nrk.no

Appetittvekkende fakta

Kategorier: Design & Journalistikk

KINESISKE TALL 0 (null): Antall ganger ordene “Nobel”, “fredspris”, “demokrati” og “Liu Xiaobo” ble nevnt i talene til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, guvernør Li Hongzhong og fylkesordfører Gunn Marit Helgesen under Norway-Hubeidagene på Expo i Shanghai på tirsdag. 1: Antall ganger Li Hongzhong, guvernør i Hubeiprovinsen, har sittet i hagen til Inger Hedvig i skjærgården utenfor Skien og spist vafler. Det bor 63 millioner mennesker i Hubeiprovinsen, altså på størrelse med Storbritannia og Frankrike. Inger Hedvig Matveyev og hennes familie snakker flytende kinesisk og har i en årrekke arbeidet for økt samarbeid imellom Norge og Kina. Hun er også grunnleggeren av Studylink, som organiserer utviklingen av studie- og forskningssamarbeidet mellom Kina og Høgskolen i Telemark, Høgskolen i Gjøvik og Universitetet i Agder. 3: Kinas plass på listen av land med flest patentsøknader. Kina antas å passere både USA og Japan og overta førsteplassen allerede i 2011. 4-2-1: Kinas ettbarnspolitikk kalles også 4-2-1-strukturen. Med bare ett barn per familie, består en typisk kinesisk kjernefamilie av ett barn, to foreldre og fire besteforeldre. Dette har til nå muliggjort en større arbeidslivsdeltakelse for kinesiske kvinner, siden de fleste familier har besteforeldrene til å ta seg av (og skjemme bort) sine barn. Men kinesiske familier – og Kina som samfunn – går nå en stor utfordring i møte når landets gamle begynner å bli virkelig gamle og pleietrengende.
faksimile fra KINESISKE TALL på mortenirgens.com © Morten Irgens 2010

foto av en delikat canapé
canapé aipo av Didts på Flickr, CC

En ting vi i NRKbeta er veldig glade i, er gode og tydelige presentasjoner av fakta.

Nettsteder som Information is Beautiful (som vi har skrevet om tidligere), eller bildestrømmer som Eric Fischers inspirerer oss ofte.

Vi tror at tilgjengeliggjøring av viktige, men tørre fakta på gode måter er viktig for samfunnet. Fordi jo fler som forstår mer, jo mer rasjonelt kan vi opptre vi som samfunn.

Kart med tilleggsinformasjon

Eksemplene på gode visuelle fremstillinger er mange, en klassiker er Minards kart over hvordan Napoleons invasjonsstyrker døde under felttoget mot Russland:

en linje på et kart som blir tynnere etterhvert som soldatene dør. Under kartet er temperaturen under tilbaketoget også plottet inn
Minards Carte Figurative Public Domain (klikk for full størrelse)

Historien kartet forteller er lang og kompleks, i korthet viser linjen på kartet størrelsen på invasjonsstyrken etterhvert som invasjonen skjer. Den blir tynnere etterhvert som soldatene dør. Under kartet er temperaturen under tilbaketoget også plottet inn, slik at man foreksempel kan se hva som skjer med en hær som krysser en elv i minusgrader. Vil du vite mer om dette kartet og andre presentasjoner av data, forteller Edward Tufte godt om det i sin bok Beautiful Evidence. Her finner du en oversikt over bøkene hans.

Graf med forklaring presentert på tidsakse

Selv har vi eksperimentert med å bruke video for å forklare en komplisert historie rundt en graf, slik at ikke leserne våre skulle måtte scrolle opp og ned mellom en lang forklaring og en graf som best forstås i sammenheng:


Lenke til video hentet fra Platebransjen: Festen er over, det er IKKE kake igjen

Diagrammer

Og her på NRKbeta har vi tidligere fått svært verdifull leserhjelp til å lage meteogrammene på yr.no bedre:
meteogram; en grafisk fremstilling av temperatur, skydekke, vindretning etc for neste 48 timer

Nå er forøvrig hele yr.no-redesignet ute. Det er mulig vi er litt partiske men vi er ganske stolte av kollegene som har strukturert så mye informasjon på en oversiktlig måte.

Strukturering

Men man trenger ikke nødvendigvis bruke visuelle hjelpemidler for å formidle fakta heller. Deler man det opp i passe store munnfuller og danderer det på en appetittvekkende måte, er det forbausende hvor mye fakta man stappe i seg før man føler seg mett. Vi fant denne presentasjonen av fakta om Kina hos Morten Irgens, der han rett og slett bruker tallene som ordnende element for å fortelle fakta om et stort land. Det fungerer veldig godt:

KINESISKE TALL    0 (null): Antall ganger ordene “Nobel”, “fredspris”, “demokrati” og “Liu Xiaobo” ble nevnt i talene til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, guvernør Li Hongzhong og fylkesordfører Gunn Marit Helgesen under Norway-Hubeidagene på Expo i Shanghai på tirsdag.  1: Antall ganger Li Hongzhong, guvernør i Hubeiprovinsen, har sittet i hagen til Inger Hedvig i skjærgården utenfor Skien og spist vafler. Det bor 63 millioner mennesker i Hubeiprovinsen, altså på størrelse med Storbritannia og Frankrike. Inger Hedvig Matveyev og hennes familie snakker flytende kinesisk og har i en årrekke arbeidet for økt samarbeid imellom Norge og Kina. Hun er også grunnleggeren av Studylink, som organiserer utviklingen av studie- og forskningssamarbeidet mellom Kina og Høgskolen i Telemark, Høgskolen i Gjøvik og Universitetet i Agder.  3: Kinas plass på listen av land med flest patentsøknader. Kina antas å passere både USA og Japan og overta førsteplassen allerede i 2011.  4-2-1: Kinas ettbarnspolitikk kalles også 4-2-1-strukturen.  Med bare ett barn per familie, består en typisk kinesisk kjernefamilie av ett barn, to foreldre og fire besteforeldre.  Dette har til nå muliggjort en større arbeidslivsdeltakelse for kinesiske kvinner, siden de fleste familier har besteforeldrene til å ta seg av (og skjemme bort) sine barn.  Men kinesiske familier – og Kina som samfunn – går nå en stor utfordring i møte når landets gamle begynner å bli virkelig gamle og pleietrengende.
faksimile fra KINESISKE TALL på mortenirgens.com © Morten Irgens 2010

Les resten på mortenirgens.com

Det finnes mange flere gode måter å fortelle på, har dere noen fine dere vil dele?

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.