nrk.no

Lag spennende timelapsevideo i påsken

Kategorier: Film,Foto & Video


Mange har litt ekstra tid i påsken. Og vi tar ekstra mange bilder. I fjor ga vi dere et generelt fototriks for å ta bedre bilder i snøen. I år prøver vi å inspirere til å starte et litt mer omfattende eksperiment:

Har du sett et fascinerende klipp i en naturfilm der blomstene vokser og springer ut i rekordfart? Eller flotte landskap med skyer som flyr i imponerende tempo over himmelen? Da har du sansynligvis sett en en timelapse. Resultatet blir ofte flott. Og det er ikke så vanskelig å lage slikt selv.

Når du ser på TV i Norge ser du stort sett alltid på 25 bilder pr. sekund. Og som oftest gjøres også opptakene med 25 bilder pr. sekund. Dersom du filmer med høyere hastighet, for eksempel 100 bilder pr. sekund kan du lage veldig jevn og fin «super-slowmotion». Og dersom du filmer med færre bilder pr. sekund kan du få ting til å gå fortere.

Tar du sistnevnte teknikk til det ekstreme får du det som kalles timelapse. Teknikken går ut på at kamera tar et bilde for eksempel hvert tiende sekund over tid. Så settes alle bildene sammen og spilles av med vanlig videohastighet. Da kan du lage videoer der blomster springer ut veldig fort, skyer beveger seg i imponerende tempo eller et helt år passerer i løpet av minutter.

I følgende video har jeg latt kamera ta et bilde hvert tiende sekund i tre timer.

Men hvordan styrer du kamera?

En del kamera har en innebygget timelapsefunksjon. Du setter enkelt og greit opp intervall og antall bilder i menyen på kamera og starter. Så står det der og knipser til alle bildene er tatt. Nikon har vært flinke til å legge inn en slik funksjon i mange av sine kamera. Men hva om du ikke har innebygget timelapse i apparatet ditt? Da kan du for eksempel styre det fra en datamaskin.

Følgende video er tatt i løpet av fem dager. Med et intervall på fem minutter.

De fleste moderne kamera kan styres via USB. Ofte følger det med programvare som kan sette opp intervaller og lagre bildene fortløpende. Og for mer avanserte brukere kan for eksempel DSLR Remote pro fungere bra. Skal du holde på veldig lenge anbefaler vi også at du bytter batteriet i kamera med en skikkelig strømforsyning. Skal du for eksempel ta 17 000 bilder over en periode på et helt år trenger du mer strøm enn det et batteri kan gi.

IR-metoden

Mange fotoapparat lar seg også styre via infrarøde signaler fra en fjernkontroll. Tiltenkt bruksområde for dette har stort sett vært muligheten til å kunne sette kamera på stativ, stille seg opp foran linsen og trykke på fjernkontrollen for å ta et bilde der alle inkludert fotografen er med.

Men denne muligheten kan også brukes til andre prosjekt. For eksempel litt mer avansert styring av kamera over tid. Selve programmeringen som trengs for å trigge med jevne mellomrom er ikke avansert og krever bare en svært enkel datamaskin. Og de fleste av oss går jo nå rundt med en datamaskin i form av en mobiltelefon hele tiden. Så hvorfor ikke bruke den til å trigge kamera?

Dette har noen tenkt på. Du trenger en IR-sender som du kan kjøpe eller bygge selv og et program som sender ut de riktige signalene.

Vi har testet DSLR Bot for iPhone. Og i følge utvikleren er det godt mulig det kommer en versjon for Android også. Dersom noen av våre lesere vet om en tilsvarende løsning for Android som allerede er der ute er det bare å fyre løs i kommentarfeltet.

DSLR Bot støtter Canon EOS, Nikon, Pentax og Sony NEX. Programvaren baserer seg på at du har koblet to IR-dioder til lydutgangen på telefonen. Så modulerer den de riktige signalene og sender dem til hodetelefonutgangen som så trigger diodene og igjen kamera.

Finn et sted med en spennende himmel eller noe annet som kan egne seg for timelapse. Legg telefonen ved siden av kamera, sett opp intervallet, start systemet og len deg tilbake til alle bildene er tatt.

Vi brukte så MPEG Streamclip til å importere bildene og lagre til en video. De fleste kamera nummererer bildene i rekkefølge. Start MPEG Streamclip, finn mappen med bildene og velg alle sammen. La MPEG Streamclip tenke en stund og velg eksport til det formatet du vil ha når videoen dukker opp.

Med full-ladet kamera og mobil har du et ganske portabelt timelapsestudio. Og med en litt romslig minnekort bør du kunne ta 1000-2000 bilder. Videoen av himmel øverst i denne artikkelen er tatt med DSLR Bot. Litt over 1000 bilder. Brukte omtrent 50% av et batteri på en Canon 5D MarkII.

Og når du først har med deg et lite timelapsestudio er det jo bare å sette kamera mot utsikten neste gang du sitter i ro på samme sted over en periode. Morgenstemning over fjell, dal og himmel blir fint i fort film.

Generelle tips

Sett kamera på fast blenderåpning og ISO og la lukkertiden være variabelen som kompenserer for endret lys over tid. Still inn fokus på forhånd og sett fokusvalget på manuell under opptak. Skal du lage timelapse av is som smelter, en blomst som springer ut eller jordbær som råtner bør du ha helt jevnt lys. Helst bør alt skje i en lukket kasse der du har 100% kontroll på lysforholdene.

Hva er deres beste tips? Eller linker til de flotteste timelapsevideoene der ute? Fyr løs i kommentarfeltet!

33 kommentarer

 1. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  For eit år sidan fann eg nesten ut ved ein tilfeldigheit at viss eg koplar kamera til pcen vha. USB-kabel so kann eg bruka gphoto2 i Linux og ta bilete/endra blendaropning/starta autofokus o.l. frå datamaskina.

  Det er moro at pcen lett kann henta ut biletet som nett vart teke òg. På den måten kann du lagra ting rett på maskina.

  Med ei enkel line i terminalen:

  gphoto2 –capture-image-and-download –interval 1

  so vil du taka eit bilete i sekundet og lagra på disken. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei Erik!

  Kjekt at du minnet folk på at dei kunne bruke litt av påsken for å sette opp og lage fine timelaps videoer.Sjølv var eg ikkje top notch og orket ikkje så mykje av noko dei tre dagene eg hadde fri.

  Kjekt at du viser kva oppsett og hard/software du har brukt for å lage timelapsvideoer og viser noen eksempler på korleis vi kan lage fine videoer.Ein periode følte eg nettet flommet over av hår/sjegg og utanfor eiget vindu videoer.kjekt å sjå i kommentarfeltet at folk er kreative og viser andre spennende videoer.

  Kunne nok få satt opp Android mobilen min til å ta bileter automatisk med gitt interval,men bruker den til daglig og har ingen brukandes reservemobil per dags dato :/

  Kunne tatt eit bilete på eit bestemt sted kvar eller annan kvar dag eller.no,og droppet at dei måtte være deadcenter men synes kamera i mobilen er så pass dårlig at det må være nærmest ideelle forhold for at bileta skal bli bra.

  Eventuelt kunne eg gjordt noko alla dette :

  youtu.be/ejbNVWES4LI <-Siden dette startet så tidlig så det gjorde og sannsynligvis som ei form for rutine,personen som er filma kan kanskje også oppfordret til dettte etter kvart som prosjektet skred fram men,kor går grensen for når det blir mental barnemisshandling? 😉

  Svar på denne kommentaren

 3. Andreas Wiik

  Jeg har problemer med MPEG Streamclip. Virker som det er en grense for antall jpg-bilder den vil åpne. Men ingenting i dokumentasjonen og den gir ingen feilmelding. Det skjer bare ikke noe. Noen som vet?

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Inge Larsen (svar til Andreas Wiik)

   Har samme problem som deg. Har også opplevd at det har blitt hakk i videon, ser nesten ut som den har lagt inn det første stillbildet etter et visst antall bilder så for å fortsette. Mens andre ganger fungerer det tilfredsstillende.

   Har også prøvd quicktime pro men har litt problemer med å få stilt inn til optimal kvalitet (les HD kvalitet).

   tips om andre programmer som kan benyttes?

 4. Jeg har skaffet meg en Panasonic Lumix TZ30. Noen her som har peiling på den? Jeg er ganske sikker på at den ikke har timelapsefunskjon innebygget. Jeg har trålet nettet etter software som kan grabbe bilder hvis kamera står koblet til laptop, men uten hell. Eneste løsning måtte være en IR-anordning til iphone, men jeg har ikke funnet noen som støtter Panasonic.

  Noen kloke hoder som vet hvordan jeg kan få det til? Er i nord, så litt nordlys hadde vært morsomt å timelapse.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.