nrk.no

En vemodig liten tildragelse på SXSW Music

Kategorier: Konferanser og messer,Musikk og lyd & Snacks


Må bare dele en liten historie med dere: Jeg satt akkurat nå i enn stol i presserommet på SXSW Music, en av verdens større musikkonferanser, og skrev. Så kommer det en fyr bort og henvender seg til oss tre som sitter og skriver/sorterer bilder/holder på. Han sier med et vennlig smil:

Hi guys, Is there any of you who’d be interrested in writing about a new, eco-friendly disc package?

Så bretter han stolt frem en snerten liten sak laget kun av resirkulert papp som skal erstatte jewel case-bokser for CD. Ingen av oss tre som sitter der klarer å få frem et ord. Det nærmeste jeg kom var å smile pent og riste på hodet.

Det eneste jeg klarte å tenke på, var at det var litt som om han skulle kommet løpende i full fart to minutter etter avgang, klart å krangle seg forbi de stengte dørene og forventingsfull hastet opp leideren, idet trossene gikk på SS Titanic.

jeg burde selvsagt tatt et bilde av den, både for deres skyld og for hans, men jeg var for overveldet. Sorry.

15 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til André Lersveen)

   Mulig du har rett i at det er mer papp enn plast etterhvert, er noen år siden sist jeg var i en platebutikk. Poenget hans var uansett att den var eco-friendly, og den ha ristet ut av ermet litt ekstra eco-friendly ut. Men det hjelper ikke så mye når:
   1) man pakker inn en plastskive inni den, shrinkwrapper den utenpå og så setter igang med å frakte den rundt til butikker med lastebil, i stedet for å bruke nettet til distribusjon (som Øyvind Solstad har skrevet godt om på NRKbeta tidligere)
   2) den stakkars mannen tydeligvis glad og fornøyd har satset på et støtteprodukt for CD, hvor vi vel kan si at rulleteksten har gått en stund allerede.

  • De fleste er enige i at CDer er på vei ut, men det kan fortsatt ta mange år før det skjer. Om vi hadde fått et mer miljøvennlig alternativ, så hadde vi spart miljøet for en del søppel inntil de fleste har kommet seg inn i det 21. århundre. Inntil det skjer så er det fortsatt åpning for nye løsninger og potensielt mye penger å tjene. Gode forretningsmennesker ser muligheter i alle markeder, selv de som snart forsvinner.

   Noen eksempler på gammel teknologi som henger igjen:

   – NAV distribuerer fortsatt informasjon på disketter
   – VHS produseres og selges fortsatt
   – Det selges fortsatt CD-R plater, selv om USB-sticks er mer brukervennlig og har større kapasitet

  • «Poenget hans var uansett att den var eco-friendly, og den ha ristet ut av ermet så litt ekstra eco-friendly ut. Men det hjelper ikke så mye når:
   1) man pakker inn en plastskive inni den, shrinkwrapper den utenpå og så setter igang med å frakte den rundt til butikker med lastebil, i stedet for å bruke nettet til distribusjon (som Øyvind Solstad har skrevet godt om på NRKbeta tidligere)»

   Mener du at det er nytteløst å pønske ut mer miljøvennlige pakkematerialer når innholdet ikke nødvendigvis er helt miljøvennlig? Hva med elektronikk, da? Er det fånyttes å redusere ytterpakningen, for apparatet er jo laegt av plast og herren vet hva annet?

   Vi skal kanskje ikke gå inn på område lydkvalitet når det gjelder elektronisk format vs cd?

   Reaksjonen til de nevnte reporterne viser mer enn noe annet størrelsen på skylappene hos de som er overbevist om fortreffeligheten til det elektroniske formatet…

 1. Ronny Vårdal

  Hehe, poenget her er vel at CD-en levealder snart er død. Som en annen artikkel her på NRKBeta sier – CD-en er blitt en kuriositet. Vi har digitale medier som Spotify, iTunes, osv. Å komme med et produkt i papps om skal erstatte plastcoveret til CD-en av miljøhensyn … Tja, da skulle du hatt den ideen rundt 1988 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. Må sei eg beundrar initiativet og framgangsmåten i frå fyren.

  Ser ein bort i frå at ideen hans kjem vel seint, så er dette likevel eit særs smart grep i forhold til å samle støtte og publisitet. Med så mange nyhetshungrige «web-evangelister» samla på ein stad så kan ein med eit godt produkt og forretningskonsept potensiellt nå ut til særs mange.

  Han har gjennom denne artikkelen i alle fall nådd ut hit til Noreg. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik (svar til Nils NH)

   Veldig enig Nils.
   Det er noe unorsk over en så direkte framferd (kanskje med unntak for møringer? De kan få nei 99 ganger, og fortsatt forsøke på nr 100?). På sørlandet gjør vi det i alle fall ikke sånn. Det er lett i sitt stille sinn å bruke adjektiv med negative konnotasjoner -i ren misunnelse.

   Jeg har tro på at en slik litt mer «amerikansk» selgerstil lønner seg på sikt. Det er da også en ganske ærlig framtoning? Mannen ville bli skrevet om, og spurte journalister med skrivemaskin om de var keen på en sak, det helt uten at de engang trengte å løfte bakenden.
   – Hvis jeg blir stor, og skal selge noe, så skal jeg forsøke «eco-friendly disc package»-mannens framtreden.
   …såvidt ingen kunder reagerer mer negativt enn å smile, og riste lett på hodet.

 3. Det kommer til å ta år og dag før CDer ikke blir brukt lenger, selv om Spotify har kommet. I fremtiden får vi sikkert flygende biler også, ikke sikkert bildekk blir helt ut med det første likevel.

  Svar på denne kommentaren

 4. Kan ikke «noen» fortelle Kulturrådet og alle de andre støttegiverne at ikke «CD-utgivelse» lenger er så viktig? For sultne artister er CD’en fortsatt en viktig brikke i spillet om offentlig støtte – disse pengene er langt viktigere enn salgsinntektene for smale band.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg syns denne artikkelen ikke hører hjemme på NRKbeta. Den er en rein personlig og ikke så lite naiv sak som ikke bærer på no særlig poeng. Lav nivå, og ikke interessant. Første gang jeg virkelig syns dette om NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Knut S)

   Det beklager jeg.
   Jeg hadde først tenkt å bare dele den på Twitter, men den var akkurat litt for lang for Twitter, så det ble en såkalt snacks-post istedet, kategorien vår for småplukk.

   Bloggformen balanserer hårfint mellom autoritet og å være personlig og jeg har kanskje her bikket litt for nær det personlige. Om det er noen trøst, så har jeg ihvertfall lært noe av det.

   Takk for feedback 🙂

  • Det er jo nettopp derfor den er snack-postet. Altså IKKE en vanlig artikkel.

   Jeg er veldig positive til slike små artikler. Så stå på videre!

  • Knut S (svar til Joe)

   Jeg er klar over Snacks-kategorien, men jeg synes fortsatt at jeg har en slags forståelse av hva NRKbeta driver med. Jeg leser 90% av alt som står her og føler at denne artikkelen ikke hører hjemme i det jeg ser som NRKbeta.

   Alle kan gjøre feil (som igjen avhenger av leseren), men det viktigste er jo å lære av de! Så det er fint.

   Jeg antar at NRKbeta kommer til å eksperimentere og ekspandere videre og det skal jeg ta imot med åpne armer og samtidig konstruktivt kritisere det jeg er uenig i, slik som dette.

   Takk og god natt.

 6. Erland Flaten

  – Det kan ha vært ironi eller selvplaging. Kanskje lå det bare et rabattkort til en app i miljøpappen.
  – Sjekk antrekk. Du hadde vel ikke på deg ei jakke som så litt 90-talls platedirektøraktig?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.