nrk.no

San Francisco minutt for minutt

Kategori: Film

gatebilde i sort-hvitt fra San Francisco, 1906. Mennesker som går rundt i gatene og en sporvogn.
San Francisco, CA Market and Powell 1906 av army.arch på Flickr, CC

gatebilde i sort-hvitt fra San Francisco, 1906. Mennesker som går rundt i gatene og en sporvogn.
San Francisco, CA Market and Powell 1906 av army.arch på Flickr, CC

Som flere NRKbeta-lesere har vært inne på i forbindelse med Bergensbanen, Flåmsbanen og Holmenkollbanen, er ikke kombinasjonen kamera og tog helt ny. Selv en av de første filmene som ble laget, Lumière-brødrenes Toget ankommer stasjonen inneholdt nettopp; tog.

Og elleve år senere monterte Miles Brothers et kamera foran på trikken (eller cable car‘en for å være pinlig presis) i Market Street i San Francisco og festet på film drøye 9 minutter av en by som kun fire dager senere fikk store jordskjelvskader:

YouTube-lenke

Filmen er severdig også idag, enten man liker togfilmer, historie, eller lurer på hvordan trafikken oppførte seg for 105 år siden.

Hele filmen ligger også på Internet Archive for nedlasting, dermed finnes det endel ulike varianter på YouTube. La dere ikke lure av at endel av dem bommer på året og mener den er fra 1905.

Har du god tid, bør du også klikke på lenkene i saken – mye spennende lesning.

16 kommentarer

  1. Måten trafikken oppførte seg på i San Francisco anno 1906 minner mistenkelig om hvordan den oppførte seg i Kathmandu anno 2007. Kanskje med unntak av bilmodeller, trikker og menigmanns bekledning.

    Forøvrig er det visst flere som bommer på årstall her – deriblant NRKs forside.

    Svar på denne kommentaren

  2. Gard Weenås Pettersen

    En liten morsom detalj for oss nordmenn:

    Åpningssekvensen viser vognen som trekkes opp bakken med Alcatraz i bakgrunnen. På høyre side av gaten er det et hus med en tom flaggstang. Det er der den Norske/Skandinaviske sjømannsmisjonen holder til.

    Om en googler «cable car», vil en på svært mange bilder se et norsk flagg, og det på et av de mest kjente motivene fra San Francisco.

    Svar på denne kommentaren

  3. Bjørn Asle Valde

    Gøyal video. Mange frekke manøvreringer. Utrolig at ingen ble skadet i løpet av de 9 minuttene filmen varer. Spesielt imponert over kombinert filskifte og U-sving med hest og kjerre – med knappest mulig margin. Tidløs eleganse!

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Øyvind)

      Den er da så og si on topic – det er filmet gjennom frontruten på en buss mye av tiden 😉
      Og skulle det vært tvil, reddes den uansett av denne setningen:
      «Trass i iherdig kampanje er det mange som vaser og vimer som om de var alene i gatene. Fotgjengeroverganger bryr de seg niks om». 50-tallet FTW!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.