nrk.no

Dating 2.0

Kategori: Det sosiale nettet

MeetMoi.com
MeetMoi.com

Stedsbaserte tjenester er noe vi etter hvert har blitt godt vant med i dagens internettverden. Nå entrer denne teknologien nok en arena for alvor. Møt Dating 2.0!

Dating 2.0
Dating 2.0

Hva skjer når man parrer funksjonaliteten i tjenester som Foursquare og Match.com? Hvordan fungerer stedsbaserte dating-tjenester, hvilke muligheter gir det og hvordan vil dette endre måten vi dater på?

Et av panelene på konferansen SXSW2011 dreide seg om stedsbaserte datingtjenester, eller «Online Dating 2.0», som Joel Simkhai fra datingnettstedet Grindr og Andrew Weinreich fra MeetMoi også yndet å kalle det.

Lukrativ bransje

En kjapp gjennomgang av datingens historie viser at å annonsere etter partnere i ulike media, er noe folk har drevet med i svært lang tid. Fra små annonser i avisene på 1700-tallet, via første verdenskrigs «Lonely Solider» annonser, til framveksten av nettdating på 1990-tallet.

Det spesielle med nettdatingsbransjen er nemlig at de, til tross for at «alt» annet på internett har vært gratis, har klart å få folk til å betale i dyre dommer for tilgangen til møtestedene på nettet. Match.com, som er den definitivt største aktøren på nettdating i verden, koster en bruker $34,99 i måneden, noe som har gjort dette til en svært lukrativ bransje.

De ulike datingtjenestene har nemlig tjent store penger på å matche folk via PC-skjermen, og fra å være en bransje som hadde 900 millioner dollar i inntekter i 2007, viser prognosene for 2013 at bransjens totale inntekter da vil ligge på rundt 1,9 milliarder dollar.

Dating 1.0
Dating 1.0

Det nye med «Nettdating 2.0»-tjenestene er at de i stor grad er basert rundt smarttelefonen din. Der den tradisjonelle nettdatingen tar utgangspunkt i desktop-PC’en, og fordrer at du investerer enorme mengder tid og krefter i å bygge profiler, og sette opp dates utenfor nettets trygge rammer, er de nye datingtjenestene enklere, raskere og mobilbaserte.

Les mer om stedsbaserte tjenester: Hvem, hva… og nå også hvor.

Smarttelefonen endret alt

Tjenester som meetmoi.com og grindr.com har basert hele sin virksomhet rundt folks bruk av smarttelefoner. Ved å bruke smarttelefonen som hovedplattform for en datingtjeneste, er det spesielt to funksjoner man drar enorm nytte av: Push-notifikasjon og GPS.

Goodbye desktop
Goodbye desktop

Ved å forenkle registreringsprosessen, en prosess som på tradisjonelle datingnettsteder er svært omfattende, har både MeetMoi og Grinder skapt tjenester som oppleves som langt mer moderne og friske enn de tradisjonelle. I god web2.0-ånd går det svært raskt og enkelt å opprette en profil, og brukeropplevelsen er høyt prioritert.

Applikasjonene benytter seg av GPS for å finne personer i nærheten av deg som matcher dine kriterier, og sender den en push-oppdatering når du er næreheten av en potensiell date. «Hyper Local Dating» kaller Simkhai det å date noen i samme rom som seg selv.

MeetMoi iPhone app
MeetMoi iPhone app

Han understreker også at med mobil-dating blir datingmønsteret mye raskere og ligner til forveksling mer på speed-dating i og med at du kjapt og enkelt kan møte mennesker som er i din fysiske nærhet og selv bestemme hvor mye tid og krefter du ønsker å legge i det. I skarp kontrast til den tradisjonelle datingens potensielt endeløse middager med herr-eller-fru-ikke-så-perfekt-likevel.

Ikke perfekt.

En av de åpenbare svakhetene med både MeetMoi og Grindr er at det krever en viss mengde mennesker som bruker tjenesten innenfor et og samme geografiske område, for at man i det hele tatt skal finne noen som matcher de kravene man har satt til kjønn, etnisitet, høyde, vekt, utdannelse og antall/mangel på barn.

MeetMoi.com
MeetMoi.com

Spesielt tjenesten Grindr, som er en tjeneste for homofile, har klart å bygge opp en omfangsrik brukergruppe. De har nå 300 000 aktive brukere i måneden.

Dette nettstedet er altså kun for homofile, og grunnet kraftig etterspørsel fra heterofile, lanserer de nå hetero-ekvivalenten Project Amicus.

6 kommentarer

 1. Litt av poenget med nettdating sånn jeg ser det er at man får litt tid til å se an gutta og dermed finne ut at det ikke er snakk om en stalker. Jeg er ikke klar til å møte en tilfeldig type på et tilfeldig sted på et tilfeldig tidspunkt for å si det slik. Noen av gutta er sikkert keene hvis de skal ha seg en dame for kvelden, men det blir ikke meg.

  Svar på denne kommentaren

 2. Voksen nå, til tross

  Hi hi, «jeg er ikke klar til å møte en tilfeldig type på et tilfeldig sted på et tilfeldig tidspunkt». Vel, for min del, mye heller det uventede møtet og den spenningen som oppstår, enn å sitte foran en skjerm og planlegge akkurat hvordan sin nye partner skal være. Kjærligheten er ikke rasjonell og funksjonell. Topp at teknologien kan hjelpe oss til å se «match» med noen man av forskjellige grunner kanskje aldri ville ha pratet med ellers. Et lite dytt:) Kunne trengt det oftere!

  Svar på denne kommentaren

 3. Ida Fjeldbraaten

  sjekk refinement clubs slide fra deres arrangement «pølser, pitch og pils» om «the future of online dating» therefinementclub.tumblr.com/
  En del av ideene var å miske nettopp geotjenester med datingtjenester. En del av ideene blir presentert i sliden.
  Ellers kom Internet Institute med en rapport om online dating som jeg har prøvd å trekke ut hovedpunktene av her: idafjeldbraaten.blogspot.com/2011/03/meg-min-partner-og-internett_07.html

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.