nrk.no

CD er blitt kuriosa

Kategorier: Markedsføring,Musikk og lyd & Snacks


CD’en kan skape oppmerksomhet fortsatt, om ikke på måten den pleide.

Det kom plutselig en fyr inn på presserommet på SXSW og la fra seg små pene bunker med CD’er. Ingen løftet blikket, ingen rushet til for å grabbe en freebie, selv om mange her kaster seg over kulepenner, tyggegummi og annet man trenger i en dollar-prisklassen. Gratis CD’er som egentlig har en langt høyere butikkpris ser ingen det som nødvendig å ta med seg. Vil anta ryddehjelpen kaster dem når det stenger for dagen.

Det som kom ut av det, var at jeg ble nysgjerrig på hvilket band som eksperimenterte med CD-formatet, så jeg søkte dem ihvertfall opp på Spotify og fikk høre det forrige albumet deres. Det nye finnes ikke der. Har ikke med meg noen device med CD-spiller, og vet ikke om jeg ville orket bære den uansett. Så Florizona-albumet til The Silos har jeg fortsatt ikke hørt…

9 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Dan)

   Beklager om det opplevdes arrogant. Jeg forsøkte å formidle hvordan en gratis-CD ble mottatt i et rom med rundt 50 journalister, for meg var det interessant. Det er ikke mer enn 10-15 år siden jeg kastet meg over gratis-CD’er på arrangementer som dette. Nå er det ingen som gidder trekke på skuldrene en gang.

   For meg er det at man på en av verdens større musikkonferanser ikke har funnet et mer egnet format for å skape oppmerksomhet rundt musikken sin i 2011 tankevekkende.

   Men det kan godt være det kom ut litt arrogant, det er hastig klort sammen mens jeg satt og jobbet med noe annet. Om formen kom i veien for tanken, var ikke det min plan.

 1. Cd er jo blivende en døende medieformat. Jeg har ikke hatt mulighet til å spille av cd’er på verken pc eller stereoanlegg på 5 år. At det i det hele tatt blir tatt med i vurderingen av pc-produsenter synes jeg er overaskende.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Krinnan (svar til Robert)

   Nå er det jo ikke separate cd-spillere i pcer lenger, og mye programvare, film og spill distribueres fremdeles primært via laserskrevne plater som blu-ray, dvd og cd.

 2. Vi som bor i Norge har råd til å kjøpe oss ny datamaskin én gang i året – så da går gjerne utviklingen kjapt her. Vi har også utrolig god dekning, samt hastighet på bredbånd.

  For resten av verden, og selvsagt USA, vil DVD og CD fortsatt være aktuelt i mange år. Rett og slett fordi mange har eldre datamaskiner samt dvd-spiller.
  Blaserte journalister får ta til takke med andre bestikkelser. 🙂

  Og nei, jeg bruker ikke optiske medier selv i dag.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Krinnan (svar til Frode)

   Hvordan skal Ola Nordmann skaffe seg film, spill og musikk idag uten å kjøpe et eneste optisk medie? Dvs. uten å bryte loven, da. Det er klart at det er mye som er digitalt tilgjengelig med Steam, Spotify, iTunes, Voddler og Headweb.
   Men jeg foretrekker musikken min uten datatap. For så vidt også film. Det blir vrient, når de største aktørene (les: de med best utvalg) kun har komprimerte filer å tilby. Filmer har jeg ikke sett i digitalt salg i Norge i det hele tatt.
   Og hva med spillkonsoller? Det er ikke alle spill som ligger i nettbutikkene.
   Hva med musikken og filmene som kun er tilgjengelig på fysiske medier?

 3. Synd at det har blitt slik. Prøvde senest i går å finne en cd-utgave av en godbit fra 90 tallet, men måtte ta til takke med en ullen mp3 versjon fra platekompaniet. Blir ikke den samme opplevelsen av et album når du ikke har et cover og lyden er ræva. Jeg skjønner ikke hvorfor folk flest ikke ser ut til å bry seg.

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Hofseth (NRK)

  Oppdatering: med forbehold om at mannen ikke har vært inne og fylt på de siste to dagene, så ligger CD’ene her fortsatt. Jeg tar med to stk hjem til NRKbetas lesere. Har to IE9-tskjorter også.

  Dere får finne på noen morsomme konkurranseregler! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Selv holder jeg meg kun til CDer med tilhørende kvittering for kjøpet.

  CDene blir rippet, coveret blir scannet, og kvitteringen blir lagret med orginal-CDen på lager. Hittil har jeg valgt FLAC som format.

  Dette gjør det enklere å forholde seg til rettsvesenet og reiser over landegrenser. Det gjør også at jeg selv eier musikken uten å måtte forholde meg til eventuelle endringer fra leverandørene.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.