nrk.no

Kan du se hvem som sniker i Facebook-buskene?

Kategori: Det sosiale nettet

kalenderarrangement fra Facebook

Veggbeskjed fra Facebook. Tekst: My Top Profile Viewers: Anders Hofseth - 1136 views XXXX - 983 views XXXX - 542 views XXXX- 300 views See who views your profile @ http://www.facebook.com/pages/Profile-Spy-v40/XXXXXXXXXXXXX

Facebooktjenesten Profile Spy, fortalte igår at jeg har vært inne og kikket på Facebookprofilen til en jente 1136 ganger og dermed var hennes Top Profile Viewer. Og det er jo ganske imponerende; jeg har med andre ord i snitt vært inne på profilen hennes 1,5 ganger daglig i løpet av de to årene hun har vært på Facebook. Så da ser det ut som jeg er interessert og vel så det. Bare synd at jeg ikke er en av de kjekkere guttene, men en mann gammel nok til å være faren til denne 12 år gamle venninnen av datteren min.

Vi har vent oss til at Facebook samler ufint mye informasjon om hvem vi er og hva vi driver med og tallene ser såpass detaljerte ut, så det er nok lett å tenke Oj, det visste jeg ikke, men dette var interessant og klikke seg videre for å utforske hvem som sniktitter i buskene.

Så da er det vel bare å trykke?

Når man så skal inn for å finne ut mer, gir man tjenesten tillatelse til å se nettverket sitt, poste på veggen sin, opprette arrangementer osv – alt som behøves for å lage en tilsvarende pakke for deg. Og tjenesten benytter seg sannsynligvis av alle disse rettighetene man nettopp har gitt den. På vegne av min datters venninne lagde den for eksempel dette arrangementet med 144 inviterte:
kalenderarrangement fra Facebook

Og hele veien får du tilbud om å se hvem som stalker deg. Og hvem vil vel ikke vite det?

Hvordan virker det?

Systemet drives av en av de sterkeste kjente naturkreftene – vår nysgjerrighet. Hvem stalker hvem ? Og karusellen er igang.

Det eneste lille problemet er at Facebook ikke gir ut informasjon om hvem som ser på profilen din til firmaer som lager applikasjoner, hverken til My Profile Creepers eller mer seriøse firmaer. Så hvordan kan da My Profile Creepers vite hvem som har vært inne på profilen så-og-så mange ganger? Det vet de ikke. My Profile Creepers har ikke tilgang til denne informasjonen, så tjenesten finner på noen tall. Om tallene følger noen logikk, som hvor mange felles forbindelser man har, eller om det er 100% random vet jeg ikke. Men det SER ihvertfall overbevisende ut – det er folk man er Facebookvenner med, med et høyt og saftig tall ved siden av.

Er My Profile Creepers et datavirus?

Nja, ikke helt. Datavirus sprer seg og formerer seg automatisk. My Profile Creepers er på et vis pedaldrevet. Hver enkelt som går i fellen trykker, godkjenner, går hit og går dit – og smitter venner som blir nysgjerrige. Så alle de ondsinnede tingene datavirus gjør på egenhånd for å formere seg, blir vi hypnotisert til å utføre som lydige zombies.

Jeg har ikke klart å finne ut om My Profile Creepers gjør noe ondsinnet, men tidligere varianter har stjålet passord for å ta kontroll over siden din og også gjort annen skade, ifølge disse sakene hos makeuseof og Hoax-Slayer. Men om det så skulle vise seg at My Profile Creepers ikke gjør mer enn å spre falske rykter, kan det også være ille nok.

OPPDATERING: Facecrooks – som overvåker Facebook-skurkestreker – forteller at My Profile Creeepers forsøkte å infisere deres testmaskin med et virus. Det kan være smart å trykke LIKER på siden Facecrooks i Facebook, da holdes man oppdatert på svindler som er populære. Takk til Øystein Garnes for tipset 🙂

Nå idag ser det ut til at Facebook har fjernet tjenesten, men det dukker med jevne mellomrom opp nye, så det er like greit å være forberedt.

Hvordan slippe unna?

Hvordan unngår du det? Noen av NRKbetas lesere mener det beste bare er å unngå å bruke Facebook. Det er selvsagt en mulighet.

Om man likevel har glede av Facebook og har lyst til å fortsette å bruke det, er vårt beste råd på Facebook – som på resten av nettet – Tenk før du trykker. Om du blir lovet noe som virker for godt til være sant, så er det ofte ikke sant.

30 kommentarer

  • nilsel (svar til Petter)

   $sudo -s

   We trust you have received the usual lecture from the local System Administrator.
   It usually boils down to these two things:

   #1) Respect the privacy of others.
   #2) Think before you type.

 1. Alexander Karlstad

  Har hatet Facebook apps fra dag en.

  Den beste måten å unngå sånt på er vel å gi blankt f*** i alle apps på Facebook. Finnes det egentlig noen applikasjoner som er nyttige?

  Svar på denne kommentaren

  • Hva om det hadde gått an å skrive en facebook-app som fjerner all støyen fra alle andre apps i nyhetsfeeden din? Denne appen hadde jeg garantert installert på flekken.

  • Vebjørn Reinsberg (svar til a-jay)

   Når du får opp meldinger på veggen om folk som har fått dyr på gården eller blomster i hagen eller har fått poeng i andre spill, og du ikke ønsker å se sånne: Klikk på lukkeruta øverst til høyre i meldingen (blir først synlig når du tar musepekern over meldingen). Da kan du velge at du vil slette akkurat den meldingen, alle meldinger fra den ene personen, eller alle meldinger fra den appen.

  • Harald Korneliussen (svar til Kevin Brubeck Unhammer)

   Slike tiltak løser egentlig ikke problemet. Noen av dine venner vil fortsatt klikke på slike apps, og de fleste av dine venner vil antagelig ikke forstå bæra om noen prøver å forklare at besøkslogger ikke eksponeres gjennom Facebook-APIet.

   Den klassekameraten som brukte å sende deg kjedebrev-mailer for ti år siden, f.eks? Kanskje kjører hun en slik app, får «vite» at du stalker henne, og unfriender deg uten at du finner ut om det. Plutselig er det en av folkene du har flest felles bekjente med som tror du er creepy og pervers, uten at du vet det. Morsomt, eller hva?

   Det er Facebook selv som må ta ondet ved roten: forby slike applikasjoner, og smekke hardt ned på dem som lager dem allikevel.

  • Plaguebearer (svar til Alexander Karlstad)

   Tja, jeg har prøvd bitdefender safego til min profil.
   Den er fremdeles i beta, men gir nyttige tilbakemeldinger for folk som ikke har så mye peiling på nettsikkerhet. Den gir tilbakemeldinger på hvor sikker facebook kontoen din er satt opp, samt at en får nyhetsmeldinger om de ferskeste trusslene mot kontoeiere. Man trenger den nok ikke hvis en styrer unna apps til vanlig. Men en kan jo være uheldig å få en scam (foreløpig er scammene latterlig lett å identifisere) sendt i forkledning av en av dine venner, og da er det meningen at safebit skal kunna scanne inkommende meldinger.. Vi får se hvor bra de klarer å utvikle den, ihvertfall eneste app som virker potensiell nyttig.

   http://www.bitdefender.com/media/html/facebook/safego/

 2. Harald Korneliussen

  Dette har jeg også vært utsatt for. Jeg gikk på et politisk møte, etter en stund ble jeg kontaktet på facebook av ei dame jeg snakket med der. OK, greit, tenkte jeg, aner egentlig ikke stort om henne men jeg vil i alle fall hilse på henne på gaten om jeg ser henne (det var mitt vanlige kriterium for om jeg la til folk eller ikke – har ikke noe veldig privat der uansett).

  Vel, tilfeldigvis var noe av det første hun gjorde å kjøre en slik app. Dette var en variant som hanket inn bildene på de tilfeldig utvalgte som den hevdet var mest inne på hennes profil, og tagget den, og hvilket var på topp? Jo, det var meg.

  Det verste var at dama nektet å høre på meg. Jeg fortalte jo at disse appene er en bløff, og vil hun vennligst slutte å henge meg ut som stalker med det samme. Men gjorde hun det? Nei. Nå har jeg en facebookvenn mindre (en av de ytterst få jeg har defriendet), og fikk konfigurert fb til å gjøre meg så usynlig for apps som det lar seg gjøre.

  Takk Anders, for at du tar opp denne problemstillingen. Er det en ting som er verre en at det blir antydet for alle ens venner at en er stalker, må det være antydninger om at en er pedofil også. Fy SØREN så glad jeg er for at den lettlurte dama ikke var 12 i mitt tilfelle.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Harald Korneliussen)

   Uææh, hørtes ikke noe trivelig ut. Lett å bli misforstått av folk man ikke kjenner. Heldigvis kjenner jeg jenta og familien hennes veldig godt, så jeg tror jeg slapp unna pedofilistempelet…

 3. Senõr Eikind

  Du slipper unna mye krøll ved å endre sikkerhetsinnstillingene også. Nå er det mulighet for å bruke https i stedet for http.
  Men, jo, «tenk før du trykker» er et godt tips. Hvis det ikke er en link til YouTube eller din favorittavis el.l så bør du kanskje ikke trykke i det hele tatt.

  Og du sier at din datters venninne på 12 har vært registrert på FB i to år? Er det ikke 13-års grense på FB da? Tsk tsk.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hei!

  Fin fin artikkel,og som er greit å få belyst,har dog inntrykket at om ikkje alle som leser nrkbeta.no så iallefall dei som kommenterer artikklene har vært med så pass lenge at dei har fanget opp slike tendenser,fra tilbake til IRC,ICQ,MSN,Twitter og epost at dei er klar over farene. Synest facebook,senoirtreff og ungdom/vidaregåande skuler skulle fått eventuelt ta tak i denne type temar,eventuelt fått Geelmylden til å lage noen flotte plakater,med «TENK FØR DU TRYKKER» som budskap.

  Bruker ikkje facebook verken under realname eller nick,da eg ikkje har likt EULAen.Men,å kutte ut facebook trur eg nok ikkje alle vil gjere.

  Dei som sitter å lager slike «konsept» ,bruker som Anders nemnte viten om at vi mennesker i natur er nyfikne.Og at om det tilsynelatende kommer fra ein venn/bekjendt så virker det som om vi senker garden.

  Generelt synes eg at folk er for slappe,og er fristet til å bruke eit sitat fra ein dokumentar på NRK der ein øst-europer (husker ikkje nasjonalitet) blei intervjua i fengselet,han vart fengslet for innbrudd og tyveri, fritt oversatt til norsk: «Det kan nesten ikkje kalles stjeling,nordmenn passer ikkje på tingene sine».

  Vil tru at det er mange som registrerte seg på facebook,youtube,twitter etc uten å sjekke EULAen,bare haket av for at den var lest og fortsatte med registreringsprosssessen.Og om stalker-linker ber om å få tilgang til så og så mykje informasjon burde det ringe ei bjelle for fleire.Men,ser vi på sauer,så er det mange som følger bjellesauen,stor sett går det bra men,når det går galt går det galt.

  Folk kan spørre kontrollspørsmål til vennene på facebook,IM etc,det burde dei fleste greie. Men,faren er at alt skal bekreftes av sender mottakar,noko som kan bli slitsomt og være støyande i seg sjølv.

  Kan ta eit eksempel fra jobb,her om dagen ein leverandør sendte epost til oss og ba oss svare på ein leverandørtilfredshets undersøking.Sjølv om arbeidsgivaren min har ei flink og dyktig IT-avdeling ringte eg likevel leverandøren da eg ikkje hadde hørt om det,og undersøkelsesmailen og linken kom fra ei for med ukjend epostadresse (veit at epostadr. er lett å forfalske men,ukjendt epost adr. gjer ein litt meir på vakt).Regnet med at dei hadde outsorces undersøkinga til eit eksternt analysebyrå i Danmark men,dog.Bedre safe than sorry 😉

  Når det gjelder dei ulike beskyttelse metodene som nemnt over,så vil det uansett komme ann på om kven ein stoler på.Stoler ein på at dei som skal fjerne støy på facebook ikkje samler inn informasjon om deg og dine venner?Noen av selskapa kan om ein er veldig paranoid og misstroisk stå bak noe av støyen også.

  Kven skal kontrollere kontrolløren til kontrolløren av kontrolløren?

  Vi blir overvåket på ulike nivå,faren for at informasjonen blir missbrukt etc. er alltid til stede.Spørsmålet kor går kryssningspunket på når det blir ubehagelig og uholdbart?

  Eg prøver å være på vakt uten å bli paranoid.
  Det lever eg ok,med så lenge.

  Svar på denne kommentaren

 5. Ragnhild Lunner

  Fin artikkel. Men når du skriver «om tallene følger noen logikk, som hvor mange felles forbindelser man har, eller om det er 100% random vet jeg ikke» er det kanskje på tide å invitere en kilde som kan svare på det, og dermed oppfylle ditt formål som journalist 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Roger Johnsen (svar til Ragnhild Lunner)

   Akkurat i dette tilfellet er kanskje den ene detaljen litt uvensetlig.

   Uansett er NRKbeta, slik jeg oppfatter det, en blogg mer enn en tradisjonell nettavis, og da må det være lov å komme unna med sånne formuleringer. Mener nå jeg, da.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Ragnhild Lunner)

   Der er jeg på Roger-laget… Jeg kan forklare litt om hvorfor jeg tenker slik:

   Da jeg skrev saken, tenkte jeg faktisk et øyeblikk igjennom hvorvidt jeg skulle prøve å finne ut om det var noen logikk i hvem som ble plukket ut, men falt etter å klikket meg gjennom topplisten ned på at det ikke ville tilføre noe vesentlig. Journalistens formål er som regel ikke å forfølge alle spor i alle retninger, men å forfølge dem så langt som nødvendig og velge ut det som har betydning for saken. Kanskje først og fremst for å sortere skit og kanel, men også for å disponere kreftene sine rasjonelt.

   Som Roger sier er NRKbeta heller ikke en tradisjonell nettavis, men en blogg. Dermed er det også endel formmessige ulikheter. Vi bruker for eksempel svært sjelden intervjuer. Vi er åpne om våre standpunkter og presenterer ofte våre egne meninger. Vi prøver ikke nødvendigvis å stappe inn alt i sakene vi skriver, men tenker at utfyllende informasjon ofte kommer vel så godt fra leserne våre i kommentarfeltet – den STORE faktaboksen, som vi av og til kaller det. Til gjengjeld er vi stort sett personlig tilstede i kommentarfeltene våre, enten det er søndag kveld eller første juledags morgen. Ikke alle journalister er det. Vi tror det gir et bedre kommentarfelt.

   For folk som ikke tilhører våre faste lesere, men finner oss f.eks. via nrk.no’s forside, kan det nok være litt forvirrende at man plutselig er inne i en blogg og ikke i mer tradisjonell nettjournalistikk. Vi håper likevel at også mer tilfeldige gjester finner noe de kan ha glede av og kan se gjennom fingrene med våre underligheter. 🙂

  • Mr.Hassan (svar til Ragnhild Lunner)

   Hei Ragnhild!

   *Merk: Denne kommentaren under var påbegynnt før Anders Hofseth,sjølv kommenterte det Ragnhild etterlyste, lar likevel kommentaren min stå*

   Vel,eg kan skjønne at du kanskje oppfatter NRKbeta.no som ei nettavis men,eg ser i likhet med Roger Johnsen meir på NRKbeta.no som ein blogg.Om du trykker på namnet Anders Hofseth blir du vidaresendt til ei sider er det står at Anders er : rosjektleder i Utviklingsavdelingen, NRK.

   Og kan ikkje sjå at faget journalist står på denne sida som omtaler eit prosjektledelse :

   http://www.studentum.no/Prosjektledelse_144703.htm

   Men,eg meiner ikkje at du skal måtte trykke på namnelinker for å sjå at Anders ikkje per definisjon ikkje er journalist.

   Om er på hovedsida til NRKbeta.no så kan du trykke på «Om NRKBeta» der NRKbeta som nettsted skriver kva for nettsted dei drifter og skriver på :

   «NRKbeta er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. Vi skriver om internett og ny teknologi med fokus på deg som bruker og på det som vi i NRK gjør i den forbindelse. Vi kaller det sandkasse fordi vi ønsker å teste ut ting, være nysgjerrige og finne ut av hvordan ting endrer seg. Og ha med deg som bruker på veien»

   Litt lenger nede under «kven er vi» står det litt meir om Anders:

   «Anders Hofseth
   Rådgiver og analytiker. Har en velutviklet evne til å se sammenhenger og plukke opp trender. Har lang erfaring fra fjernsynsproduksjon og jobbet mange år i NRKs markedsavdeling før han kom på bedre tanker og skjønte at internett er svaret på livet, universet og alt.»

   Synest ikkje oppservasjonen til Anders nødvendigvis må underbygges med detaljert info om fenomenet han no beskrev ref. sistatet du brukte : «om tallene følger noen logikk, som hvor mange felles forbindelser man har, eller om det er 100% random vet jeg ikke” <-Det er likevel ein int. oppservasjon og kanskje ein tankevekker for noen.Synest NRKbeta må ha muligheten å skrive tanker,observasjoner og droddler uten at hvert utsagn må dokumenteres med statestikk,grafer etc.Og med sitatet som henvist til over så klargjerer Anders direkte i den nedskrevne oppservasjonen at han ikkje har sjekket ut kor dypt denne "stalker"-fenomentet på facebook går.Da blir vi som leser obs på det,noko som eg synest er greit.

   Anders har tidligare skrevet om kunsten å begrense seg her :

   http://nrkbeta.no/2011/02/27/nerdefelle-1-research/

   Som kanskje kan være at han ikkje undersøkte logikken til "stalker"-fenomenet noko meir enn han gjorde.Men,heller valde å gi beskjed om at det ikkje var "kvalitetessikret"..;)

   Men,no beveger eg meg kanskje vel off-topic og kanskje havner i "Parkerte digresjoner" ( http://nrkbeta.no/1980/01/01/parkerte-digresjoner/ ) kommentarfeltet.

   Kanskje eg legger for mykje i den korte kommentaren din som vart avslutta med smilefjes.

   Av og til skulle eg ønske eg greide å begrense svara mine meir som Roger Johnsen gjorde..

   Men,no får det være nok kommentering av kommentaren din.

   Tid for mat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.