TV & Video

Nå vil YouTube bli den nye videospilleren din

sorthvitt-foto av en 1950-talls familie samlet foran TV
TV Shows We Used To Watch – 1955 Television advertising av brizzle born and bred på Flickr, CC

sorthvitt-foto av en 1950-talls familie samlet foran TV
TV Shows We Used To Watch - 1955 Television advertising av brizzle born and bred på Flickr, CC

YouTube (og deres eier Google) tar tydeligvis mål av seg til å rykke inn i videomarkedet i USA. Firmaer som Netflix og Hulu har tidligere prøvd å vippe TV ned fra tronen, men har ikke fått det til på spektakulært vis foreløpig. Apple’s iTunes Store har solgt HD-video i to år nå, men det har heller ikke ført til omskriving av historiebøkene.

YouTube starter spillefilm-utleie i USA

Det spennende er da, vil YouTube kunne gjøre det? De skrev igår på bloggen sin:

Today, we’re announcing another step in our goal to bring more of the video you love to YouTube: the addition of thousands of full-length feature films from major Hollywood studios available to rent in the US at youtube.com/movies

Tidligere på dagen skrev de Welcome to the future of video. Please stay a while, der de blant annet sa:

While six years ago you had to move device, room and platform to get all the video that matters most to you, today you can find it all on YouTube. By expanding our content partnerships worldwide and stimulating the success of budding filmmakers, artists and entrepreneurs, we’ll ensure that YouTube remains the best place for the world to see and discover rich talent. So stay tuned—there’s much more to come.

Dette er på ingen måte noen uventet utvikling, vi ser at TV’en og nettet stadig beveger seg nærmere hverandre teknisk sett, de begynner å ha kontakter som passer sammen og hos mange kommer de til og med snikende inn i huset via samme kabel. Og begge deler handler om levende bilder.

Ulike tidsformater

Det er foreløpig litt forskjell på de levende bildene; TV-programmer ligger gjerne på litt under en halvtime hver, mens det gjennomsnittlige YouTube-klippet kanskje er på noe sånt som 3 minutter. Dette passer bra med måten man opplever innholdet på: Foran TV’en sitter man godt og slapper (i større eller mindre grad) av. YouTube-klipp derimot er småsnacks man hiver i seg mellom slagene sittende i en ikke-så-god stol mens man egentlig skulle gjort noe annet. Det med stolen er nok også en del av bakgrunnen for at USA-tallene det henvises til i bloggen viser at TV-tiden er 20 ganger lengre enn YouTube-tiden. På fagspråket kalles dette gjerne lean back og lean forward viewing, henholdsvis – rett og slett utifra sittestilling.

Flere sitter i stuen

Men skillelinjene er langsomt i ferd med å viskes ut – ihvertfall på den tekniske siden: Den stasjonære PC’en er på vei ut og erstattes av laptop’er, smarttelefoner og nettbrett, og internettkabelen er nå erstattet av trådløst nettverk hos 82 % av dem som er på nett i Norge, ifølge TNS Gallups InterBuss-undersøkelse for 1. kvartal 2011. Det vil si at det er mulig å ta med seg datamaskinen til en mer komfortabel plass enn pinnestolen i den trekkfulle mellomgangen, og man kan slenge seg tilbake med hva som helst man måtte finne på nettet – i følge samme undersøkelse er stuen nå rommet der flest har PC, mot «eget kontor» tre år tidligere.

TV’ens død uteblir stadig

Men det er altså det rent tekniske. Vanene endres ikke i samme takt. Ifølge TV-seertallene er det ikke nedgang i antall minutter TV’ene står på i de tusen hjem. Og selv om TV’en i økende grad må dele oppmerksomheten med laptop’er, mobiler og nettbrett, er den kulturelt sett en svært godt forankret dings i de flestes liv.

Medieendringene som har blitt spådd av internettentusiaster i årevis uteblir altså stadig. Vår kollega Iacob Prebensen fra NRK Analyse skrev for snart tre år siden Here we go again, hvor han bela at TV så ut til å leve aldeles utmerket sammen med nettet. Det virker ikke mindre riktig idag.

Det blir spennende å se om YouTube klarer å kombinere sterk merkevare og posisjon, teknikk som i økende grad tillater å få nettbåret innhold opp på den store skjermen og nå altså konkurransedyktig innhold og nappe litt i ledertrøyen til den regjerende husguden, eller om vanens makt fortsatt er størst.

Hvorfor tror dere TV sitter så godt fast i livene våre?

10 kommentarer

 1. Hvorfor tror dere TV sitter så godt fast i livene våre?

  Med TV mener dere TV kanaler, ikke TV skjermen. Ikke sant?

  TV kanaler tror jeg sitter igjen fordi det ikke finnes noen skikkelig gode og enkle bokser du kan koble til TVen. Men gradvis kommer disse:

  boxee.tv/
  wdtvlive.com/

  osv.

  Jeg tror slike bokser vil stjele store markedsandeler fra CanalDigital/RiksTV/Viasat til fordel for Netflix/Hulu/YouTube.

  Svar på denne kommentaren

 2. TV lever godt fortsatt fordi folk egentlig ikke har lyst til å velge.

  Det blir litt av det samme som med radio. Selv om man gjerne har med seg en mp3-spiller med titusenvis av låter, så hører man allikevel på radio der man kan få litt variasjon i musikken, og få med seg litt ny musikk nå og da.

  Jeg har rippet hele DVD-samlingen min (sånn ca. 1500 disker) til harddisk, og kan aksessere alt med bare noen få trykk på fjernkontrollen. Men, til tross for at jeg f.eks. har hele MASH liggende på serveren, så ser jeg heller på MASH-maraton på TV2 Zebra hver søndag fremfor å spille av DVDene på en av de tre mediaspillerene jeg har.

  Litt av problemet tror jeg er at man rett og slett blir overveldet når man har for mange valgmuligheter. Når man ser på TV, så er det relativt få kanaler som det er aktuelt å se på (selv om man kanskje har 100 kanaler) og av disse er det flere programmer som er helt uaktuelle. Dermed står man kanskje igjen med 3-5 alernativer, og da blir det mye enklere å velge.

  Svar på denne kommentaren

  • Her tror jeg du er inne på noe vesentlig.

   Leste en sak i New Scientist i forrige årtusen en gang som fortalte at dersom man i en «smakedisk» på et supermarked satte ut typ 15 sorter syltetøy i stedet for 3, smakte folk på flere, men de kjøpte vesentlig mindre. Det ble så mange alternativer at det var vanskelig å se fordelen ved det ene kontra det andre og da var det like greit å droppe det.

 3. Mange flatskjema som blir solgt i dag har støtte for youtube ut av boksen. Dette trur eg kan bli youtube sin store fordel kontra ein htpc, google tv, boxee, apple tv osb.
  Har i det siste(1,5 år) brukt voddler, cdon og headweb, men problemet er at eg må sette meg ned å leite etter noko eg vil sjå. Alle desse tenestene sliter litt med det same som spotify. Men i mitt tilfelle blir tv kanalane bli mindre og mindre brukt. Nrk fungera som ein reklameplakat for nett-tv. Då kan eg sjå programma etter min tidsplan.

  Eit av dei størte problema med streaming er kvaliteten på innhaldet og linja dette skal sendast på. I mitt tilfelle er kvaliteten på linja til tider eit problem. Det er ikkje mange ganger ein gidder å sjå ein film om den må stoppe og buffre midt i den heftigaste scena(action, romantikk, horror… kva som måtte være din preferanse.) Ventar med andre ord på fiber…
  Kvaliteten på innhaldet kan og til tider være eit irritasjonsmoment. Oppdrag Sognefjorden feks. to forskjellige program i diskusjone tradisjonell tv-sending kontra nett-tv.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind (svar til Øyvind)

   liten digrisjon: klikk for å endre funkar dårleg i chrome.
   Mykje feil i innlegget over.

 4. Har YouTube på min Samsung TV.
  Det funker veldig fint, men hoved problemet er å finne det man vil se på. Det samme gjelder filmleie via Get over fiber. Det funker utrolig bra når jeg bare finner en film jeg vil se.

  Søk er et helvete, da eneste inntastingsmåten er å bruke tallene på fjernkontrollen slik vi sms’et i steinalderen. Her er det mye å jobbe med. Men en Samsung app for NRK netttv hadde vært sinnsykt genialt! Fins det noen api vi kan bruke om vi vil gjøre det selv?

  Sjur

  Svar på denne kommentaren

 5. Har tittet litt på forskjellige nett-i-tv løsninger, men er først og fremst skikkelig lite glad for brukergrensesnittene de tilbyr. Det jeg ønsker meg er en enklere måte å kunne sende innhold fra laptop/pad/xxx over på TV skjermen når jeg finner noe som er verd å lene seg tilbake for å se.

  Kan selvfølgelig koble opp laptop til HDMI på TV men jeg er lat, da må jeg jo reise meg 😉

  Noen som har vært borte i noen gode løsninger for dette? Trådløs HDMI, boks i eller ved TV som kan motta en stream over WIFI for å vise denne eller noe annet liknende?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *