nrk.no

Google Circles: Google prøver igjen

Kategorier: Det sosiale nettet & Internett


Det går rykter om at Google lanserer et nytt sosialt nettverk med det første, Google Circles; et nettverk som skal la publikum dele statusmeldinger, foto og video med vennene sine. Det som skal skille det fra Facebook og Twitter er at det i høyere grad skal respektere våre virkelige-liv-grenser, i motsetning til dagens sosiale medier, der alt når ut til alle.

ReadWriteWeb skriver (i tillegg til det vi allerede har referert over her) at Chris Messina, en vesentlig figur ifbm sosiale medier, skal ha vært tett involvert i utviklingen.

Ryktene gikk først på at tjenesten skulle lanseres på SXSW i Austin, Texas idag søndag, men Dette benektes nå av Google. Men ikke at prosjektet eksisterer. Tim O’Reilly har sett produktet og sier det er awesome.

Tidligere erfaringer

Google har tidligere hatt begrenset suksess med sosiale tjenester; Google Buzz tok aldri ordentlig av og Google Wave var så uforståelig for flertallet at Google gikk til det skritt å legge ned hele greia. Begge tjenestene inneholdt imidlertid endel interessante funksjoner og gode tanker. Da Wave ble nedlagt poengterte Google at de skulle ta med seg lærdom og tekniske løsninger inn i nye produkter.

EDIT: @johan_steen foreslår på twitter at vi også bør nevne Google-tjenesten Orkut, og det har han selvsagt rett i. For selv om Orkut ikke har truffet det norske publikummet, er det svært i f.eks. Brazil. Så Google har faktisk et sosial medium med over 100 mill brukere – det er bare det at det primært snakkes portugisisk og hindi der…

NRKbeta synes det er spennende at dette skjer og vi er fulle av forventninger til om Google denne gangen vil klare å kombinere tidligere erfaringer, folks Gmail-kontaktnett og nye tanker fra bra folk til et produkt som blir vellykket nok til at noe av markedsmakten til Facebook kan flyttes over til den andre giganten og derved gjør det sosiale monopolet til et slags duopol. Det blir også interessant å se hvordan de plasserer seg i forhold til Twitter, som egentlig er et briljant konsept, men som har såpass høy bruksterskel at det aldri har beveget seg helt over fra eliten til massemarkedet.

Til slutt et lite beklager for en kjapt sammenrasket sak skrevet på 15 minutter mellom to sesjoner på SXSW, men vi tenkte det var morsomt for dere å høre om dette selv om ikke vi har tid til å gjøre noe grundigere på det nå. Dersom NRKbeta-leserne har utfyllende informasjon, fyll gjerne på med den i kommentarfeltet!

9 kommentarer

 1. Etter nedturen med både Buzz og Wave, så er forventningene denne gangen så lave at det nesten bare kan gå oppover… Selv om jeg veldig gjerne skulle se Google lykkes med et produkt innenfor denne sjangeren også, kjenner jeg likevel at jeg har mine tvil. Men de har vel forhåpentligvis lært noen (dyrkjøpte) lekser med de to første forsøkene, så det skal bli spennende å se hva som dukker opp.

  Jeg leste forresten en artikkel for en tid tilbake siden. Der ble det beskrevet veldig bra, basert på den grunnleggende «forretningsideen» til Google (og Facebook), hvorfor Google er dømt til å mislykkes med sosiale nettverk. Det kan ha vært her på NRKbeta eller en helt annen plass – så om noen kjenner igjen temaet og har en lenke til den, hadde det vært kjekt å få den her 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Ole K)

   Se der, ja.

   Jeg gikk meg bort i kommentarfeltet på herlige gamle nrkbetasaker med et site search etter dette – mente jeg hadde hørt noe liknende. Fant det dog ikke.

 2. Problemet med Google Wave var at det var for vanskelig å få invitasjon til det. Derfor var det vanskelig for meg å få med meg andre til å faktisk bruke det. Jeg er enig i at det kanskje var vanskelig å forstå bruksområdet til Wave, men som jeg har sagt tidligere her så håper jeg de bruker teknologien i Google Docs.

  Eneste måten jeg tror Google kan velte Twitter og Facebook er å gjøre emigreringen fra begge de to andre tjenestene så lett som mulig og kanskje kan få med meg så mye som mulig av bilder/kontaktnettverk og meldinger. Dessuten må det kunne fungere som en slags intuitiv og logisk hybrid mellom å være mikroblogg og sosialt nettsted – bildedeling, interne meldinger (som kan leses i Gmail selvfølgelig), Google Calendar-integrert hendelsesplanlegger osv.
  Mikroblogg i den grad at man ikke er avhengig av eksterne nettsteder til bildedeling og URL-forkortelse kan kanskje være en fin funksjon? Men å være en direkte kopi av Twitter ved å kopiere konseptet med maks antall tegn tror jeg ikke er noe bra, så det blir vel Facebook med #tags og @referanser.

  Svar på denne kommentaren

 3. l. cecilie. W

  Veldig nytt er det jo ikke. Jeg leste om det i «Nyttige nettverk» en papirbok(!) fra 2009 om dette. Så det kan jo hende det bare er at det ikke funket i sin nåværende/daværende form, og vil pårøve på nytt, med samme navnet. Gode navn kan jo som kjent være vanskelig å finne på og gi slipp på. jf. sony sin Walkman.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hva blir egentlig Google+ ?

  […] nerder et nytt leketøy; Google+, et nytt sosialt medium fra internettgiganten Google. Det hadde jo svirret rykter en stund, men lanseringen kom likevel brått på og interessen for å prøve det har vært voldsom: NRKbeta […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.