nrk.no

Enkel livreddende applikasjon

Kategori: Apps

Donorkort på lockscreen
Donorkort på lockscreen

Digitalt donorkort
Digitalt donorkort

Av og til har REMA1000 rett. Det enkle er ofte det beste. Undertegnede har mange ganger tenkt tanken: «Organdonasjon er jeg veldig for, og skulle noe tilfalle meg, så er det ingen ting jeg heller vil enn at restene av meg kan brukes til å redde andre». Og jeg er sikkert ikke alene.

For mange av oss er likevel veien fra tanke til å faktisk bestille et papirkort for å ha i lommeboka, ganske så lang.

I går ramla det inn ei pressemelding i e-postkassen vår her på NRKbeta. Vi er ikke nødvendigvis all verdens glad i pressemeldinger, da 80% av dem stort sett betyr at noen skal forsøke å få oss til å skrive om noe ræl de har laget, som vi vet at våre kjære lesere, enten ikke bryr seg om eller har hørt om for lenge siden. I går ble vi imidlertid overrasket.

Donorkort på lockscreen
Donorkort på lockscreen

Pressemeldingen var fra «Stiftelsen Organdonasjon» og kunne fortelle oss at de nå har sluppet en App for Android og iPhone, som gjør noe så enkelt som å gi deg et «digitalt donorkort».

Dette «kortet», som strengt tatt bare er et bilde Appen genererer, kan du sette som «lock-screen»-bakgrunn på telefonen din. I en situasjon der det haster med å finne ut om dine organer kan brukes, står telefonnummeret til to kontaktpersoner som kan bekrefte at du er organdonor, på din telefons førsteside.

Enkelt og livreddende.

Det vanker NRKbetas-nerdekudos i rettning «Stiftelsen Organdonasjon». Det er lenge siden vi har sett en enklere og mer genial måte å utnytte ny teknologi på. Det er nesten så vi vil si at det er en analog-løsning i en digital dings.

Lenker for nedlasting av applikasjonen finner du på «Stiftelsens Organdonasjons» nettsider.

21 kommentarer

  1. En liten bekymring fra min side er hvis mange er såpass late at de velger å ha kun det på mobilen. Hvis mobilen da er ødelagt, går tom for batteri eller ligger på lading et annet sted når informasjonen aldri frem til de som skal ha den. Man bør ha papirlapp som backup uansett.

    Men på den annen side når man mange som kanskje ikke ville ordnet seg med papirlapp uansett. Så til syvende og sist tror og håper jeg dette vil øke antallet organdonasjoner. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Yngve I. Levinsen

    Dersom man drukner eller på andre måter kommer i kontakt med vann, så vil vel både papirlapp gå i oppløsning samtidig som mobilen ryker? Det hadde vært fint om man også kunne bestille et kort i plastikk eller lignende…

    Svar på denne kommentaren

    • Marius Arnesen (NRK) (svar til Yngve I. Levinsen)

      Ser den. Det hele er vel et spørsmål om hvor mange lag av sikkerhet man skal legge seg til.

      I Afghanistan møtte jeg flere soldater som hadde blodtypen tatovert på håndledd/pulsårer… Det blir kanskje å trekke den litt langt i dette tilfellet 🙂

      Men som de jo sier: Two is One, One is None 🙂

  3. For de fleste av oss er jo såpass selvopptatt at det å redde eget liv er førstepri. Da er kanskje veien å gå, for de som står bak dette, å kombinere det med egen livsnødvendig info som blodtype, allergier, alvorlige sykdommer, etc.. For på denne måten å verve flere i brukergruppen..

    Svar på denne kommentaren

  4. Utrolig smart greie, men en ting burde de kanskje tatt med i beregningen. Hvis mange velger å gå for denne løsningen, så hadde en fordel vært at opplysningene ble sendt inn til Stifelsen organdonasjon, slik at de kunne sendt ut en laminert kort til adressen som ble oppgitt på personen. På denne måten hadde personen kun forholdt seg til 1 sted, men fortsatt hatt muligheten til å sagt ifra i i tilfelle snøskred, flom osv hvor telefon blir lettere ødelagt.

    Svar på denne kommentaren

  5. Kudos | Frisk pust

    […] NRK-beta skriver: “En livreddende applikasjon” i dag. Dette når de omtaler Stiftelsen Organdonasjon sin nye applikasjon for iPhone og Android-telefoner. Ikke nok med det, de skriver videre: “Det vanker NRKbetas-nerdekudos i rettning “Stiftelsen Organdonasjon”. Det er lenge siden vi har sett en enklere og mer genial måte å utnytte ny teknologi på. Det er nesten så vi vil si at det er en analog-løsning i en digital dings.” (klikk her for å lese mer). […]

    Svar på denne kommentaren

  6. Bra tiltak, og kanskje den viktigste effekten av dette er at folk snakker om det! Slik lovverket er i Norge så er det pårørende som må gi sitt samtykke, definitivt lettere å si ja hvis man vet hva den avdøde ville!

    Svar på denne kommentaren

  7. Enig med Vera her, spiller ikke noen rolle om iPhonen fungerer eller kan finnes når du er ute for en ulykke, ettersom jeg vil anta at man gir beskjed om dette valget til nærmeste pårørende. Når pårørende vet beskjed så vil det hele løse seg, en må uansett finne personopplysninger og kontakte pårørende ved en eventuell ulykke.
    Når det er sagt så hadde det vel vært bra om man kunne melde inn opplysninger i appen som lagres hos organdonasjon, blodtype, alder, konstitusjon osv.

    Svar på denne kommentaren

  8. Dette er jo et godt tiltak, men jeg er enig med Karl Arthur i at den største barriere mot bruk av denne applikasjonen nok ikke er teknologisk, men psykologisk («Orker ikke å bli minnet på at det er livsfarlig å bevege seg utendørs hver gang jeg tar opp telefonen.»). Hadde vært bra om det var en måte å gi meldingen på som var mere diskret og samtidig synlig… Noen som har idéer?

    Svar på denne kommentaren

  9. Ny app for organdonasjon gikk rett til topps « Soria Moria

    […] Enkelt og livreddende. Det vanker NRKbetas-nerdekudos i retning “Stiftelsen Organdonasjon”. Det er lenge siden vi har sett en enklere og mer genial måte å utnytte ny teknologi på. Det er nesten så vi vil si at det er en analog-løsning i en digital dings. Les mer fra NRK Betas kommentarer […]

    Svar på denne kommentaren

  10. Genial app!

    Jeg ville bare informere om at jeg fant mitt donorkort på apoteket, og det var delvis laminert. Den siden som man skulle skrive på, og som derfor ikke var laminert, får man fikse selv da eventuelt. God gammaldags scotch-tape burde vel funke greit? Ellers finnes det lamineringskort i bokhandelen.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.