nrk.no

En løsning på kommentarfeltspam-mysteriet?

Kategorier: Internett & Søk


Vi skrev om en ny type kommentarfeltspam vi hadde fått i Ny og bedre spam for et par uker siden. Det ble endel spekulasjon rundt hva som var poenget. Til vår begeistring ser vi nå at nettstedet som opprinnelig var en sørgelig tom wordpressblogg nå er en feiende flott søkespam-side:

Så muligens var det det de skulle lage og ønsket å få hjelp fra vårt kommentarfelt til å gjennomføre.

Backlinks og Googlejuice

Men spørsmålet om hvorfor de kommenterte hos oss gjenstår. Muligens kommer vi nærmere svaret i denne kommentaren som filteret vårt spiste her om dagen:
klikk på kommentaren for full størrelse

Dersom penisforstørreren kan sitt fag (spammefaget, altså), er det kanskje backlink‘en, lenken fra et annet nettsted, som er drivkraften. Det at mange nettsteder har lenker inn til et nettsted er en av faktorene søkemotorer vekter når de skal rangere søketreff. Lenker fra steder med mange inngående lenker vektes høyere. NRKbeta har for eksempel lenker fra mange andre steder – endel av dem nettsteder som igjen har mange lenker inn, for eksempel Wikipedia. Dermed vil en lenke fra NRKbeta gi mer googlejuice enn en lenke fra Kjells Modellflyblogg, som har færre og svakere inngående lenker.

Det som taler imot denne teorien er at lenkene til nettsted i kommentarfeltet, som Sigve Indregard påpeker, er merket med nofollow, som betyr at søkemotorer ikke skal bry seg om det. Kanskje Google vekter en nofollow-backlink bittelitt, slik at spamkommentarer likevel virker, bare det er mange nok av dem?

Søkespamsiden over er ihvertfall uansett nå blitt førstetreffet på personnavnet, mens facebook-siden til jenta navnet er hentet fra og alle enkeltkommentarene nå har rykket nedover hos Google.

Eller er denne teorien for tynn?

4 kommentarer

 1. Leste langt tilbake i (internett)tid en bloggpost fra en fremtredende aktøre innenfor SEO. De hadde kjørt noen tester med å bygge sider utelukkende med innkommende nofollow-lenker. Jaggu hadde det ikke effekt.

  Dernest; om vi uansett konkluderer med at Google ikke sender linkjuice videre gjennom nofollow-lenker, kan det jo godt hende Google-boten ønsker å reise dit for å indeksere nytt innhold. Med andre ord; selvom det ikke har hjulpet Marysol Perry med rangeringene kan det kanskje ha hatt en effekt på indekseringen?

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg tror spambotene ikke bryr seg om det er nofollow eller ikke. Internett trafikk koster ikke så veldig mye.

  Eventuelt teller nofollow lenker bittelitt.

  Eventuelt kan de i framtiden kanskje telle mer. Med andre ord; en helgarding.

  Svar på denne kommentaren

 3. Doh, det er ikke nofollow inn til facebook, dette blir vektlagt, og fra facebook har den samme botten fullt av sider/grupper som lenker til adressene man ønsker å øke googlescore + alexa rating.

  Alexa ratingen bryr seg forresten ikke om nofollow.

  Ikke det at jeg regner med at nordmenn flest har hørt om alexa rating.

  Du får kjøpt ferdigprogrammerte botter som øker alexa rating billig i samme pakke som millionclicks.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.