nrk.no

Spøkelsessyklene

Kategori: Nettkultur


Ruslende i egne tanker i en fremmed by kom jeg forbi denne hvitmalte sykkelen og felte en plutselig tåre over en tredveåring påkjørt og drept for åtte år siden.

Minnesmerker

Mange steder i verden, særlig i katolske land, er det vanlig å reise små minnesmerker over mennesker som dør på veien. Fra den enkle vasen lenket fast i autovernet, til minikapellene som reises for omkomne lastebilsjåfører langs landeveiene i Chile. På ulykkesutsatte veistrekninger, når man passerer flere slike av gangen, kan disse hjelpe reisende å huske at livet er skjørt.

Men det er flere enn seg selv man kan drepe i trafikken. Spøkelsessyklene er der for å minne om det.

Royce Scott McCoy 28.06.1973 – 12.10.2003

Royce McCoy ble drept en søndag kveld på sykkel i Lubbock, Texas, 30 år gammel. Ghostbikes.org skriver at han ble påkjørt bakfra av en SUV.

Royce McCoys spøkelsessykkel står på en gangbro i Austin, en by der søsteren hans arbeider som advokat. Det er forbausende hvor tankevekkende en fullstendig hvitmalt sykkel påsatt en plakett med foto av en smilende far med et lite barn og en hund kan være. Når dødsstatistikken får navn, ansikt og plasseres synlig på et ulykkessted, er det lettere å huske å være forsiktig. At den forklarende plakaten bak også inneholder søsterens navn, telefonnummer og mailadresse dersom noen skulle ønske å få sykkelen fjernet, gjør det enda sterkere.

Vær snill mot syklister

Det er en påminnelse til folk om at vi fortjener å leve; vi er noens ektemann, noens sønn, noens pappa, noens kjæreste, sa Al Bastidas, fra «Please be kind to cyclists» til KVUE News om en annen spøkelsessykkel i 2007.

Spøkelsessyklene blir satt opp i organiserte former av frivillige i f.eks. New York, andre steder settes de opp av pårørende og venner. Michael Argalls sykkelvenner samlet seg for eksempel en fredag kveld for å minnes ham og lage hans spøkelsessykkel til stedet han ble drept – av en bilist som fikk solen i øynene mens hun kjørte, skrev KVUE News

En verdensbevegelse

På ghostbikes.org er det nå registrert sykler i 22 land, blant annet står det en i København.

NRKbeta synes dette er en meningsfull måte å minnes trafikkdrepte på og liker måten nettsiden brukes til å knytte sammen enkeltulykkene til en større helhet. Men først og fremst minner det oss på hvor mange av dem vi er glade i som sykler.

Les mer på Ghostbikes.org.
Wikipediaartikkelen om spøkelsessykler er også absolutt verdt et besøk.

Har dere andre eksempler på initiativer som dette?

13 kommentarer

 1. Bra bra! I det landet her hvor de fleste har det veldig godt og politikerne enkelt kan feie problemer under en milion tepper er det mer synliggjøring i folks hverdag som trengs.
  _Heldigvis_ omkommer det ikke mange syklister i dette landet hvert år, men så lite synlige som Syklistenes Landsforening er hadde de ikke hatt noe å tape på å ta opp denne tråden.
  Så tragisk, men dog så bra!

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg gikk selv tilfeldig forbi en ghostbike i københavn og ble veldig interessert i hva det kunne være (ingen plakat som forklarte sammenhengen). Det var noe med den hvitmalte sykkelen som gjorde at jeg forstod at dette hadde med en ulykke å gjøre, dro hjem og googlet det og fant ut at en tobarnsfar var blitt drept av en uforsiktig bilist. Hensikten med ghostbikes funker! Jeg har i ettertid, som bilist, blitt mer bevisst på syklister i veibanen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Den noe utradisjonelle colombianske borgermesteren Antanas Mockus brukte tilsvarende virkemidler for å bekjempe trafikkuhell i Bogota. For hvert dødsfall i trafikken ble det malt en hvit stjerne på ulykkesstedet, som en påminnelse til bilistene. Han reduserte faktisk antall dødsfall i trafikken med 50%, men det hører også med til historien at han blant annet sparket hele trafikkpolitiet og erstattet dem med pantomimeartister…

  Svar på denne kommentaren

  • Forsåvidt enig i at en del ting ikke må overorganiseres. Likevel: 5 syklister omkom i trafikken i Norge i 2010, Danmark ligger på omtrent samme nivå – hvorfor har vi ingen spøkelsessykkel her til lands? Jeg mener at _initiativet_ kan komme fra en organisasjon som står problemstillingen nær, selv om den ikke skal organisere noe. Så kan nettet brukes til å tydeliggjøre problemstillingen for politikerne. Det går rykter om at det er lokalvalg i år. Kul artikkel – jeg søkte opp antall omkomne syklister i 2010 og ble i alle fall litt mer opplyst – mission accomplished?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.