nrk.no

«Ei IP-adresse er ikkje ein person»

Kategorier: Fildeling,Internett,Nettkultur & Snacks


Dei siste åra har vi sett fleire rettsakar rundt ulovleg nedlasting av innhald.
I fleire av desse rettsakane verkar det som om rettsvesenet er overbevist om at ei IP-adresse kan kartleggjast direkte tilbake til ein person.
Storbrittania har hatt ei heil mengd slike rettsakar i det siste, og no har ein dommar endeleg konkludert med at ei IP-adresse er ikkje ein person. Det er ArsTechnica som kan rapportere om denne heldige konklusjonen i ein nyleg rettsak relatert til pornografi.
Don’t Disconnect Us fekk i fjor produsert ein video som vi i NRKbeta syns oppsummerer problemstillinga veldig fint:

9 kommentarer

 1. Får håpe Sarkozy leser NRKbeta. Dette er hva vi risikere her i Frankrike om noen skulle hacke seg inn på nettet vårt:

  en.wikipedia.org/wiki/HADOPI_law

  Og de spesifikt forbyr «andre må ha brukt wifi-en»-forsvaret. Det er mitt ansvar at jeg har kryptert wifisignalet sterkt nok. Blir interessant når uskyldige begynner å bli utestengt fra nettet i månedsvis.

  Svar på denne kommentaren

  • Kai Nilsen (svar til Morten)

   Det er så morsomt med slike som dere her, «det er ditt ansvar og beskytter WiFi’et ditt godt nok» om du bruker argumentet er det ikke sikkert det er hva som er skjedd men den eneste logiske forklaringen en normal person finner mulig. Selvfølgelig kan du ha blitt invisert og IP’en din er lagt ut for public bruk som ett «sjold».

   Og hva med mCDonalds sitt gratis nettverk, (f.eks.) hvem er ansvarlig der, skal McDonalds bli saksøkt vær gang noen laster ned noe der? Siden det er dems WiFi?

 2. Roy H. Frimanslund

  Både i Storbritannia og i USA så er det advokatfirmaer som har spesialisert seg på å bruke rettsapparatet til å få utlevert IP-adressater fra ISPer, men ikke for å trekke dem for retten, men for å sende dem brev hvor de sier at om de ikke betaler så blir de trukket for retten. Disse firmaene har nok hatt full forståelse for at om de tok rettsveien med en gang ville det før eller senere komme en slutting om at IP-adresser ikke kan brukes som endelig bevis.

  Denne praksisen har fått navnet «Pay-up-or-else-scheme» og det er så mange som lar seg lure av dette at selskapene har tjent store penger på det, og bare litt av disse pengene har så gått tilbake til film/musikk/kreatørene bak det som er «stjålet»

  torrentfreak.com har masser av artikler med utgangspunkt i begge sider av disse type saker, mye interessant lesing.

  Svar på denne kommentaren

  • Jepp, det er en kjent sak at de som administrerer NTNU sitt nett ut til Studentsamskipnaden i Trondheim sine hybler alltid tar advarsler fra advokatfirmaer helt seriøst. Det har ført til at studenter i Trondheim fra tid til annen mister internettilgangen på hybelen sin kun basert på et brev fra et advokatfirma i USA, uten noe videre bevisførsel eller undersøkelse om skyldforhold. Jeg kan ikke skjønne at seriøse ISPer gjør dette, ut fra det jeg har hørt er det kun hos NTNU at dette skjer. Men tar mot rettinger om jeg tar feil.

  • Steinar (svar til a-jay)

   Jeg tror UiO har en enda strengere håndhevelse av slike saker. Sikkert noen som kan bekrefte dette.

  • Sturle Sunde (svar til Steinar)

   Sovidt eg veit er det berre å nekte for å ha lasta ned noko, so vert ein ikkje sperra ved UiO i alle fall. Det er sjeldan at nokon protesterer. Dei trur vel at dei vert overvaka eller noko.

 3. Mr. Anonym; med IP som 10 000 andre har hos vår nett-leverandør (noe å tenke på?)

  Hvem som helst kan slå meg ned å ta fra meg pc-en, hvem som helst kan komme inn i mitt hus uten at jeg vet det, hvem som helst kan knekke passordet på routeren, hvem som helst kan knabbe min maskin, hvem som helst…

  Det er vanligvis ikke bare EN person som bor i hver husstand og de fleste har venner eller «venner» som kan komme på besøk. Hvem som helst kan lage en falsk bruker av meg på facebook eller e-post og gjøre kriminelle handlinger på nettet med min signatur (feks. hetsing og pedofili), som kan føre til at jeg blir kriminelt siktet/dømt. Nå handler sikkert denne artikkelen om ulovlig nedlasting, men dere tar poenget.

  DET ER HÅPLØST og kommer ALLTID til å være håpløst å kontrollere personer på nettet som ingen kan se eller bekrefte med andre bevis enn feks. vitner, noe alle kan ljuge om.

  Og hvem er det som sitter på en pc og kontrollerer hva på nettet som er ulovlig? Det finnes såpass mye gratis lovlige programmer, musikk og film med copyright på nettet, at de ikke har en sjangs i nettet.

  Svar på denne kommentaren

 4. Skumle lovforslag fra rettighetsbransjen: Del 1:2

  […] i USA fastslo i 2011 at en IP-adresse ikke er det samme som en person. Britisk rett er kommet til samme konklusjon. Problemstillingen forklares ganske greit og tydelig i videoen […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.