, som Björk. Men noe kommer også helt frem til mobilene og nettbrettene våre. Vi håper det blir gøy.

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.