nrk.no

Geek og stolt

Kategori: Det sosiale nettet

tre elektriske gitarer og en gitarforsterker

I dag, 25. mai, er Geek Pride Day – dagen man får lov å være stolt over at man ikke er helt som de andre.

Scorefelt på test som viser 17,15867% - Geek

Selv er jeg ingen supergeek, jeg scorte bare 17,15867% – GeekGeek-testen, og er dermed bare såvidt over menig geek. Men jeg er veldig fornøyd med at jeg scoret et klassisk poeng ved å kunne 10 desimaler for PI. Og om de hadde hatt med spørsmål som «har du designet og bygget mer enn tre elektriske gitarer i ditt liv» ville jeg nok scoret klokkerent der.

+ Geekish Tendencies................................≥09% ++ Geek.............................................≥15% +++ Total Geek......................................≥25% ++++ Major Geek.....................................≥35% +++++ Super Geek....................................≥45% ++++++ Extreme Geek.................................≥55% +++++++ Geek God....................................≥65% +++++++! Dysfunctional Geek.........................≥75%

Hva er egentlig en geek?

Vi kan vel kanskje si at en geek er en person som er betydelig mer opptatt av ett eller flere temaer enn gjennomsnittet. Ordet har ikke noe spesielt stolt opphav ifølge Wikipedia; det ser ut til å stamme fra ord for narr, klovn, freakshow-ansatt osv. Men med tiden har det fått en mer positiv klang (ihvertfall i den lukkede boblen vi lever i ;)) og er et mer positivt begrep enn nerd. Det er tydeligvis ikke fullstendig enighet om geekdefinisjonen, men her er en foreslått avgrensningen av begrepene:

The difference between nerds and geeks is «geeks get it done.»

Richard A. Clarke i The Colbert Report 17. januar 2007

Og mannen i gaten bør være veldig glad for at det finnes både geeks og nerder og alle de andre avskygningene av dette, ellers ville de neppe hatt hverken internett, smarttelefoner, utenrikseksperter, fotballkommentatorer, filmanmeldelser… The list goes on.

Vi i NRKbeta er svake for dette venndiagrammet som har surret rundt på nett en stund (har dessverre ikke klart å finne kilden) og som viser hvem som er hvem:

diagram som viser skjæringene mellom intelligence, social ineptitude og obsession og plasserer termer som geek, dweeb, dork, nerd osv i de ulike skjæringene

Hvorfor markere Geek Pride Day

Om vi ser bort fra åpenbare ting som at man kan unne seg et stykke kake til lunch, så kan det være OK å gjøre seg litt ekstra synlig for resten av samfunnet idag, både så de kan se at geeker har verdi og så oppvoksende geeks å ha synlige rollemodeller. Jeg håper det er lettere å være geek idag enn for 30 år siden, men jeg husker fortsatt en tredjeklassing som satt på huk i skolegården på Ullevål Skole og stirret opp mot himmelen langs en stor spiker.

Hva gjør du? spurte vi.
Jeg ser på koronaen, svarte han.
D-U-S-T, tenkte vi.

Jeg var litt merkelig selv, så jeg visste ihvertfall hva en korona var. Men han bikket likevel ned på «dust»-siden i mitt elleveårige hode, som i de andres – den gangen. Geek Pride Day bør – i tillegg til kakestykket i lunchen – også handle om at gutter som ham ikke skal føle seg – eller sees som – en dust, men som en som om ikke alt for lenge vil kunne tilføre samfunnet større verdi enn mange av dem som ser rart på ham.

Vær stolt

NRKbeta har spurt kolleger om hvilket av sine geeketrekk de er stoltest av:

Sigbjørn:
Jeg har laget automatisk vanningsanlegg i hagen, som styres av egen værstasjon og varsel fra yr.no

Tom:
Hei og gratulerer med dagen.
Er en matte-wannabe-geek. Sneik meg inn på matteforelesninger på universitetet et helt år.
Hilsen en designer 😀

Vegard:
Apropos musikk og geeking liker jeg fortsatt å høre på chiptunes og
oldskool demomusikk fra Amigascenen. Kona er seffern ikke enig.

Jeg har antakelig mellom 10 og 15 iPhoneladekabler og har hatt 4 iPhones
siden 2007. Jeg har slitt ut ett par Dots Gloves.

Jeg selger ikke gamle gadgets fordi det er vondt å innse at kjøpet ikke
var så langsiktig likevel.

Jeg har oversikt over sortimentet på dealextreme.com.

Jahn-Tore:
«Uflaks at GTX 590 3GB var for lang for kabinettet mitt.»

Guri:
Musikk (interessert i alt fra opera, klassisk, jazz, metall og hard rock, til veldig mainstream pop og rock, men det må være bra;-) ), dans, sang, lyd, foto, redigering, kultur, politikk, språk, analyse 🙂
Er skikkelig i flyt når jeg danser og mikser musikk!

Jon Ståle:
en historie som ikke er sann i dag, men har vært det, og skal bli det igjen, bare jeg kommer så langt…

I stedet for å blåse overskuddsvarmen fra serverskapet jeg har i kjelleren ut, blåser jeg den i et rør gjennom veggen til vaskerommet, der den effektivt brukes til å tørke tøy på ca halve tiden av hva det tar uten.

Eirik:
Hmm. Nysgjerrighet og tålmodighet. Men det er jo kjedelig. Morsommere at jeg kan følgende på rams: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384, 32768, 65536. Og kun så langt. Fordi Commodore 64 stoppet der. Men disse tallene var sentrale under maskinkodeprogrammering av den boksen.

Og så er jeg seff stolt over at jeg ble Elite i spillet ved samme navn. 🙂 Også på Commodore 64…

Og. Egentlig antigeekpride: at jeg har overvunnet den naturlige nerdeangsten mot å prate i forsamlinger. Stolt av det også. 🙂

Tusjtegning på vegg av et nedlastingsprogresjonsmeter og teksten "Loading. Please wait."
Geek Graffiti av P.Barrera på Flickr, CC

Hvilket geeketrekk er dere selv mest stolt av? (OG: Hva fikk dere på Geek-testen ??)

49 kommentarer

 1. Einar Jørgen Haraldseid

  Slurv, slurv, slurv. Dere glemte fullstendig å ta med at i dag er det også Towel Day, det er til og med det tiende året for denne merkedagen til minne om Douglas Adams.

  Til slutt er det også verdt å nevne at det er Glorious 25 May, en minnedag som stammer fra Terry Pratchetts Discworld-serie, nærmere bestemt boken Night Watch (Truth, Justice, Freedom, Reasonably Priced Love, and a Hard-Boiled Egg).

  EDIT: Glemte å svare på hva som gjør meg stolt i dag. Jo, at jeg faktisk har husket håndkleet mitt hver 25. mai i fire år nå.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Einar Jørgen Haraldseid)

   Hehe. Er klar over at det er Towel Day idag, men jeg valgte å ha kun ett tema i saken.

   På kuriosakontoen kan tilføyes at jeg skrev særoppgave om Douglas Adams, Tor Åge Bringsværd mfl. i 1985.

 2. 36.53137% major geek =D

  Spiller et titalls eldre folkeinstrumenter, og innehar en 2. (og siste) plass fra landskappleiken i Gjøvik på et slikt instrument (1. plassen gikk til en 13. åring på neverlur.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Simon)

   «2. (og siste) plass bak trettenåring» er nesten så du skulle brukt det som tittel på din selvbiografi. =D

   En herlig og ydmyk innrømmelse.

  • Det viktigste er ikke å vinne, men å (…)- Du skulle sett som han trakterte den neverluren!

   Stilige gitarer forøvrig. Har du bygget forsterkeren og?
   Prøvde å finne, men failet, et bilde av gitaren til 95-åringen som lærte meg å bygge sekkepipe, folkeharpe og beinfløyter, mens han på si laget en custom fender telecaster. Håper han feirer denne dagen med stolthet.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Simon)

   Takk :)- Forsterkeren er satt sammen av en rørforsterker en tidligere kollega av meg bygget som diplomoppgave på NTH på 50-60-tallet, modifisert med diverse ting jeg har snappet opp på internett og egne syke ideer og tilslutt satt inn i en kasse laget etter mine tegninger av en kollega på NRKs snekkerverksted.

   Er i etterkant fornøyd med at jeg fikk kabinettet fingerskjøtet og betalte en formue for å få gravert kontrollpanelet, men det gjorde vondt i banken mens det sto på…

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jørund)

   Laget ingen worklog underveis, men har sikkert noen skisser og underveisfotografier om jeg leter; laget nok disse mest for min egen skyld for å ha noe henge fingrene i mens barna var bittesmå og skulle sove en times tid hele tiden.

   Den orange gitaren er den første litt ordenlige gitaren jeg laget (de ligger i kronologisk orden ovenfra). Den er frihåndstegnet rett på treblokken den er laget av, de andre to er forstørret opp fra blyantskisser på typ 2 x 5 cm og rentegnet.

   Alle er basert på gamle Höfnerhalser fra 60-tallet, som man kan plukke opp på eBay for 1% av hva man ville betalt for en Fender-hals av samme årgang og utstrakt bruk av noen store lengder vintage sandmahogny jeg fikk av en fyr som ryddet et gammelt havneskur.

 3. Kan legge til at jeg alltid har 2 stk. mini og 2 stk. micro USB datakabler på meg. Et sett i lommene og et i sekken.

  Og krysset selvsagt av på: «exaggerated on this test to score better »

  Happy Geek Pride Day!

  Svar på denne kommentaren

 4. Magnus Eide

  Fikk 31.91882% Total Geek. Hjelper på de to årene jeg spilte WoW (og deltok aktivt i TheoryCraft-miljøet), at jeg jobber med en animasjonsfestival, tjener penger på å lager nettsider, er godt over middels interessert i naturvitenskap til tross for filmteoretisk utdannelse.

  Svar på denne kommentaren

 5. Fredrik Graver

  42,9883% –> major geek.

  Mer geeky enn jeg jeg trodde særlig siden jeg (nesten) ikke spiller online eller konsollspill. Regner med litteraturlisten og filmlisten berget meg 😉

  Svar på denne kommentaren

 6. er kanskje ikke ordentlig geek, men med bakgrunn i mitt langt framskredne 10-tommeltott-syndrom er jeg likevel litt stolt av fuglekassa (MKII) på garasjevggen som har både dag- og natt/IR-kamera og egen Facebook-side (og LiveStream), samt arduino-styrt innpasserings-tellere. Hadde jeg bare fått twitter-integrasjonen til å funke ordenlig, også… Møt småtassene (1 uke gamle)på FB: on.fb.me/mGLXLI

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad

  Å hjelp – fikk 37,26. Mer enn jeg trodde. Feilet big time på «I play…» (til min forundring) men nesten rent bord på «I Have read…»

  Simon: Jeg har også med tre overganger og USB-kabler. Alltid. Men ingen i lommene!

  Svar på denne kommentaren

 8. 27.12177% – Total Geek

  Det mest geekete jeg kan komme på nå er at jeg tok denne testen i versjon 1.0 eller noe sånt, veldig lenge siden ihvertfall og at jeg fikk et diplom på at jeg var blant de 500 første i Norge som kjøpte en NES fra Nintendo på slutten 80 tallet, men har ikke noe bevis som kan verifisere historien idag da. Men i følge de sirklene deres er jeg mer en Dweeb og Nerd enn en Geek da, da jeg er interessert i mange forskjellige nerdeting enn ekspert på ett tema. Har forøvrig også hatt samme hotmail-konto siden 1996-97 teller det ? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. 29% og total geek. Har også en følelse av at de fleste norske geeks ville vært enda mer geekete på amerikanske geek-tester dersom vi hadde vokst opp med Star Trek. En åpenbart viktig del av nerdekulturen som jeg bare har et teoretisk forhold til. Til gjengjeld har jeg min egen loddebolt.

  Svar på denne kommentaren

 10. 38.92989% – Major Geek

  Eg kan telle til 31 på éi hand 😉

  Og heile årsaken til at Geek Pride Day er i dag, er vel nettopp på grunn av blandinga av Star Wars Day, Towel Day, The Glorious 25th, og så vidare?

  Svar på denne kommentaren

 11. Roy Sigurd Karlsbakk

  38.00738% – Major Geek

  …og jeg spiller omtrent ikke online-spill, og liker ikke startrek/starwars, så det er vel andre ting som har fått det til å bikke over 😛

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg liker at den testen også tar geekiness som ikke bare går på Star Wars eller Star Trek. Jeg har for eksempel vunnet kostymekonkurransen på Sing-a-long Sound of Music, utkledd som Maria von Trapp og de syv barna, og 1 geek-poeng til meg:)

  29,5203 %.

  Svar på denne kommentaren

 13. Fikk 23%, men er nok geeky på en del ting som vanligvis ikke regnes som geekeområder (overklokket PC-er i fylla uten å huske det etterpå, konstruert og brukt mitt eget hjemmebrentapparat, hatt mørkerom på soverommet, reparert biler med tyggegummi, ovnskitt, syltetøyglass og kokosboller, laget bomber, hatt eksplosjoner innendørs, utført psykologiske eksperimenter på dyr (og mennesker), gått på apoteket som tolvåring og bedt om lysergsyredietylamid, kjøpt en kg ammoniumklorid til hjemmelaget tyrkisk pepper shot, m.m. Kanskje vel så mye freak.

  Svar på denne kommentaren

 14. Artig test! Jeg ble total geek med 29 ettellerannet (ja det får være antigeek-priden min da at jeg aldri gidder å huske desimaler). Overraskende høy skår syns jeg selv, særlig fordi jeg ikke er særlig tech. Testen var laget av en dame, mulig det ikke er korrekt å påpeke, men det gjorde nok litt utslag for min del. Likte aller best «jeg kan komme på flere spørsmål som kunne vært med i denne testen» og det krysset jeg av på. 🙂
  Likte også spørsmålene som var gradert i stilen «har gjort det og det» – «flere ganger» – «ørten ganger».
  Show tunes ftw!

  Svar på denne kommentaren

 15. 33,76384% – Total Geek

  Aldri fulgt med på star trek og slikt, men alltid spilt mye pc, hengt med folk som driver med nerdete ting, rpg osv og lest mye. Samt jeg går Kybernetikk med fordypning innen robot så dro med meg en del geek poeng derfra 😀 For ikke å glemme at nerde t-skjorter fra snorgtees.com er et must å ha! Må også legge til at soundtracket til eksamenslesinga mi de siste dagene har vært musikken til SimCity 3000, and it’s awesome!

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg scoret «over 50%». Jeg tror vi lar det være med det.

  Jeg har en dullion geek-trekk jeg er stolt av og en dullion trekk jeg ikke er så stolt av. 🙂

  Jeg brukte en gang Emacs til å redde et hundretalls jpg-bilder fra et minnekort som var «slettet» ved en feil. Å telle til 31 på een hånd er også et nifty party trick.

  Svar på denne kommentaren

 17. Yvette's Inner Geek Blog » Wow, are you still here?

  […] Pride Day, a Norwegian blogger mentioned his test score and posted some screen shots on his post Geek og Stolt (“Geek and Proud”) which contributed to a 400% spike in traffic for the day. I knew I […]

  Svar på denne kommentaren

 18. Karl Fredrik Haugland

  30,99631% som umyndig; føler meg litt bitter for å bomme på den eldre generasjonen spillkonsoller.

  Å telle til 31 på fingrene er én ting, 1023 er tallet som skulle vært i testen IMO… 😛

  Svar på denne kommentaren

 19. DUGNAD: Er bananskall faktisk supersleipe skli-feller?

  […] er en utfordring: Idag er det Geek Pride Day – dagen vi skal feire at vi er nysgjerrige mennesker som er opptatt av ting andre kanskje synes […]

  Svar på denne kommentaren

 20. My gekiness:
  28.22878% – Total Geek
  Enda jeg ikke spiller online-spill og ikke har lest – og i mange tilfeller ikke engang hørt om – mange av bøkene/forfatterne. Også enig i at mange av poengene nok sitter litt langt inne for oss som ikke er oppvokst med Star Trek. Første gang jeg stiftet bekjentskap med serien var på ingeniørskolen.

  Det mest nerdete jeg har gjort? Tja …
  Kanskje å smuglese latin på ungdomsskolen fordi livets lykke var å kunne latin?
  Eller lage egen kodenøkkel som var så innviklet at jeg selv ikke skjønte koden da kodenøkkelen forsvant (og dagbokens hemmeligheter dermed for alltid forblir hemmelige)?
  Eller velge astronomi som valgfag, på tross av at periodens hjertenskjær valgte noe annet?
  Eller være eneste jenta i sjakklubben i tenårene? (Og er stolt innehaver av et diplom for pent parti mot en mye sterkere motstander)
  Eller bygge papp-racerbane for klinkekuler på jenterommet i en alder av 8 eller noe, for deretter (forgjeves) å tigge meg til å få sove på gulvet om natten for å slippe å rive banen samme dag (køyesengen var blitt godt utnyttet)?
  Eller at jeg som barn dissekerte ethvert armbåndsur jeg fikk kloa i? (Pga det fikk jeg ikke eget ur før jeg hadde lært meg klokka, nærmere skolealder)
  Eller kanskje at jeg forelsket meg dypt og hemningsløst i R2D2 da den aller første Star Wars-filmen kom, og jeg var i begynnelsen av tenårene?

  Ikke godt å si …

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.