nrk.no

Nå kommer Android-brettene som ikke er forvokste telefoner

Kategorier: Apps,Design & Mobil


Gjesteartikkel. Ida Aalen jobber som interaksjonsdesigner hos NetLife Research og studerer til mastergrad i medier, kommunikasjon og IT ved NTNU.

Er Androids Honeycomb det som skal til for at iPad skal få skikkelig konkurranse?

Bilde av en Motorola Xoom

Android går så det suser for tiden, og besøksstatistikken til for eksempel Finn viser at Android-telefonene også tar av her i Norge.

Men tabletene derimot, dem har det ikke gått så bra med. NRKBeta ble skuffet over Galaxy Tab. Oppdatert: Samsung hevder at under 2% av GalaxyTabene har blitt returnert. Tidligere har det fremkommet regnestykker som tydet på at hele 16 prosent av Galaxy Tab-ene i retur til butikken. Til sammenligning har Verizon fått 2 prosent av iPadene i retur. Og mens iPad-salget til de grader har overgått analytikernes spådommer, har Samsung ikke ikke gått ut med salgstall for GalaxyTab.

Forklaringen fra Google er enkel, og logisk: Android 2.2, aka Froyo, var ikke laget for store skjermer. Det er derimot den nye versjonen av Android, både kjent som Android 3.0 og Honeycomb.

Hva er Honeycomb?

Tidlig i januar slapp Google denne sniktitten på Honeycomb. Det ser veldig annerledes ut, og mye av æren skal nok Matias Duarte ha. Duarte er mannen bak blant annet Palms WebOS, men siden sommeren 2010 har han vært sjef for brukeropplevelse hos Android.

Etter selv å ha jobbet med interaksjonsdesign på Android, så var det deilig å høre Duarte liste opp noen av problemene med Android i et intervju med Engadget, blant annet dårlig håndtering av multitasking:

Han mente Android er veldig komplekst å arbeide med, for man skal ha kompabilitet bakover, man må støtte en rekke ulike dingser og hardwareprodusenter (og hvis Android-folka selv synes dette er vanskelig, hvordan skal man da tenke at utviklere av Android-apper har det..?!) Men nettopp dette er det som også gjør ham så entusiastisk over å arbeide med Android:

Det som gjør Android så unikt, er at visjonen er så annerledes, tanken er at man ikke jobber med ett produkt, på ett marked, men i stedet er ideen at det er et felles problem som alle som vil lage mobile datamaskiner deler. I tillegg skal vi gjøre det gratis.

Under dingsemessen CES2011 fikk man også en demo av selve grensesnittet til Honeycomb. Det har veldig, veldig mye bra, men jeg er også litt skeptisk..

Det gode?

Gjennomgangstemaet er at det har blitt mye mer brukervennlig ved at de i større grad utnytter skjermarealet. Når man nå vil bytte mellom apps, så får man thumbnails av appene slik de så ut når du forlot dem, istedet for de små ikonene som både dagens Android og iPad bruker.

Et lignende grep er gjort med Androids notifications (varslinger). Dette er en av de få tingene som  Android allerede gjør utrolig mye bedre enn iPhone, ved at man kan ikke må ta stilling til en slik varsling umiddelbart. I Honeycomb har slike varslinger mer informasjon, for eksempel med bilde av personen som har sendt deg en melding.

Google Maps ser selvsagt helt rått ut på en Android-tablet, og Gmail ser også digg ut (selv om her ser det ut som de har hentet litt inspirasjon fra iPads Mail-app), og de lokker med videochat (som riktignok kræsjet under demoen).

En utrolig lettelse for oss som har jobbet med å lage apps, er at man ikke lenger trenger å tenke på knappene!  Ulike telefoner har ulike knapper, ulikt antall knapper, og ulik plassering, og ulike symboler på knappene (om det er ønske om det kan jeg skrive en hel blogpost om denne hodepinen..). Det skal dog sies at hardwareprodusenter fortsatt kan legge til knapper hvis de absolutt vil (som er logisk for eksempel om du skal ha Android i en bil!).

Dette innebærer blant annet at Android nå kvitter seg med de skjulte menyene. Nå blir navigasjonselementene på skjermen i stedet – en nødvendighet ved at en tablet gjerne skal kunne snus alle mulige veier, og da burde knappene følge med, og ikke være opp-ned.

Det onde?

Nettleseren ser veldig bra ut, og med tabs, incoginito-modus og synkronisering av bokmerker så lover det en god surfeopplevelse. Men jeg er også litt skeptisk.

I mange av appene så må du treffe ganske små punkter for å gjøre det du skal, for eksempel knøle frem pekefingeren din på en tab i nettleseren eller på en avkrysningsboks i Gmail (tenk på Fitts lov). Noen ganger ser det nesten ut som skjermene er designet på en PC-skjerm, og ikke en touchskjerm. Hvorfor har de ikke i større grad tatt i bruk gestures (i tillegg til trykking)? Hvorfor kan jeg for eksempel ikke swipe mellom tabs? (Selv bruker jeg MultiClutch for å kunne swipe mellom tabs på macen, og det er fortsatt en helt magisk opplevelse!)

Det kommer Android 3.0-tablets til våren, men veldig få av de som var på CES2011 kjørte Honeycomb. Det var flere titalls tablets på CES2011, men bare 7 av disse er lagt opp til å ha Android 3.0, viser to ulike lister.

Litt skummelt er det også når man ser på hvor mange Android-telefoner som ikke blir oppdatert til den nyeste utgaven av Android. En teknisk kyndig bruker kan selvsagt roote telefonen og gjøre det på egenhånd, men med de store salgstallene som Android-telefoner har nå, så er det bare et mindretall av kundene som kan såpass!

Mens iPhones og iPads automatisk blir oppdatert takket være Apples stålkontroll, skjer ikke det med Android-telefoner. Marco Arment mener at de som lager Android-dingsene ikke enn gang har noen grunn til å oppdatere dingsene – for det er jo det å selge nye dingser de tjener penger på.

Det dumme?

Honeycomb har også et helt nytt grafisk design. Smaksdommeren i meg rynker litt på nesen over ambisjonen deres om å være «futuristic, but familiar», men forhåpentligvis gjør (forsiktig)  bruk av 3D det lettere å orientere seg. 3D-grensesnitt presentert i 2D har aldri slått helt igjennom, kanskje nettopp fordi det er 3D i 2D!

Android-teamet har i likhet med Apple valgt å gå for såkalt skeuomorfisk design i bokappen sin (selvom dette kanskje bare er noe interaksjonsdesignere o.l. krangler om, forøvrig en diskusjon med veldig gode bidrag herher og her).

Skeuomorf er et vanskelig ord for noe ganske enkelt: når man putter noe inn i en app, ikke fordi det fyller en funksjon, men fordi det ligner på noe vi kjenner fra før. I både Honeycombs og iPads ebok-app så kommer det en animasjon når du blar fra side til side. Pent å se på, men er det egnetlig en god leseopplevelse?

Oppsummert så har de gjort Android utrolig mye mer forståelig og lettere å orientere seg i ved å utnytte seg av den store skjermen. Faktisk utnytter de skjermarealet i større grad enn det iPad gjør. iPad er så forståelig og lett å bruke blant annet ved å basere seg på at folk allerede har lært mye av å bruke iPhone og iPod-ene sine. Mye ser likt ut som ikke hadde trengt å se likt ut. Dette er ekstremt effektivt, men det kan også være mer begrensende på lang sikt.

Må Apple gjenskape sitt touch-grensesnitt fullstendig om tja, 5 år? Er det lurt av Android å i større grad spesialisere et operativsystem for tablets? (Jeg satser likevel på at iPad kommer til å slå Android på brukervennlighet i mange, mange år til.)

En annen måte å se det på er at nesten alle disse forbedringene handler om at en tablet tross alt har en større skjerm. Hvor mye av disse godene i økt brukervennlighet kan vi også få glede av på Android-dingser med små skjermer?

Hva skjer i kveld?

Men! Når vi allerede vet så mye om Honeycomb, hva er det egentlig som skal skje kl 19 i dag, 2. februar, norsk tid?

Arrangementet livestreames på Androids YouTube-kanal.

Android 3.0 er skreddersydd for tablets, det som fortsatt er uklart er om Android 3.0 også vil være ment for telefoner og mindre skjermer. Kanskje det er det vi får svar på i kveld? Finnes det en Android 3.0 for små skjermer også? Eller er det noe helt annet Google skal trekke opp av hatten? Andre rykter går blant annet om Google Music…

Duarte lovet flere overraskelser i tiden fremover, og vi kommer til å følge livedekningen. Forvent en blogpost 0,5-2 timer etter at arrangementet er over!

24 kommentarer

 1. Aleksander Wiken

  Jeg er på samme linje som mange andre; redd for at Honeycomb skal bli for mye eyecandy (3D) og at fokuset på brukervennlighet blir litt glemt. Android 2,3/Gingerbread løste noen, ja kanskje til og med mange av de problemene som 2,2/Froyo hadde mtp. brukervennlighet, men det jeg har sett av videoer fra 3,0/Honeycomb kan se ut til å være et steg tilbake. Galleriet i 2,3/Gingerbread for eksempel er fint, men har kanskje i meste laget med eyecandy. Svake telefoner vil fort få problemer med å kunne rendre det på en akseptabel måte.

  Kanskje var ikke dette planlagt fra Googles side (selvsagt), men det kan se ut til at de har tatt det neste steget litt langt. Men, hvem vet? Det er vanskelig å si før man faktisk har prøvd enheter som kjører 3,0/Honeycomb.

  Google har jo tidligere også vist at de er villige til å kaste sin visjon om hvordan ting skal se ut på båten, dersom de innser at har gjort en tabbe, at kanskje grensesnittet ikke var så genialt som først antatt. Dette skjedde jo like etter at Android ble født, og var nødvendig for at Google skulle ha noen som helst sjanse mot Apple.

  Uansett så blir det spennende å se hvor veien går videre. Google har gjort det meste rett med Android så langt (i mine øyne) kanskje det rett og slett er tid for et feilsteg?

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Aleksander Wiken)

   Retningen er i hvert fall bra, selv om jeg er skeptisk avventende. Kommer hardwareprodusentene til å tulle det til med egne skins? Kommer tablets til å fortsatt bli oppdatert til nyeste versjon av Android i fremtiden? Kommer hardwaren til å takle all 3Den? Hvordan blir prisnivået..?

   Det er i hvert fall klart at man trenger apps laget for store skjermer om Android skal kunne konkurrere med iPad.

 2. Nå blir det lettere å tjene penger på Android | IAllenkelhet

  […] apps også for såkalte tablets eller nettbrett. Kan vi nå få ordentlige konkurrenter til iPaden? Les mer om dette NRKBeta, der jeg har […]

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Helle Dusten)

   Jeg tror dessverre at det neppe skjer 🙁

   Vi ser nok heller at Samsung kommer med en ny GalaxyTab med Android 3.0, vet ikke om GalaxyTaben har stor nok skjerm til å få nok ut av Android 3.0, og om den er kraftig nok til å kjøre det nye operativsystemet. Kanskje andre har bedre oversikt?

  • Jeg har ikke noe tekniske detaljer, men det er relativt lite sannsynlig at nåværende maskinvare ikke har noe ytelse.

   Det er ting og tang som med fordel kunne ha vært der, men ikke noe større slik jeg ser det.

   I motsetning til «normal bruk» av åpen kildekode minner produsentene av Android enheter mer om Asus sin håndtering av eee-pc. Det var en ekstremt trist og direkte skummel variant av «selg og drit i kunden». Hvem bryr seg om kundens behov for sikre oppdateringer? Det er da ikke produsentenes penger på kundenes web-baserte bankkontoer!

   Med en normal Linux-distribusjon vil man som regel kunne oppdatere og vedlikeholde systemet over mange år på den samme maskinvaren.

   Med Android ser det ut til at man *bør* lære lovene og få seg en god advokat. Det kommer godt med når bankkontoen er tømt av IT-kriminelle pga manglende oppdateringer og store sikkerhetshull som ingen gadd å hjelpe brukeren med å håndtere.

   Det er nettopp «app store» som har gjort Linux enkelt å vedlikeholde gjennom årene. Det er en «app store» hvor alt ligger og et verktøy for å oppdatere alle programmene på en gang.

   Asus Eee-PC var en direkte trussel mot banksikkerhet og annen viktig bruker-sikkerhet. Android ser ut til å gå i samme fellen.

   Her er/var Nokia og miljøet rundt Maemo milevis foran. Det samme med Ubuntu og ikke minst Red Hat.

   Håper MeeGo fører med seg mer av styrkene fra åpen kildekode.

   Trist verden som vanlig.. Løp og kjøp! Bli lurt og tråkket på! Nå er det tid for å drikke en god kopp morgenkaffe mens jeg er trist på sauenes vegne.

  • Viktig å ikke blande hummer og kanari her.. iPAd for $499 er for 16GB versjon med kun WiFi. Motorola Xoom 16 GB med kun WiFi ser ut til å ville koste $600.

   iPad 16GB med 3G koster $629, og Motorola Xoom $799.

   I tillegg har Xoom kamera både foran og bak, i motsetning til iPads som ikke har kamera.

  • Flimra (svar til Flimra)

   Korreksjon… Xoom har selvfølgelig 32 GB
   Da blir prisen:
   iPad 32GB/WiFi = $599
   Xoom 32GB/WiFi = $599

   iPad 32GB/3G = $729
   Xoom 32GB/3G = $799

   Dvs omtrent det samme…

 3. Jeg siterer: «Men tabletene derimot, dem har det ikke gått så bra med. NRKBeta ble skuffet over Galaxy Tab, og er overhodet ikke alene: etter julehandelen i USA kom hele 16 prosent av Galaxy Tab-ene i retur til butikken! Til sammenligning har Verizon fått 2 prosent av iPadene i retur. Og mens iPad-salget til de grader har overgått analytikernes spådommer, har Galaxy Tab-en solgt ganske dårlig.»

  Denne påstanden, som kom i relativt lite seriøse amerikanske nettmedier og var basert på en påstand i en blogg, ble tilbakevist allerede samme dag. Dette ble omtalt i de fleste seriøse teknologimedier som hadde snappet opp «nyheten». Det verifiserte tallet fra Verizon for returer av Samsung Galaxy Tab er 2,01%, altså kun marginalt høyere enn for Apple iPad med 1,97%.»

  Det er i og for seg uproblematisk at NRK Beta lar seg begeistre av Apple-produkter, det gjør jeg også innimellom. Men når hypen blir så ukritisk og ensidig som dere bedriver blir det hele både vammelt og lite seriøst.

  Forøvrig er det vel ikke først og fremst NRK Betas oppgave å drive forbrukerjournalistikk, men om dere har ambisjoner i den retningen burde dere muligens ta en tur ut av glasshuset og f.eks snakke litt med FBI-redaksjonen om hvordan det kan gjøres på en profesjonell måte. Det er vel faktisk regler for denslags også.

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Peder Olesen)

   Hei Peder!

   Det var i Wall Street Journal at Samsung først ble sitert på at salget av Galaxy Taben var «ganske små», noe Samsung senere korrigerte (de mente at de hadde sagt «quite smooth», ikke «quite small»). De har ikke villet gi tall på hvor mye de har solgt, og de 2 millionene tabs det har vært snakk om, har vært ting som har vært shippet, ikke solgt direkte til forbrukere:
   blogs.wsj.com/digits/2011/01/31/samsung-galaxy-tab-sales-actually-quite-small/

   (Denne korrigeringen skjedde etter at denne blogposten ble skrevet så vidt jeg vet).

   Akkurat hvor høye eller lave returtallene er diskuteres fortsatt:
   digitaldaily.allthingsd.com/20110203/samsung-galaxy-tab-returns-arent-16-percent-theyre-2-percent/
   Vil gjerne lese mer om dette! Har du noen linker?

   Men utover dette med returtallene, synes du blogposten er spesielt Android-kritisk eller Apple-feirende? Jeg føler meg ikke som en Apple-fanatiker, noe av det jeg jobber mest med er Android, så det føles så snodig..

  • Peder Olesen (svar til Ida Aalen)

   Blogposten din er ikke kvalifisert fanboy (-girl) material, du får den, men jeg fastholder at NRK Beta generelt har en lite profesjonell tilnærming til dårlig dulgt tekstreklame, og et veldig synlig behov for å snakke ned noe for å snakke opp noe annet.

   Men for ikke å frikjenne deg helt:

   «Ryktene sier nå at Motorola Xoom kommer til å koste 800 dollar:
   engadget.com/2011/02/06/best-buy-ad-prices-motorola-xoom-at-800-affirms-february-24th/

   ..som jo er ganske mye sammenlignet med iPad, som selges for 499 og oppover.» skriver du.

   Det du gjør er å sammenligne prisen på Motorola Xoom, en tablet med langt høyere maskinvarespesifikasjoner, med iPad 1 (som selv de mest ihuga Applefans innrømmer er litt stusselig utstyrt på den fronten).

   Ville du på tilsvarende måte sammenlignet en årsgammel notebook med Intel Core 2 Duo prosessor og 5400 rpm harddisk prismessig med en ny konkurrent med Intel Core i5 og SSD-disk?

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Peder Olesen)

   Fra et brukerperspektiv så er det jo det samme segmentet de konkurrerer i, jeg vil ha en tablet, hvilken skal jeg kjøpe?

   Akkurat som at Apple sine laptoper er dyre når man sammenligner med konkurrentenes laptoper.

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Peder Olesen)

   (Et annet element er jo at for meg, som har jobbet med interaksjonsdesign på Android, så ville jeg ha tjent på at alle gikk mann av huse for å kjøpe Android-tablets og Android-telefoner, for da ville det nok vært flere bedrifter som også ønsket å lage Android-apps, som altså ville ført til økt etterspørsel for min kompetanse. Derfor må jeg skal jeg passe meg litt ekstra for å bare si for mye hipp hurra for Android.)

  • Peder Olesen (svar til Ida Aalen)

   Bedre! Og særdeles klokt. Selv om jeg vil lese det du skriver med interesse uansett, og så lenge du er klar og åpen på den type næringsinteresse vil terskelen for positivitet overform plattformer og produkter leses i lys av særinteresser. Som ofte gir merverdi i form av særkompetanse.

   Og er nå egentlig journalister/skribenter som jubler tilnærmet ukritisk og hyller «brukeropplevelsen» som det skulle være noe objektivt noe du leser med særlig interesse?

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Peder Olesen)

   Har forresten oppdatert blogposten for å reflektere det du påpeker om Samsungs tilbakevisning av returtallene 🙂

 4. Forvokste telefoner??
  Når det gjelder Samsung Galaxy sin størrelse som mobil er det akkurat som om alle kritikerne plutselig aldri har hørt om bluetooth.
  Jeg kjøpte Ipad i fjor sommer og brukte den mye i 4 mnd. og da tok den over ca. 90% av min bruk av neetbook. Jeg syntes at det var storartet ikke minst fordi du kunne starte om en nettleser på bussen/trikken på noen sekunder. Revolusjonernde i forhold til enhver bærbar PC.

  Men ipaden var definitivt ikke mobil, skulle jeg ha den med måtte jeg bruke en veske eller sekk e.l.
  Så kom Samsung Galaxy med sine 7 tommer istedenfor 10 tommer.
  Plutselig var jeg mobil med stor skjerm (i forhold til en mobil) Forvokst? jeg vil heller si at knoting på en så liten skjerm som en mobil er en svært lite praktisk.
  Og Ipad er jo ikke med i en slik diskusjon du må ha med deg mobil i tillegg.

  Galaxyen gir deg for uten telefon også kamera og størrelsen er helt lik med Kindle (litt tykkere selvfølgelig) som er helt lik med en pocketbok.
  Pocketboka har levd i mange tiår og bevist at den har en størrelse som er svært perfekt for å ta med seg.

  Istedenfor å snakke om forvokste telefoner er det kanskje på tide å si det som det er :
  I sofaen hjemme er ipaden suveren! (hvis du klarer deg med 10 tommer isteden for 24 eller 55 hvis du bruker TVen)
  Men skal du ut på tur er Ipaden altfor svær til å ha i jakkelomma og du må ha med telefon i tillegg.
  Galaxyen er suveren i størrelse for jakkelomma og mobil ja den har du med deg allerede.

  Som sagt det finnes bluetooth å ha i øret.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.