nrk.no

iPad – Hva savner vi på de flate datamaskinene?

Kategorier: Gadgets,Mobil & Software


I morgen blir det nok engang Apple-show på planeten Internett. Media, investorer og publikum har interesse for i-dingsene som blir designet i California og satt sammen i Kina. Av grunner som vi har skrevet om før.

Det som skjer i morgen er at oppfølgeren til en av fjorårets mest omtalte teknologiprodukter blir lansert. Her i NRKbetaredaksjonen har vi testet, brukt, analysert og grublet over disse flate datamaskinene det siste året. De har kommet for å bli. Og vi har bare såvidt begynt å se potensialet i dem.

Apple er ikke lenger alene, men vi er enige med Jim Dalrymple når han skriver at de fremdeles ikke har noen konkurrenter.

The fact that every company making a tablet is trying to compete with what Apple offers means that they aren’t looking to make something better than the iPad. They are just trying to catch up. Apple has done everything it can to make sure they are No. 1 in the tablet market, but the competition is ensuring they will stay there.

Until someone decides to step outside of Apple’s shadow, they will never be better than No. 2. That’s where the fight is right now.

Og i større grad enn noen gang ligger revolusjonen i brukeropplevelsen. Ikke i selve teknologien.

Det første konkurrentene må gjøre er å få detaljene på plass. Når de har klart det kan de gå løs på det som gjør at dagens markedsleder er langt fra perfekt.

Her er noe av det vi vil ha på fremtidens flate vidunder:

Kutt kabelen til datamaskinen

Det første iPad ber om når du pakker den opp er å bli koblet til en datamaskin. En iPad ville kunne erstatte datamaskinen fullstendig for mange mennesker om det ikke var for dette. Slik det er nå må du ha en datamaskin for å kunne ha en iPad. Og her leder hovedkonkurrenten Android allerede. Enheter med det operativsystemet kan leve et liv uten andre maskiner.

(Bilde: Shinichi Haramizu / Creative Commons)

Kontinuerlig backup i skyen

Om jeg mister min iPad i havet kan jeg kjøpe ny og gå hjem å koble den til maskinen jeg brukte for å synkronisere min gamle. Den vil da spørre om jeg vil legge inn alt fra min gamle iPad og noen minutter senere har jeg en ny iPad med alle applikasjoner og innhold fra min gamle. Bortsett fra at det sikkert var mange uker siden sist jeg koblet den til maskinen hjemme og dermed har mistet masse innhold likevel.

Alt dette burde ligge på nettet. Og sikkerhetskopiere kontinuerlig i bakgrunnen. Tenk Dropbox. Men for alt i hele brettet.

Blir enheten stjålet kjører du fjernsletting av den via mobilen, kjøper ny, logger inn og får tilbake alt slik det var inntil sekunder før den ble stjålet.

Et skikkelig system for oppdateringer i bakgrunnen

Alt for mange applikasjoner begynner å laste ned innhold først når jeg starter dem. RSS-lesere, magasiner og andre programmer som krever ferskt innhold er ikke oppdatert og klare når de starter. Det samme gjelder oppdatering av applikasjoner. Jeg har kontinuerlig røde tall i appstore som forteller hvor mange apper som bør oppdateres. Her burde det vært en enkel innstilling der du kunne be enheten oppdatere seg automatisk dersom enkelte kriterier var oppfyllt. For eksempel: «Oppdater alt i bakgrunnen så lenge batteriet er på over 80% og du er koblet til mitt WLAN hjemme».

Sømløs kobling til andre enheter

Når jeg tar et bilde med min telefon vil jeg ha muligheten til å overføre det til mitt nettbrett eller laptop med et tastetrykk. Eventuelt automatisk så lenge enhetene er i nærheten av hverandre. Jada, jeg kjenner dropbox, camerasync, pixelpipe og photo transfer. Men ingen av dem gir en sømløs og rask opplevelse. Og dette handler ikke bare om bilder. Det burde generelt være mye lettere å overføre data direkte mellom enheter. Det er pinlig for både Apple, Microsoft, Google og alle de andre at vi løper rundt med minnepinner for å overføre filer mellom datamaskiner. Og at du må taste inn IP-adresser og være på samme WLAN for å raskt kunne dumpe bilder fra iPhone til iPad.

en Samsung Galaxy Tab og en iPhone. iPhone'n har et skjermsparerbilde med et skrikende barn

Om Apple implementerer det de kaller AirDrop i sin neste versjon av OSX i alle sine i-dingser kan dette bli bra. Dessuten ser det ut som om HPs Web OS har ganske fine funksjoner for å la en mobil og et brett snakke sammen.

Bedre multitasking

Dette er en av grunnene til at jeg ikke kan jobbe effektivt på hverken iOS-dingser eller Android-dingser. Det er ikke like raskt og enkelt å bytte mellom applikasjoner. Når jeg sitter foran en laptop er «alt-tab» en av de funksjonene jeg bruker mest. Jeg bytter kontinuerlig mellom programmer. Kopierer og limer innhold fra det ene til det andre. I tillegg til at jeg driver med utstrakt bruk av «dra-og-slipp».

På alle nettbrett jeg har prøvd så langt er ikke dette løst godt nok.

Filsystem

I all sin enkelhet er håndtering av filer – spesielt på iPad – langt fra optimalt. Dette har endt i et herlig sammensurium av filer overført via iTunes, «send-på-mail-til-meg-selv», filer i dropbox, bilder og videoer i galleriet og tredjepartsløsninger som GoodReader. Selve operativsystemet bør løse dette bedre.

Flash

Det optimale er å løse dette med en mer åpen standard som HTML5, men nå er fremdeles verden slik at du går glipp av mye på web om du ikke har flash. Men vi må flash som virker. Slik flash fungerer nå krever det for mye av maskinen. Så selv om en del små maskiner støtter flash på papiret stopper det likevel opp når du vil bruke det i praksis. Så her hviler ansvaret både på Adobe og på dem som utvikler små datamaskiner.

iPad 2, Honeycomb og WebOS

Så blir det spennende å se hva Apple lanserer i morgen. En litt lettere iPad med kamera løser ikke det vi snakker om her. Vi er egentlig mest spent på oppdateringer og endringer av operativsystemet.

Dessuten har vi tro på Honeycomb selv om de første forsøkene ikke virker oppløftende:

Honeycomb feels like Linux on the desktop before Ubuntu came along

For ikke å snakke om HP og WebOS. Fra den kanten kan det komme spennende produkter i løpet av 2011.

Hva er deres erfaringer? Hvilke funksjoner vil dere ha i den ultimate flate datamaskinen?

23 kommentarer

 1. Pål Joakim

  Jeg synes også WebOS virket veldig spennende da jeg så Touchpaden i aksjon på MWC, der operativsystemet virker å være utviklet for et nettbrett. Jeg tror ikke Apple kan fortsette veldig mye lenger med et «felles» grensesnitt for telefon og pad – til det er enhetene for ulike.

  TouchPad-tilnærmingen, med god visualisering av åpne vinduer, et glimrende varslingssystem, interaksjon mellom enhetene (SMS dukker opp på nettbrettet også) etc. virker for meg å være et godt steg i riktig retning når det gjelder nettbrett som arbeidsverktøy. iOS, der iPad-versjonen i praksis bare har litt større ikoner enn på iPhone blir i mine øyne for enkelt.

  Svar på denne kommentaren

 2. Apple er og forblir markedslederen, inntil (som du sier) en av de andre produsentene lager noe som er BEDRE enn iPad, og noe som forbrukerne faktisk vil ha og er villig til å betale for i store skarer (ikke minst!).

  Konkurrentene prøver hele tiden å komme med noe som «forbrukerne sikkert vil ha». Hvis de kunne ha gjort ordentlig research, blant massene og ikke bare blant teknohodene, så kunne de ha fjernet ordet «sikkert» fra den setningen og stått igjen med det «forbrukerne vil ha».

  Akkurat nå dekker iPad mitt behov, og vel så det. Jeg har en desktop (iMac). Jeg har en Dell laptop og en Wyse tynnklient på jobben. Og jeg er happy med det. Det eneste som jeg ønsker skulle bli bedre er akkurat det med backup-til-skyen, og nedlasting av fersk informasjon i bakgrunnen. Klar over at dette drar mer batteri, og det er kanskje derfor Apple ikke har kommet med denne muligheten, men når jeg røsker med meg iPaden og skal til å løpe til toget, så har jeg ikke tid til å vente på download av mine RSS-feeder først. Da får det heller være… Dog er vel dette grunnen til at iPad 3G er så populær som den er.

  Uansett: Vi kommer nok aldri til å få overaskelser fra Apple på høyde med det vi har fått de forrige par årene. ALLE er nå så fokusert på hva Apple kommer til å lansere neste gang, at de er villige til å gi alt for litt forhåndsinformasjon. Mer og mer informasjon lekker ut i forkant, så de store «and wait, there’s more!» kommer vi nok ikke til å få like mye av i fremtiden. Litt synd egentlig. Det var gøy så lenge det varte 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Geir H (svar til Even G)

   Det ville forundre meg om ikke et par av de store konkurrentene faktisk gjør mye bra forbruker-research. Men, innovasjon og såkalt «Disruptive technology» kjennetegnes ofte av at det tilbyr noe massene ikke har bedt om, rett og slett fordi det enda ikke har falt dem inn at de trenger nettopp dette. Hadde alle visst hva de manglet er det jo ikke lenger innovativt når det kommer på markedet! 🙂

   Apple har hatt en helt enestående evne til å treffe med sine innovasjoner, rendyrke sine fortrinn, og pakke dette inn i en aura av delikatesse, hype og ekslusivitet. I tillegg nyter de stor lojalitet og respekt blant svært mange kunder – mye av det fortjent selvfølgelig. Det krever mye guts og teft for å stadig kunne treffe slik de gjør, men min påstand er at deres unike posisjon gjør at de kan lykkes med produkter som for andre ville blitt fiasko.

   Så gjenstår det å se om de klarer å fortsette sin eventyrlige vekst. I verden forøvrig er det for tiden et enormt voksende fokus på åpenhet og frihet, Midtøsten og Wikileaks for å nevne et par eksempler, og teknologien fungerer ofte som premisslegger for denne trenden. Da er det mange som stusser på at Apple går i stikk motsatt retning med sin forretningspraksis og deres lukkede og strengt kontrollerte økosystem, og rettmessig, etter min mening, kritiserer dette.

 3. Den store massen som ikke har peiling på den teknologien som luftes i alle retninger vil ha et brett som et litt større, lettere, med full PC-funksjonalitet, med all lagring på nett.

  Ganske enkelt det.

  Og selvsagt: Nettsider som er tilpasset slik at de fungerer tilnærmet like godt på alle dingser.

  Vanlig nett, med applikasjoner slik html5 skal gi mulighet til, ser ut til å være vinneren.
  Er nokså sikker på at det meste blir gjort på nett i fremtiden, word og liknende prorammer er snart historie?

  Svar på denne kommentaren

 4. Nytt Apple-show, og alle journalister står på pinne for å videreformidle alt Apple presenterer. Uten ett eneste kritisk spørsmål.

  Apple behandler arbeidere i u-land som slaver.
  Apple ønsker å eie kundene med hud og hår.
  Apple logger informasjon om kundene uten å oppplyse om det.
  Apple vil eie produkter som er kjøpt av dem. (Les: musikk)
  Apple vil ikke at musikk, lydbøker etc. skal kunne avspilles på konkurrerende produkter.
  Apple forsyner seg grovt av fortjenesten til dem som velger å lage applikasjoner for deres produkter.
  Apple liker ikke konkurranse og stopper enhver som forsøker å lage applikasjoner som kan konkurrere med deres egne.
  Apple lagde (vet ikke om de forsatt gjør det) produkter med begrenset levetid. (iPad hadde batterier som overlevde maks 18 mnd og som ikke kunne skiftes ut. De tapte for en privatperson som saksøkte selskapet.)

  Ingenting av ovenstående omtales av «journalister» som oppfører seg som en samlet forlenget arm av selskapet. Det er tragisk.
  I tillegg er Apple-omvendte allergisk mot kritikk av selskapet som gir dem null rettigheter.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Trond)

   Enig. Den har forsåvidt USB gjennom en omformer som kalles «Photo Connector», men burde absolutt hatt en helt vanlig USB-inngang. Og kunne hatt godt av en port for SD-kort også.

  • Gullik Gundersen (svar til Eirik Solheim)

   Tror dere det er noen mulighet for at det blir utgang for Thunderbolt på den nye iPad2, i og med at dette er blitt lansert i den nye MBP serien?

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Nina)

   Nei, det er desverre ikke mulig. Det er derfor jeg har nevnt det som et ønske i artikkelen og sier «ville ordnet»…

  • Eirik Solheim (svar til Rune H)

   Flash-støtte i iPad2? Sansynligvis 0% sjanse.

   Men fungerende flash i andre brett: godt mulig.

 5. Det som er helt sikkert, pr dags dato, er at du mister ALLE savegames på apps-spill når du synker eller nullstiller en ny ipad/iphone. Hvis jeg skal flytte mine utallige timer lagt ned i Angry birds over fra iPhone til iPad, så må man begynne på fra scratch… Hvorfor har ikke apple tenkt på dette? Alt annet blir jo tatt backup av…

  Når det gjelder backupløsninger så er clouds veien å gå. Det er vel derfor Apple har bygd tidenes datasenter (cloud) i North Carolina på 500000 kvm. Dette kommer de garantert til å bruke opp mot backup av Ipads og ditto i-dingser, i tillegg til streaming av film fra itunes.
  bare mitt stalltips 😉

  Svar på denne kommentaren

 6. Gunnar Garfors (NRK)

  Eg saknar støtte for mottak av kringkasting, i 40 land vil det seie DMB og/eller DAB/DAB+.

  Dette kjem i enkelte Android-brett før sommaren, og i fleire brett til hausten/neste år. Det gjer batterilevetida lengre (enn om det same innhaldet konsumerast via Internett), det gjev meir kapasitet til dei andre nettbrukarane som ikkje ser/høyrer direktesendingar og det kan spare pengar både for brukarane og for kringkastarane.

  Svar på denne kommentaren

 7. Anders Svenneby

  Jeg er kjempefornøyd med min Samsung Tab, den sliter ikke med de problemene som later til å være ankepunktene mot iPad.
  Ikke trenger man egen veske for å få den med seg heller; og den noe mer diskrete størrelsen gjør at man kan ta den frem i det offentlige rom uten å se ut som en idiot.
  Og ja; datteren min kan spille flashspill på den.

  Men uansett hvilket merke man velger: Når man har kjøpt en flatpc kommer man til å lure på hvordan man klarte seg uten.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.