nrk.no

Spider i Nett-TV for alltid

Kategorier: Internett,Nett-tv & NRK

portrett av Erik Meyn idag

NRK Nett-TV publiserer nå seksten halvtimes sendinger – hele første sesong – av det direktesendte internettprogrammet «NRK2 Spider» fra 1996. Kanskje noen vil synes det er kult å se hvordan internett tok seg ut i 1996 og hvor klin sprø det går an å være i rollen som programleder?

Skjermskudd fra Spider ep. 1, programleder Erik Meyn i en psykedelisk 3D-generert dekorasjon

For meg er tiden med «Spider» historie og bringer mange blandede følelser. Men at serien hører hjemme på internett er udiskutabelt; Kanskje den bare skulle vært sendt der og ikke i NRK2? Dessverre. I 1996 var video på nettet en kjip fyrstikkopplevelse med formater som RealVideo, knøttsmå videovinduer og… mye… venting. Ergo ble det NRK2.

Annerledes

«Spider» var – og vil alltid være – et eksperimentprosjekt for NRK. Da det ble vedtatt å dra i gang NRK2 fra september 1996, trengte vi «annerledesprogrammer». Derfor oppsto internettprogrammet Spider, Anne-Kat. Hærlands frie bjeff i Direkte Lykke, urbankulturprogrammet Puck og Fredrik Skavlans Absolutt. Alle disse programmene var «på siden-programmer» og «Spider» antagelig aller mest. Men NRK2 skulle være ungt, tungt og annerledes. Hvem husker vel ikke at kanalen ble introdusert ved at NRK trykket opp «arty» postkort for å promotere nyskapningen? Ett av kortene var et bilde av en mann som bæsjet blåmaling i motlys.

Mandag 2. september 1996 gikk vi på lufta – direkte – fra studio 1 i NRK Troms med mange teknikere fra det gamle studioteamet til NRK i Tromsø. Vi hadde Norges råeste TOM (technical operations manager), en av Norges beste lysdesignere, en sinnssykt tøff scenograf som lagde en dekorasjon der vi «tråkket på gårsdagens medier» (aviser) og Telenor og Universitetet i Tromsø som hjelpere. Hvem andre hadde 100 megabits internettlinjer i 1996? Ingen. Nei, vi hadde – kort og godt – en vanvittig kompetent gjeng til å få sendingene på beina.

Hvorfor akkurat meg?

Valget av meg som programleder var uunngåelig, fordi jeg skrev programideen og konseptet for NRK. Dessuten hadde jeg erfaring både som programleder – også for direktesendinger – og som én- og flerkameraregissør, også kalt producer i Norge. Da konseptbeskrivelsen for «Spider» ble lagd fikk jeg lønn for å produsere flerkamera for NRK-serien Midt i Smørøyet. Tromsø ble valgt fordi NRK2 ville ha sendinger fra mange av NRKs distriktskontorer eller regionsentraler. Dessuten: Hvor ellers kunne vi fått en sånn lysmann til å jobbe med et «drittprosjekt» som «Spider»? Dere som ser igjen sendingene på nettet; Legg merke til lyset i studio, hvordan lampene er satt og hvordan designeren spiller på lys og skygge. Ja, for skygge er også lys!

«Spider» var – og forble – det eneste interaktive frikshow/tekno/internettprogrammet som gikk direkte. Senere produksjoner som «Nerd» og «Tekno» er ofte tatt opp i studio, og/eller er anstendige og normaliserte. «Spider» var ingen av delene. Daværende NRK2-sjef Stein-Roger Bull – som er en temmelig uredd type – ville ha akkurat dèt jeg ønsket meg; Et frikshow basert på den amerikanske undergrunnsretningen «fast paced television», der seerne ikke skal lære en dritt, skjønne en dritt eller bli tatt hensyn til. Da Bull hørte at jeg ville lage et hamster-på-amfetamin-internett-underholdningsshow for veldig veldig spesielt interesserte klasket han bare hendene sammen, så på meg og sa: Akkurat det vi trenger, Erik.

Hvordan det ble mottatt

Etter første sending med sinte telefoner, tusenvis av hatske e-post – meldinger og rare postpakker skjønte jeg at vi ikke hadde truffet spikeren på hodet. De som satte seg til for å se «Spider» ville «lære om internett». De kunne lært mer av å lese et menighetsblad baklengs. Vi i NRK2 ville bare lage århundrets frikshow hvor seerne «var med på å skape showet». De aller fleste meldingene ba meg om å dra til helvete og søke om jobben som assisterende kull-lemper og ALDRI vise meg på skjermen igjen. I posten fikk jeg en kjevle der noen hadde brent inn Spider og hvor avsenderen ba om at kjevlen ble brukt til å slå programlederen til evig svart. Fra et sted i Trøndelag kom det fire stk. Valium 7.5 mg med beskjed om at jeg skulle ta TO før neste sending gikk på lufta. Det kom trusler om at noen ville knerte meg på grunn av programmet; De truslene ble tatt alvorlig av Troms politikammer. Og så videre og videre og videre…

NRK var – som vanlig – veldig støttende. Kanskje fordi alle som jobber med TV skjønte hvilken prestasjon det var å kjøre 29 minutter direkte på slike premisser; Internettlinjene datt ned, hackerne prøvde å bombe oss, mange ville «chatte oss i senk» og det var ofte bare 10 sekunder – under en liten musikkvignett – til å skifte posisjon i studio. Fra kolleger og sjefer og prosjektledere kom det klapp på skulderen og jubelrop, og hvis noen kolleger syntes programmet var noe dritt, merket jeg ingen ting.

Stup og skyt

I ettertid ser jeg at «Spider» i hvert fall fungerte som «delingskultur»; Her kunne seerne lage mer eller mindre vellykket grafikker og animasjoner og få se dem på lufta. Folk som antagelig aldri burde ha prøvd seg på låtskriving kunne kline åndsverkene i trynet på det norske folk og terskelen var lav; Jeg sang jo selv, som en slags elektro-blanding av Olga Marie Mikalsen og Florence Foster Jenkins.

Gjennom 16 direkte sendinger, mandager fra kl. 21.30 – 22.00, gikk vi direkte fra Tromsø mot HK på Marienlyst og til Tryvann, uten ett eneste sikkerhetsnett. Dette er stikk imot en av NRKs gyldne regler: Hvis du gjør direktesendinger, sørg da for å ha noen «kriseinnslag» du kan kline på lufta hvis noe skjærer seg i studio. «Spider» hadde noen få innslag på 10 – 30 sekunder, men ingen virkelige reddende engler. Stein-Roger Bull mente at internett var så skjørt at hvis noe skar seg kunne vi like gjerne vise det fram. Og internett var skjørt i 1996. Gjett om vi fikk vist det fram!

«Spider» handlet om nettet anno 1996 og var et forsøk på satire som ikke slo igjennom. Jeg mente – og mener fortsatt – at deler av internett er et frikshow i seg selv. Mange seere tok ikke poenget og de tok «Spider» altfor seriøst. Og midt i flommen av skjellsord hjalp det ikke å vite at jeg hadde relevant medieutdanning, bakgrunn fra anstendige Aftenposten, medlemskap i Norsk Journalistlag fra 1973 og at jeg faktisk visste en del om datamaskiner fordi jeg kjøpte min egen tidlig på 1980-tallet. I seernes øyne var jeg – og forble – den stressede idioten som var på lufta i et internettprogram uten å ha peiling på data, nett, journalistikk eller intervjuteknikk.

Gjensynsglede

Jeg har ikke gjensett programserien «Spider» og vet ikke om jeg vil. I NRK har vi et munnhell som heter sendt og glemt. Men det er i ferd med å miste kraften sin, for nå re-digitaliserer NRK hele Fjernsynsarkivet inn i et system vi kaller Programbank. Mange hundre tusen videobånd blir til digitale videofiler, de fleste i formatet IMX 50/625. I praksis betyr dette at den dagen alle spørsmål om rettigheter er avklart kan NRK i teorien legge hele arkivet ut i Nett-TV. Da vil det norske folk i så fall få se mange store scoop og også en heftig dose kalkuner lagd av andre. Jeg gleder meg til kalkunene, for kalkuner er digg, bare jeg slipper å fronte dem.

Hvis jeg skal se igjen noe fra Spider, må det bli Norges mest originale utskjelling av Telenor. Til et av programmene fikk vi inn en musikkdemo, skrevet med en tracker (4-spors lyd i 8-bit) på Commodore Amiga av to brødre fra Narvik; Jeg tror de het Gjertsen. Demo´en kom inn mandag kl. 11.30 og – samme kveld – gikk den på lufta med meg på vokal. Til elektrojazz-kompet fra gutta i Narvik raste jeg rundt på studiogulvet på direkten og dælja løs på Telenor med den ene leveringen etter den andre. Dét innslaget, og vår ukentlige spalte med ubetalelige Tron Øgrim, var høydepunktene for meg!

Men jeg ble litt sårbeint av alt pepperet og er ikke redd for å innrømme det. Så regn ikke med at jeg sitter foran Mac’en og gjenopplever «Spider» selv om nytenkerne i NRK Beta nå legger ut hele bøtta på nettet. Ja, det hjalp at mange deltakere på INPUT-festivalen i Frankrike i 1997 var imponerte og/eller sjokkerte. Men det beste med «Spider» skjedde noen år etter at serien var gått i glemmeboken:

Cue! Vi klipper til auditoriet i Fjernsynshuset til NRK på Marienlyst og året er 2001. To kanadiske superprodusenter fra CBC skal ha foredrag om nyskapning i TV-produksjon. Hele gjengen av kolleger er spente som juling, for disse to gutta er virkelige størrelser. Det blir stille, mens den ene av dem sier at det eneste han vet om NRK er at vi har produsert et vanvittig nyskapende og imponerende direktesendt internettprogram som han fikk se på INPUT-festivalen i Frankrike i 1997. Det het «Spider»!

Og på et øyeblikk begynner mange hundre NRK-kolleger å klappe og rope Erik, Erik, Erik, Erik! Jeg reiste meg og bukket mot de to storingene på scenen og deretter gjorde jeg omfavnende bevegelser mot kollegene i salen. Nei, de klappet ikke nødvendigvis fordi «Spider» var så vellykket eller fordi de likte alt de så i 1996; De klappet for prestasjonen!

Det var det

Jeg ønsker «Spider» fra 1996 velkommen til Nett-TV og repeterer min omfavnende håndbevegelse mot dere som leser dette innlegget FØR dere ser serien på internett. Og please: Ikke mer hatmail! Jo, så er «Spider» tilgjengelig på nettet slik det antagelig må være, men for meg er serien nettopp sendt og glemt.

Ja, eller i hvert fall fortrengt.

Mvh Erik
– Ikke så hamster på amfetamin som mange tror 🙂

portrett av Erik Meyn idagErik Halfdan Meyn (født 1955) ble tatt inn i Aftenpostens redaksjon i Oslo bare 18 år gammel, mye fordi han kunne «skrive en bryllupssang til folk mens de ventet». Medlemskapet i Norsk Journalistlag er fra 1973. Han har erfaring fra Aftenposten, mange lokalaviser og flere norske ukeblader. I 1978 sa han nei til å være med og starte et ukeblad for Aller-konsernet som skulle hete «Se og Hør» og begynte isteden på medialinja i Volda.

Erik har vært fast ansatt i NRK fra 1980 og har erfaring som radioreporter og radioprogramleder, programleder i TV, publisist i Tekst-TV og på nrk.no og som én- og flerkameraregissør fra «U«, «Midt i Smørøyet» og fra Underholdningsavdelingen. Han kjøpte en kjempedyr datamaskin med en MIDI sequencer så tidlig som i 1982 og er også medlem av TONO.

Erik jobber også med produksjonsteknologi i NRK, for tiden på Apple Mac med programmene Final Cut Pro, Motion og Soundtrack Pro. Hans siste anskaffelse er fullformatkameraet Canon EOS 5D MK II som han, inspirert av Eirik Solheim og NRKbeta, holder på å lære seg. Erik har mast på NRK om å få tidelt en Nokia N8, som er en mobiltelefon med 12 megapixel kamera og – i følge ham selv – med overraskende bra kvalitet på HD videoopptak.

KLIKK HER for å komme til episodeoversikten i Nett-TV
episodene blir lagt ut i Nett-TV med noen dagers mellomrom i tiden som kommer

68 kommentarer

 1. Nei, Spider hadde 100 megabit fra Sør-Tromsøya til Universitetet i Tromsø som ble brukt til Multicast Backbone videotelefoni (hvis jeg ikke husker helt rav ruskende galt). Før sendingene ble det i hvert fall sagt at linjen mellom Krognesveien 29 og Breivika skulle være 100 megabit. Kan jeg ha glemt detaljene? Nei, det håper jeg da ikke…

  Svar på denne kommentaren

 2. Pastor Manders

  Hehe. Husker jeg var ivrig med i anti Erik Meyn gruppen, men etter at Erik Meyn forsvant ble jeg aktiv i «få Erik Meyn tilbake». Det ble pokker ikke gøy i det hele tatt når Erik Meyn forsvant.

  Det var jo et legendarisk program i sin tid, husker spesielt et legendarisk opptak fra det jeg mener å huske var et hotell-do med blinkende lysrør, som passet perfekt inn i hele spider-estetikken! 😉

  Litt nostalgisk å tenke på hvor mye de gamle NRK programmene engasjerte oss den gang. Nå er det så mange kanaler at alle kan velge det de ønsker å se. Det er bra selvsagt men morsomt å tenke tilbake på tiden når alle måtte se det samme.

  Svar på denne kommentaren

  • Harald Korneliussen (svar til Pastor Manders)

   Felles opplevelser er eneste forsvar for tradisjonell TV jeg kan tenke meg… men jeg blir aldri fortrolig med tanken på at noen andre har så mye makt over hva våre fellesopplevelser skal være.

   Men når det en gang er slik, er det bra noen av dem er som Erik Meyn.

 3. Pastor Manders, vel, det har du helt rett i. Med flere kanaler forsvinner kanskje engasjementet for/mot «noen enkeltsendinger»? Og en annen ting er hvor strømlinjeformet alt er blitt! Sjekk ut de underholdningsartistene som får kontrakter i dag, eller alle unge folk som vil bli programledere i TV. Har de noen fellestrekk? Har mange av dem samme Botox-standard? Er en del av dem for «glætte»? Bør vi har armslag også for mer eller mindre vellykkede frikshow?

  Svar på denne kommentaren

 4. Harald Korneliussen

  Det er vel på tide at du får litt ros, da, Erik Meyn. Jeg gikk glipp av programmet der du skjeller ut Telenor kompet av en Amiga-MOD, men det høres ut som noe jeg kunne ønsket å gjøre i blant. Håper du om ti år til kan se på disse tingene og bare være stolt, ikke brydd 😀

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg kan jo huske feil, men: Nei. Dersom NRKbeta virkelig dumper alle 16 på nettet får jeg et gjensyn med Amiga-kompet om Telenor. Litt rart at de fortsatte å støtte oss med høyhastighetslinjer etter dén runden, men de gjorde det. Å være brydd, vel: På 1970-tallet hadde Aftenposten klare regler for hvordan avisens journalister skulle oppføre seg. Jeg ble oppdratt av dem, ikke av NRK. Men hver gang jeg gjorde noe «diskutabelt» på direkten i NRK fikk jeg et snev av litt dårlig samvittighet. Heldigvis ikke så mye at nattesøvnen forsvant. Hat-aksjonene mot «Spider» var skremmende bare to ganger, men litt slitsomme hele høsten. Har hatt det fredelig i lang tid nå, mens Ola Dunk har fått alle de pre-formaterte programlederne han ønsket seg.

  Svar på denne kommentaren

  • Harald (svar til Morten)

   Ja det har holdt seg veldig godt. Jeg så det for første gang nå (var nok litt ung og vi hadde ikke nrk2) og hadde det ikke vært for de eldgamle pcene og grafikken så kunne du lurt meg om du hadde sagt det var et mye yngre program, for det er overraskende bra sånn ellers.

   Det er et merkelig program, ingen tvil om det, men likevel helt fantastisk! Gøy å se! Du får ikke noe hatmail av meg, Erik!

 6. Eg synes eigentleg barne-tv anno 2011 er meir hyper enn dette. Definitivt eit hyggeleg gjensyn 🙂 Husker irc-kanalen eg var (er) på var med ein gong. Ingen (eller veldig få) av oss hadde TV, men vi var iallfall *på* TV!

  Svar på denne kommentaren

 7. Nå blir jeg jaggu nødt til å kikke gjennom hele serien for å finne den episoden der min daværende hjemmeside ble vist frem i et glimt…

  Var temmelig stolt – og litt beklemt, for Mr. Meyn klikket på en ekstern lenke og roste meg for innholdet i denne.

  Svar på denne kommentaren

  • Even G (svar til Hilde)

   Episode 6:16, ca. 4:10 ut i episoden, der er du!

   BTW: Tror du nesten kan saksøke Apple og deres iBooks for å ha stjælt ditt konsept med «Virtuell bokhylle». Erik syntes i alle fall denne var veldig kul, og det er jeg enig i 🙂

  • Hilde (svar til Even G)

   Fant det jeg også (men takk for tipset!)

   Og det var nettopp den virtuelle bokhyllen som var annen manns verk – og kun linket til fra min side.

 8. Hehe.. Sony skulle levere internett gjennom tven. 15 år seinare og vi har endå ikkje komt sikkeleg i gang med integrert nettlesar/os i tven. Men i 2011 skjer det truleg mykje på denne fronten.

  Svar på denne kommentaren

 9. Hihi. Som sagt hadde noen av sendingene hadde videooverføring over multicast. Jeg var på Programvareverkstedet på NTNU hvor vi på det tidspunktet hadde en SGI med passende kamera og multicast enablet på lokalnettet, så noen sendinger fikk live video derifra.

  Jeg var ihvertfall ved en anleding med på å starte opp multicastprogramvaren (stille inn sendebåndbredde og TTL og slikt) og går litt fram og tilbake i bakgrunnen.

  15 år siden og vi har fortsatt ikke noe som er like gøy som SDR og venner.

  Svar på denne kommentaren

  • Sturle Sunde (svar til Steinar)

   Ja, lyd og bilete over multicast var moro! Mange kanalar med alt frå NRK til tilfeldige kamera som folk sette opp dei raraste stader. Eit genialt konsept. I 1994 var ikkje infrastrukturen i nettet sterk nok til at alle kunne ha sin eigen datastraum med direktesending frå OL, men sidan multicast berre går ein gong gjennom nettet uansett kor mange mottakarar det er, kunne heile universitetet sitje og sjå sendingane på kvar sin skjerm på kontoret, utan at nettet gjekk tregare av den grunn. (Produktiviteten elles gjekk nok meir enn litt ned.) Trass i at lokalnett ofte var 10 mbit den gongen. Kvaliteten var kjempebra. Trur NRK vart sendt i 1 eller 2 mbit.

   Dessverre er ikkje multicast lett tilgjengeleg lenger. Det er ein opsjon i IPv4, og vert ikkje ruta til vanlege ADSL-abonnentar. Det var eit mektig medium, men har dessverre døydd ut. I IPv6 er multicast med i den grunnleggjande spesifikasjonen. Vonar multicast får ein ny vår med IPv6. Kven som helst kan jo setje opp lyd- og videostraumar med multicast, utan å vere redd for at det tek mykje bandbreidde med mange sjåarar.

  • Hallvor Engen (svar til Sturle Sunde)

   Ja, jeg håper multicast blir tatt opp igjen. Det har vært en masse snakk om at tv er tungt å sende over nett etc. Alikevel ble multicast helt glemt, det har jeg aldri forstått.

  • Sindre Johansen (svar til Hallvor Engen)

   Multicast er ikke helt glemt. Her jeg sitter på SiT-hybel med nett fra NTNU kan jeg se på både NRK1, NRK2, TV2 og flere andre kanaler via multicast på uninett.

 10. Likte kommentaren i episode 2: «har alltid forundret meg at så mange mennesker vil ha egne hjemmesider på nettet, for egentlig så finner jeg ikke så veldig nytte i dem.»

  Omtrent som min holdning til hvermannsens blogg 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • steinar (svar til Ravn)

   Humrer ennå litt når jeg tenker på da du hadde et akvarium med fisker, der alle var døpt RAM. Så slapp du en piraya oppi som het Windows 95 : )

 11. Jeg husker dette programmet godt, det var helt surrealistisk men likevel likte jeg å se på. Har vage minner om at jeg så meg selv på tv da man holdt på med IRC, det var morsomt. Når ting ikke fungerte så tenkte jeg «ikke noe å bli flau over, det er jo sånn det er på Internet». Jeg husker at den gang så minnet Erik meg om våre ungdomsklubb-ledere, engasjerte, helt ville til tider, morsomme, litt klønete og likevel veldig kule. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg må takke for tidenes flashback! Fy søren dette gir mange minner altså. Ser litt på første episode nå, der kommer det frem at Sony hadde en Web TV boks som det tok 15 minutter å sette opp slik at man kunne surfe på vanlig tv og at man IKKE skulle legge ut visakortnummeret sitt ut på nett. Så vi sliter altså med de samme tingene som i 1996 😉

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg får frysninger av dette, Erik. Utrolig bra. Elsker attityden din i programlederrollen og den tekno-dystopiske neontrash-flørtende visuelle stilen. Glem the haters, dette var virkelig in-your-face, no-BS og tøft, det syntes jeg da som femtenåring, og det synes jeg i dag.

  Svar på denne kommentaren

 14. Hm, merkelig, nå er mange episoder publiserte og fortsatt finner jeg ikke klagesangen mot Telenor. Men den MÅ være der, såååå dårlig hukommelse har jeg ikke! Undertegnede på gulvet med komp fra en Amiga 2000 med en firespors «tracker» og en tekst skrevet bare tre timer før sending. To geek-brødre med navnet Gjertsen (fra Narvik) hadde sendt inn en «mod-fil» som akkompagnement. Nei, den sangen MÅ være et eller annet sted i denne samlingen av TV-pussigheter fra det uformaterte 90-tallet. Får vente til alle episodene er ute.

  Svar på denne kommentaren

 15. Ja, jeg vil så gjerne sjekke om jeg husker «Telenor» – sangen, men kan ikke for mitt bare liv finne ut av hvilken sending den gikk i. Vet bare at det IKKE er sending nr. 16, som var en slags flashbacksending på 2 X 7.5 mg. Sobril.

  Svar på denne kommentaren

 16. Spider – et gledelig gjensyn | Mannebloggen

  […] ikke slik. Tror jeg endte opp med å se ett program. Men nå skjer det! Da jeg fikk nyheten om at programmene skulle legges ut på Nett TV gikk jubelen i taket. Endelig skulle jeg få oppfylt mine nerdedrømmer fra tenårene (eller de […]

  Svar på denne kommentaren

 17. skulleværtnorsklærer

  Utenfor tema, men veldig aktuellt:

  Internett er et egennavn og skrives med stor I.

  Det er mange som ikke er klar over dette, og på NRKbeta sine sider syndes det daglig. Skjerpings.

  Svar på denne kommentaren

 18. Synes Meyn er alt for streng mot Spider-konseptet. Dette var et program som engasjerte og interesserte. Var selv nylig skaffet meg Internett på den tiden Spider var aktuell, og hadde stor glede av å følge programmet. Selvfølgelig vil et så hinsides absurd program som Spider vekke reaksjoner – ikke minst negative reaksjoner – men å skape reaksjoner er langt ifra alle TV-programmer forunt. De fleste programkonseptene blir forbigått i stillhet, og jeg kan ikke se at det skal være noe å hige etter, heller. Spider var et program vi trengte den gangen, og helt klart trenger mer av i dag. Jeg husker denne 15 år gamle tv-serien som om den ble sendt i forrige uke. Da har jo NRK i alle fall gjort noe riktig:)

  Svar på denne kommentaren

 19. Ha ha! Fikk aldri med meg dette; Spider var jo direktesendinger, men NÅ har jeg fått se mitt lille «ode til Telenor», det kom mot slutten av Spider 15 av 16 i 1996 (fra 25’30). Jeg husket altså ikke feil! Fortsatt takk til Isak og Kristian Gjertsen fra Narvik for 8-bits – kompet og tusen takk til NRKbeta som gjorde gjensynet mulig 🙂 Om jeg har gravd i Fjernsynsarkivet for å se igjen dette tidligere? Absolutt og kontant: Nei.

  Svar på denne kommentaren

 20. Det ble sagt(i første artikkel om denne programserien) at torrenten skulle legges ut så fort folk kom tilbake til jobb i jula, men den er fortsatt ikke ute. Har dere mulighet til å legge ut denne nå ? Jeg bor i utlandet, og her fungerer ikke nett-tv av diverse årsaker så det er det eneste muligheten jeg har for å få sett det…

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (svar til KK)

   Vi får skjule oss bak at det står prøve å legge ut 😉 . Beklager at torrent har gluppet – mye sånne ting som dette gjøres innimellom våre egentlige oppgaver og det har vært en litt bananas januar. Skal sende en purre i internposten.

  • Harald Askvik (svar til Anders Hofseth)

   Selv om internposten skulle være rørbasert, er nesten tre år likevel litt lenge å vente, synes du ikke? Vi har ikke glemt verken Spider eller løftet som ble gitt (jo, løftet, ellers trengte man ikke si noe), og vi håper fortsatt! Torrents til folket!
   Jeg får ikke hvile før jeg har permanente håndfaste bevis på at «Vittu Magneti» har vært vist på riksdekkende fjernsyn! Erik Meyn ble jo selv motvillig rekruttert som rECTUM cAUDA-medlem per telefon, mot sin bedre viten og vilje!

 21. Husker jeg så noen av episodene (NRK2 hadde vel ikke full dekning den gangen), og jeg mener jeg likte det jeg så. Husker at jeg fant stilen i programmet «vanvittig kult» Nå skjønner jeg at det var resultatet av dyktige mennesker, tusen takk for tilbakeblikket. (Ser at du hadde en finger med i andre programmer fra den tiden jeg likte, særlig «U» Bra jobbet)

  Svar på denne kommentaren

 22. Jeg har aldri sett noe lignende, dette må være den mest fenomenale og beste serien som noen gang har eksistert! Du er den beste programlederen som har eksistert. Jeg vil bare takke for en fortryllende opplevelse, og håper med hele mitt hjerte at sesong 2 også blir lastet opp. Mvh, Anonym.

  Svar på denne kommentaren

 23. Må bare slenge meg på takkekoret for at denne serien har blitt lagt ut. Riktignok var programkonseptet sprøtt og man lærer knapt noe som helst av det, men jaggu er det proft laget. Vekslingen mellom direktesendingen og innslag som vignetter glir jo nesten bedre enn de gjør i dagens heldigitale tv-sendinger, dere skal ha kudos for dette, ser at det er en dyktig gjeng som har jobbet med dette programmet 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til A)

   Det vet vi ikke helt; det tar endel tid å klarere ut ting – selv ting vi har produsert selv og det må klemmes inn mellom alt annet vi holder på med. Slik dagene ser ut akkurat nå, har vi ikke tid til å tenke tanken engang før påske, med mindre alle eventuelle rettighetshavere løper oss ned med carte blanche-tillatelser som den Erik Meyn ga oss.

 24. Denne meldingen gjorde meg glad! Jeg så alle programmene i ’96/97, var 16år på det tidspunktet og stilte meg strekt kritisk den gangen (hvilken 16årig bedrevite hadde ikke gjort det?), men 15 år senere så er jeg så glad!! for å se dette igjen! Jeg var forresten med på å lage diverse rECTUM cAUDA-demoer dere viste i programmet. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 25. Fantastisk serie!
  Jeg hadde ikke hørt om Spider før en norsk nettside publiserte første episode som «retro» for noen uker siden.
  Siden da har jeg ønsket meg hele serien. Og nå er den her!!!

  Jeg har nå sett alle 16 episodene, og vil ha mer, mer mer.

  Om det finnes en sesong 2, vil jeg se den også.

  Svar på denne kommentaren

 26. Leste et par gladmeldinger her; Hyggelig! Jo da, Spider levde i vårsesongen 1997 og ble «tørket opp» og normalisert; Kall det «formatering forut for sin tid». Etterkommerne hadde liten erfaring med direktesendinger, men var begge svært pene og normale mennesker. Freakshowet døde kontant.

  1997 ga oss et stort paradoks: Med TV-ekspert Stein-Roger Bull som kanalsjef var NRK2 «vill og gal». Men med komiker Trond-Viggo Torgersen som boss ble kanalen «normal». Stikk den!

  Som Prøysen skrev: «I bakvendtland, der kan alt gå an».

  Svar på denne kommentaren

 27. Problemet med Spider var først og fremst programlederen, sorry men med et ungt og hipt programkonsept passet virkelig ikke programledern inn i det heile tatt. Det ble flåsete og dumt der han satt å prøvde å være «kul» !

  Omtrent samtidig gikk et data og spill program på SVT.(Fra 97-2001)
  Programmet hette Sajber og var veldig populært. Gjett hvorfor !?

  Svar på denne kommentaren

 28. Stone Oakvalley

  Hei Erik Meyn,

  «Telenor» sangen til ISAK og Kristian:

  brother nature Composed by: Isak & Kristian Gjertsen Alto sax & didjeridoo *played* by Kristian! Drums, bass & concept done by Isak.. contact us: e-mail: [email protected] snail-mail: Isaac/Banana Dezign. Our contribution to THE GATHERING 1996 Module Competition.. a piranha prod. 1995!

  Originalen kan høres her som MP3:
  fonix.dyndns.org:40000/soamc/index.php?av=0&sb=SOAMC&ss=brother+nature&sf=&sy=&#…

  Svar på denne kommentaren

 29. Den i klassen min på vdg. som drev «med data» var omtrent som Erik. Jeg hadde ikke mye peil på den tida men er generelt teknisk interessert og skjønte jo at dette var framtida. Da programmet kom på lufta ble imidlertid alle mine fordommer (basert på fyren i klassen) mot «datanerder» bekreftet og påfølgende år ble planer om søknad på Datateknikk forkastet.

  I dag sier historien likevel at jeg har snart et tiår bak meg i programvare. Spider har definitivt bidratt til at det ikke er som programmerer – om det er bra eller dårlig vet jeg ikke helt 🙂

  Svar på denne kommentaren

 30. Lydklipp fra 1996 dukket opp takket være NRKbeta 🙂

  Har fått hørt kompet «Brother Nature», skrevet av Isak og Kristian Gjertsen og gitt som bidrag til «Spider» i 1996. Kompet ble til en hatregle som het «Telenor Telenor». Ett av innleggene på denne siden har en lenke til hvor kompet finnes. Artig å høre det rent. I boks!

  Ekko: Tusen takk til brødrene Gjertsen 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Vestein (svar til Lasse Kjøss)

   Om du ønsker å oppsøke fortiden kan «The Wayback Machine» være noe å oppsøke, sjekk archive.org/. Tast inn url og håp det beste.

   Til Erik må jeg bare si at du innførte «pute-foran-ansiktet-tv» lenge før konseptet var påtenkt. Konseptet fremstår LANGT mer svelgelig nå når jeg er blitt gammal enn når jeg var halvgammal. Om det er ros eller tyn er jeg usikker på. Uansett skal du ha MEGAkred for at TØgrim var med, fred være med en av våre virkelig visjonære!

  • Erik Meyn (svar til Vestein)

   Takk Vestein. Dersom du holdt en pute foran ansiktet allerede i 1996 var «Spider» nyskapende. Fikk dessverre ikke anledning til å holde en pute foran ansiktet selv, fordi det var så varmt og hektisk under direktesendingene i studio. Men jeg har tatt igjen det forsømte; Nå for tiden holder jeg stadig en stor pute foran fjeset. Og når det gjelder Tron Øgrim; Han var en perle.

 31. Sondre Åvik

  Venter forsatt på en oppfølger sesong. Er desidert en av de beste TV-programmene jeg noen gang har sett. Derfor spør jeg dere, kan dere være så snill å få litt fortgang? 😀

  Mvh, en tålmodig fan. xD

  Svar på denne kommentaren

 32. Tilbrakte mang en onsdagskveld/natt våken når NRK1 sendte programmet i reprise, først for å se hva denne nett-greia var for noe men etter hvert for å få med meg programleders krumspring og Øgrims strittende ordbruk.

  Når programmet gikk «kommers» så var det over og ut, selv om jo programlederne var mer jevnaldrende. Muligens det var fordi undertegnede hadde nok problemer med velfriserte jevnaldrende fra før av, og hadde funnet i Spider ett program han følte seg mer hjemme i. Leter vel fortsatt etter en gnist av den tiden, før nettet ble gjennomsyret av hat og finans…

  Svar på denne kommentaren

 33. Så frem til Spider sendingene. Det var ukas høydepunkt. Bodde på hybel og studerte serviceelektronikker lyd og bilde. Gode minner. Ser sesong 2 er stengt på nettv. Når åpnes det opp igjen.?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.