nrk.no

Er du «Facebook» eller «4Chan»?

Kategori: Snacks


Kilde: Namesake.com

I dag kom vi over denne fine infographics’en fra Namesake rundt spørsmålet om anonymitet på nett.

De fleste av oss tilhører nok «Facebook-klubben», men vi har også en mistanke om at NRKbetas lesere er noe høyere representert blant «4Chan-mafiaen» 😉

Hvor hører du hjemme?

Les mer om nett og anonymitet: Identitetskrise: anonym på nettet og Menn som runker i mørket


14 kommentarer

 1. Denne infographic’en gjør alt for å lage en debatt: den setter to ytterpunkter mot hverandre. Enten er du transparant eller anonym. Dermed blir det god debatt, men ikke god journalistikk.

  Det er ingen som tjener på å gå helt til en side, etter min mening. Og en side som faktisk klarer å inkorporere begge sidene er reddit.com, hvor de fleste har en «public» profil, som lettere kan knyttes opp til én person, og hvis det er noe man ønsker skal være anonymt lager man en ny konto.

  Hele greie kommer jo an på hva du skal gjøre på nettet. For kontakt med venner er det jo nødvendig at du viser hvem du er, og dermed kommer Facebook til sin rett. Mitt syn er at begge sidene kan leve sammen, og man ikke må velge en ‘side’-

  Svar på denne kommentaren

  • Fark (svar til Péter)

   Bra poeng, Pèter. Gjetter på at 90% av 4chanerne har en Facebook-konto i tillegg.

   Fark

 2. Jeg er mer Reddit. 🙂 Jeg finner ikke data på antall brukere der, men jeg tror ikke det er så mange som 4chan. PS:Det skjer noe rart når man skal editere en kommentar i Opera, ser ikke ut som «lightbox» for kommentar-endring virker? Må høyreklikke rediger og åpne i ny tab. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Vil bare skyte inn at det er feil å se på denne infographic’en som fakta. Den er ikke laget med et nøytralt synspunkt og stiller ikke med «rene» fakta.
  Eksempelvis vant ikke ‘Moot’ Time’s: World’s Most Influential person, Anon rigget stemmegivningen.
  Hvis du ser på navnene på de 21 første kandidatene på Time’s liste, ser du at det staver: Marblecake Also the Game

  Sier heller ikke at Mark skal glorifiseres, for mannen er på langt nær nobel. Han har tjent seg søkkrik på å selge statistikken over hvordan mennesker er sosiale.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg hører nok i praksis på begge sider. I de fleste Internett-sammenhenger bruker jeg psevdonym, det er bare blitt en vane uten at jeg helt tenker over det. Men i Facebook-sammenheng er jeg under fullt navn.

  I et velfungerende samfunn tror jeg det må være rom til begge deler. Eller man må i det minste tolerere at begge sider finnes.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jens Christian

  Alle har en offentlig profil, enten en vil eller ikke. Profilen finnes på det ikke ukjente nettstedet Google.no, og stort sett alle arbeidsgivere er innom før de ansetter noen. Enten kan en nøye seg med å ha offentlig navn, alder, postnummer og inntekt (skattelisteinformasjon, den slipper en ikke lett unna), eller en kan utvide profilen med annen mer relevant informasjon (ved å ha egen nettside, søkbare profiler på Facebook, LinkedIn etc eller ved å skrive kommentarer under fullt navn på forskjellige nettsteder.

  En fordel med å ha åpne, men kontrollerte profiler på LinkedIn, Facebook o.l., er at man har større mulighet til å kontrollere side 1 på «google-profilen» sin, noe som kan være minst like viktig som å passe på personvernet på Facebook.

  Og til artikkelen: Å poste anonymt er den eneste personverninnstillingen som finnes i «google-profilen»…

  Svar på denne kommentaren

 6. Marius Krinnan

  Jeg er innom 4chan fra tid til annen, men bruker Facebook og Twitter daglig.
  Men Facebook trenger ikke nødvendigvis være en trussel mot personvernet. Det er slett ikke nødvendig å registrere seg med sitt ekte navn.
  Og det er fullt mulig å poste med fullt navn på resten av veven, til og med 4chan. Men sistnevnte er kanskje ikke det lureste.

  Svar på denne kommentaren

 7. Litt av båe, som dei fleste andre.

  På internett brukar eg gjerne nicket tanketom, men det er mest av gammal vane. Det er ikkje akkurat vanskeleg å finne ut at eg heiter Andreas Hadsel Opsvik. Av og til signerar eg med andre namn (eg har eit par i bakhand), og av og til signerar eg med fullstendig namn.

  Så lenge valgmogelegheita til å vere enten anonym, ha pseudonym eller stille med fullt namn er der, så er eg eigentleg nøgd.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.