nrk.no

Bump it up! – Første skritt mot nærfeltskommunikasjon

Kategorier: Apps & Mobil

Bump
Bump

Bump
Bump

Applikasjonen «Bump» har lenge eksistert for iPhone og Android. Bump har vært i stadig utvikling siden den første gang dukket opp, og firmaet bak utvikler kontinuerlig applikasjonen til det bedre.

Bump tilbyr nå muligheten til å «bumpe» en rekke ting. Fra den spede starten der visitkortet ditt var det eneste som kunne bumpes, kan man nå bumpe kontakter, bilder, kalenderoppføringer, musikk og venneforespørsler på Facebook.

Akkurat musikk-delen var vi litt spente på hvordan fungerte, og vi ble vel litt skuffa da det viset seg at det ikke er selve musikken som ble bumpet over, men en lenke til itunes hvor man kan forhåndslytte og kjøpe musikken. Kanskje ikke noen bombe, da deling av den orginale musikken vel ville vært litt drøyt.

The Cosmopolitan in Las Vegas
The Cosmopolitan of Las Vegas

Det mest spennende som har skjedd med Bump i det siste, er muligheten for å benytte teknologien i andre applikasjoner. Bump tilbyr nå utviklere et eget API slik at de kan bruke «bump-teknologien» som de selv måtte ønske i sine egne applikasjoner.

Under CES i Las Vegas tidligere denne måneden samarbeidet Bump og det nybygde hotellet «The Cosmopolitan of Las Vegas» om en fest der inngangsbilletten var å «bumpe» din smarttelefon for å komme inn. Ved å åpne Bump under CES-messa fikk man tildelt et av de 200 passene som ble lagt ut. I tillegg kunne man dele biletten ved å bumpe den over til andre som også hadde Bump-applikasjonen.

Bump to pay

En annen stor aktør som har tatt i bruk «Bump» i sine applikasjoner for smarttelefoner er PayPal. Nettbetalingsgiganten, med over 272 millioner kontoer i portoføljen, har nå åpnet for muligheten til å nå bumpe penger mellom to smarttelefoner med PayPal-app.

Send penger ved et "bump"
Send penger ved et "bump"

Teknologien bak Bump er svært enkel. Den er likevel ganske så nyttig, og svært enkel å bruke. Vi skulle gjerne sett at nettbank-applikasjonene som finnes der ute hadde samme funksjonalitet. PayPal tar seg betalt rundt $0.3 for hver transaksjon, men spør du oss er det helt greit så lenge vi slipper å rote fram kontonummre og annen betalingsinformasjon for å få gitt tilbake hundrelappen du skylder etter byturen.

Et bump, velg at du vil koble deg til den andre personen, og man kan enkelt og greit be om eller sende penger.

NFC -Lær deg forkortelsen allerde nå.

Bump er basert på de tekniske mulighetene som allerede finnes innebygd i moderne smarttelefoner. Den vet hvor du befinner deg, og registrerer at to telefoner er «bumpet» samtidlig innenfor et gitt geografisk område. Det fungerer i all sin enkelhet, men framtiden innen dette feltet ligger i det bransjen har valgt å kalle «Near Field Communication (NFC)».

Eksempel på bruk av mobiltelefon og NFC (Flickr CC-bilde av Erwin Boogert)
Eksempel på bruk av mobiltelefon og NFC (Flickr CC-bilde av Erwin Boogert)

Ved å bygge inn en RFID-brikke i mobiltelefonen vil man kunne tilby NFC på en rekke områder.

Mobiltelefoner som benytter seg av NFC finnes allerede. Nokia lanserte allerede i 2008 en egen NFC-versjon av sin «Nokia-6131»-telefon, men siden finnene vel ikke lengre kan sies å være toneangivende hva smarttelefoner angår, er det nok størst spenning knyttet til hva Google med sitt Andoid-OS og Apple med iPhone foretar seg på denne fronten.

Android versjon 2.3, også kjent som Gingerbread, vil ha støtte for NFC. At Google på tampen av 2010 kjøpte det kanadiske firmaet Zetawire, et firma som har spesialisert seg på mobilbetaling ved hjelp av NFC, tyder på at det er spennende saker i gjære hva mobilbetaling angår.

Det har visnok også allerede dukket opp applikasjoner i Android Market med støtte for NFC.

I denne videoen fra Google forklares NFC av Nick Pelly, som er «Technical Lead» for Android NFC (2m30s ut i videoen) :

Også i Apple-leiren skjer det spennende ting. Som vanlig er intent bekreftet fra Apple, men mye tyder på at også Apple vil la iPhonen bli din digitale lommebok. I August 2010 ansatte selskapet Benjamin Vigier som sin «Manager for mobile commerce». Vigier har jobbet med NFC siden 2004, og har blant annet vært ansvarlig for NFC-aktiviteter hos flashminneprodusenten Sandisk.

Mange nye muligheter

Bruken av NFC i mobiltelefoner og andre dingser, åpner for en rekke spennende muligheter. Den mest opplagte, og den vi nok får se først, er betalingsløsninger av ulike slag. At mobilen kan brukes i stedet for betalingskortet i alt fra butikker til t-bane er det ekspertene beskriver som en god gammeldags no-brainer.

Smørblid herremann i Singapore viser NFC (Flickr CC-bilde: sevenfloorsdown)
Smørblid herremann i Singapore viser NFC (Flickr CC-bilde: sevenfloorsdown)

Man kan også bruke NFC til å scanne databrikker med informasjon feks i forbindelse med konkurranser, kampanjer, reklame eller annen informasjon. Ikke ulikt det vi idag allerede ser med QR-koder.

Ryktene rundt Apples NFC-strategi strekker seg imidlertid lengre. Muligheten for å gjøre «enhver-mac-til-din-mac» er noe Apple tilsynelatende sysler med. Ved å la de viktigste brukerdataene som brukernavn, passord, desktop og applikasjoner ligge på iPhonen, kan man gjøre enhver Mac, med støtte for NFC, til sin egen kun ved å la telefonen ligge i nærheten av Mac’en.

Det store spørsmålet rundt NFC blir til syvende og sist om de viktigste aktørene i bransjen klarer å samarbeide rundt noe som kan ligne på en standard. Forhåpentligvis vil dette løse seg like elegant som i tilfellet med Bump-teknologien.

Er dette teknologi tredjepartsutviklere får tilgang til via API’er, tyder mye på at står vi foran en aldri så liten revolusjon. NFC-revolusjonen.

Vi gleder oss til mobilen blir betalingskort, nøkkelkort, t-bane-kort, pass og nøkkelen til bilen/huset/båten/hytta vår… 🙂

12 kommentarer

 1. Spennende ja, men den enkleste innføringen i farene og kontroversene ved RFID brikker finner du kanskje i romanen Veslebror ser deg («little brother» på orginalspråket). Som forøvrig kan lastes ned fritt her: craphound.com/littlebrother/download/

  Passene våre har jo allerede RFID brikker… noe som gjør at hvem som helst med en billig RFID leser fra ebay kan avlese den digitale informasjonen din på 15 m. avstand. Fingeravtrykk og andre data. Koslig 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Sveinung Kval Bakken (svar til Simon)

   Du glemmer å nevne at denne informasjonen er kryptert.
   Nå har det blitt stilt en del spørsmål ved nøkkelen til denne krypteringen som blir benyttet siden denne klartekst nederst på passet sitt «plastside» (krever jo dermed at man får se passet).
   Nøkkelen består blant annet av fødselsnummer og passkode, noe som gir en del uheldige kryptografiske konsekvenser, men fortsatt… litt innsats er påkrevd.

 2. Fin artikkel om et interessant emne. Blir spennende og se hvem (om noen) i Norge vil ta i bruk NFC. Kan jo forenkle/forbedre ganske mange dagligdags gjøremål/handlinger, bare brukt som nøkkel og ID-kort har jo NFC stort potensiale (selvfølgelig må løsninger for sikkerhet og personvern på plass). Ellers ser jeg det jo som naturlig at nesten alle som benytter seg av billetter (både transport, idrett og kultur) tar i bruk NFC på sikt. Både bruker og arrangør/tjenesteyter vil umiddelbart se mange positive effekter av NFC (kanskje spesielt forenkling og effektivisering), samtidig åpner det jo for mange spennende nye tjenester og funksjoner.

  Ikke for å gjøre dette til en debatt om opphavsrett og fildeling, men; Bare en liten ting Marius, kan du utdype hvorfor du skriver/mener at deling av den originale musikken ville vært litt drøyt? For det første er det jo ikke slik at det automatisk er ulovlig å dele en lydfil mellom to mennesker. Selv mye musikk gis ut under delingsvennlige lisenser. Videre så er det jo her snakk om mennesker som fysisk befinner i umiddelbar nærhet av hverandre, dette vil jo ofte være familie og venner, altså mennesker jeg antakelig kunne delt all film og musikk med (da uten å bryte noen norske lover).

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til John Magnus)

   Nei jeg tror ikke vi skal gjøre dette til en diskusjon om fildeling og opphavsrett.

   For det første hadde jeg blitt veldig overrasket som Apple hadde tillatt et program som lot deg dele musikk fra «deres» bibiliotek på iPhonen med andre. Avsnittet om musikkbumping er et uttrykk for at både jeg og Henrik på et tidspunkt i løpet av vår lille testsession trodde at det faktisk var mulig å dele musikk så enkelt.

   Du har rett i at det finnes lydfiler som man har fullt lov til å dele med andre. Men slik ståa er idag er det vel strengt tatt ikke helt juridisk innenfor å kjøpe en låt på iTunes for så å dele den videre.

   Det er altså mer et uttrykk for at det ville vært for drøyt fra Apples side med en så enkel deling, enn at jeg nødvendigvis synes at det hadde vært så drøyt. Jeg, i motsetning til platebransjen, lever og ånder i 2011, og skjønner hvordan ting fungerer og folk tenker/handler. 🙂

 3. Morten Skogly

  Hm, hadde vært fun å integrere bump-apiet i Urørt-appen vår, for der er det lov å dele filer. Men også der er nok det mest praktiske å dele en lenke/referanse, tror jeg, slik at man ikke må stå og vente så lenge før filoverføringen er ferdig. Går ut fra at com går via Bluetooth? Det er i så fall ikke akkurat verdens raskeste overføring, etter min erfaring.

  Svar på denne kommentaren

 4. NFC-teknologien er allerede standardisert og er en utvidelse av RFID-standardene man allerede har, noe som vil gjøre funksjonalitet tilgjengelig på tvers av alt utstyr som støtter NFC.

  For betaling sin del er problemet at hvert land i dag har egne betalingsløsninger, derfor vil man nok se apps som blir laget på lands-basis, dvs en BankAxept-app for betaling i Norge osv.

  Det interessante er hvis en ny aktør kommer på banen med støtte for betaling og lave(tilnærmet 0) overføringskostnader som kan bli stor nok til å bli en «standard» ala PayPal. VISA/MasterCard sitt problem her blir å få aksept blant butikker da ~1% av beløpet blir tatt i gebyr, noe som ikke godtas av mange.

  NFC har enorme muligheter som enda ikke er like synlige:
  -Betalingsløsninger, e-tickets, identifikasjon ,boardingpass osv.

  I tillegg kommer informasjonssiden av ting, f.eks. datanedlasting. Se for deg at du legger mobilen din inntil en infoplakat på museet, så viser museums’appen din info om det du ser på, holder du den inntil en leser på bladkiosken kan du kjøpe siste ipad-versjon av bladet du pleier å lese og få det overført.

  Når det kommer til store datamengder (lyd/video) osv har NFC en begrensning i overføringshastighet på 400kbitps som gjør dette litt tungvint. Alternativet her kan for eksempel være å bruke NFC til automatisk pairing av bluetooth og overføring av større datamengder slik 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • John Magnus (svar til Svend)

   Tror NFC støtter hastigheter opp til 848 kbit/s. Standarden muliggjør også samtidig sending og mottak av data. Så vidt jeg forstår er det slik at når dette skjer, vil hastigheten være betydelig lavere. (Antar at den vil bli halvert, ettersom standarden «kun» støtter hastighetene 106, 212, 424 og 848 kbit/s. Eventuelt tar jeg feil og man har 848 kbit/s i begge retninger…) Uansett, ganske raskt (blir ikke 848 kbit/s høyere hastighet enn hva mange har ut på ADSL-linjene sidene?)…

   Blåtann (med sine 2 Mbit/s?) er jo ikke så mye raskere enn NFC, spesielt ikke hvis man tar tiden som går med til forhandling/godkjenning. Samtidig har jo BT også dårlig rekkevidde (selv om den er betraktelig bedre enn NFC’s 20cm). Jeg ville heller trodd at WI-FI (i det minste når det er tilgjengelig) var det naturlige neste skritt (enten i samme nett eller i et ad-hoc p2p nett).

 5. Hvor bærer det hen?

  […] til hva det betyr for deg som selger tilbyr produkter og tjenester. I mellomtiden kan du lese NRKbeta sin NFC-artikkel og så kan du teste det bildet her med en QR-app. Om du har iPhone, søk på i-nigma i App Store. […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Tekno episode 5 – Betalingsløsninger, virituelt forbruk og spillutvikling

  […] Sakte men sikkert blir det enklere å betale med mobiltelefonen. Først og fremst til firma, men også etter hvert til privatpersoner. Ved hjelp av en teknologi som kalles Bump og betalingsløsningen til PayPal kan privatpersoner overføre penger til hverandre. Dette har vi testet og skrevet om på NRKbeta tidligere: Bump it up! – Første skritt mot nærfeltskommunikasjon. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.