nrk.no

Bli med å skape neste sesong med Tekno

Kategorier: Gadgets, TV & Video


Høsten 2010 fikk teknologiprogrammet Tekno fra Schrödingers Katt-redaksjonen en ny og mer diskusjonsfokusert form. Både programskaperne, gjester og ikke minst TV- og torrent-publikum likte det de så. Og til våren blir det ny runde med Tekno.

Til det vil vi gjerne ha innspill fra dere! I første omgang er det potensielle tema og potensielle gjester vi er ute etter.

Dere kan laste ned alle episodene fra forrige sesong via BitTorrent i HD her: http://nl.nrk.no/torrent/tekno/s05/

Eller se dem i Nett-TV her: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/693090/

Er det tema som vi har snakket om i de andre programmene som er så spennende at dere vil høre mer? Helt nye tema som vi ikke har snakket om før? Vet du om flinke teknologifolk som kan komme i studio og dele av sin kunnskap?

Fyr løs i kommentarfeltet. Her får du direkte kontakt med programskaperne og ekte påvirkningskraft!

36 kommentarer

 1. Som ivrig kvinnelig gamer hadde det vært utrolig moro om dere tok opp spill og kvinner i en episode. Hvorfor lager man spill for barn, ungdom og menn, men ikke kvinner? Den største målgruppen av alle? Og fint om dere klarer å finne unntak 😀

  Jeg dør etter spill som er krysninger av de store spillene som har kommet de siste årene (gta, red dead redemption, heavy rain, sims, sim city osv) men uten nødvendigvis all volden. Kvinner er ikke spesielt glad i vold.

  Jeg har også blogget om dette flere ganger.

  Og fortsett å snakk om våre opplevelser på web osv. Veldig bra! 😀

  Svar på denne kommentaren

 2. Det har vore mange spennande tema og gode diskusjonar på Tekno så langt, men eg savnar gjerne grundigare gjennomgangar av nokre av desse. Det blir litt sånn «Dette er HDR, sjå – tøft». Samtidig er det kanskje nettopp dette med at de tar opp så mange tema litt «lettbeint» som gjer at det fungerer bra for så mange?

  Svar på denne kommentaren

 3. Hans Petter Birkeland

  Det kunne være artig med en diskusjon om operativsystemer og plattformer. Hvordan verden hadde sett ut om IBM hadde latt hvem som helst lage operativsystem til sin PC på 80-tallet i stedet for å kjøpe fra Microsoft. Hva om Apple hadde vært mer åpne og tillatt andre produsenter å lage Mac-kloner. Hvilke mekanismer som gjør at det er nesten umulig å kjøpe en PC uten Windows, og hvorfor Linux er lite utbredt blant folk flest selv om det på de fleste områder er helt på høyden med Windows, og enda bedre hadde det vært om det hadde vært mer utbredt. Android tar verden med storm på mobil, og kanskje etterhvert på nettbrett. Dermed går fler og fler med Linux i lomma, men de tør ikke på PC-en.

  Svar på denne kommentaren

 4. Espen Riskedal

  Hva med å ta for dere norske softwareselskaper som har nådd toppen internasjonalt. Hvem startet dem? Hvordan var de første åra? Historien bak rett og slett. Gode eksempler er:

  – Opera Software (støreste mobilbrowser i verden)
  – Trolltech (Skapte Qt, som nå eies og brukes av Nokia)
  – Fast (nå eid av Microsoft)
  – Tandberg (nå eid av Cisco)
  – Vizrt (brukes for tv av blant annet CNN)
  – Phalanx (grafikkchip til mobilen, nå eid av ARM)
  – Playfish (facebook spill, nå eid av EA)
  – Funcom (eneste norske spillselskap av størrelse)

  En trend dere kunne diskutert er:
  1 – Norske investorer ikke er interessert før internasjonal kommer på banen
  2 – Innovasjon Norge støtter dem ikke
  3 – De blir tilslutt kjøpt opp av utenlandske selskaper og migrerer etterhvert ut av landet

  Det er relativt klart at det er slik innovasjon Norge må satse på, men politikerer og «mannen i gata» forstår ikke helt greia 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Det hadde vært tøft å se noen turneringer i multiplayerspill som Halo, Super Smash Bros osv. med kommentatorer! En analyse av musikk i film og spill og hvordan det har utviklet seg hadde også vært gøy å se.

  Svar på denne kommentaren

 6. P2P-teknologi vert ofte assosiert med fildeling, men det er eit enormt felt. Og det spreier seg til stadig fleire område. Døme:

  o Skype brukar P2P-teknologi til å formidle telefonsamtaler
  o Spotify spelar musikk som er mellomlagra på andre klientar i nærleiken framfor å alltid hente frå tenaren.
  o Bitcoin er ein desentralisert P2P-basert kryptovaluta, der brukarane trykkjer pengar sjølve. Trykkinga skjer i konstant tempo ved hjelp av CPU-kraft, og dei fleste vel å kjøpe bitcoins av andre framfor å vente på sitt eige trykkeri. Bitcoin veks fort, illustrert av at vekslingskursen mot USAnske dollar har stige frå 0,06 i september til 0,42 no. Sidan Bitcoin fungerer som kontantar, utan nokon sentral kontrollerande part eller tvungne gebyr, er det eit utmerka betalingsmiddel på nett. Spesielt til mindre transaksjonar.
  o YaCy, ein P2P-basert fri søkemotor.
  o Ymse anonymiserande nettverk oppå internett. (I2P, Freenet, Netsukuku)
  o Trådlause mesh-nettverk kan og seiast å vere P2P-baserte. Her kan de til dømes snakke med Andreas Tønnesen, mannen bak OSLR.

  Den mest oppfinnsame nyvinninga her trur eg må vere Bitcoin. Eg brukar det, og må seie det er godt å sleppe å leggje att kredittkortnummer eller vere avhengig av motstandarar av pressefridom, som PayPal, Mastercard og VISA, for betaling på nett.

  Ved bruk av P2P-teknologi kan ein både skalere betre, og vert motstandsdyktige mot sensur og regulering.

  Det kanskje mange som ikkje veit at Skype og Spotify kan bruke maskina di i sine eigne små P2P-nett.

  Svar på denne kommentaren

  • Hallvor Engen (svar til Sturle Sunde)

   Enig i at P2P er et spennende felt. Mulig jeg husker feil, men jeg kan ikke engang huske at dere har snakket noe særlig mye om Bittorrent engang. Som NRK er blitt verdensberømt for å bruke.

 7. Nettnøytrlalitet, åpne standarder og stråling.

  Er det sensur når isp’ene vil ta betalt av medieleverandører for å formidle innhold? Hvilke alternativer har man som forbruker?

  Hva er greia med åpne standarder? Hva har dette å si for innovasjon og utbredelse på internett?

  Alt skal være trådløst. Hva hvis all denne strålingen vi utsetter oss for er skaldelig? Hvilke alternativer har vi da?

  Svar på denne kommentaren

 8. Som Kav nevner, så er teknologien innen utdanningsektoren under en enorm utvikling.

  Fra å bare ha gamle slitte grønne tavler til nå å få interaktive TAvler, der elevene får ta og føle på alt.

  Hadde vært spennende om dere kunne hatt en sak om mulighetene skolene har nå, om man bruker de og all teknologien som er tilgjengelig.

  Studerer dette nå, mulighetene er mange og kan være med å hjelpe mange elever som sliter.

  Svar på denne kommentaren

  • Sturle (svar til Austrem)

   Når det gjeld skuleverket, må du ikkje gløyme at dei er sveltefora og har notorisk dårleg råd i dei fleste kommunar. Nye dippeduttar er vel og bra, men dei fleste har meir enn nok med gamle datamaskiner som ikkje fungerer.

   Meir relevant for skulen er kanskje Skulelinux. Her kan ein syne fram kva som er mogleg å få til med svært små ressursar, og det finst mange gode intervjuobjekt. I tillegg kan ein syne fram korleis i utgangspunktet norskutvikla Skulelinux har vorte populært i til dømes Tyskland og Spania.

 9. Åpne offentlige data!
  Norge følger nå etter både usa sitt data.gov og data.gov.uk. Nå etter nyåret er det også festet ved lov at norske offentlige institusjoner *må* tilrettelegge data i maskinlesbart format. Med åpne data følger det større «transparency» og praktiske visualiseringer som gir alle innsikt i hva skattepengene går til. (en annen vinkling på dette er jo også wikileaks, som også sprer «data» og gjennomsiktlighet).

  Svar på denne kommentaren

 10. Frank Eivind Rundholt

  Det er en del temaer man kan knytte til for eksempel bruk av Facebook, Twitter og blogging:

  * Personvern
  – Hva slags informasjon kan legges ut og hva bør man holde for seg selv
  * Bruk av bilder
  – Gjennomgå lisenstyper som Creative Commons og Wiki Commons
  – Hvor kan man finne bilder som kan brukes gratis (Flickr, Wikipedia…)
  * YouTube
  – Bruk av musikk
  * Sitatrett

  En fellesnevner ser ut til å være opphavsrett.

  Et program med tips for bruk av fotoapparat og videokamera, om redigering og etterbehandling av bilder. Gjerne litt mer avansert enn nybegynnerstadiet.

  Jeg likte det nye formatet av Tekno bedre enn tidligere sesonger hvor det var en del mye ‘jabbe’-repotasjer. Hadde vært fint om programmene kunne konsentrere seg om et tema, slik at det gikk an å gå i dybden på dem. Har savnet det.

  Ellers er det kommet mange gode forslag til temaer.

  Svar på denne kommentaren

 11. Gleder meg til flere Tekno-programmer! Akkurat nå vurderer jeg veldig sterkt å skaffe meg en e-bok, men oppdager at det er veldig mye å sette seg inn i og vanskelig å bestemme seg for hvilken man skal velge. Hadde vært veldig bra om dere brukte et program på e-bøker – gå gjennom de mest aktuelle typene og diskuter fordeler og ulemper. 2011 er jo (visstnok?) året da e-bok fenomenet vil eksplodere i Norge.

  Svar på denne kommentaren

 12. Morten Skogly

  Se på hvordan DLD kan påvirke hvordan nettleverandørene forholder seg til kravene fra utenlandske innholdseiere om å utlevere data om kunder som laster ned ulovlig. Nettleverandører nekter nå å levere data om kundene (fordi de ikke vil miste dem selvfølgelig), men hvordan kan dette bli endret under DLD?

  Svar på denne kommentaren

 13. Hei!

  Kan dere lage et innslag om Virtual Reality (VR) – Det var den store teknosnakkisen for snart 20 år siden, og likevel har vi ikke kommet særlig langt (spør du meg). Vi fikler med 3D-briller med shuttere, men det er ingen som har klart å finne opp en ekte VR-løsning som gjør at man lever seg inn i spillet. Vuzix har forsøkt med brillene http://vuzix.com/consumer/products_vr920.html – Her skal man kunne bevege hodet fritt i miljøet, men det gir ikke den rette følelsen. Spesielt pga at den baserer seg på små lcd-skjermer som sitter ca 3cm fra øyet. Da fokuserer man helt feil og kan ende opp med hodepine.

  Det er forøvrig interessant å spørre: Hva skjedde med VR? Er vi ikke klare for det? Hva har skjedd siden 1992? Hva skjer fremover? Vi har jo hørt om briller som projiserer bildet rett på netthinnen.. Det må jo være fremtiden? Eller kan man nærme seg en fremtid slik som i science fiction-serien «Caprica»? Der har man en innretning som manipulerer hjernen direkte (øynene er lukket, så det går ikke via netthinnen) og gir fulle sanseinntrykk.

  Svar på denne kommentaren

  • Mariann (svar til Balle)

   Apropos VR; vil gjerne få reklamere litt for en ny Augmented Reality (AR)-software som er gratis og kan brukes på en vanlig datamaskin som har webkamera; http://www.arive.net
   Programvaren er foreløpig gratis og ganske lett å bruke.
   Det skjer forrøvrig mye interessant rundt AR i forsknings- og studentmiljøet på Arkitektur- og desighøgskolen i Oslo.

 14. Eirik Solheim (NRK)

  Takker for veldig mange gode forslag så langt. Bare fortsett! Redaksjonen følger nøye med her. Og glem ikke konkrete personer også. Potensielle gjester som har spennende ting å fare med.

  Svar på denne kommentaren

 15. Tekno har blitt mye bedre enn hva det var til å starte med, men det er fortsatt rom for forbedringer innen innhold og produksjon.
  Produksjonsmessig ser jeg gjerne at den nye sessongen kan unngå rar klipping når programmet klippes ned i tid for å passe sendeskjema.
  I forrige sessong var det også en del kamerabevegelser som fikk meg til å miste konsentrasjonen. Rykkete kjøringer, plutselige innzoominger osv. er ok i direktesendt tv, men forstyrrende ellers.

  – Personlig kunne jeg tenkt meg at det ble gjort en oppfølging på film- og videoteknologi.
  Dslr-video har dere hatt en del om, men nå har sony og panasonic lansert sine svar i form av bl.a. Sony PMWF3L.
  – Litt eye-porn! Slow motion. Mye det går an å snakke om og vise. Mulig å få tak i et Phantom (kamera) for å demonstrere/vise?
  – Hvor går tv-utviklingen videre? Oppløsning, programinnhold, blir norsk tv mer mtv-aktig med elendig håndtverk og serier om tenåringer som ikke visste de var gravide før de plutselig fødte osv?
  – Når kan vi vente at 3D-teknologien og verktøyene blir så gode som de må bli/folket forventer at det skal være?
  – Vil 3D noen gang bli normalt slik som HD etter hvert har blitt?

  Svar på denne kommentaren

 16. Video-chat, video-konferanse, video i en verden hvor video blir like lett tilgjengelig som foto og telefoni i dag, osv..

  Stikkord: WebM/VP8, Opus, Celt, IPv6, USB3, PCIe 3.0, maskinvareakselerert video, raskere opplasting, LTE («4G»), VDSL2, osv..

  En vanlig mobiltelefon (eller PDA med mobilstøtte…) vil kunne filme 1080p i relativt god kvalitet. Vanlige billige laptoper vil få 1080p videokameraer.

  IPv6 åpner mulighetene for direkte kontakt mellom maskinene i stedet for å skjules bak NAT.

  Åpne standarder og teknologier gjør det mulig å kommunisere på tvers av plattformer, kulturer, og landegrenser.

  Større båndbredde og lavere latency gir økte muligheter for nye tanker og løsninger for sanntidskommunikasjon.

  Hvor passer dette inn i televerden? Hva med overvåking? Sikkerhet? Telemedisin? Skole og opplæring?

  Hva med det eksisterende tele-nettet og teleløsninger? Hvor passer teleselskapene inn?

  Hva med nettnøytralitet? Vil teleselskapene kjempe i mot et åpent og fritt Internet hvor forenklet video og lyd gir konkurranse?

  Svar på denne kommentaren

 17. Hallvor Engen

  Her er fire ting det kunne vært morsomt å se som tema.

  – Åpne offentlige data. Som det ble nevnt over har offentlige etater nå fått et pålegg om å legge ut data, hva kan man gjøre med de? Få tak i noen fra fornyingsdepartementet kanskje, siden det er de som står bak data.norge.no. Yr er også det klassiske eksempelet. Ellers få tak i noen som har laget noe morsomt med det (nettskap vinnere eller noe?).

  – IPv6. IP versjon 6 har vært snakket om siden nitti-tallet, men jo lenger tid det går jo færre IP-addresser har vi igjen så desto mer sikkert er det at vi trenger det. Her kan dere drive litt opplæring, hva er IPv6 og hvorfor trenger vi det? Dette kan jo bli litt tørt så her hadde det vært fint med en litt smart måte å vise ting på. Hva med å få med dere en animatør som kan vise hva IPv6 er og hvorfor vi trenger det på tre minutter. Dere må også snakke om mulighetene det gir, når alle dingsene våre skal på nett trenger vi flere IP-er. Men også kanskje litt om problemer, når lysbryteren din har en IP hvordan kan man sikre den så ikke resten av verden kan skru av lyset ditt. De miljøene som kan mest om IPv6 i landet er vel antagelig uninett og universitetene.

  Så over til politikken (hvis tekno vil ta opp sånt da):

  – Digitale forbrukerrettigheter. Personlig er jeg veldig sur på Sony, siden jeg som mange andre installerte Linux på PS3en min. Så nå står jeg altså igjen med at jeg enten må beholde linux-en og ikke få kjørt nye spill eller må slette linuxen min (http://blog.us.playstation.com/2010/03/28/ps3-firmware-v3-21-update/). Men det er jo flere eksempler på slikt, for eksampel når amazon sletter e-bøker fra kindle dingser (http://www.nytimes.com/2009/07/18/technology/companies/18amazon.html?_r=1). Her burde dere få med dere forbrukerrådet. Hva slags rettigheter har man som forbruker i en sånn verden?

  – Datalagringsdirektivet. Dette ble nevnt ovenfor og er jo en stor debatt, men hvis tekno skal ta opp dette lurer jeg på om ikke dere burde se på de tekniske sidene av det. Man lagrer jo mye data allerede i dag, hva lagrer man og hvor gjøres det. Hva er forskjellen hvis DLD blir innført etc. Her kunne dere kanskje spørre Gisle Hannemyr, han pleier jo å mene mye om sånt. Ellers hadde det vært fint å få med en fra en internettleverandør, hvis dere klarer å finne noen som vil snakke om det da.

  Svar på denne kommentaren

 18. ERIK MEYN 4 PREZ!

  Få han inn som programleder!

  Eller iværtfall gjest!

  Få med noen av de som var med å lage spider for 15 år siden ?
  Tvprogrammet er eldre enn meg men alikevell kult og aktuelt!

  Svar på denne kommentaren

 19. Eirik Woie Thue

  Jeg håper at disse temaene kunne være med i den kommende sesongen av Tekno: Nintendo 3DS, Next Generation Portable (PSP2), Xperia Play og en liten oppdatering på 3D TV uten briller. Det har jo allerede kommet i gang med 3DS.
  Jeg skulle ønske det var en IMAX 3D kino i Norge for storfilmer, det gir jo en enorm film opplevelse for storfilmer og ikke bare for naturdokumentarer osv… Jeg håper det kunne bli et tema i den kommende sesongen med tekno. Gjerne støtt FaceBook gruppen min: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_119889678078274 .

  Svar på denne kommentaren

 20. Jørgen Leangen

  Heisann og tusen takk for alle innspillene til denne sesongen av Tekno. Tirsdag 03.mai kl 21.30 på NRK2 kommer første episode av sesongens Tekno.
  Vi har prøvd å ta med så mye som mulig av innholdet dere har foreslått. Ikke alt er blitt med, da en del er snakket om i forrige sesonger, og ikke alt passet inn, men mye ble også med.

  Håper dere liker det dere ser!

  Tusen takk for hjelpen.

  Jørgen – prosjektleder Tekno

  Svar på denne kommentaren

 21. Hadde vært morsomt om dere diskuterte litt omfanget om programmering av spill, web eller programvare, er mange jeg har pratet med som har gode ideer til spill, programmer osv som ikke vet hvor og hvordan de kommer igang med det, jeg driver med ett prosjekt selv forsåvidt så kanskje dere har lyst til å hjelpe seerne deres med å komme igang med noe prosjekter? 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Jørgen Leangen (svar til Roger)

   Om du ser på episode 5 som kommer tirsdag 31. mai kl 21.30 på NRK2 – og selvfølgelig legges ut en stund før dette på http://nl.nrk.no/torrent/tekno/s06/ så kan du få noen tips om akkurat dette med hvordan få støtte til å drive et prosjekt!!

   Håper det hjelper deg til å komme i gang – vi håper at Norge kan få flere uavhengige spillutviklere 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.