nrk.no

iPhone og løpsk datatrafikk

Kategorier: Apps,Mobil & NRK


Den siste tiden har det vært mye diskusjon rundt høyt og uoversiktlig forbruk av datatrafikk på mobiltelefoner. Vi har fulgt med i ulike fora, og folk har henvendt seg direkte til oss.

Vi har jobbet aktivt med denne problemstillingen over lengre tid, gjennomført en rekke tekniske tester, vært i dialog med operatører og leverandøren av applikasjonen. Vi har ikke klart å gjenskape feilen, og mener i forhold til alle undersøkelser så langt at vår applikasjon ikke har noe med denne problemstillingen og gjøre.


Leverandøren av applikasjonen har forsikret oss om at applikasjonen verken streamer eller laster ned video i multitaskmodus, og viser til at Apple’s API-er ikke gir mulighet for å streame annet enn lyd i bakgrunnen.

Vi har også fått noen kommentarer på at applikasjonen fortsetter å streame fra der man sist avsluttet når man ser på direkte kanalene. Det som skjer her, er at når man ser NRK 1 direkte henter telefonen en såkalt m3u8 fil, en spilleliste, som setter sammen direktesendingen av mange små videofiler (videosegmenter). Spillelisten gjør at telefonen laster videofilene i løpende rekkefølge (1,2,3,4,5 osv) og setter dette sammen til en video. Når telefonen går i multitaskmodus husker den hvilken videofil som var den siste som ble lastet ned og fortsetter å laste filene videre i den rekkefølgen spillelisten ba om i utgangspunktet når man aktiverer applikasjonen på nytt. Hvis man bytter kanal, henter applikasjonen en ny spilleliste (m3u8 fil) og man vil da få direktesendingen.

I ipod1.no’s forum skriver ”gunnar11” at dette problemet også eksisterer i andre land.

Vi registrerer at problemet ikke bare gjelder iOS-enheter (i dette tilfellet iPhone og iPad), men også andre enheter som vi ikke har sluppet NRK Nett-TV applikasjonen for enda.

Uansett er det meningsløst å sitte og fundere på dette her, da det faktum at det samme problemet oppstår på HTC telefoner med Windows Phone 7 på gjør at dette er nødt til å være et hardware problem. Jeg tipper, som sagt, på problemer med firmware på modem-chippen. Det at NRK-appen er fremtredende her betyr ingenting annet enn at NRK-appen er en veldig populær app.

HenrikWL på iPod1

For de som er inn i teknologien bak så har ”HenrikWL” skrevet om mulighetene i Api’ene til Apple i denne tråden: iPhone 4 – 4 GB i datatrafikk på 2-3 dager – Hva er galt?

Hadde vi på noe som helst tidspunkt funnet ut at applikasjonen var skyld i løpsk datatrafikk, ville vi trukket den og fjernet videostrømmene, ettersom vi har nøyaktig det samme tilbudet på http://m.nrk.no.

NRK oppfordrer alltid til bruk av WLAN. Datamengder og kostnadsbildet hos teleoperatørene er så kompliserte og uforutsigbare at skal man kunne holde en viss oversikt over bruk, må man bruke WLAN. I dag er det slik at operatørene ikke vil fortelle sine kunder hva de betaler for når brukerne laster data. Dette gjør situasjonen uoversiktlig.

NRK Nett-TV-applikasjonen er installert på veldig mange telefoner, noe som gjør at den fort blir et minste felles multiplum. Vi takker alle som har gitt oss verdifull tilbakemelding, og vil gjerne at de som ønsker å komme i kontakt med oss gjør det på [email protected]. Vi vil følge denne saken videre med stor teknisk og redaksjonell interesse.

12 kommentarer

 1. Jeg kjører Android 2.1 og for å bli kvitt noen irriterende banners i gratisspillene(ok, har ikke tatt stilling til det etiske i dette enda…) skrur jeg av APN via Quicksettings før hver gang jeg spiller. Jeg deaktiverer også wlan.

  Jeg har Telenorabb og har installert Telenor Faktura, som viser hvor mye du bruker til enhver tid. Etterhvert har det blitt sånn at jeg har Mobil APN skrudd av til enhver tid og heller skrur det på når jeg faktisk trenger det(MMS er fremdeles aktivt). Jeg merker stor forskjell på kostnader og databruk når jeg lar APN være på enn når jeg lar det være av. Hva som faktisk sender og mottar data vet jeg ikke, men noe er det. I snitt sender og mottar mobilen ca 15MB per dag når jeg lar APN være på, mot 0 når jeg lar den være av. Dette uavhengig av den datatrafikken jeg bevisst bruker. Det varierer noe, men dette er ca snittet. Jeg har ikke NRK app(vet ikke om det finnes til android..?) så det er ihvertfall ikke denne som ødelegger for meg. Jeg har vært bevisst på at jeg ikke skrur på autooppdatering på systemet generelt eller for enkeltapplikasjoner som gir deg muligheten til å velge.

  I mitt tilfelle har det ihvertfall vært løsningen å skru av APN, siden jeg bruker wlan først og fremst til surfing og generell databruk.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg har deltatt litt i tråden på ipod1.no og prøvde tidligere i januar å spore hva som skjedde hvis jeg kjørte NRK appen routet gjennom Wifi på macen slik at jeg kunne logge trafikken med Wireshark. Fikk ikke til at trafikken løp løpsk, men en ting jeg la merke til var at hvis jeg:
  Gikk ut av appen
  Dobbeltklikket på hjemknappen
  Dro til venstre for å få opp musikk-kontrolleren
  Trykket på play
  Så ble det faktisk sendt en request til serveren, men denne ble terminert igjen. Kan det tenkes at noe kan gå galt her, slik at man begynner å motta data? Jeg har egentlig ingen peiling på slike nettverksting 🙂

  Forresten, hvis noen klarer å reprodusere dette problemet og har jailbreaket, så kan man installere tcpdump fra Cydia så kan man se hvor og hva som blir sendt over 3G-forbindelsen: modmyi.com/cydia/tcpdump

  Svar på denne kommentaren

 3. Vet dette er off-topic, men.
  I det siste har web tv applikasjonen slitt noe fryktelig, den lar seg rett og slett ikke starte, dersom den gjør det så lukker den seg etter ett sekund.
  Ser mange har skrevet om dette på AppleStore, har NRK beta sjekket ut dette?
  Hvorfor ikke få dette som en registrerings-app, der vi som er lovlige seere og betaler lisens får bruke den (for det er tross alt våres lisenspenger som går til dette), mens gratispassasjerer må finne seg noe annet å se på?
  Dette vil vel få ned serverbruken betraktelig og appen vil fungere utmerket?

  Svar på denne kommentaren

 4. Var ikke klar over at m.nrk.no også inneholdt nett-tv. Hva skal vi med ‘app’ da? På min nokia n8 gikk nett-tv som en drøm – i motsetning til web-tv… De som har utviklet nett-tv for mobil skal virkelig ha skryt; brukeropplevelsen var like god som i en egen ‘app’. Det neste jeg ønsker meg er Urørt og nettradioarkiv på m.nrk.no. Da er jeg lykkelig 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Et lite tips – om noen skulle oppleve problem med «uforklarlig» databruk på sin Android-telefon, så burde det være ganske greit å finne ut av dette:

  Spare Parts er en liten «verktøykasse» som gir deg tilgang til en del innstillinger og bruksstatistikk som du ikke har direkte tilgang til i de normale Android-menyene.

  En av tingene du får tilgang til her er detaljert baterihistorikk. F.eks. kan du se hvilke apps/servicer som har brukt (og hvor mye) netverk/CPU/sensorer/m.m siden telefonen sist ble plugget fra laderen (eller siden sist gang den ble skrudd på, om det er av interesse).

  Svar på denne kommentaren

 6. Løpsk datatrafikk – hundrelappene fløy…

  […] kan virke som om enkelte telefoner til tider gjør masse datakommunikasjon i bakgrunnen uten at brukeren har oversikt over hva som foregår. I helgen kom jeg i skade for å krysse […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg hadde også noen av de samme problemene med NRK Radio app. Jeg bruker å høre på radio over trådløst nettverk om morgen. Når jeg gikk så brydde jeg ikke meg om å trykke på stopp. Den stopper jo når den er ute for rekkevidde av det trådløse nettverket. Jeg fikk en melding fra telenor om at jeg hadde brukt opp mine 500 mb nedlasting. Telefonen var nesten fulladet når jeg gikk om morgen, når jeg sjekket telefonen litt senere var den nede i 20% av full kapasitet. Hadde ikke snakket noe i telefonen, men har hørt på podcster.

  Svar på denne kommentaren

 8. Det er iCloud som gjør at databruken i iPhone 5 løper løpsk og dermed reduserer batterilevetiden betraktelig.

  Løsningen er å gå til «Innstillinger», «iCloud» og deretter velge «Slett konto». Velg så «Slett» og «Behold på iPhone».

  Vær oppmerksom på at det ikke holder å skru av hver enkelt av valgalternativene i iCloud, feks kontakter, kalender etc.

  Du sletter ikke selve kontoen når man trykker på «Slett konto». Du kan når som helst gå inn på samme meny og skrive inn passordet for at iCloud aktiveres igjen. Dette er kun en midlertidig deaktivering til Apple løser problemet.

  I tillegg kan en også gå inn på «Innstillinger», «Generelt», «mobilnett», for deretter skru av bruken av mobildata for iTunes, FaceTime, Passbook og Leseliste.

  Hvis en nå sjekker bruk av data («Innstillinger», «Generelt», «Bruk» og «Mobilbruk») ser man at databruken er normal. Telefonen sender og mottar data som tidligere. Kommer an på hvilke apper som kobles til feks Mail.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.