nrk.no

Ja til internett!

Kategorier: Internett,Journalistikk & NRKbeta


Her på NRKbeta har vi hatt ekstra mye god diskusjon i kommentarfeltet vårt de siste dagene. Hovedsakelig fordi det uten tvil hersker uenighet om hva som er den riktige veien å gå for å få digitalisert radioen.

Vi ønsker gjennom en serie artikler og debatter å belyse denne utfordringen. For å få sett på problemstillingen fra så mange sider som mulig, slipper vi til aktører og eksperter som ellers ikke er en del av vår faste redaksjon.

For gjesteskribentene våre prøver vi etter beste evne å gi nødvendig bakgrunnsinformasjon ved hjelp av faktabokser i artiklene. Men for at diskusjonen skal bli så ryddig som mulig, gir vi her litt bakgrunn for hvordan NRKbeta fungerer og hvem som står bak nettstedet.

Henrik Lied, Jon Ståle Carlsen, Marius Arnesen, Eirik Solheim og Anders Hofseth. (Foto: Kim Erlandsen)

NRKbeta har en redaksjon som består av personer som er ansatt i NRKs avdeling for nye medier. Den faste redaksjonen består av Marius Arnesen, Jon Ståle Carlsen, Anders Hofseth, Henrik Lied og Eirik Solheim. I tillegg til å skrive artikler her jobber vi på andre prosjekter med nett i NRK, med opplæring, som strategiske rådgivere, analytikere og av og til spesielt inviterte eksperter og kommentatorer. Og vi har ikke planer om å rive oss helt løs fra produksjon og programmering. Så plutselig ser du oss bak et kamera, bak en loddestasjon eller med fem terminalvindu og et effektivt programmeringsspråk i editoren.

Rent journalistisk driver vi høy grad av eksperimentering på NRKbeta. Både i form av mediemiks med tekst, bilder og video. Men også i form av måten vi formulerer oss på, publiseringstakt og rettighetsprinsipper. Vi jobber mye med kommentarfeltene, trekker diskusjoner opp i artiklene og slipper til stemmer utenfra og fra andre avdelinger i NRK.

Mye av det vi skriver kan karakteriseres som kommentarer eller kronikker. Vi har lav terskel for å rette feil eller utvide artiklene våre underveis og skriver på mange måter ikke bare for publikum, men sammen med publikum. Vi baserer vår kommunikasjon på noen hovedstikkord: åpen, ydmyk, ærlig, direkte, personlig og lyttende.

Vi har alle en svært positiv holdning til ny teknologi og velger å se muligheter fremfor trusler. Vi har klokketro på nettets åpenhet og demokratiseringsevne. Vi mener det er viktig å jobbe for nettnøytralitet, åpne standarder og nye former for rettighetshåndtering.

Men mest av alt prøver vi å se utviklingen fra publikums side, og jobber for at NRK skal nå flest mulig på de plattformene og gjennom de formatene som er i allmenn bruk.

Noen ganger gjør vi også konkrete eksperimenter med både distribusjon og rettighetshåndtering. Og da prøver vi å dele så mye som mulig av kunnskapen vi tilegner oss gjennom artikler og refleksjoner her på NRKbeta.

Og som alle har vi en overordnet agenda. Å påstå noe annet ville være uærlig. Vi skal kjempe publikums sak. Vi skal dele erfaring, kunnskap og analyse. Og vi skal jobbe for at NRK skal kunne bidra til et bedre norsk internett gjennom innhold og effektive, fremtidsrettede løsninger. Vi kommer til å fortsette å si tydelig fra når vi er skeptiske. Når vi mener at bedrifter misbruker makt. Når media skriver feilaktig om det vi gjør. Når det offentlige ikke deler som de burde. Når media opptrer uakseptabelt. Eller når vi er usikre på store og viktige teknologiske veivalg. Det vil dere få mer om i morgen.

10 kommentarer

 1. Jeg gleder meg til i morgen og applauderer at min arbeidsgiver gjennom 30 år driver en sjappe som heter NRKbeta, fordi NRKbeta ikke er «insider’e» men derimot flinke folk som stiller kritiske spørsmål uavhengig av hvor lønningsposen kommer fra.

  I morgen, altså. Takk for innlegget.

  Svar på denne kommentaren

 2. Det er et tema som er noe relatert til overskriften her og forsåvidt også til dab-debatten: Nettnøytralitet.

  Jeg har stilt meg spørsmålet: Hvorfor vil NRK, YouTube og lignende gå med på å rokke ved nettnøytraliteten?

  Sett utenfra kan det virke som om dette handler om å hindre nye konkurrenter i å dukke opp. Og da betaler man gjerne store penger til Telenor og vennene.

  Jeg er trist over konklusjonen min, men jeg håper dette tvinger fram en lovregulering av nettnøytraliteten.

  Nextgentel skal ha honnør for å stå i mot, men det spørs hvor lenge det kan vare når konkurrentene deres får penger for å ødelegge internett.

  Jeg oppfordrer NRKBeta til å løfte fram denne debatten også!

  Svar på denne kommentaren

  • Bjarne Andre Myklebust (svar til Trond)

   Hei Trond !
   NRK er veldig opptatt av nettnøytralitet. Vi har engasjert oss i debatten i mange år og har vært en av aktørene som har bidratt til å fremme prinsippene.

   Senest presiserte vi i Dagens Næringsliv den 27. januar at NRK ikke vil betale operatørene for en prioritert distribusjon. NRK ønsker ikke at internett skal deles opp i ett A-og B-lag. Sammen med VG og andre innholdsleverandører jobber vi nå opp mot myndighetene for å stagge operatørenes urimelig krav om betaling for distribusjon. Sluttbruker har allerede betalt for sin internett tilknytning.

   Denne debattet løfter vi gjerne frem igjen og deltar på brukerenes premisser!

  • Bjarne Andre Myklebust (svar til Øyvind Solstad)

   Godt poeng !
   Svare til Trond er altså signert;

   Bjarne Andre Myklebust
   Sjef for IP-distribusjon
   NRK
   «All Bits Are Created Equal..»

 3. Lars Andersen

  Jeg synes det er i overkant narsissistisk å bruke det samme styla bildet av seg selv to steder i artikkelen. Har dere ikke et bilde av dere selv i underbuksa f.eks, så vi får belyst redaksjonen fra flere vinkler?

  😉

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Lars Andersen)

   Hmm. Her har det skjedd noe veldig rart. WordPress lever sitt eget liv. Noe må fikses. Frem med terminalvinduene…

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Lars Andersen)

   Da skal det være ordnet. Bildet er narsissistisk nok i seg selv. Så vi er helt enige i at det ikke trengs to ganger i samme artikkel. 🙂

 4. Kommentar: Er DAB fremtiden?

  […] saken er skrevet av Anders Hofseth, en av NRKbetas faste skribenter. I tillegg til å skrive for NRKbeta, driver Anders med strategisk analyse for NRKs avdeling for […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.