nrk.no

Nå er Android størst… i USA.

Kategori: Mobil

Brukstall for mobil for NRKbeta Februar 2011
Brukstall for mobil for NRKbeta Februar 2011

På Onsdag var det Apple-fest i San Fransisco med lansering av deres nyeste nettbrett, iPad 2. I forrige uke kom rapporten fra analyseselskapet Nielsen, som viser at Googles Android-operativsystem for mobiltelefon nå er det mest utbredte i USA.

Nå er Android størst Kilde: The Nielsen Company
Nå er Android størst Kilde: The Nielsen Company

Android leder nå med 29% utbredelse, foran Apple og RIM Blackberry på en delt andreplass med 27% hver. Deretter følger Microsoft Windows Mobile/WP7 med 10%.

Nettstedet Mashable påpeker imidlertid at dette er en rapport, og at andre analyseselskaper kan komme med rapporter som viser et annet resultat i nær framtid. Om ikke annet så sier akkurat det noe om hvor tett de ulike operativsystemene er på hverandre i USA for øyeblikket. Tidligere prognoser viste at Android ville ta over som USA’s ledende mobil-OS i 2014, noe rapporten fra Nielsen overgår med margin.

Hjemmebane

Det er  dog mange måter å måle dette på. NRKs egne tall fra en representativ spørreundersøkelse gjennomført av Synovate i desember 2010 viser at Apple fortsatt er størst som smarttelefonOS her hjemme på bjerget.

39% av befolkningen svarer at de har en eller annen form for smarttelefon og menn er overrepresentert blant disse. 14% svarer at de har iPhone, mens 12% svarer at de har Androidtelefon i en eller annen variant. Deretter følger Windows Mobile med 5% og Symbian med 4%.

NRKs undersøkelse på mobilt-OS. Desember 2010
NRKs undersøkelse på mobilt-OS. Desember 2010

57% av befolkningen oppgir at de ikke har smarttelefon.

Hvis vi ser på NRKbetas brukstall for mobile enheter i februar 2011, som er noe annet enn salgstall og hva folk oppgir de har av mobiler, viser den en større iOS dominans enn ellers i befolkningen. I all hovedsak har så og si alle NRKbetas mobile brukere enten iOS eller Android.

Brukstall for mobil for NRKbeta Februar 2011
Brukstall for mobil for NRKbeta Februar 2011

Tallene med desimaler ser slik ut:

 • iOS 80,06%
 • Android 18,97%
 • Symbian 0,69%
 • Sony 0,16%
 • RIM/Blackberry 0,07%
 • Windows 0,02%

Mobiltrafikken utgjør 8,5% av den totale trafikken vår.

16 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Eirik)

   Det er jeg ikke sikker på, tror ikke det kommer inn i statistikksystemet vårt fra Feedburner, men det er mulig Feedburner teller det. Henrik Lied er mann om å vite slikt.

   Men av brukerne som kommer inn til NRKbeta fra Feedburner (rss og newsletter), er fordelingen på mobile plattformer slik i feb 11:
   iPhone 51%
   Android 28%
   iPad 19%
   iPod 2%

   Det er litt interessant at iPad er ulikt brukt på hele butikken vs fra feedburner.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til martin)

   Klarer ikke helt å følge resonnementet ditt, men vil anta at svaret er nei…

 1. Etter å ha tatt en titt på besøksstatistikken til noen av de største nettstedene i Tromsø kan jeg se at iPhone ligger godt i tet som mest brukt fortsatt. Og at iPad ligger generelt som nummer 2. Mens Android ligger på en nummer 3. Selv om dette ikke beviser noe egentlig får nå jeg inntrykk av at Android har litt å gå før de kan ta igjen iPhone her hjemme.

  Men det hadde vært spennende å fått sett noe statistikk fra telefonselskapene på dette. For jeg vil nå gjette på at markedsandelen til Android har gått kraftig oppover i de siste årene.

  Svar på denne kommentaren

 2. Anders Hofseth (NRK)

  Rotet litt i gamle eposter og fant denne:

  Ulike mobiltelefonmerkers andel av sidevisninger på nettsteder som måles av TNS Mobile (100 mobilportaler, bl.a. nrk.no, vg.no, dagbladet.no, finn.no etc):

  iOS (iPhone) 56%
  Unknown 16%
  Android 15%
  Symbian 7%
  iOS (iPod) 4%
  Windows 2%

  Kilde TNS Gallup – InterBuss Q4 2010

  Svar på denne kommentaren

 3. Torgeir Ølnes

  Tviler ikke på at iPhone fortsatt er større i Norge enn i andre land, det kan vel f.eks. ha noe med god økonomi å gjøre. Det er også verdt å merke seg mtp. brukstallene til NRKBeta at iPhone kommer med en dataplan, mens Android-telefonene ikke nødvendigvis gjør det. Dette gjør kanskje at terskelen for å surfe med mobilen blir litt lavere når du allerede har betalt for det.

  Er det mulig å få vite noe om hvor mange % av androidbrukerene som brukte en tab?

  Svar på denne kommentaren

 4. At NRK og NRK beta får tall som ikke har noe med virkligheten å gjøre annet enn deres virklighet er ikke rart. Jeg er innom avogtil, men aldri fra min Android telefon. NRK er betraktet som ett sted som har valgt feil teknologi ( Silverlight ) og NRK Beta er betraktet som ett sted som har lagt sin elsk på vurderinger i favør av Iphone og presenterer stoff relatert til dette.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til oldman)

   Du bommer når du tror vi som skriver for NRKbeta er så knyttet til en telefon mange av oss bruker for tiden (slik mange av oss brukte Nokia N95 den gangen det var det mest effektive verktøyet for vår bruk) at dette går ut over dømmekraften eller integriteten.

   Vårt råd er å se på telefoner, datamaskinoperativsystemer osv som verktøy, og ikke investere for mye følelser i valgene man har gjort. Det gjør det lettere å omgås andre som måtte ha valgt annerledes enn en selv – og gir antagelig også et generelt mindre bekymringsfylt liv.

   Ser du på lenken Trygve Lie postet til offisielle tall fra Norge, vil du se at NRKbeta har en bruk av ulike telefoner som ikke skiller seg vesentlig fra hvordan det er ellers i Norge, men at vi har litt høyere Androidbruk.

   Det står deg fritt å mene hva du vil på fritiden. Holder du deg innenfor aksepterte omgangsformer står det deg også relativt fritt å komme med udokumenterte påstander -selv om de ikke skulle stemme med virkeligheten- i kommentarfeltet vårt. Men et velment råd om du ønsker å ha troverdighet, er å lese saken og kommentarene før du kommenterer, slik at ikke ting som dokumenterer at du tar feil står rett over kommentaren din.

  • frankeman (svar til oldman)

   Jeg har lenge vært inne på nrk med min SE P1i og nå SE u1i satio. Men det er jo ikke mulig lenger når alt er lagt om til apple og androide. Plutselig er app til «vanlige» mobiler tatt bort. Dette er jæ … irriterende. Linkene på siden virker heller ikke.

   Grrrrrrrr Virker som att alle er sponsa av apple for tia og slikker dette nye monopolet etter ræv….

   lykke til

 5. Which mobile operating system is the most popular in Norway?…

  I’m sorry to inform you that your figures most likely does not reflect Norway’s current market on mobile OS. In early March the NRK (Norwegian Brodcasting Company) released results from a study set to investigate the amount of smartphones in use, and…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.