nrk.no

Tekno episode 5 – Betalingsløsninger, virtuelt forbruk og spillutvikling

Kategorier: TV & Video


Episode 5 – Sesong 6, våren 2011

Episode 5

Du kan se den i Nett-TV etter sending eller laste ned i HD via BitTorrent med en gang:
Tekno.s06e05.1920×1080.h264.NRK.torrent
Tekno.s06e05.1280×720.h264.NRK.torrent

Link til programmet på YouTube.

Betalingsløsninger

Sakte men sikkert blir det enklere å betale med mobiltelefonen. Først og fremst til firma, men også etter hvert til privatpersoner. Ved hjelp av en teknologi som kalles Bump og betalingsløsningen til PayPal kan privatpersoner overføre penger til hverandre. Dette har vi testet og skrevet om på NRKbeta tidligere: Bump it up! – Første skritt mot nærfeltskommunikasjon.

Ved hjelp av NFC, eller «Near Field Communication» kan dette tas enda et hakk videre. Og her har selvfølgelig også avanserte programmerere begynt å plukke systemet fra hverandre. Dessuten svirrer ryktene om hva de store selskapene som Google og Apple kommer til å gjøre.

Og for dem som har lyst til å tjene penger på bloggen sin eller legge igjen en krone eller to hos dem som produserer noe du liker kan Flattr være noe å test ut. NRKbeta snakket med Peter Sunde om dette i vinter.

Virtuelt forbruk

I programmet snakker vi også om det forbruket som oppstår når man kjøper media og opplevelser på nett. Alt fra romstasjoner til flere tusen dollar til lommelyktapplikasjoner og musikk.

Innovasjon i spill

Benedicte soland jobber i gameawards. I Norge savner vi suksesser som finske Rovio har med Angry Birds. Det skjer en del utvikling rettet mot barn og både Playfish og FunCom har og har hatt suksess med forskjellige spillsatsinger. Dessuten nevnes Ravn Studio som også leverer norskutviklede spill til forskjellige plattformer.

Episodens dings

Når sommeren nærmer seg er det greit å ha med litt ekstra strøm til din elektroniske dings. Enten det er mobilen, spillkonsollen eller den lille bredbåndsboksen. Vi dekket en del av mulighetene her på NRKbeta i fjor sommer. I programmet nevner jeg at jeg har utvidet den lille batteripakken med et ekstra batteri. Jeg kjøpte enkelt og greit et 3000 mah batteri og parallellkoblet det med det eksisterende. Litt på samme måten som det som blir beskrevet som «NRKbeta-metoden» i tidligere nevnte artikkel fra i fjor.

De spseislt interesserte vil se at boksen på bildet i denne artikkelen er ytterligere utvidet. Jeg liker ikke å kaste ting som virker. Så da jeg fant det lille solcellebatteriet beskrevet under mellomtittelen «Det ubrukelige» her for ikke lenge siden valgte jeg å ta ut solcellepanelet og batteriet og heller utvide min eksisterende batteripakke enda litt til. Nok en gang parallellkobling. Denne gangen av både det ekstra solcellepanelet og det lille batteriet.

Og for ordens skyld: om du velger å åpne og lodde på dingser selv fratar vi oss alt ansvar for dine eventuelle feilkoblinger, kortslutninger og livsfarlige batterieksplosjoner…

TV-tider og mer

Bruk merkelappen #teknonrk når du diskuterer dette programmet på nettet.

Tekno sendes tirsdager på NRK2 klokken 21:30. Med reprise på NRK3 onsdager 23:10 og torsdager på NRK2 kl 19:15.

Tekno episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya
Tekno episode 2 – Med DLD, Watson og fremtidsvisjoner
Tekno episode 3 – Med blant annet sensorer i kroppen og direkte oversettelse
Tekno episode 4 – Internettavhengighet, killswitch, mobil i fly og kunstig intelligens

Alt om Tekno på NRKbeta

12 kommentarer

 1. Olav Torvund

  Det er greit nok med betalingsterminaler som gir tilgang til betalingssystemer. Men mobiltelefon er og blir bare en terminal som brukes til å registrere en transaksjon. Betaling skjer f.eks. via telefonregningen, eller et annet bakenforliggende betalingssystem. Fokus på front-end, overdreven teknologioptimisme og manglende forståelse for det bakenforliggende systemet hvor betaling egentlig skjer, har gjort at mange forsøk på å lage betalingsløsninger ikke har fungert når de har gått fra begrenset test til et fungerende marked.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til lapsklaus)

   Haha. Vi er allerede treff nummer 1 i google på «virituelt forbruk». Så alle andre som sliter med stavefeil finner oss fort!

   Men takk for korrigeringen. Har fikset overskrift og mellomtittel nå. 🙂

 2. Anders Sandvik

  Hei, flott program. Liker at det er så lett å se på når man har tid.

  Når det gjelder dagens episode eller rettere sagt morgendagens synes jeg det er rart dere ikke nevnte SquareUp (squareup.com/) Den er riktignok ikke tilgjenngelig i Norge men det er en løsning som har kommet veldig langt og er veldig brukervennlig, med tanke på mobile betalingsterminaler (feks hvordan splitte restaurantregningen).

  Nå er det ennå veldig veldig tidlig å snakke om NFC så har forståelse at ikke mer er nevnt ang betaling men det finnes jo konkrete aktører med løsninger. Dog ingen i Norge ennå.

  Når man er innom digitale / elektroniske betalinger kunne man jo også nevnt Bitcoin som er en uavhengig digital valutta.

  Noen ekstra tanker rundt episoden.

  Anders

  Svar på denne kommentaren

 3. Sturle Sunde

  Fin reklame for Google og PayPal, men kvifor ingenting om Bitcoin? Ein rein internett-valuta for framtida? Uavhengig av alle banksystem, utan noko sentralledd, utan horrible gebyr, kunstige restriksjonar og overvaking? Kontantar som du kan ta backup av?

  Interessa eksploderer, og både finanspressa og andre skriv mykje om det om dagen. Forbes, NYT, Der Spiegel, SVT, osv.

  Bitcoin er dessutan nok ein god illustrasjon på at internett som regel finn ei tekniske løysingar på politiske problem som sensur og overvaking.

  Svar på denne kommentaren

 4. Mats Taraldsvik

  Har dere en oversikt over sendetider/beskrivelser for de første sesongene av Tekno? På Teknos side hos thetvdb.com mangler dette, og da dukker det heller ikke opp på xbmc-boksen… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Dere kom såvidt innpå dette med streaming av filmer. Ser fram til at dette for alvor skal ta av framfor å måtte kjøpe fysisk, men hvilken tjeneste er den beste akkurat nå? Tilbyr noen HD kvalitet?

  Svar på denne kommentaren

  • Trond M. (svar til Øyvind)

   headweb.com/no/ har en del filmer i HD-kvalitet. Det finnes også en Headweb-app til Boxee Box, så det er trivielt å se filmene direkte på TV.

   Har dog ikke prøvd verken tjenesten eller Boxee appen, så jeg kan ikke si noe om hvor bra det fungerer i praksis.

 6. Stian Doyle

  Er det noen sjanse for at NRK beta setter inn en Flattr knapp i artiklene?

  Jeg vil gjerne betale for det jeg liker på norske nettmedier. Om NRK gjør dette med en suksess så kan andre medier gjøre det samme, uten å tenke skumle tanker som enten paywall eller enda mer agurk oppslag for å trekke billige klikk.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.