nrk.no

Bokskya er verre enn ingenting

Kategorier: Apps,DRM,Internett & Kommentar

Skjermskudd av bokskya.no

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Skjermskudd av bokskya.no

To kolleger i NRKbeta har nå testet Bokskya, en rekke norske bokhandlere og forlags forsøk på å slippe å bruke Amazon’s Kindle (som faktisk virker). Både Henrik og Marius ble – for å si det pent – forvirret, frustrert og – ikke minst – forbauset over at det er mulig å lære lite av musikkbransjen, som faktisk har tråkket i de aller fleste av de samme fellene for ti år siden.

Vi hadde tenkt å skrive en sak om hvordan Bokskya virker, men i går kveld kom vi over en blogg og skjønte at det ikke er mulig å beskrive opplevelsen bedre enn @mariusgenser gjør det. Slik begynner saken:

Første gang jeg leste om Bokskya trodde jeg at det skulle uttales cirka «Båkkskija» eller «Båkkskaja» og tenkte at det var da veldig til avantgardistisk tilnærming til ebokmarkedet, gitt.

Det hadde jeg forsåvidt aldeles rett i, men man kan flytte trykket til første stavelse og få en slags mening i ordet, om ikke annet. (Ei sky, skya, antar jeg. Jeg ville vel sagt en sky, skyen, men jeg respekterer at det som er et hannkjønnsord for meg er mitt medmenneskes hunnkjønnsord.)

Bokskya er da altså bokbransjens distribusjonsløsning. Det vil si det er en æpps til å ha på sin iPad, iPhone, GTab, HTC eller hva du nå måtte slite med av digital leseanordning. Tanken bak er at bokbransjen skal ha den samme grad av kontroll over bokmarkedet som de har når du må gå og kjøpe en papirbok i bokhandelen, selv om det ikke presenteres slik på hjemmesiden.

Les mer

@mariusgenser på Mellomblond

Les resten på bloggen hennes – innsiktsfullt, lærerikt og gnistrende velskrevet: #bokskya på Mellomblond

Men hvorfor?

Så langt altså hvordan det fungerer, hva med tanken bak? NRKbeta ringte informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag, Bjarne Buset, og spurte om kritikken var rettferdig og hvorfor de hadde valgt dette.

Her er det han sa (med forbehold om at ikke hvert ord er notert):

BJARNE: Et forbehold: Jeg har vært fremtredende i omtalen av Bokskya, men representerer bare mitt forlag (Gyldendal eier 15%), jeg er ikke talsmann for prosjektet.

Bransjen har fått mye kritikk, vi var forberedt på det. Mange norske lesere har i flere år vent seg til å bruke Amazon’s Kindle og det siste året iPad, med oppegående løsninger, lave priser på bøkene og svært godt utvalg.

I lanseringen har det også skjedd uheldige ting, vi har vært for dårlige i kundeveiledningen, endel teknikk fungerer ikke – vi har fått velfortjent pepper for dette.

Vi visste vi ville bli kritisert uansett, derfor burde vi vært bedre. Er ikke noe stolte av det.

ANDERS: Men hvorfor har dere ikke bare gått for Kindle istedet?

BJARNE: Hvis vi gjør det tankeeksperimentet, hvis vi skulle brukt Kindle og hatt en god løsning, måtte vi lagt inn alle bøkene våre – lagt alle bøkene i en proprietær butikk, der du er låst inne i én butikk og dens løsninger, om vi skulle levd opp til forventningene.

Det ville betydd at vi la hele bokomsetningen inn hos én bokhandel i USA. De har endelig fått noe konkurranse, men de har hatt 80% av omsetningen i mange år.

I morges retweetet jeg Mike Shatzkin som sa at nå er papirbokrettighetene en sekundær rettighet. Det er en lang sak, men nå har altså Amazon kjøpt ut den første forfatteren med det digitale som punkt 1.

Det er ikke nødvendigvis noe gærn’t i dette, men man må isåfall gå all-in hos Kindle, det vil ikke jeg gjøre som norsk forlegger.

Så kommer naturligvis spørsmålet, hvorfor lagde vi ikke en løsning som er teknisk lik Kindle; vi kunne kjøpt et lesebrett og låst alt til det og app-versjoner. Da ville vi fått enda mer kritikk. De tekniske løsningene ville vært greiere, men vi ville fått større kritikk – og med større grunn.

Vi har høstet berettiget misnøye med at web-løsningen vår ikke virker godt, men vi tror likevel prinsippet er en god løsning. jeg skjønner at folk ikke umiddelbart skjønner eller aksepterer dette, men jeg tror mange av dem som kritiserer oss hardest ikke har sett hele det vi prøver å få til. Vi har en visjon vi ikke har greid å få frem.

Hva synes NRKbeta?

Vi er ganske pragmatiske. Vi vil ha noe som virker. Det er best om prinsippene og idealene også er gode, men om noe ender opp med å ikke kunne brukes fordi «riktigheten» har fått bestemme mer enn brukbarheten, da får det heller være: Det er viktigere at vi får fatt i bøkene og kan lese dem på den måten vi ønsker å lese boken, enn at bokbransjen fungerer mest mulig slik den har fungert tidligere.

Hva tenker dere?

#bokskya på Mellomblond

Mer om Bokskya på NRK.no

Mer om Bokskya hos Eirik Newth

77 kommentarer

 1. Bokskya er minst like proprietær som Kindle eller apps. Faktum er, som dere skriver, at bokbransjen ønsker å beholde all kontroll over distribusjon av norske bøker. Kindle fungerer, det gjør også iBooks. Personlig vil jeg mye heller ha en egen app, en dette tullet som bokbransjen prøver på her. Prisene på norske bøker må kraftig ned, og bokbransjen må akseptere at en del av inntektene vil gå til distributører som Amazon, Apple osv.

  Svar på denne kommentaren

  • Harald (svar til meg)

   Kindle er i seg selv ikke proprietær. Jeg har mange tusen åpne pdf-filer og noen hundre .mobi-filer på min. Dessuten kan jeg legge bøker i html og txt-format (tror den også kan ta officefiler). Ebokhandelen som har fått flest tusen kroner av meg er O’Reilly, som selger ebøker i valgfritt format, slik at det funker på alle lesebrett.

   oreilly.com/ebooks/

  • Jan Mesicek (svar til Harald)

   O’Reiley er et meget interessant forlag. De har skjønt ett og annet.

   Vårt lille forlag har vært tidlig ute og skal legge ut ca 40 titler – alle til kr 49 – ut april foreløpig. Ved å prise de så rimelig, har vi fått en rekke nye lesere som neppe hadde besøkt oss hvis det ikke hadde vært for det tilbudet.

   Flere brukere har etterlyst løsninger som O’reiley har, og det skal vi undersøke og se videre på.
   mvh Jan Mesicek, forlagssjef Lille Måne

   (ps. Vi har ikke hatt noen problemer av teknisk karakter, bare noen brukerspørsmål, kjøpte egen adobelisens og selger som bare det på egen nettsiden, uten å subsidiere Bokskya som i utgangspunktet krevde 10% (!!!!!) av all vår ebokomsetning. Grådighet, grådighet, grådighet!!

  • Stian Håklev (svar til Harald)

   This! Som de sier på engelsk 😉
   Det kameraten fra Gyldendal overser er at ved å selge uten DRM, kunne man lett gjort tilgjengelig både mobi og epub (å konvertere er veldig lett), og alle kunne lest filene der de ville – på Kindle (som jeg bruker og elsker – har kjøpt et par bøker på Amazon, men det meste er PDFer til studier, samt bøker kjøpt andre steder etc), iBooks, Nook, etc etc. Dette er slik jeg gjorde min egen MA oppgave tilgjengelig (reganmian.net/top-level-courses). Det tok meg kanskje 20 minutter, og ingen investering – trengte heller ikke å gå gjennom Amazon eller andre firmaer for å distribuere.

   Men! Vi kan jo ikke selge uten DRM, da blir det jo piratkopier… Argh! Har dere altså ikke lært noe av musikkbransjen? Hvordan kommer det seg at iTunes musikk hadde DRM før og ikke har det nå? Og iTunes fortsatt tjener store penger? Eller at elib.se i Sverige selger de fleste bøker som vannmerket ikke-DRM ePub (inkludert mange oversatte norske bøker – jeg har lest alle Jo Nesbø på svensk, kjøpt her). Hvorfor kunne de ikke ha lært av svenskene som har drevet med dette i flere år?

   Og det er jo latterlig enkelt å fjerne DRM, selv for vanlig folk (og mye lettere enn for eksempel å rippe en DVD, som tar timesvis).

   Men neida. Nå venter jeg bare på å se torrenten «Alle norske bøker utgitt i 2011» på PirateBay. Så får jeg fortsette å kjøpe bøker om et par år, når jeg kan kjøpe dem for en femtilapp uten DRM (som jeg gjør i Sverige – mange backlists er ennå billigere).

   Stian

  • Kenneth G (svar til meg)

   Synest forlaga faktisk får litt ufortent kritikk her. Ja, Bokskya er ikkje god nok per i dag. Så langt er eg eining.

   Ser også ut til at 99% IKKJE har fått med seg at Bokskya er eit tilleggsprodukt. Når du kjøper ei e-bok så kan du lasta denne ned frå butikken du har kjøpt den i, og lesa den rett på t.d. Sony reader, iPad osv. (Treng lesar med DRM-støtte).

   Personleg synest eg jo også at alle ting skal vera så billeg som mogleg, men innser at det blir ikkje mange øra igjen til forfattarane (og forlaga) etter at Apple (30%), Amazon (40%) og Staten Norge (25%) har forsynt seg med sitt.

   Produksjon av e-bøker er ikkje gratis for forlaga, sjølv om mange ser ut til å tru det.

   Når det gjeld sal gjennom iBooks/iTunes så er det faktisk Apple som held igjen og ikkje norske forlag eller norske forfattarar.

   PS: Eg må faktisk innrømma at eg synest Kindle er uhyggeleg gammaldags og tungvindt. Palm Pilot V som eg hadde ein gang på 90-talet var mykje meir «sexy»…

  • Som relativt nybakt Kindle-eier lurer jeg på hvorfor du synes Kindle er tungvindt og gammeldags.

   1. Velg i menyen å shoppe
   2. finn boken du vil kjøpe
   3. trykk kjøp
   ….vent ca 20 sek
   4. les

   Hvor vil du forenkle prosessen?

   Den har e-ink skjerm som gjør den ekstremt lesbar i forhold til andre skjermteknologier. Den er etter min mening et genialt lesebrett som er meget enkelt å bruke.

 2. «BJARNE: Hvis vi gjør det tankeeksperimentet, hvis vi skulle brukt Kindle og hatt en god løsning, måtte vi lagt inn alle bøkene våre – lagt alle bøkene i en proprietær butikk, der du er låst inne i én butikk og dens løsninger, om vi skulle levd opp til forventningene.»

  Du kan selge bøker til Kindle uten å være i Amazon sin nettbutikk.

  Svar på denne kommentaren

  • Arrester meg om jeg tar feil, men da må man så vidt jeg vet selge uten DRM (altså moobi-formatet), og har ikke lov å lage et system som f.eks. automatisk laster ned bøkene til Kindle? Ikke at jeg har noe imot det (har allerede kjøpt bøker på smashwords), men det er vel ikke noe bokbransjen kan leve med (enda).

  • Bård Aase (svar til Yngve)

   Det har du rett i. Og digitale restriksjonsmekanismer har jo som vi vet gitt musikkbransjen en fantastisk suksess.

  • Stian Håklev (svar til Yngve)

   Ikke bokbransjen i Norge kanskje, men elib.se selger både vannmerket ePub, samt DRMet Kindle-bøker (man må riktignok taste inn serienummeret til Kindle-boka, som er litt herk, men om man bare må gjøre det en gang, er jeg sikker på at Kindle-folket ville være villige – for å kunne lese på godmaskina…).

 3. «Så kommer naturligvis spørsmålet, hvorfor lagde vi ikke en løsning som er teknisk lik Kindle; vi kunne kjøpt et lesebrett og låst alt til det og app-versjoner.»

  Det er jo det de har gjort. Den er akkurat like nedlåst, bare mindre praktisk

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Mesicek (svar til Bård Aase)

   Helt korrekt!! Flott kommentar. Husk vi har med tunge aktører her, de dominerer og kontrollerer ALLE ledd i bokbransjen.

  • Bård Aase (svar til G)

   Jeg snakket om bøkene en kan laste ned til sin ebokleser, som er den eneste aktuelle måten å lese ebøker på spør du meg.

   Som jeg sa er den akkurat like nedlåst som Amazon. Amazon er nedlåst fordi de har DRM på bøkene, som gjør at du må ha en leser som er autorisert av Amazon.

   På samme måten er denne løsningen nedlåst fordi de har DRM på bøkene, som gjør at du må ha en leser som er autorisert av Adobe.

   Imidlertid har Amazon den fordelen at de har gode apps til Android og iOS også. Her har nettløsningen til bokskya et potensiale. Men igjen spørsmålet var om den var mindre nedlåst enn Amazon, og det er den ikke.

 4. Bokbransjen baklengs inn i digitalsamfunnet | Arne Krokan

  […] du lese mer om utfordringene kan du lese her at NRKBeta mener Bokskye er verre enn ingenting og her om du vil ha en detaljert gjennomgang av […]

  Svar på denne kommentaren

 5. En bekjent søkte litt rundt og fant dette:

  > http://www.bokskya.no
  Server: google-public-dns-a.google.com
  Address: 8.8.8.8

  Non-authoritative answer:
  …Name: www-boksksya-load-balancer-1534884342.eu-west-1.elb.amazonaws.com
  Address: 46.51.184.203
  Aliases: http://www.bokskya.no

  Synes det er morsomt at Bokskya har benyttet Amazons web-services…Dette er jo Amazons sky !
  Eller sier jeg meg enig i artikkelforfatter, mitt forsøk på å teste dette ut strandet på manglende java på iPad for å kjøpe ebok (til en høy sum). Det blir med det forsøket tror jeg.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Mesicek (svar til Torunn)

   Vil bare si at vi har lagt ut e-bøker av David Lynch, Atkins, Eckhart Tolle, Stefan Einhorn … alle til kr 49! Test våre – vi har valgt å ditche Bokskya (for et navn), og har heller investert i egen Adobe lisens, server og driftsløsning.

   Er så flau over norsk bokbransje og deres uttalelser om at «ebøker må koste mer enn vanlige bøker å distribuere» bla bla bla.

   Finnes det en «best før dato» på gamle forleggere?

  • Det første innlegget ditt var fint, og jeg tenkte flere positive tanker om deg og firmaet ditt, men nå begynner det å ligne på reklame. Er det noe de fleste hater så er det bedrifter som bruker nettsiders kommentarfelt, som NRKbetas, som reklameplattform.

   Dessuten syns jeg «Bokskya» er et flott navn!

  • Jan Mesicek (svar til Runar)

   Det var ikke meningen, jeg sitter ikke her for å reklamere for forlaget, men for å lese hva dere skriver om e-bøker. Jeg ville bare fortelle om vår løsning og har også begrunnet vårt valg, vi har også gjort oss mange av de samme betraktningene som jeg leser her.

   Mitt poeng, som jeg også har fått spalteplass på i flere (papir)aviser, er at selv om vi selger bøkene så rimelig som 49,-, så går vi i pluss på det. Det blir naturlig nok ikke det store beløpet til verken forfatter eller forlag, men dere på dette forumet kan lett resonnere dere til hva det koster å levere en fil (EPUB) med DRM. Vi snakker om et-siffer-tall. Derfor ble vi veldig, og blir, veldig provosert av uttalelsene som mange (eldre) forleggere har hatt i mediene der de har forsøkt å bygge konsensus for høye priser på selve e-boken, og ikke minst for distribusjonen av den.

   Det er absolutt interessant å lage en liste uten DRM også, for vår del, med få ansatte, måtte vi gjøre noen valg og en kjøreplan og da valgte vi DRM, men til en lav pris. Og som jeg har skrevet i flere andre kommentarer her – Kindle er den suverent foretrukne leseren, vi skal se på hvordan og når vi får til en enkel oppskrift på det.

   Vårt forlag teller 3-4 ansatte, og e-bøker utgjør foreløpig en liten del av virksomheten. Men jeg er stolt av at vi har fått på plass en egen løsning, selv om det ikke er mange titler foreløpig, har vi klart det selv. Vi har direkte kontakt med brukerne (dag og natt faktisk), får mange interessante tilbakemeldinger og vi bygger opp erfaringer som gjør at vi stiller sterkt i fremtidens digitale satsing.

   Som jeg gleder meg vanvittig til. Det skjer utrolig mye, var nylig på en ebok konferanse i USA, og det var helt topp.

 6. Både Bokskya og Kindle er dårlige løsninger, og jeg skjønner ikke hvorfor alle er så ivrige på å fremheve Kindle som et bra alternativ. Med Kindle låses du til å i _all_ fremtid måtte kjøpe lesebrett fra én leverandør (Amazon) om du ikke har lyst til å lese i en app på en annen maskin. Det betyr altså at brukere som etter noen år har bygd seg opp en grei boksamling kommer til å holde seg til én leverandør – ikke på grunn av dens fortrinn, men på grunn av tidligere innkjøpt materiale. Dette er imot fri konkurranse som ideal, og kommer til å koste forbrukerne dyrt i lengden. Bokskya har jo gjort sine valg: Her kan du bytte leseplateleverandør – men bare opptil fem ganger.

  Det greieste er jo den løsningen digitalbok hadde før: Få boken som PDF med et vannmerke nederst på sidene. Da kunne jeg bruke den som jeg ville. Men jeg hadde foretrukket uten vannmerke.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Vages)

   Jeg skal prøve å svare på hvorfor Kindle -for meg- er en bedre løsning enn for eksempel pdf som du nevner.

   Jeg har brukt Kindle i halvannet år nå, og bruker både Kindles egen lesedings, iPhone og iPad til å lese. I løpet av denne tiden har jeg lest 18 bøker på disse ulike dingsene, halvparten romaner, halvparten faglitteratur og reisebøker.

   Det som er dealmakeren for meg, er at det bare virker. Det er møkklett å kjøpe en bok og den laster ned enkelt og greit. Jeg trenger ikke vite hvilket forlag en forfatter er på, og jeg får tips om ting som jeg kanskje kan like. Er jeg kommet til side X på dingsen som ligger på nattbordet, vet iPhone’n min det om jeg plutselig skal kvele en halvtime på en trikk. Jeg kan enkelt og godt annotere, se hva andre har ment har vært relevant i en fagbok, Facebook’e noe jeg synes er godt sagt osv. Det er kort sagt et system som er veldig godt tilpasset til bøker og som på de fleste måter fungerer like godt som – eller bedre enn papirbøker. Jeg leser ekstremt sjelden samme bok igjen, så for meg er ikke et potensielt bytte av leverandør noe issue.

   Jeg skulle ideelt sett ønske Amazon var en non-profitorgansisasjon satt opp for å redde verden og gi mest mulig penger tilbake til forfatterne, men det er fullstendig underordnet det å ha noe å lese, der jeg vil lese det, med minst mulig hassle.

  • Jeg fikk Kindle til bursdagen min i desember, og har siden da brukt den til å lese ca. femti bøker. Jeg er enig i det Anders skriver over. Det virker når jeg trenger at det virker. Det er sømløst, raskt, og jeg kan av og til føle at jeg har litt valgfrihet og sånn fordi jeg kan maile eller trekke over andre dokumenter.

  • Morten Skogly (svar til Anders Hofseth)

   Enig med Anders og Anja, Kindle er awesome, eneste som mangler er norske titler. Tar et millisekund å kjøpe bøker og hente dem ned, og du får apps for ørten plattformer. Selv har jeg lest majoriteten av bøkene på iPhone, som faktisk funker overraskende bra. Siden nyttår har man også kunnet låne vekk bøkene sine, og låne andres, now som ihvertfall gir meg halv woody. (skrev litt om en av tjenestene her: pappmaskin.no/2011/03/first-experience-borrowing-an-ebook-via-amazon/ )

   Jeg merker at jeg egentlig gir litt beng i at jeg evt mister alle bøkene mine dersom Amazon går konk. Da jeg flytta hjemmefra ga jeg vekk alle bøkene mine til lokalbiblioteket, hadde bare en liste med titlene sånn just in case jeg ble gammal og senil), og har strengt tatt ikke vært så gira på å samle noe som helst siden det. jeg skriver ned alt jeg leser og ser i et google doc, eller blogger det hvis det er noe spesielt bra, og ferdig med det.

 7. Det er fullt mulig å selge MOBI uten å selge det via Amazon. Problemet blir da DRM, men jeg tenker at hvis de VIL ha bred distribusjon så må de enten gå bort fra tanken om stålkontroll på det og ev. kjøre vannmerking, som jo er bra nok for f.eks. iTunes. Dette kan de jo bruke på alle formater de ønsker å selge og jeg synes det er en langt bedre løsning, som gir folk mulighet til å lese bøkene sine på den plata de har.

  Svar på denne kommentaren

  • Stian Håklev (svar til Anja)

   Som jeg nevnte tidligere, det er faktisk mulig å selge med Kindle DRM – elib.se gjør dette. Du må taste inn Kindle PIDen din, men denne kunne jo lagres sentralt. Deretter krypterer elib.se boka for din PID, og den kan bare leses på din Kindle. Vet ikke om de har noen avtale med Amazon eller om de fant det på selv. Men hadde jo vært morsomt å ta en prat med dem.

   Jeg fant dette ut da jeg ville kjøpe en bok som ikke hadde DRM-fri epub versjon tilgjengelig (de fleste har det), dette var før jeg hadde Kindle, da jeg leste på iPod Touch. Heldigvis er det lett som fett å fjerne DRM, så jeg fant på en PID, lastet ned mobi fila, de-DRMet den, og sendte den på iPod Touch… Forlaget bør takke den som laget de-DRM, slik det var fikk de 50 kr for boka, hadde jeg ikke kunnet fjerne DRMen hadde jeg ikke gitt dem noe.

 8. Overskriften til innlegget sier det meste, dessverre…

  Noen som vet om det er vanskelig å bryte Adobe Digital Editions DRMen til bokhandlene? Det er jo fryktelig upraktisk, men da kan i alle fall teknisk kompetente Kindle-eiere overføre bøkene sine. Gjorde et raskt Google søk og det ser ut som det er mulig, men har verken ebok med ADE eller Kindle for å teste.

  Svar på denne kommentaren

 9. Ettersom mange allerede har en Kindle, virker det som et opplagt førstevalg også for norske e-bøker. Dessuten er brukervennligheten uovertruffen. Det bare virker. Men norske bokhandlere og forlag vil selvsagt ikke ha en slik løsning, ettersom det ville redusere inntektsgrunnlaget deres. Men for oss kunder (og sannsynligvis for norske forfattere) ville Kindle vært den desidert beste løsningen. Bokskya er i sammenligning håpløst tungvindt, og jeg tviler på at man vil få solgt e-bøker til noen andre enn de mest ihuga teknofriker (som kanskje ikke er de største bokleserne i utgangspunktet).

  Kindle er heller ikke et rent USA-fenomen. Både Storbritannia, Tyskland, og Frankrike har bortimot alle nye bøker tilgjengelig på Kindle. Amazon skal selvsagt ha sin del av fortjenesten, men det er prisen man må være villig til å betale for å få innpass.

  Finnes det egentlig seriøse alternativer til Kindle? Ikke egentlig, ettersom Kindle dominerer markedet, og er tilgjengelig på alle aktuelle plattformer (iPad, Android, Windows, Mac). Apple’s iBooks kunne vært et alternativ, men den er dessverre ikke tilgjengelig på noe annet enn iPad/iPhone. Barnes&Noble’s Nook kunne vært et annet mulig alternativ, men er ikke tilgjengelig utenfor USA.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Mesicek (svar til NilsO)

   Til orientering. Vi har lagt ut en bok på Amazon i Kindle format. Amazon tar 65% av inntekten + 1 dollar eller to i leveringsgebyr. Det blir INGENTING igjen til oss.

   Hvorfor aner jeg ikke. Men dette slår inn når kunden laster ned eboken UTENFOR UK/US. Helt uaktuelt for oss å selge flere norske bøker på Amazon i Kindleformat til de gjør noe med prisene sine.

   Utenlandske forlag har måttet presse Amazon for å få levelige betingelser. De utnyttet Kindle-monopolet max, for å si det forsiktig. Nå har de oppnådd enighet med forleggerne i engelskspråklige land, men foreløpig er vi i Norge trolig et for lite marked for Amazon til at de gjør noe betingelsene for forlagene. Dessverre. Skulle gjerne solgt flere Kindlebøker, og vil vurdere å lage noen ebøker uten DRM som kan brukes på Kindle. Men her igjen må det avklares/godkjennes med agenter og rettighetshavere.

   Veldig mange interessante kommentarer og tilbakemeldinger her. Håper flere av dere sjekker våre hjemmesider og jeg tar mer enn gjerne imot feedback, forslag o.a. på [email protected]

   I motsetning til mange andre norske forlag, så GLEDER VI OSS STERKT, til å jobbe med elektroniske bøker. Og det til riktige priser, ikke 300 kroner for en ny bok, hva er det for noe fjas?

  • ok, så vil dere ikke gå via amazon kindle – men hvordan da selge bøker til kindle brukere? jo, selg uten drm. eller tror dere virkelig at vi gidder å ha 2 lesebrett??

   litt synd at nå som mange av oss begynner å lese flere bøker, så blir ikke norske bøker med på bølgen…

  • Jan Mesicek (svar til homer)

   Hei Homer
   Jeg ble litt klokere etter å ha lest endel av kommentarene på denne siden, så vi kommer til å sette det på dagsorden å ha ebøker uten DRM tilgjengelig. Det er også mitt håp at Amazon reduserer sine ekstreme betingelser for å selge ebøker på norsk til norske lesere. (De tar altså 70% av det leseren betaler!)

   Straks Amazon er på banen med bedre betingelser, skal jeg love deg vi er der. Løsningen for oss forlegger som Amazon har laget (med unntak av prisen) er meget bra. Det går veldig fort å konvertere PDF til Kindleformatet (de gjør det for deg ila 24-48 t.), du slipper oppmelding til biblioteks/ISBN-baser, for Kindle er et eget format som genererer automatisk eget varenummer osv.

   Denne sommeren skal vi etablere en engelsk filial, så snart lanserer vi noen av våre forfattere på engelsk, og da vil vi selvsagt gå kjapt på en kindle-versjon.

   Spørsmålet om Kindle, er det spørsmålet vi får helt klart mest av fra leserne og brukerne.

   mvh Jan

  • Jan: At dere vurderer en Kindle løsning, må være den beste nyheten jeg har hørt så langt i dag. Men det er klart det må forhandles om betingelsene med Amazon. Såvidt jeg har forstått, er det andre betingelser i land hvor Amazon er etablert, enn i Norge.

  • Stian Håklev (svar til NilsO)

   Nysgjerrig på det du sier om Tyskland, Frankrike etc. Skrev en kommentar på Eirik Newths blog forleden der jeg spurte etter informasjon om ebokmarkeder på andre språk – selv kjenner jeg kun til engelsk, norsk og svensk… Hadde vært veldig interessert i tilgang på store europeiske språk hos Amazon. Gikk nettopp inn på Amazon.de, men fant ingen Kindle bøker – ingen av bestselgerene hadde det i allefall. Og da jeg søkte på disse bestselgertitlene på Amazon.com kom de ikke opp engang?

 10. «Hvis vi gjør det tankeeksperimentet, hvis vi skulle brukt Kindle og hatt en god løsning, måtte vi lagt inn alle bøkene våre – lagt alle bøkene i en proprietær butikk, der du er låst inne i én butikk og dens løsninger, om vi skulle levd opp til forventningene.»

  Det er jo akkurat det de gjør. Forlagsbransjen forsvarer sitt pseudomonopol med alle midler.

  Et annet poeng er den ufattelig naive prispolitikken de har lagt seg på. Jeg har jo skikkelig lyst til å betale 249 kr for en røten oversettelse av feks John Hart – Down River når jeg kan få den på originalspråket til 66 kr direkte levert til Kindle.

  Det er uunngåelig at forlagsbransjen på sikt må belage seg på en rolle som et PR-Byrå/management for forfatterene. De bakstreverske forlagene forstår ikke at det ikke finnes tungveiende grunner til at forfattere ikke skal publisere sine egne verk via digitale kanaler som gir de en større del av inntektene. Bokhandlere må i framtiden legge ned eller finne andre inntektskilder enn mangfoldiggjorte åndsverk.

  Forøvrig en fin artikkel Anders, og en spennende debatt.

  Svar på denne kommentaren

 11. er det noen som husker/bruker musikkonline.no? De forsøkte seg på samme måten med å selge filer som var uten verdi med mindre du brukte bestemte avspillere på bestemte plattformer.

  De har siden gjort om på dette, men varemerket deres var ødelagt. De ferreste jeg snakker med vet om musikkonline, og de som gjør, vet ikke at de fjernet DRM’en for noen år siden.

  Hvorfor kan ikke bokbransjen lære av de feilene musikkbransjen gjorde?

  Svar på denne kommentaren

  • En stor forskjell: Bokskyas «avspiller» kjører i nettleseren (on- eller off-line). Du er ikke begrensa til «bestemte» plattformer – til og med kindle har nettleser. Dog enig i at avspilleren foreløpig ikke er brilliant, og at det er krøkkete å (foreløpig) ikke kunne søke etter bøker inne i bokskya (tenk kelkoos boksøk).

  • Bård Aase (svar til johan)

   Kindle har nettleser, men Bokskya er begrenset til WebKit-nettlesere. (Chrome, Safari, Android, iOS).

   De jobber dog med saken.

   Problemet med å bruke nettleseren er at du må være på nett (Kindle har ikke offline-funksjonaliteten som brukes her, og iOS lar deg ikke starte nettleser uten at du er tilkoblet nett, selv om alt skulle ligget i cache.)

  • Fordi da får Bokskya OG bokhandlerne alle inntektene.
   De som eier Bokskya, eier også bokhandlerne. De tar da betalt av andre forlag både for distribusjon til bokhandelen, og for å selge den i bokhandelen sin. Istedenfor å ta betalt (svært godt betalt) i ett ledd, klarer de å ta seg betalt i to!

   Bokskya eies av de tre store forlagene (i hovedsak) som også eier de tre største bokhandlerkjedene (Norli, Ark og Tanum). Kun eiere av Bokskya får lov å selge ebøker fra de tre store forlagene (Aschehoug, cappelen damm og Gyldendal) – du kan ikke starte nettbokhandel og tro at du kan få lov å selge bøkene fra disse gamle forlagene. Nei, det er forbeholdt eierne av Bokskya. Som igjen eier bokhandlerne. Og distribusjonssentralene for fysiske bøker. Og bokklubbene. Ja, de har det som på godt norsk kalles stålkontroll.

   Taperne er bokkjøperne.

  • Jørgen Karlstrøm (svar til Jan Mesicek)

   Jeg forstår naturligvis dette.
   Spørsmålet var lett ironisk ment, men ser at dette nok ikke kom helt igjennom.

   Det jeg mente å sikte til var at det vi i bunn og grunn trenger er en velfungerende butikk med stort utvalg norske ebøker, og ikke enda en app å lese dem med. Uansett hvor god denne app-en måtte være, er den verdiløs så lenge det ikke finnes en god butikk å kjøpe innhold i. Litt slik iBooks framstår for norske brukere i dag: en fin app uten innhold.

   I tillegg er det i salgsleddet at bransjen har sin mest aktuelle kompetanse, så det er rart at de fokuserer på alt annet, når det er nettopp forhandlerleddet de ønsker å beholde med den valgte strategien.

 12. Problemet med Bokskya, er selve nettstedet bokskya.no, som jeg ikke ser har noen annen funksjon enn å være til forvirring. Man må jo nærmest lese mellom linjene for å skjønne at man ikke skal gjøre noe her inne, med mindre man nå navigerer med en iphone eller Android. Å velge en e-bok fra en bokhandel og i samme steg opprette bruker i Bokskya, gikk veldig greit. Forvirringen oppstår i det du tror at du etterpå skal gå til bokskya.no for å gjøre noe. For det er jo det du blir opplyst om på den nettsiden. «Etter at du har opprettet en konto gjennom bokhandelen, gå til lenken under for å installere.» Men det funker jo ikke med PC og vanlig nettleser! Med Android går det fint via m.bokskya.no, og boka dukker opp etter en kjapp innlogging i Bokskya. Men brukeropplevelsen av å navigere i boka er ikke spesielt god, dessverre. Et bedre alternativ er å bruke en dedikert bokleser-app som støtter DRM, slik som Aldiko, men da må man via en PC og Adobe Digital Editions for å få lagret en epub-fil som kan overføres til Android-enheten.

  Svar på denne kommentaren

  • Nils-E (svar til Kosma)

   Man trenger ikke gå via PC for å overføre epub-filen til Aldiko-leseren, alt kan gjøres på Android enheten. Dette fungerer brillefint på HTC Desire HD.

 13. Eg er ikkje overbevist om at dette er ei god løysing, så eg held meg til papirbøker enn so lenge. Å gå på biblioteket funkar framleis veldig godt. Men om eg tilfeldigvis får meg ein iPad, vil eg iallfall prøve det her. Det blir nok betre med åra.

  Og «sky» er utan tvil eit hokjønnsord, så eg ser ikkje korfor det i det heile er eit tema. Ei sky, skya…

  Svar på denne kommentaren

 14. Er det bare jeg som synes dagens totale slakt av Bokskya må være glimrende PR for Amazon med sin Kindle?

  Alle referer jo til den som den ledene plattformen, så om noen leser om ebøker og får lyst til å prøve ville iallfall mitt førstevalg vært Kindle…

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (svar til Mons Melkjor)

   Jeg har ikke kvalitetssikret tallene, så ta dem med en klype salt, men dersom Amazon har 80% av bokmarkedet i USA og de nå selger flere bøker på Kindle enn på papir, så er det nok ikke helt marginalt. At de som leser norsk bare har tilgang til noen få titler, eller må drive og klunse med PDF kan ha noe å si for at man ikke ser denne effekten i Norge.

   Selv har jeg nå lest ebøker i 1,5 år og blir alltid litt sur når titler jeg ønsker meg kun er på papir. Papirbøker har absolutt sjarm, men ebok er betydelig mer praktisk – forutsatt at man har en kindle så man kan lese utendørs.

  • Skjønner å lese bøker på lesefjel (kunne tenkt meg en selv), men lysende skjermer, bittesmå om de sitter plassert på en glupfon? бокскьа og sånne verktøy virker som om de fortjener hverandre. 😛

  • Morten Skogly (svar til Snorre)

   For meg funker det veldig bra å lese på iphone, man kan justere oppløsninga og brightness enkelt, den er lett å holde og bla i, og jeg liker at det er bare litt tekst på skjermen om gangen, gjør det lettere å finne tråden igjen dersom man må legge den fra seg. Hadde nesten slutta å lese skjønnlitteratur til å jeg kjøpte min første kindlebok. Bra utvalg, ok pris, lett å ta med seg. Perfekt egentlig. Eneste negative er at det er litt for lett å kjøpe for mye, but thats Amazon i et nøtteskall 🙂

  • Ingen tvil om at ebøker er i sterk vekst, men papir er fremdeles kongen på haugen. Amazon rapporterte i i annet kvartal 2010 at ebøker omsatte for mer enn innbundne bøker (merk: tallet omfatter ikke paperbacks)http://www.nytimes.com/2010/07/20/technology/20kindle.html?_r=1. Ifølge flere kilder på nettet (fant ikek originalen) har den amerikanske forleggerforeningen offentliggjort at omsetningen av «eBooks» står for 8,5 % av omsetningen av «trade book sales» (antagelig all boksalg i næringsvirksomhet).

 15. Forleggeren Pragmatic Bookshelf selger sine bøker på nett, fysisk og/eller ebok. E-bøkene får man alltid i tre formater: PDF, mobi (kindle) og epub, og man kan laste de ned når man vil. Bøkene merkes med navnet til kjøperen i teksten (altså genereres boken til den enkelte kjøper). Utover det er det ingen kopibeskyttelse. Funker fantastisk bra.

  Svar på denne kommentaren

 16. Norsk bokbransje tror ikke på ebøker | Paul Chaffey

  […] å virke en annen dag? I neste uke? NRK Beta skriver i sin anmeldelse av Bokskya at “Bokskya er verre enn ingenting“. Det er jeg helt enig i. Dette er pinlig dårlig. Andre bloggerere som forklarer hva som er […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Boktåka – Morten Irgens

  […] Hofseth i NRKbeta.no har en artikkel med tittelen Bokskya er verre enn ingenting,  hvor han blant annet skriver: (…)  forvirret, frustrert og – ikke minst – forbauset over […]

  Svar på denne kommentaren

 18. Boktåka « Martin Bekkelund

  […] norske nettjenesten Bokskya lansert og kritikken har ikke latt vente på seg. NRKbeta skriver at Bokskya er verre enn ingenting, Forbrukerrådet er skeptiske, Dagbladet kaller det en tung start og navnevalget harseleres […]

  Svar på denne kommentaren

 19. Tekno episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya

  […] de elektroniske bøkene du kjøper i Norge. NRKbetaredaksjonen ble ganske forvirret av systemet og filosoferte litt over det etter lanseringen. Det er i denne sammenhengen også verd å merke seg at forlagene også ikke nødvendigvis syntes […]

  Svar på denne kommentaren

 20. J.K. Rowling går solo

  […] Det høres spennende ut å gå rett til sine lesere på denne måten, og for forfattere av Rowlings størrelse er det nok relativt trygt. Men en fullstendig fragmentering av bokmarkedet ned på enkeltforfatternivå kan fort bli enda mer uoversiktlig enn den norske Bokskya-satsningen vi har skrevet om tidligere: Bokskya er verre enn ingenting […]

  Svar på denne kommentaren

 21. Bokbransjen kan lykkes der musikkindustrien feilet – Stammen.no

  […] På tross av dette, ser vi at bokbransjen i Norge med sine hyggelige statlige innkjøpsordninger, bransjeavtaler og minstepriser strittet ekstra hardt i mot. Resultat er at Norge i dag antakelig er blant de dårligste i klassen når det gjelder møtet med det digitale lesebrettet. Anders Hofseth i NRKBeta går så langt som å si at det norske forlag holder på med er verre enn ingenting! […]

  Svar på denne kommentaren

 22. Her er årets boksnakkiser! | Bokbloggen

  […] I april var Bokskya et hett tema både i tradisjonelle og sosiale medier. NRK Beta testet løsningen og erklærte at de ble «forvirret, frustrert og – ikke minst – forbauset over at det er mulig å lære så lite av musik…». […]

  Svar på denne kommentaren

 23. Bokbransjen: Finn feilene

  […] “Denne e-boken kan ikke overføres til Bokskya.” Bokskya er den norske bokbransjens strutseløsning på ebok. Hvis ikke engang medlemsbokhandlenes produkter […]

  Svar på denne kommentaren

 24. Fredrik Randsborg Bølstad – Den digitale tilstand i private høyskoler

  […] og jeg en beklagelse på at det ikke kunne brukes på ebøker. Det siste kan pirkes på, men Bokskya telles foreløpig ikke – da foretrekker jeg mye heller vitsen. Alt i alt en morsom og lærerik […]

  Svar på denne kommentaren

 25. Er Apples nye iBooks en revolsjon for lærebøker?

  […] løsningen i iBooks kjører sirkler rundt det forlagene i Norge f. eks. presterer. Bokskya var mildest talt en katastrofe, og både kjøpsløsning og det produktet du faktisk får i iBooks er overlegent det du finner fra […]

  Svar på denne kommentaren

 26. Cellulosens redning? » Retorisk Omelett

  […] til en greie i Norge. Fokus skal ligge på norske forfattere og norsk utvalg. Mottagelsen har ikke vært udelt positiv. Jeg har ikke brukt opplegget selv, men kritikken går mest på pris, brukervennlighet og utvalg […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.