nrk.no

Nettleserens historie – infografikk

Kategori: Snacks


Her finner dere en fin oversikt over de forskjellige nettlesernes popularitet gjennom tidene.

Opera hadde sikkert satt pris på en tilsvarende oversikt over mobile nettlesere. Men om ikke annet kan de skryte av å være verdens eldste nettleser som har vært i kontinuerlig bruk. Ellers viser jo også grafikken at det å være først ikke nødvendigvis fører til at du blir størst.

8 kommentarer

 1. Det hadde også vært interessant med en oversikt over hvem av nettleserne som var først ute med ulike funksjoner. .Der hadde også Opera scora meget høyt.

  Jeg ser det ligger der, men er ikke akkurat oversiktlig og detaljert. Feks står Safari oppført som første med tabs, og såvidt jeg vet var Opera klart først ute med det.

  Finnes en slik oversikt tro?

  Svar på denne kommentaren

  • Samd i det. Internet Explorer er jo basert på Mosaic, fordi Microsoft ikkje fekk kjøpt Netscape, som allereie i 1994/1995 var milevis føre og mykje raskare enn Mosaic. I første versjon av Internet Explorer var stort sett berre logoen og notisar om opphavsrett som skilde programmet frå Mosaic. Mosaic fungerte på ein haug ulike plattformar, og den kompabiliteten vidareførte Internet Explorer til og med versjon 5. Ikkje Linux (eller IRIX, HP-UX, AIX, osv), sikkert av idiotiske grunnar, men både MacOS og Solaris kunne køyre Internet Explorer. Netscape kunne køyre på alt og var mykje betre enn Mosaic, og overtok difor det då Unix-dominerte internettet ganske fort.

   Unix og Mac hadde allereie då nett i ryggmargen. Å få ei MS-DOS/Windows-maskin på nett i 1994 involverte mykje svart magi og mange stygge ord, og det var ikkje noko ein gjorde for moro skuld.

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Tror uansett ikke denne skal leses som den eneste sannhet og med 100% historisk nøyaktighet. Men den funker bra som en oversikt. Selv om jeg er enig i at både kilder og Mosaic burde vært med…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.