nrk.no

En kunstner tryller frem vår kollektive hukommelse

Kategori: Snacks


Kunstneren Corinne Vionnet begynte å filosofere over at menneskeheten tar veldig mange av de samme bildene av de samme motivene. Så satte hun seg ned med Google, Flickr og andre steder der hun kunne finne bilder.

Hun søkte opp forskjellige kjente steder og fant bilder tatt fra nesten samme vinkel og med nesten samme utsnitt. Så hentet hun ut 200-300 bilder av hvert motiv og la dem over hverandre i datamaskinen.

Resultatet er en billedserie med litt drømmende bilder som viser mange situasjoner og endringer over tid. Et spennende prosjekt som det hadde vært vanskelig å løse uten nettet: http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/hundreds-of-tourist-photos

8 kommentarer

  • Det er mange som laster opp bildene sine på Flickr under Creative Commons-lisensen. Det gjør det enkelt å søke opp bilder som man kan bruke til slikt. Fikk 50 tusen treff på «Eiffel» for eksempel

  • Jarle Hammen Knudsen (svar til Tore)

   CC-lisensen har ikke noe slikt unntak.

   Ellers har vi jo åndsverklovens § 5:

   Den som ved å sammenstille flere åndsverk eller deler av åndsverk skaper et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk samleverk, har opphavsrett til samleverket, men denne rett gjør ingen innskrenkning i opphavsretten til de enkelte verk som samleverket består av.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jarle Hammen Knudsen)

   Men dersom enkeltverkene det nye verket er sammensatt av ikke lenger er gjenkjennelige som enkeltbilde fordi det er så mange av dem, har det fortsatt verkshøyde når det brukes som generisk råmateriale og ingen ville merket noen forskjell om man tok ut ett av bildene?

   Eller kan det sammenliknes med avissiden det er malt på i f.eks. dette verket, der det blir uvesentlig hvem som står bak avissiden – det er den nye bruken som er verket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.