Tekno episode 2 – Med DLD, Watson og fremtidsvisjoner

Kategorier: NRK, TV & Video


Episode 2 – Sesong 6, våren 2011

I denne episoden bruker vi mye av tiden på datalagringsdirektivet (DLD). De to første gjestene er Anders Brenna og Tor Andre Breivikås. To personer som er rykende uenige om dette direktivet.

Episode 2

Du kan se den i Nett-TV etter sending eller laste ned i HD via BitTorrent med en gang:
Tekno.s06e02.1920×1080.h264.NRK.torrent
Tekno.s06e02.1280×720.h264.NRK.torrent


Link til programmet på YouTube.

Bakgrunn og mer informasjon:
Wikipedia om datalagringsdirektivet.
Hardware.no: Dette er datalagringsdirektivet
Aftenposten: Dette er datalagringsdirektivet

Selv om folk flest ikke har så mye direkte ulovlig å skjule er det mange som lurer på hvordan de kan beskytte seg mot lagringen. Som vi er inne på i programmet skal du virkelig konsentrere deg om du skal klare å skjule alle spor. Men det finnes en del løsninger der ute. Vi i NRKbeta-redaksjonen reiser en del og trenger kryptering når vi kobler oss til usikrede nett på hoteller og andre steder. En liten bivirkning vil den typen løsninger som da kreves er at de også gjør det vanskeligere for andre å holde styr på hvordan du bruker nettet. Vi har skrevet om dette i artikkelen Unngå identitetstyveri: Enkle grep for å øke sikkerheten på nett.

Watson og fremtiden

Neste tema er intelligente datamaskiner og hva fremtiden vil bringe. IBM er kjent for kraftige datamaskiner som er flinke i sjakk. De har tatt dette et hakk videre og laget en maskin som knuser motstanderne i Jeopardy. Denslags krever en annen tilnærming enn det som kreves for sjakkspill. Her kan dere se hele klippet der datamaskinen slår de flinkeste i verden:

Videre diskuterer vi IBMs fremtidsspådommer. En rask titt på hva de sa om 2011 i 2007:

Og her er hva IBM mener vi får se i ca 2015:

Episodens dings

Denne gangen måtte vi klippe bort min lille avslutning til fordel for mer DLD-diskusjon. Men her på internett har vi jo ikke de samme plassbegrensningene som på tradisjonelt TV, så for dem som har en harddisk eller to slengende i skuffen kan kanskje en USB-overgang for akkurat denslags være en fin dings å ha.


Link til video på YouTube

TV-tider og mer

Bruk merkelappen #teknonrk når du diskuterer dette programmet på nettet.

Tekno sendes tirsdager på NRK2 klokken 21:30. Med reprise på NRK3 onsdager 23:10 og torsdager på NRK2 kl 19:15.

Tekno episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya
Alt om Tekno på NRKbeta

16 kommentarer

 1. Jeg liker argumentrekken til DLD-forkjemperen, altså.

  Først er ikke DLD så farlig, fordi de uansett ikke lagrer absolutt alt (feks bare lokasjon når samtalen begynner og slutter – men hva mer trenger man??).

  Deretter er DLD umulig å snike seg rundt, fordi det er så mye som lagres.

  Så prøver han å ufarliggjøre DLD ved å si at det ikke kommer til å bare være noen tastetrykk for å få arrestert farlige folk på grunn av lagret informasjon, man må fortsatt gjøre store mengder etterforskning.

  Forøvrig synes jeg de mange DLD-debattene har valgt et litt uinteressant spor. For meg er det iallefall ikke relevant om det er Advokatfirmaet Simonsen eller Al Quaida som får ulovlig tilgang til mine trafikkdata.

  Det viktigste for meg er at Stortinget, på vegne av meg som borger, pålegger mine medborgere et ekstremt mye strengere overvåkningsinstrument enn jeg synes er nødvendig og tillatelig. Jeg har og vil ha større tillit til mine medborgere enn det DLD legger opp til. Og jeg tror faktisk at resten av samfunnet har og vil ha tilsvarende tillit til meg.

  Ser frem til nye runder og kamper om dette direktivet.

  Og takk for et artig program. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Sony sitt PSN nettverk har akkurat blitt cracket sønder og sammen. Norske politikere ønsker nå at teleleverandørene skal lagre alle dine og mine digitale spor i 6 måneder, disse sporene vil sannsynligvis oversendes serverparker i utlandet fordi serverplass er billigere der for teleleverandørene.

  Norges nasjonale sikkerhet kan like gjerne settes ut på anbud. Alt av infrastruktur kan kartlegges ettersom digitale spor fra tog og t-bane linjer, alle norske bygninger (ventilasjon, kortlesersystemer/låsesystemer/alarmsystemer/adgangskontroll) benytter GSM/fastnettet. Det er helt fantastisk hvordan det norske forsvaret er overkjørt av sivile etater i denne debatten. Sivile etater som gang på gang har vist sin totale innkompetanse. Norsk politi sitter fortsatt på NT4 plattformen for pokker!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.