nrk.no

Rett på nett med kamera

Kategorier: Foto & Gadgets


Med et avansert minnekort kan du gi fotoapparatet ditt nytt liv. Du kan få det på nett og publisere direkte der ting skjer. Uten datamaskin, ledninger og minnekortleser.

Mobilkameraets fortreffelighet

I løpet av de siste årene har tradisjonelle kompaktkamera fått hard konkurranse fra kamera i mobiltelefonen. Dette har flere årsaker. At mobilkameraene har blitt bedre rent kvalitetsmessig er uten tvil en faktor. Men tre andre faktorer er også viktige:

1. Det er et kamera du alltid har med deg
2. Det er koblet direkte til internett
3. Det har et operativsystem og får nye funksjoner hver dag

Jeg er blant dem som svært ofte har med meg et skikkelig kamera i sekken, så sånn sett har mobilkamera konkurranse. Men direktekoblingen til verdens største publiseringsplattform er i mange tilfeller uslåelig. Det at jeg med et tastetrykk på telefonen kan sende bildet mitt videre er svært verdifullt.

Enten det er det søte bildet av poden som sporenstreks bør sendes til besteforeldrene eller det er den store hendelsen du nettop var vitne til og som fortest mulig bør nå en eller annen nyhetsdesk.

Produsentene henger etter

Kameraprodusentene vet dette og noen få kompaktkamera har etter hvert fått innebygget trådløst nett. For speilreflekskamera finnes det av og til ekstrautstyr som gir WLAN og mulighet til direktepublisering.

Men det går tregt. Produsentene putter inn lengre og lengre zoom, høyere og høyere oppløsning og flere og flere meningsløse fotoeffekter. Trådløst nett i kamera er fremdeles sjeldent.

Løsningen er et minnekort

Dette har et firma som heter EyeFi gjort noe med. De produserer minnekort med innebygget trådløst nett. Vi har testet et av dem: EyeFi Explore X2. Vi har surret rundt med dette kortet såpass lenge at det nå har fått nytt navn og heter EyeFi Mobile X2. Det har 8GB minne til lagring av bilder i tillegg til trådløst nett og elektronikken som trengs for å håndtere det hele.

EyeFi er avansert og kan brukes på mange forskjellige måter. Kort fortalt prøver kortet å finne et eller annet trådløst nett og sender så bildene fra kamera til datamaskinen din, mobiltelefonen din eller direkte ut på nettet. Det første du gjør når du får kortet er å sette det i datamaskinen din for å konfigurere det til å gjøre som du vil. Først og fremst må du bestemme om kortet skal prøve å laste opp alle bilder etter hvert som du knipser eller om det bare skal laste opp bildene du velger å låse eller beskytte i kamera.

De fleste kamera har nemlig en «protect»-funksjon som låser blidet slik at det ikke kan slettes. Denne funksjonen benytter EyeFi for å kunne la deg velge hvilke bilder som skal sendes avgårde om du ikke har sagt at absolutt alt skal lastes opp.

Den lille datamaskinen inne i selve kortet har et operativsystem eller «firmware» som det kalles. I siste versjon har kortet fått to hovedvirkemåter.

1. Kortet finner et nett og laster opp


Du kan definere et sett med trådløse nett som kortet skal prøve å finne og koble seg til. For eksempel nettet ditt hjemme, nettet på jobben, en del kjente offentlige nett og eventuelt nettet som mobiltelefonen din eller MiFi-boksen din setter opp. Da vil kortet begynne å laste opp med en gang det har koblet seg til et av de kjente nettene.

Du definerer selv hvor bildene skal havne. Og du kan velge forskjellige preferanser for publisering og opplasting til datamaskin. For eksempel kan du velge at alle bilder skal lastes opp til datamaskinen din, mens bare et utvalg bilder skal publiseres. Du setter selv opp publiseringspunktene og EyeFi støtter en rekke tjenester direkte. Kortet kan laste opp til Flickr, Picasa, FTP og en stor mengde andre tjenester.

For publisering til nett er du avhengig av at kameraet ditt gir strøm til kortet så lenge opplastingen foregår. Går dette via en mobiltelefon eller en MiFi-boks kan det ta tid og du merker fort at batteriet i kamera tømmes.

De fleste kamera som benytter SD-kort kan brukes med EyeFi. Kameraet trenger ikke å vite at det er et slikt kort som står i. Så lenge det får strøm lever det på en måte sitt eget liv og publiserer så godt det kan. Problemet er at kamera gjerne har en strømsparingsfunksjon som slår det av etter en viss tid, selv om opplastingen ikke er ferdig.

En del nyere kamera har innebygget støtte for EyeFi. De holder som oftest strømmen i kortet helt til det er ferdig.

Og du kan se på skjermen i kamera om det har koblet seg til et nett og om et bilde er lastet opp eller ikke. Likevel har du begrenset kontroll over systemet med denne løsningen.

Derfor har vi best erfaring med metode nummer 2.

2. Kortet setter opp et eget nett


Den andre metoden er litt mer oversiktlig. Den lar EyeFi-kortet sette opp sitt eget passordbeskyttede trådløse nett. Så kan du koble deg til dette fra din mobil, laptop eller nettbrett. Bildene sendes så dit, så kan du editere og publisere derfra. Da går overføringen fra kamera til enhenetn du har valgt ganske fort. Så kan telefonen eller datamaskinen ta seg av videre overføring til Flickr, Facebook, Instagram osv.

EyeFi har lansert en egen applikasjon for iPhone, iPad og Android. I våre tester fungerer den bra. Du fyrer opp applikasjonen og om telefonen finner det trådløse nettet fra EyeFi-kortet renner bildene og eventuelt videofilene inn i raskt tempo.

Men avhengig av hvilken plattform du bruker, hvilket kamera du har og hvilken versjon av applikasjonen du har får vi litt ujevne resultater når det gjelder multitasking og opplasting i bakgrunnen. Det beste hadde vært om du kunne starte applikasjonen og la den surre og gå på telefonen slik at den automatisk tok imot bilder etter hvert som du knipser.

Der har vi ikke kommet frem til annet enn at dette av og til fungerer og av og til ikke fungerer. Og vi finner ikke et entydig svar på når det er stabilt og når det ikke er stabilt. Noen ganger må vi starte applikasjonen på nytt for at den skal koble seg til og noen ganger må vi knipse et ekstra bilde med kamera for å få overføringen til å starte igjen. Likevel går det såpass fort å overføre bilder når du starter og kobler til at det ikke er et stort problem om ikke ting tikker i bakgrunnen hele tiden.

Hva med speilrefleksen og CF-kort?

Desverre leverer ikke EyeFi CF-varianter av kortene sine. Kun SD. Vi har testet med en CF-til-SD-overgang og satte EyeFi-kortet i vår 5D Mark II. Det fungerte ikke. Kameraet kjente ikke igjen kortet som brukbart. Utfra det vi ser på nettet fungerer noen slike kombinasjoner, men da bør du lese deg opp først. Og ytelsen blir ofte dårlig når du pakker kortet inn i et annet kort og så setter det i kamera. Da blir veien ut ganske lang for den lille WLAN-antennen i EyeFi-kortet.

Men tjenesten jeg skal publisere til er ikke støttet?

EyeFi kan publisere direkte til en haug med nett-tjenester. Slik vi bruker kortet går vi via mobiltelefonen, så da er det derfra publiseringen skjer. Men vil du publisere direkte fra kortet setter du opp en av de støttede tjenestene. De er mange, men noen mangler. For eksempel ville jeg publisere direkte til en mappe i min Dropbox. Det gikk ikke. Men løsningen var grei. En tjeneste som heter PixelPipe kan gjøre jobben. Den tar imot bildet fordi den støtter mottak gjennom Gallery2-protokollen som EyeFi også støtter. Så kan PixelPipe sende videre dit du vil. For eksempel Dropbox.

Konklusjon

Det kameraet jeg bruker mest er fremdeles min store 5D Mark II. Jeg leter etter et lite ekstrakamera og når jeg har funnet det setter jeg garantert et EyeFi-kort i det. Såpass bra fungerer det hele. En liten pakke med mobiltelefon og et godt kompaktkamera blir plutselig et komplett publiseringssystem. Der du får fordelene av bedre bilder og mer fleksibel optikk samtidig som du får direkte mulighet til publisering ute i felten.

Jeg merker også at den lille brukbarhetsgevinsten du får av å bare kunne sette kamera på bordet og slå det på når du kommer hjem for så å finne bildene i datamskinen noen minutter etterpå er behagelig. Det lille hakket enklere enn å ta ut minnekortet å sette det i kortleseren.

Generelt er EyeFi flinke til å henge med og komme med oppdateringer. Både av programvaren på datamaskin og mobil og selve programvaren i kortet. Da de kom med Mobile X2 kunne jeg gi mitt Explore X2 samme funksjonalitet med en programvareoppdatering.

EyeFi Explore X2 koster kr. 649,- i Norge. Og EyeFi har en liste over norske impotører.

31 kommentarer

 1. Har også det kortet, og kjøpte det primært for å kunne overføre bilder direkte til iPad/tablet for visning der. det altså uten å koble minnekort til PC for så å legge bildene inn i Itunes, koble til ipad, og omsider synce bildene.

  Veldig digg løsning når den fungerer, men problemet er at kameraets batteri ryker ganske kjapt, samt litt ustabilitetet med ipad appen. i tillegg til mangel å kjøre appen i bakgrunnen ved overføring (IOS).

  er det snakk om ein mindre mengde bilder er det ingen problem. (under 100)

  mine erfaringar med Panasonic dmc-tz10 iallefall.

  Svar på denne kommentaren

  • Jørgen Upsaker (svar til Mart)

   Vil bare anbefale å bruke camera connection kit til iPad hvis du har det. importerer enten rett fra SD-kort, eller så kan du koble til en USB-kortleser og importere fra valgfritt minnekort rett til padda 🙂

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til RLN)

   Hehe. Tenkte at jeg for en gangs skyld skulle ta et illustrasjonsbilde som ikke var av de to telefonene som ligger rett foran meg: Nokia N95 og iPhone 4.

   …men da var det tydeligvis galt det også. 🙂

 2. Henning Pedersen

  Bruker Eye Fi med direct mode mellom kamera (Olympus Pen) og IPhone. Henter inn bildene med Shuttersnitch uten å trenge noe annen Wifi hotspot. Veldig gøy å redigere bildene med f.eks Pictureshow. Bruker også lommeprinteren til Polaroid. Dessverre støtter ikke Apples enheter opplasting til andre produsenters Bluetooth-enheter, så dette må gjøres via stasjonær maskin. Håper det dukker opp en løsning på dette!

  Svar på denne kommentaren

  • T (svar til Dan)

   Det var ikke det jeg mente. Jeg skrev at det er fint at Norge endelig oppdager dette. Men når det gjelder data-teknologi så er to år veldig mye. Og dette ble presentert på http://www.nrk.no som jeg forbinner med nyheter…

  • T (svar til T)

   Men som jeg skjønner av kommentarene her så er det en nyhet for mange. Så da er det vel klassifisert som nyhtet 😉

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til T)

   Du har helt rett. Men du kan ta mye hardere i. EyeFi ble grunnlagt i 2005. I 2007 skrev WSJ rosende om produktet… (http://allthingsd.com/20071121/no-excuses-a-wire-free-way-to-upload-photos/)

   Og som jeg skriver i saken har jeg hatt kortet lenge nok til at det har blitt erstattet av et nytt.

   Men det er faktisk ikke så lenge siden at EyeFi ble tilgjengelig i butikker i Norge. Jeg måtte kjøpe mitt da jeg var på tur i USA fordi jeg ikke fant det i noen butikk her hjemme.

   Oppdateringen som lar kortet sette opp sitt eget nett kom nå for noen uker siden.

   Generelt på NRKbeta velger vi å ha fokus på hva som kan ha interesse for våre lesere. Uavhengig av når firmaet ble grunnlagt. Vi skriver sjelden om dingser fordi de er helt nye. Vi skriver om dem når vi selv har testet dem over tid og kan tilføre langt mer enn at «dette produktet har kommet og det ser spennende ut».

   På forsiden av NRK.no finner du alltid en miks av hendelsesnyheter, kulturstoff og fordypning. NRKbeta leverer i hovedsak fordypning.

   Denne tilnærmingen passer også bra mot vår holdning til kommentarfeltet. Vi prøver å ha såpass konkret erfaring med produktene vi skirver om at vi også kan svare på spørsmål om bruk og detaljer.

   For informasjon om helt nye produkter innen dette temaet kan jeg anbefale http://photorumors.com/ Da får du nyhetene til og med før produktene forlater produksjonslinjene… 🙂

  • Jamil Dybwad (svar til Eirik Solheim)

   Denne argumentasjonen likte jeg, og ikke minst at dere faktisk holder hva dere lover, har mer å fare med enn klipp-og-lim.

 3. Eye-Fi kortene fungerer sikkert bra hvis du skal sende bilder fra kompaktkameraet til iphone eller en pc med windows…

  Det skrytes veldig av at de har ftp støtte, men det er dessverre en sannhet med modifikasjoner.

  Det er riktig at du kan sende bilder til en ftp-server som er koblet på internet, men du kan ikke sette opp en ftp-server på lokalnettet hjemme og sende bildene direkte dit fra kameraet med Eye-Fi kortet.

  Grunnen til dette er at bildene må sendes til Eye-Fi sin server (kanskje i USA) før de kommer tilbake ftp-serveren din. Når bildene er 17-18MB store og skal både lastes ut og inn over en ADSL linje fra Telenor, tar det både vinter og votter før de dukker opp på ftp-serveren… Dette burde bare vært sendt til ftp-serveren over lokalnettet uten at bildene sendes til Eye-Fi over internet først.

  Ufattelig dårlig/tåpelig implementert…

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Arild)

   EyeFi støtter RAW i sin proversjon, men dette fungerer generelt dårlig. Fordi filene da som oftest blir mellom 10 og 30 MB. Med så liten antenne og begrenset mengde strøm i kamera blir det for store filer og for lang tid til overføring.

   Det er kanskje derfor de ikke har laget en CF-versjon. Jeg merker dette når jeg har tatt litt video med kompaktkamera. Da blir det store filer og systemet viser sine svakheter.

   Men for vanlig bruk med JPG-filer fungerer det bra.

   For raskere overføring hjemme bør du heller sette opp overføring direkte til maskinen og ikke via FTP. Så kan du heller sette opp en watchfolder på maskinen som legger videre til FTP-server om det er der du vil ha bildene til slutt.

  • ja…. hvis man har en windows maskin ja…. men alle mine servere (som jeg vil ha bildene til) kjører ikke windows.

   De kan imidlertid kjøre ftp-servere og eye-fi hevder å ha ftp støtte – så dette burde være lett…

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Arild)

   Skjønner!

   Du sier at du ikke kjører windows. Og siden Eye-Fi sin egen direkteopplastingsprogramvare også finnes for Mac regner jeg med at du kjører Linux. Da er det mulig at informasjonen her kan hjelpe deg:
   http://forums.eye.fi/viewtopic.php?f=10&t=2042

   » if you would like to use direct transfers from the Eye-Fi Card to a Linux server of some kind, you may be better of using any one of the open source Eye-Fi receiver software, be it Jeff Tchang’s Python server or H Klever’s native C++ daemon instead of FTP. «

 4. Tekno episode 4 – Internettavhengighet, killswitch, mobil i fly og kunstig intelligens

  […] I dette programmet viser jeg frem et lite minnekort med innebygget trådløst nett. Alle detaljer, pris, fordeler og ulemper finner du her: Rett på nett med kamera […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei!

  Blei litt glad og nostalgisk,når eg såg bilete av eit Eyefi SD-kort 😉

  Som T og Erik har kommentert litt over så er ikkje dette produktet nytt,men int. er det likevel.Husker eg las om det rundt år 2007,sjekket websiden deres men,fant den gang ikkje ut om korta var avhengig av spesiell firmware eller programvare i produkta korta skulle nyttes i eller om kortet kjørte prossesser sjølv.

  Etter å ha byttet ut min trofaste kamera-at : http://farm3.static.flickr.com/2183/2410817645_c2911a398f.jpg med ein Sony Ericsson K800iv,som for mitt bruk hadde tilfredsstillende kamera var skuffelsen stor at det aldri kom eit M2-kort 🙁 😉

  Men,kanskje eg no skal kjøpe eit å sette i min 10″ digitalefotoramme (det er der eg bruker eit av M2 korta no),siden den ikkje har trådløst funksjonalitet innebygd.

  Da kan eg kanskje få sendt bileter direkte fra HTC mobilen min til fotoramma.

  Sjekke ut PC og android programvaren.Støtter ikkje mobil appen bump til gitte tidspunkt får eg sette opp ein oppgave med tasker,slik at den dumper biletene ,x-antall netter pr veke mnd etc ,slik at det skjer mens,eg lader både mine og mobilens batteri.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Mr.Hassan)

   Hmm. Må innrømme at jeg kun har brukt kortet for å sende bilder ut. Går det an å sende bilder inn til kortet?

  • Mr.Hassan (svar til Eirik Solheim)

   Mulig eg leste artikkelen feil (ikkje fått nok Java i dag..),men fekk det inntrykket.Har ikkje eit Eyefi kort,så om du sjekker det ut så hadde det vært topp 🙂

   Om ikkje burde det ikkje vært mulig? 😉

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Mr.Hassan)

   Så vidt jeg har skjønt er kortene bygget 100% for å ta imot bilder inn via kontaktene på minnekortet og sende dem ut via wifi. Klarer ikke å finne noe dokumentasjon som sier at det kan ta imot.

   Hadde de vært kule og opensourcet firmwaren sin hadde sikkert noen laget mulighet for det…

  • Mr.Hassan (svar til Eirik Solheim)

   La oss sammen folde våre hender i lag.

   Leste over artikkelen på nytt etter litt meir kald trakterkaffi og fant ut at du ikkje nemde noko om inn til kortet.

   Merker at biletene i fotoramma ikkje blir oppdatert så ofte med nye bilete sjølv om eg har kan sette det i SEK800iven og overføre bileter fra PC og til kortet.Sjølv om det er kort veg fra bileteramma på kjøkkenet og til kontoret der PCen står.Denne artikkelen minte meg på at det kanskje er på tide.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Mr.Hassan)

   Kjenner problemet. Den ene billedrammen vår har ikke WiFi. Blir sjelden oppdatert. Selv om leiligheten er full av datamaskiner og veien fra en av dem og bort til rammen er ca 2 meter…

  • Mr.Hassan (svar til Eirik Solheim)

   Off Topic men,løsning på «problemet vårt» :

   Fant ut at digitalrammen hadde uttak for SD/CF/MS2/MS og mini-USB,som gjer at eg kunne koplet den til PCen eller ein liten router,men,fant ein løsning på «problemet» eg kan leve med.La inn ei kalenderoppføring med «Husk å oppdatere fotoramma med nye bilete»,satt dagen til ein søndag (tenkte det er lett å gløyme å gjere det på ein hektisk mandag eller når avkommet skal på ballett rett etter skulen).Satt tidspunktet til «BarneTV» tid og med påminnelse 2timer seinare i tillegg til at det er ein årlig «avtale».Mulig eg lager to kalenderoppføringer slik at eg oppdaterer en gang pr. halvår.Da blir bildene meir ferske,sjølv om dei gamle ligger der også,så kjører eg automatiskrotasjon visningsbilete som standard.Tok litt tid med to M2-kort en gamal litt sliten SE,da alt måtte gå via PCen.Ikkje allverden overføringshastighet på dei,men når ein overfører 1,2GIB en vei og 605MIB den andre vegen så tar det si tid.Var uaktuelt over bluetooth for å seie det slik.

   Brukte ventetida på leanback tid med NRK1 TV – Tekno saftdrikking, og litt vasking av golv..

  • Du nevner noe her om en digital Fotoramme med WiFi. Det er over min fatte-evne at dette ikke har blitt mer og mer standard. Såklart ser jo at det er greit å putte inn SD kortet og la det surre å gå, men ser fler problemer med dette.

   Har du noen tips til fotorammer med WiFi mulighet? Er det i så fall noen fallgruver man må passe seg får?

  • Sindre (svar til Arildm)

   Kan anbefale Kodak Pulse (se kodakpulse.com). Koster ca 1000-lappen og har WiFi. Legger inn bilder via browser eller epost, funker knall. Foreldrene mine fikk en slik, og hele familien kan enkelt sende bilder til deres fotoramme uten noe manuelt mikk-makk.

   Meget fornøyd!

  • Mr. Hassan (svar til Eirik Solheim)

   Hei Eirik!

   Om du framleis bruker den digitale fotoramma uten Wifi eller anna Internet-tilkopling, er det på tide å oppdatere den med nye bilete. Det er 1 år og 1 dag siden du publiserte artikkelen tilhørende dette komentarfeltet.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Mr. Hassan)

   Får vel bare innrømme at den rammen for tiden ligger i en skuff. Men kanskje på tide å ta den frem igjen…?

 6. Sony QX100: Nydelig billedkvalitet – ubrukelig kamera

  […] tregt og ustabilt. Legg heller på noen hundrelapper og kjøp den opprinnelige RX100 og sett i et EyeFi-kort for å få kommunikasjon med mobiltelefonen. Eller du kan dra på skikkelig og putte 2000,- ekstra i potten. Da får du Sony RX100-II, som har […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.