nrk.no

Test av Jelly Lens for mobilkamera

Kategorier: Foto & Mobil


Kamera på mobiltelefonen har for mange erstattet kompaktkamera for lenge siden. Men en av utfordringene med de fleste mobilkamera er at de har fast optikk uten særlig fleksibilitet. Derfor har det vokst frem en liten industri av små objektiv du kan sette på telefonen.

De kan festes med magnet, egne hylster, eller – en klump med gele.

Jelly Lens har en serie små linser som du rett og slett klistrer på telefonen når du skal bruke dem. Vi har testet fire av dem. Vi brukte en iPhone 4 i vår test, men Jelly Lens passer til alle mobiler med et lite kamera der det på en eller annen måte er mulig å få klistret en liten linse utenpå eksisterende optikk.

Jelly Lens har en sirkel av gelelignende klister som gjør at du kan ta linsen av og på mange ganger.

Den har også en tråd som gjør at du eventuelt kan la linsen henge fra telefonen når du ikke bruker den.

Originalbilde

Først ut er «Series no 1 – Wide angle». Skikkelig vidvinkel er en utfordring på telefoner fordi de har svært små billedbrikker. Og om det er greit for deg at bildet er nesten skarpt i et lite område midt i bildet er Jelly Lens Wide Angle perfekt for deg.

Neste ut er «Series no 3 – Six image mirage»

Okay, vi valgte kanskje ikke det mest spennende motivet for denne effekten, men dere skjønner poenget. Og da blir ikke neste linse så spennende heller, men det er jo greit å kunne velge når man først skal leke med effekter, så her er «Series no 4 – Three image mirage».

For å få fin effekt av neste linse fant vi nærmeste vindu. «Series 7» er et polariseringsfilter. Her er originalbildet:

…med masse refleksjoner i vinduet. Så setter vi på Jelly Lens series 7:

Joda. Vi fikk vekk en del refleksjoner. Men som med alle disse billige plastlinsene er kvalitetstapet ganske fremtredende.

Den siste vi testet var et stjernefilter. Da var det frem med et par lommelykter for å lage noen lyspunkt. Originalbildet ser slik ut:

Og med «Jelly Lens Series 12 – Spark» blir det slik:

Du skal ikke se bort fra at en eller annen egnet mobilapp kunne gjort den jobben bedre. Rent digitalt.

Konklusjon

Jelly Lens kan være et morsomt leketøy. Eller i beste fall et kreativt tillegg i mobilfotobaggen. Billedkvaliteten forringes kraftig med alle linsene vi testet. Og geleklumpen som skal holde linsen på plass fungerer ganske dårlig på alle telefonene vi testet med. Linsen faller rett og slett fort av.

På iPhone 4 fungerer de eksepsjonelt dårlig siden den telefonen har glass med glatt coating også på baksiden. Linsene kommer med en beskyttelse som settes på geleklumpen når den ikke er i bruk, men denne beskyttelsen faller fort av. Da begynner geleklumpen å samle lommerusk og ender med å fungere enda dårligere.

Har dere erfaring med Jelly Lens? Eller andre finfine ekstralinser og objektiv til mobilen? Gi oss din historie i kommentarfeltet. NRKbeta kommer garantert tilbake med flere små mobilobjektivtester også.

Oppdatering:
Etter interessen å dømme bør vi tydeligvis gå løs på resten av mobiloptikken vi har liggende:

…og skrive noen artikler til.

11 kommentarer

 1. Hei!

  Vel,kjøpte lignende hausten 2007 (<-hipster? 😛 )
  Kjøpte ulike typer men, problemet mitt var at beskyttelse skyvedekselet på min Sony Ericsson K800iv ikkje gjekk langt nok til siden til at suge-ringen fekk festet seg sikkelig uten glipper,så gav opp og prøvde dei (kjøpte ulike linser) på ein lånt mobil uten skyvedeksel men,meiner at det var eit 1.3MP kamera så såg ikkje store forskjellen der heller.

  Trur eg kastet dei i fjor sommer etter å ha ryddet litt (rydder fleire ganger i året,for dei som måtte lure 😉 )

  Men,nå har eg ein Android mobil med 5MP kamera men,som tar mykje dårligere bileter enn K800ivén (veit kvifor MP er ikkje alt!) min da kunne eg kanskje trengt dei likevel.

  Men,når det gjelder "bling" til mobilen så er det JAPAN som gjelder kjøpte mine her : strapya-world.com/

  Husker eg siklet litt på ei papparazzi linse i 2007,noko lignande denne :

  etech-city.com/images/telescope_SONY-ERICSSIONC905_a.jpg <-Denne er til ein SE C905.

  Men,kvifor ikkje bruke stativ også :

  t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRKI7Y8mL9N3RYajpIGDBBNUDysumEEAk72UreBadzbz8bjXC458A

  Apropo på strapya-world.com/products/3459.html kan ein sjå ei linse med magnet for kompaktkameraer som kunne vært int. å teste ut..

  Hehe..Får vi test i neste TEKNO,Hanne? 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. Test: Skikkelig vidvinkel til mobilkameraet ditt

  […] finnes mange små objektiv til å sette foran mobilkameraet. Vi har testet JellyLens, som var morsomt men hadde usedvanlig lav optisk kvalitet. Nå har vi skaffet oss to andre […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.