nrk.no

Mørke internettskyer over Egypt

Kategori: Det sosiale nettet

Friendly Internet? Foto: Marius Arnesen / NRK
Friendly Internet? Foto: Marius Arnesen / NRK

Friendly Internet? Foto: Marius Arnesen / NRK
Friendly Internet? Foto: Marius Arnesen / NRK

At lederne i totalitære og autoritære regimer både stenger og overvåker Internettet, er noe vi har visst lenge, og også skrevet om før her på NRKbeta.

Den siste tids utvikling i den muslimske verden har på nytt satt søkelys på den makten som faktisk ligger i hendene på den som kontrollerer aksessen til Internett og telefonnettet. Både under opptøyene i Tunisia og i Egypt hagler rapportene inn om at sosiale medier brukes aktivt i kampen for å organisere seg mot regimene. Spesielt Facebook og Twitter er trukket fram som viktige verktøy for å organisere demonstrasjonene.

Det skal også sies at enkelte ikke er helt enig i at dette er en Twitter-revolusjon. (The Economist / Spiked Online via Dagbladet)

Kairo under normale omstendigheter. Foto: Marius Arnesen / NRK
Kairo under normale omstendigheter. Foto: Marius Arnesen / NRK

At Internettet generelt likevel spiller en rolle blir uansett vanskelig å komme bort fra, og ved å i praksis «skru» av landets Internett og telefon-forbindelse håper makthaverne i Egypt å forhindre to ting:

Det første er  å sørge for at demonstrantene ikke er i stand til å kommunisere seg imellom, og å bruke sosiale medier som Facebook og Twitter til å avtale tidspunkter og møtesteder for protestene.

Det andre målet er å forhindre at informasjonen om protestene og overgrepene fra regimene når ut til resten av verden. Mye tyder på at Egypts diktator Hosni Mubarak på god vei klarer akkurat det.

@gordon_reynolds twittrer fra Egypt
@gordon_reynolds twittrer fra Egypt

Denne formen for mørklegging av land kjenner vi best fra regimer som for lengst er puttet i totalitære-regimer-sekken. Den jevne nordmann forbinder nemlig ikke ferieparadiser som Tunisia og Egypt med sensur, tortur og undertrykkelse.

Nå, når diktatorene som styrer disse landene er presset opp i et hjørne av sine egne borgere, ser man tydelig hvor lett det er å benytte seg av virkemidler som i et demokrati ville vært utenkelige i bruk.

Å «mørklegge» et land

Irans mørke menn. Foto: Marius Arnesen / NRK
Irans mørkemenn. Foto: Marius Arnesen / NRK

En av forutsettingene for å klare å mørklegge et lands Internett er nok at man innehar en slags enehersker-rolle.

I Internettets opprinnelige natur ligger det en god dose militær-overlevelses-paranoia, som er tuftet på at uansett hvor mye av nettet som i militær forstand er «tatt ut», så vil den resterende delen være i stand til å kommunisere med alle de andre nodene.

I «prinsippet Internett» finnes det ikke noen sentral server som man kan skru av og lamme hele systemet. I totalitære regimer, hvor man gjerne har en «Mørkets Fyrste» på toppen av næringskjeden, stiller dette seg imidlertid litt annerledes.

30-års markering av overtakelsen av den Amerikanske ambasaden i Teheran, 4. november 2009. Foto: Marius Arnesen / NRK
30-års markering av overtakelsen av den Amerikanske ambasaden i Teheran, 4. november 2009. Foto: Marius Arnesen / NRK

Under 30-års markeringen for Irans overtakelse av den Amerikanske ambassaden i Teheran stod undertegnede selv midt oppe i det hele, og fikk føle på kroppen hvor effektivt det Iranske regime kunne lamme kommunikasjonen.

Tidlig på dagen 4. november 2009, da de verste demonstrasjonene var under oppblomstring, ble SMS, mobiltelefoni, fasttelefoni og internett regelrett skrudd av i Irans største byer. Tilknytningene ble først skrudd på igjen mot ettermiddagen, da demonstrasjonene mot regimet var over.

Følelsen av å befinne seg i det totale kommunikasjonsmørket var påfallende, og svært ubehagelig den gang, og oppleves nok ikke stort bedre for dem som befinner deg i Egypt for øyeblikket.

Afghanistan fra oven. Foto: Marius Arnesen / NRK
Afghanistan fra oven. Foto: Marius Arnesen / NRK

Et annet eksempel på enkel, men effektiv kommunikasjons-mørklegging, opplevde jeg under arbeidet med NRKs kommende dokumentarserie om de norske styrkene i Afghanistan.

Etter ukesvis med nålestikksoperasjoner fra amerikanske spesialstyrker, hadde Taliban i området mistet så mange prominente ledere, at paranoiaen nok lå tykt utenpå organisasjonen. I et forsøk på å få stoppet tilbakegangen og hindre at de ble funnet av de amerikanske styrkene, slo de likeså godt av mobilnettet. I områdene vest i Faryab-provinsen, er det i praksis Taliban som bestemmer når telefonnettet er oppe og ikke.

I dagevis var områder i både Qeysar og Gwormach-distriktet uten mobildekning.

Tanken bak denne mørkleggingen var at amerikanerne brukte mobilsignalene til å spore bevegelsene til de ulike medlemmene via deres mobiltelefoner.

Brukes virkelig teknologien i protestene?

Odd Karsten Tveit og Hans Wilhelm Longva på URIX
Odd Karsten Tveit og Hans Wilhelm Longva på URIX

I URIX i går kveld hadde Annethe Groth en interessant prat med Odd Karsten Tveit på direkten fra Kairo og Hans Wilhelm Longva som har vært diplomat i en årrekke ved flere av Norges midtøsten-ambassader. Longva trekker noen interessante paralleller mellom hvordan dagens nye teknologi, og hvordan bla Ayatollah Khomeini brukte kassetten som sitt verktøy for propaganda.  En kassett vår egen Anders Hofseth  i forrige uke mente var 70-tallets Internett.

Se klippet i NRK Nett-TV

Tveit rapporterte da direkte fra Kairo at Facebook var oppe og gikk, og at ting tilsynelatende var rolig både på det egyptiske Internettet og i Kairos gater. En graf som har sirkulert på Twitter i morgentimene i dag, tyder imidlertid på at noen virkelig har dratt ut pluggen i Egypt.

Internettstatestikk fra Arbor Networks
Internettstatestikk fra Arbor Networks

@ivarkvadsheim spør i dag på Twitter om det ville vært mulig å like enkelt «dra pluggen» på det Norske Internettet. Vi her i NRKbeta vil umiddelbart si «NEI». Det er nok hakket vanskeligere i et demokrati hvor den politiske makten ikke ligger på ett sett hender. Det at vi også har flere kommersielle aktører og et relativt innfløkt peering-system mellom disse leverandørene, gjør det også vanskeligere.

Men er det umulig å få til? Hva trengs av makt, teknisk kompetanse og politisk myndighet for å få til dette i Norge?

Vi følger opp @ivarkvadsheim og spør dere som leser NRKbeta.

«Hva skal til for å mørklegge Internett-Norge?

Vi tar debatten her i kommentarfeltet!

17 kommentarer

  • Tviler på at det vil merkes i det hele tatt. Lite trafikk går over IX-ene i dag.

   Telenor har nok mulighet til å skru av Internett i Norge, da så godt som alle leier linjer av Telenor.

   Nullruting av norske IP-områder kan muligens være effektivt. Ref. Pakistan som kapret YouTube i 2008.

 1. Lett? Neppe.
  Mulig? Sannsynligvis.

  De politiske konsekvensene av noe slikt vil jo være enorme i Norge og er nok et mye større hinder enn de tekniske utfordringene.

  Det er forholdsvis få internettleverandører i Norge med noe særlig markedsandel og dersom man får disse til å ta ned nettene sine er man veldig langt. Samtidig kan man tenke seg at alt utstyr på de store peering-punktene slås av og noen utvalgte kabler mellom Norge og utlandet kuttes. Det hele burde kunne utføres av noen få personer i løpet av en time.

  En slik aksjon vil selvfølgelig ikke hindre at noen få personer fortsatt kan få tilgang til nett, for eksempel via satelitt. Som en kanal for massekommunikasjon, vil det imidlertid være ødelagt.

  Svar på denne kommentaren

 2. Først tenker jeg selvsagt på *IXene, men som Telenor tidligere har sagt har de nok peering til å koble seg fra NIX uten at det går utover tilgjengeligheten for oss.

  Men det er slik, som jeg forstår det, at stedene hvor *IXene står og den største nettleverandøren i Norge er statseid, så for en regjering i desperasjon ser jeg ikke for meg dette umulig!

  Svar på denne kommentaren

 3. Er jo flere i Norge som har fiberkabler enn Telenor. BaneTele har kabler langs togskinnene, og flere kraftselskaper (f.eks. Lyse, Troms Kraft) har trukket fiber i strømmastene. Hafslund har egen fiber over det sentrale østlandsområdet.

  Så for å slå av internett må man slå av knuttepunkter mellom og i disse nettene.

  Svar på denne kommentaren

 4. Nettet mellom Nord-Norge og Sør-Norge var nede noen timer i 2008 tror jeg. Da var det gravd over en grøft et sted i Nordland, og reservekabelen via Sverige var ute på grunn av et skinnebrudd eller lignede ved togbanen.

  Selv om internett er knyttet sammen på mange punkter, trenger ikke hver tjenesteleverandørs nett være det, eller hvert lands nett være det. Internett-backbonet går ikke ned, men det er ikke sikkert at man får koblet seg på selve internettet.

  Svar på denne kommentaren

 5. Thorstein Johannessen

  De som har peiling på dette vil jo vite hvor Egypt har sine kabler og det kan umulig være veldig vanskelig å stenge dette nettet om man har full kontroll over alle kritiske ledd, såklart.

  Svar på denne kommentaren

 6. Tving norske ISPer til å slutte å annonsere norske nettblokker og all trafikk forsvinner. Her er graf over annonserte nettblokker fra Egypt: labs.ripe.net/Members/akvadrako/live_eqyptian_internet_incident_analysis. Det er mest sannsynlig ikke noe fysisk «kutte fiber» som skjedde, men en konfigurasjon hos egyptiske ISPer. Merk også at en ISP var i live en stund etter de andre, den hadde bl.a. egyptiske børs, så forsvant den også.

  Et kart som viser kabler som går via Egypt: manypossibilities.net/african-undersea-cables/, hvis noen blir fysisk kuttet blir det fort merket i afrika/midt-østen.

  Svar på denne kommentaren

 7. Det er ikke vanskelig, ta strømmen, og det går ikke mange timene før det ikke lenger er strøm til å drive noe som helst. Tor vel at strømforsyningen er det mest sårbare vi har av infrastruktur her i landet.

  Svar på denne kommentaren

 8. Når man kommer med Flytoget inn på Oslo S fra nord, så ser man en stor «pølse» med orange fiberoptiske kabler som ligger «i dagen» til venstre for skinnebanen. På enkelte områder er dette helt åpent….? Da jeg så det, tenkte jeg at her kunne en liten ramp med ei øks ta ut store deler av Internett-aksessen på østlandet, og sikkert nordover?
  Det samme når man går i passasjene/gangene i kjellerene på endel av de største sykehusene i Norge, så ligger de orange fiberkablene helt åpne….
  Skremmende….

  Svar på denne kommentaren

 9. Det er vel egentlig ganske lett å kutte ut DNS serveren til de forskjellige leverandørene i Egypt og tvinge disse serverene ned. Dermed vil du ikke få noen tilbakekall pr domeneoppslag du gjør og vil derfor være noe maktesløs (for den menige i gata). Såklart en med litt peil kan sette inn en annen DNS men hvor mange svenske DNS`er kan du i hodet (hvis de norske blir skrudd av). De nullroutet helt sikkert 8.4.4.4 og 8.8.8.8 som er google sine, og Tada..da har du mørklagt et land i et par timer :)!

  Vil jeg tro da..men åpen for andre innspill også.

  Svar på denne kommentaren

 10. Tekno episode 4 – Internettavhengighet, killswitch, mobil i fly og kunstig intelligens

  […] eksempler på at styresmakter prøver å stoppe informasjonsstrømmen. Et godt eksempel er hva som skjedde i Egypt i januar i år. Eller hvordan nettet ble brukt under valget i Iran i 2009. Betyr denne utviklingen at styresmakter […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.