nrk.no

Hjelp oss å lage hurtigruten minutt for minutt

Kategorier: NRK & TV


Da er det klart. NRK kommer til å lage en av de lengste og merkeligste direktesendingene noen sinne…

Bergensbanen minutt for minutt var en uventet knallsuksess på TV høsten 2009. Og ikke bare på TV, men på nett. Tusenvis av kommentarer og twittermeldinger raste forbi under sending.

Og folk over hele verden har lastet ned togturen i sin helhet etterpå. Den frie lisensen vi brukte har også ført til mange kreative løsninger basertråmaterialet.

(Foto: Aldebaran / Wikimedia Commons)

Et av forslagene som kom opp ganske raskt da nettet kokte over og folk diskuterte Bergensbanen i alle kanaler var at vi også burde lage Hurtigruten minutt for minutt. En spektakulær tur som viser kystnorge minst like fint som bergensbanen viser fjellnorge.

Togturen Bergen-Oslo tok 436 minutter (inkludert en liten forsinkelse). Og Hurtigruten varer i 8040 minutter. Det første som slo oss var at det ikke ville bli mulig å sette av NRK2 sammenhengende i over fem dager. Så vi ville nok bli nødt til å lage en løsning der vi sendte live hele tiden på nett og kanskje kom innom en gang i blant på NRK2.

Men det er ikke bra nok for våre gale, gale venner fra Bergen. Så de har like godt klarert NRK2 fem dager i sommer. Et bra innsalg fra Bergen og noen modige ledere på Marienlyst.

Dette fører til at vi kommer til å gjennomføre en av tidenes lengste direktesendinger.

NRK rigger seg til med flere kamera på båten. Og link slik at vi kan sende direkte fra hele turen. Det blir historier fra båten, hendelser fra kaiene, lange rolige strekk fra sjøen og mye mer.

Men vi trenger deres hjelp

Dette er noe av det vi har:
– fem dager ombord i hurtigruten i sommer
– flere kamera
– en link for direktesending
– tilgang til nett
– masse metadata fra båten (posisjon, hastighet og mye info fra båtens instrumenter)
– 34 anslag til kai
– og mye mer

Kom med forslag. Hva skal vi gjøre på nett? Hva vil dere ha til nedlasting etterpå? Hva kan publikum der ute bidra med? Osv.

Bruk firkantemne #hurtigruten om dere diskuterer dette prosjektet på Twitter, flickr, YouTube og andre steder. Så finner vi dere!

289 kommentarer

 1. Hans-Petter Fjeld

  På Bergensbanen-filmen var det forskjellige fakta som til tide kom øverst på skjermen som tekst. Det er fint. Kan NRK lage en mulighet for allmennheten å bidra med forslag til hva slags fakta som kan dukke opp hvor?

  Nrk som til slutt avgjør selvsagt.

  Svar på denne kommentaren

 2. VegardPaulsen

  Ta med mer realtime info om vær og slikt.
  Vanntemperatur, Lufttemperatur, Luftfuktighet, lufttrykk, sammenligne det gjerne med detaljert værmelding fra yr realtime 😉
  Andre ting som kunne vært gøy er accelerometer, kompassdata og gps (kommmer sikkert). Logg alt til råfiler med timestamps så nerdene har noe å leke med om dere gjør det opensource. En datalogger er nok kjekk der. Livefeed fra radar og sonar kunne vært gøy(hør om noen vil låne ut sonar til dere i perioden og logge hele turen)
  En annen ting som kunne vært kult var kameraer under vann (sikkert ikke såååå god sikt) men man vet aldri når det kan bli noe brukanes.
  Livefeed video fra motorrom, brua og ved propellene bak?

  Svar på denne kommentaren

  • ivar mykland (svar til Greger)

   Det hadde vært kult å gjøre lydfiler tilgjengelig for støymusikere, som så lager musikk av greiene, og laster opp sånn at NRK kan bruke det til å lydlegge turen – kunne funke som ambient greier på natta, kanskje..?

 3. Dere burde i alle fall se an været og snakke med flere metereologer før dere bestemmer dere for en endelig dato. Viktig at det blir mest mulig penvær i mine øyne.

  Kanskje dere kunne spe på med en twitterfeed i ny og ne også. Ha en dynamisk feed som endrer innholdstype. Twittermeldinger en stund, så endre til været, så noen fakta osv. 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Prebenlm)

   Været blir en utfordring. Produksjonen er såpass omfattende at endelig valg av dato må tas lang tid i forveien. Så det er en av faktorene vi rett og slett ikke kan styre denne gangen.

  • Vakkert sommervær hele turen ville kanskje vært det mest perfekte, men samtidig er også ruskevær og grått kystvær en viktig del av hurtigruteopplevelsen. Så sånn sett synes jeg ikke det gjør så mye om været ikke samarbeider helt.

 4. Marius Helgå

  Godt forslag at dere f.eks. slenger inn live på skjermen det som måtte komme på #hurtigruten eller noe sånt.

  Hadde for øvrig vært morsomt å fått en feed med en del data fra maskinrommet: Dieselforbruk, % kraft o.l.

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei;
  Fantastisk tiltak! Dersom dette materialet også blir tilgjengelig fritt, hadde det vært interessant å få tilgang til alternative lydspor, metadata som csv-filler (e.l.) slik at man kan sync’e opp dette i forskjellige kreative løsninger etterpå. F.eks – et lydspor med skipets VHF-trafikk med andre skip og land er jo et ‘must’ 🙂 Lykke til!

  Svar på denne kommentaren

  • Totning (svar til Ole)

   Lydfil fra VHF hadde vært moro, men informasjonen er taushetsbelagt og alle med maritimt VHF sertifikat, og andre VHF telefonistsertifikater (som fly), har skrevet under på å holde informasjon fra kommunikasjonen hemmelig.
   Det er en ulempe at VHF brukerene må holde informasjon tilbake som bør være taushetsbelagt, noe som er en velkjent hindring i det gamle politi- og helsenettet.

  • Er det taushetsbelagt? Jeg har ikke peiling på hva angår skipstrafikk, men for fly så har jeg kommet over tilgjengelige feeder ute på nettet.

   Jeg synes også det kunne vært interessant med innslag av radio-kommunikasjon. Men jeg tror ikke Hurtigruten kommuniserer mye over radio. Men jeg vet det er mye intern kommunikasjon med håndsett på skipene. Dette er gjerne kommunikasjon som går mellom bro og matroser ved lossing, legging til kai etc. Dette ville også vært artig å hørt på, spesielt hvis man har god utsikt når skipet legger til kai.

  • Hallvor Engen (svar til jokka)

   Det begynner å bli lenge siden jeg tok VHF sertifikat nå, men den gangen måtte man i hvert fall skrive under på å holde hemmelig det man måtte høre på radioen. Tross alt ble VHF brukt som telefon til båter lenge, det gjøres vel fremdeles i blant selv om det nok har blitt mindre, så man kan høre mye private ting hvis man vil.

   Nå ville det sikkert ikke vært noe problem å ta opp å sende sånt som sikkerhetsmeldinger og sånt som sendes til alle skip, men man bør nok få lov av telenor.

   Intern UHF radio kommunikasjon er derimot noe annet, der foregår det ikke noe privat så det kan man ta opp å kringkaste så mye man vil (så lenge de som bruker de går med på det da).

 6. Marius Helgå

  Planlegger dere å seile nordover eller sørover, forresten? Dersom dere seiler sørover må dere ta med sagnet om trollfjellene på Helgeland, ettersom det går i nord-sør-retning stort sett.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg regner med kameraene er koblet til lokalt buffer så data ikke går tapt selv om direktelinken går ned.

  Blir utsiktskameraene stabiliserte mtp bølger og motorvibrasjoner?

  Andre metadata som kan være fine å ha:
  * Absolutt tid, angitt med tidssone og milli/microsekunder, oppdatert n ganger i .. tja, minuttet?
  * Uventede hendelser som er av interesse.

  Forslag til nedlasting etterpå:
  * Alle video- og lydstrømmene i full lengde, uklippet
  * Ingen superimposering av metadata på strømmene
  * Alle strømmene (video, lyd, kanskje også tekstbasere metadata [gps, absolutt tid, fart, hendelser, stedsnavn, etc]) ferdig synkronisert i én Matroska/mkv-fil (ikke kjempenødvendig, så lenge all data lar seg synkronisere i utgangspunktet)
  * Markører i containerformatet (f.eks. chapters i mkv) for å indikere data som varierer over tid (mest sannsynlig stedsnavn eller interessante hendelser), men endrer seg relativt sjelden.
  * En ferdig redigert (klippet og forkortet) film med superimposering av metadata for «sluttbrukere»

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Stabell Sauge (svar til IE9 is best!!)

   Et stabilisert 3d-opptak forover, fra broen, eller hengende á la Titanic (filmen) i baugen hadde vært en ekstrem bonus.
   Fra baugen, uten noen båtreferanser i bildet, vil du få den flyvende vektløse følelsen som egner seg for vr.
   Tar man den helt ut tar man et 360 graders opptak, så kan du velge synspunkt senere. ( er ikke så vanskelig som det høres ut, men går ikke i 3d pt).

 8. Ganske enkelt genialt prosjekt. Tviler vel på at en slik produksjon kan flyttes så enkelt at man kan ta hensyn til været, men det spiller vel mindre rolle for de som kan ta frem dette om 100 år og se at vi hadde en kyststripe som var levende med natur og folk. En tidskapsel i seg selv.
  Vil tro at å gi tilgang til alle kamera er uaktuellt, det vil vel være live link som går ut over eteren dere vil publisere til slutt?
  Gleder oss til å sitte pal i 5 døgn for å følge med 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Møklebust (svar til Alf Morten)

   Det blir live via satelitt, med nokre sekund forseinking.

   Uplinken har dessverre kun kapasitet til éin feed, men vi kan kanskje bruke 3G/Edge til å få ut eit av kameraene feks.

 9. bestnorwegian

  Lag programmet tilgjengelig i korte sekvenser, slik at det i ettertid er mulig å se bestemte strekninger og bestemte havneanløp.
  Og gjør disse tilgjengelige for hjemmesider som promoterer kysten og hurtigruten.

  Svar på denne kommentaren

 10. Berit Enevold

  Et fantastisk prosjekt, som vil vise at vi trenger en statsdrevet kanal som NRK, og vi trenger Hurtigruta. Vi håper at det også vil bli innslag fra noen av ekskursjonene som tilbys underveis. Dette vil gjøre TV-sendingene mer varierte og være god reklame. Vi gleder oss til å nyte hele strekningen med Hurtigruta!

  Svar på denne kommentaren

 11. Det naturlige er å koble det til kartdata. Hvis en har posisjons- og kompassdata, vet en også hva en ser på. Å legge på informasjon om navnet på alle tettsteder en ser, navn og høyde på de største fjelltoppene, evt fossefall osv ville vært kjempekult.

  I tillegg kunne dere gjort det mulig for vanlige folk å legge inn kommentarer knyttet til en posisjon som så blir vist (f.eks. som en snakkeboble) over posisjonen når den er i bilde. Det kan være alt fra fakta, morsomme slektshistorier eller «Ola har bursdag i dag» om en ønsker det. Slipper en til allmuen kan det bli ganske kreativt.

  Dette kan også gjøres i god tid i forkant slik at en kan lage litt blest rundt det og øke sannsynligheten for at de som sitter inne med relevant informasjon får muligheten til å bidra.

  Avhengig av respons kan noe bli brukt på TV, mens alt kan bli vist på nett (noe sensur må en nok ha..) På nett hadde det vært stilig med sjekkbokser som en kan krysse av for forskjellig informasjon som skal legges på bilde. Hvis det som legges inn klassifiseres i f.eks. fakta, historier, hilsner og «bare tull» kan folk selv velge hva de vil se.

  Det er også mulig å ta kontakt med andre store aktører om et samarbeid. Kanskje Google, Gule sider, Statens kartverk, Facebook (places), gowalla eller andre ønsker å gjøre noe mer ut av det?

  Til slutt kan dere lage et API slik at andre kan legge på informasjon selv _live_ (ala google maps). Da kan de ha sin egen embed video på sin side som de kan legge sin egen informasjon over. Kanskje dere kunne fått software fra google maps mot at de får legge inn bilder fra hurtigruta i sin streetview? Dette blir muligens et ganske heftig javascript, litt usikker på hvordan det kan løses men det høres veldig moro ut…

  Nå fikk jeg en ide til: La det bli mulig for folk å legge inn bilder med posisjonsdata. Da kan bildene vises innimellom når en passerer der bildene er tatt ifra. Da får en nærbilder og sikkert en del flotte naturbilder tatt under mye bedre værforhold og lysforhold. Dette blir også flott når hurtigruta legger til kai, da kan en vise bilder fra byen tatt av forskjellige personer. Apropos samarbeid, her kan en evt gjøre noe sammen med flickr? Der ligger det jo masse bilder allerede med tags som en kanskje kan bruke?

  En kan tom la folk laste opp videosnutter om en vil (youtube), men det spørs vel om det vil tilfredstille NRKs kvalitetskrav.

  Ok, tror jeg skal runde av nå (beklager langt innlegg), men for å summere: Dette kan engasjere svært mange om en bare åpner for det.

  Svar på denne kommentaren

  • kmflakstad (svar til Endre)

   Noe av det som trekker meg til NRK, er de fantastiske lokalsendingene som blir gjort.

   I et kommersielt system ville dette blitt ribbet fortere enn svint, men her sitter man jo med muligheten for å vise frem lokale nyheter på en helt annen måte enn det som er gjort tidligere.

   Ser da for meg at man har et type kart hvor nyhetsinnslag er markert på de stedene man passerer.

   Innslagene kan godt være tekst, men TV-innslag / Radio nyheter bør kunne vises.

   I tillegg ville det vært interessant å kunne høre distriktssendingen til det området man kjører igjennom med Hurtigruten, tipper det er større forskjeller i hva de forskjellige sender enn det man tror.

   Dette høres jo ut som et «umulig-prosjekt», hva med å gi oss muligheten til å klikke oss inn på de forskjellige stedene det er gjort innspillinger for «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», «Ut i naturen» etc.

  • Helge Astad (svar til Endre)

   Veldig bra Endre! Fant dette innlegget etter at jeg postet mitt lenger nede ( bit.ly/ecL3oV )… det er jo om det samme:) Vel vel, smarte hoder tenker likt, men du er kjappest.

 12. Når dere kommer til Brønnøy og Torghatten, få et kamera til å stå i selve «hullet» og filme hurtigruta derfra. Torghatten og Syv søstre er mektige fjell å filme og filme fra. Kanskje et helikopter fra de lokale selskapene kan filme både hurtigruta og fjellene etterhvert som de passerer

  Svar på denne kommentaren

  • ….og alle båtene de møter underveis. Lag en kopling til AIS-mottakeren ombord. Når man får en båt i syne bør man kunne klikke seg inn på denne mottakeren og se hvilken båt dette er. fiskebåt, ferge, hurtigbåt…
   Og det bør være link til severdigheter langs leia, Torghatten, Vikingen, Trollfjord, Lofotr, gallerier og museer…….

 13. Digger slow-tv

  De beste bildene av Hurtigruta er ofte fra land. Fint om det noen steder kunne vært satt ut kameraer på land. Både høyt opp langt unna, og nært ved trange passeringer, som Raftsundet. Hurtigruta er full av levende historie. Mange gode historiefortellere. Se Pål Espolin Johnsons bøker. Han har nok mange tips, også om kameraposiajoner…

  Svar på denne kommentaren

  • Harald Korneliussen (svar til Digger slow-tv)

   En mann som sikkert kunne vært nyttig å intervjue for prosjektet, er Jan Arild Hagen i Ålesund. Han har vel blitt intervjuet mange ganger før, men han blir garantert ikke lei … han befinner seg så vidt jeg forstår på et av de mer velsignede stedene i autismespekteret. I alle år, har han alltid vært der når hurtigruta legger til kai, det er hans greie. Han vet alt om hurtigruta, og han elsker å snakke om den. Fantastisk hukommelse, og kjenner omtrent alle som jobber på båtene.

  • Helt enig i at Jan Arild i Ålesund burde bli intervjuet. Hvis dere velger å gå nordover så ville jeg ha hatt med Jan Arild fra Ålesund-Geiranger-Ålesund. Han kan snakket non-stop om fjellene, folkene etc på den strekningen.

 14. Frank Eivind Rundholt

  Det er fantastisk galskap av NRK å sette av 5 dager på NRK2 for å sende Hurtigruten direkte. Men galskap har blitt kronet med hell før (les: Bergensbanen).

  Jeg regner med at alt filmes i HD og i alle fall deler av dette legges ut for nedlasting. Nedlastingene kunne vært delt opp i fra havn til havn. Filstørrelsene vil jo variere, men da har man mulighet til bare å laste ned sin favoritt strekning.

  Så langt det er mulig bør vel alt som logges legges ut for nedlasting. Dermed kan det dukke opp kreativ bruk av dataene fra nerder (i NRKbeta sammenheng er nerd alltid et positivt ladet ord).

  Denne sendingen gleder jeg meg til.

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Møklebust (svar til Frank Eivind Rundholt)

   Ja, alt blir tatt opp i HD. Det blir neppe sendt i HD pga begrensingar på uplinken, men NRK2 er i HD på dette tidspunktet, så kvaliteten vil vere vesentleg betre enn i dag .

   Planen er å legge ut alt for nedlasting med CC-lisens. Det blir ei saftig datamengde…

  • Har ikke noen eksakt dato, men NRK2 skal visstnok være rett rundt hjørnet, tror det er snakk om en måneds tid eller noe sånt.

   Vet ikke hvordan planene for NRK3 er, men tror det ligger et stykke lengre frem.

 15. Øke Kvaliteten
  For å unngå problemer med regn som legger seg på broens vindu bør det filmes gjennom hurtigroterende glass for å elemenere dette irriterende belegget som ofte kommer frem på sendinger utendørs og eller gjennom vindu.
  Med slikt roterende glass så vil graviditeten «slynge» vannet av og resultatet blir et helt klart TV bilde -HELE TIDEN-

  Svar på denne kommentaren

  • Arve Systad (svar til Rune R.)

   Det skal litt til før roterande glass blir så gravid at vatnet blir kasta av 🙂

   God idé, men det er vel berre rotasjonshastigheten som gjer at vatnet blir «kasta av».

  • Er enig i dette, men det holder kanskje å sette opp en slags skjerm mot regn (litt som en paraply) slik at det ikke blir regn på vinduet.

   Ellers kunne satt opp vanntette kamera utendørs for å slippe å filme gjennom vinduer (f. eks. actionkamera av typen GoPro HD).

 16. Gå sydgående tur, da får dere mange av de fine strekninger i fullt dagslys. F.eks. Nord av Tromsø, Vesterålen og Lofoten, Helgeland etc. Sjekk seilingsplan/ rutetider.

  Bruk også AIS data undveis for å vise annen skipstrafikk i området. Enten som lenke, eller som opptak av båtens NAV-display, hvor AIS mål vises.

  God tur, melder meg som håndtlanger:-)

  Svar på denne kommentaren

  • Ingar Klemmetsen (svar til Pål)

   forhåpentligvis er det skyfri himmel, så da blir det jo Midnattsol på natta nord for Polarsirkelen. 😉

 17. Ein av tinga som var fint i Bergensbane-sendinga, var når ein hadde filma toget utanfrå. Det burde ein òg gjera med Hurtigrute-sendinga. Elles er det eit fantastisk konsept, eg gler meg!

  Svar på denne kommentaren

 18. Har ikke lest gjennom alle forslagene, men det hadde vært kjekt med nedtelling til de interessante tingene som anløpssteder, Torghatten og slike ting som man bør få med seg. Og en annen nedtelling til intervjuer og slikt. Dette bør også komme i en kondensert versjon, eventuelt med dobbel fart på sjøstrekningene. (Om jeg tar det opp på PVR, kommer jeg til å spole over slikt med bilde uansett). Dette slik at man skal kunne sove og gjøre andre ting mellom slagene.

  Ser at det er mye info, så en livestream på nettet i tillegg med egendefinering av det som er interessant for den enkelte, slik at man kan ha dataen stående ved tv og få vite det man vil vite (jeg er f.eks. ikke interessert i motorlyd, men mer i omgivelsene og historier).

  Svar på denne kommentaren

 19. Dette er spektakulært! Man lager ikke noe bra uten å være litt gal!
  Penvær, hallo en kuling rundt Stadten,toppers.
  Litt landfilming,Trollfjorden,Geiranger (verdensarvlista),Raftsundet ol.
  Ellers litt komments om Hurtigruten på godt/vondt gamle båter,St.Svitun f.eks. Tenk å ta frem denne filmen om 50år da,her ser vi at vi trenger et NRK, alle andre kanaler er bare opptatt av hvem som kan stemmes ut eller viser mest pupper/drikke seg full (må jo tjene penger) LOL.

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Møklebust (svar til a-jay)

   Vi tenker å dele EPG og programoversikta opp i strekningar med info om kva som er på strekninga. F. eks:

   15.00 Bodø-Stamsund. Hurtigruten forlater Bodø havn, krysser Vestfjorden mot Lofotveggen og ankommer fiskeværet Stamsund kl. 19.00

   19.30 Stamsund-Svolvær. Osv osv

 20. Chris-Håvard Berge

  På nettversjonen hadde det vært kult om det gikk an å enten se enten den videofeeden som vises på TV, men samtidig kunne velge mellom de ulike kamera-feedene for å for eksempel bare se bakover, fremover osv. Og når ønskelig hoppe tilbake til hovedstreamen hvor hvilket kamera er bestemt av dere og hvor innslagene dukker opp underveis.

  Svar på denne kommentaren

 21. For en kul idé og så utrolig mye gode forslag fra tilhengerne. Jeg tror jeg ville likt en android-/iphone-app som jeg kunne

  – sett live fra et eller flere kamera
  – lest historisk og geografisk informasjon fra det stedet båten er på, med tilknytning mot wikipedia
  – se hvor langt den har gått, hvor langt det er igjen
  – se informasjon og 3d modell av båten
  – spille «Ports Of Call» (download-full-games.com/c64/games/ports_of_call.html, men i hurtigrute-versjon)

  slik kunne appen brukes senere også til spill og historisk samlepunkt for hurtigruten og bra reklame for Hurtigruten. woohoo!

  Tillykke med prosjektet og blessings til dere teknikere/utviklere

  Svar på denne kommentaren

 22. For en kul idé og så utrolig mye gode forslag fra tilhengerne. Jeg tror jeg ville likt en android-/iphone-app som jeg kunne

  – sett live fra et eller flere kamera
  – lest historisk og geografisk informasjon fra det stedet båten er på, med tilknytning mot wikipedia
  – se hvor langt den har gått, hvor langt det er igjen
  – se informasjon og 3d modell av båten
  – spille «Ports Of Call» (fra 1987 i hurtigrute-versjon)

  slik kunne appen brukes senere også til spill og historisk samlepunkt for hurtigruten og bra reklame for Hurtigruten. woohoo!

  Tillykke med prosjektet og blessings til dere teknikere/utviklere

  Svar på denne kommentaren

 23. Ruth Marie Sylte

  Oh, man…. what I wouldn’t give to be onboard…

  Please, please, please consider streaming the entire voyage via the web so that it can be seen (in HD) by others around the world!!

  If you do, I know that I would be «on the ship» the entire time — and Skyping my cousins and friends in Norway as the ship comes into their ports! What a terrific way it would be for Norwegians (especially in Vestlandet) and their family and friends around the world to share an experience like this!

  If you eventually make the files downloadable (and I hope you do!), I like the idea suggested that the files be made available from Point A to Point B, Point B to Point C, etc. And if it is possible to make one huge torrent available for those of us who are willing to download for days, I hope you do!

  One of the best things about the Bergensbane download was that it just had the background sound track (public announcements, low voices) and the tunnel notifications. I have heard from my Norwegian friends and family that the television broadcast (with interviews and music) was great — but I have to say that to watch it in the «minimalist format» from the torrent is to feel like you’re on that train. I hope a downloadable Hurtigruta would be similar.

  So I, too, would like to have a soundtrack that is just the engine noise, perhaps with the sound of the water breaking around the ship. (One of the *best* sounds in the world IMO!) I hope there will be cameras in the bridge and from the bridge.

  For the broadcast, I would like to see things that show shipboard life. «Happy hour», a breakfast, lunch and dinner services. Things that give you a sense of what happens onboard. A look at some typical passenger rooms. Perhaps some interviews with crew members (from captain to waitstaff) about what they do or stories from their service aboard the ship.

  How about some stats/information like these: Number of passengers getting on and off at each port, total number of passengers served on all Hurtigruta voyages since ?? (rising with each port). How about a rolling schedule of what’s going to be happening on board during the next few hours (entertainment, meal service, lectures, captain’s reception, etc.).

  I also hope that you’ll include some of the great music from Vestlandet, including traditional music. There are some amazing musician along that coast.

  Social media integration, for sure, so that people can comment on Facebook and Twitter, etc.

  How about iPhone and Android apps (available worldwide) that allow you to see where the ship is, some of the stats talked about here (current temperature, speed of the vessel, current location, last stop, next stop). In that app, how about making Foursquare and Gowalla badges available that anyone around the world can get who is watching? The Daily Show and the Colbert Report did this for their Rally To Restore Sanity and/or Fear. You simply «checked in» to Foursquare from anywhere and got the Rally badge.

  We have played the Bergensbanen file *many* times here in the USA. It has been such a joy to be able to re-experience Norway – and a journey we have taken many times in person – during the times we can’t be there! Tusen takk NRK Beta!!

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Hellum (svar til Ruth Marie Sylte)

   Nice and interesting comments!
   Both we in NRK and you have learned a lot from Bergensbanen!
   We definitly want to bring this world wide – as it happens as well as torrent!

  • So it will be available in an english version too? I mean, will I be able to tell my non-Norwegian friends that they should watch without saying that all the important bits (meta-data etc) unfortunately is in Norwegian?

   Anyway, it’s an amazing idea, looking forward to watch!

 24. Ting jeg kunne ønske meg i en slik sending.

  – En kort presentasjon av hvert anløpssted
  – En gjennomgang av hurtigrutas historie, slik som båter, rederi, forlis, redningsaksjoner og andre verdenskrig.
  – Historien om interessante steder og hendelser, slik som Trollfjorden, lofotfiske og hurtigrutas betydning for kysten før og nå.
  – Dette burde være mulig å laste ned og se uavhengig av resten av programmet.

  Svar på denne kommentaren

 25. For et herlig nerdete og ambisiøst prosjekt! Det er nok en gang dødskult at NRK setter av tid, folk og penger til noe så sært. La oss håpe at mottakelsen blir like bra som sist gang! Det har kommet mange gode forslag allerede, håper dere følger opp noen av dem. Kos dere med forberedelsene!

  Svar på denne kommentaren

 26. Maten er viktig på Hurtigruta.
  Det bør gjøres opptak rundt dette: arbeidet i byssa, hvordan maten blir til og servert. Få frem dynamikken i dette. Selv om turen er lang tror jeg man kan lage et bra prosekt ut fra alle disse ideene som har kommet frem.

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Hellum (svar til Trond L)

   Vi håper jo selvsagt at folk lager de samme rettene hjemme i stua, og benker seg med kvite duker foran TV-skjermen – er det fest, så er det fest!

  • björn benum (svar til Trond L)

   ja du har rätt når de snacker om mat ..ä va i byssa i 2år på erling jarl nordenfjelske dampskip selskap og hörte aldrig noen klaga på maten de va amrikaner og mange andre nasjoner de var en fin tid -som man aldrig glemmer. men jeg kan komme til erling -jeg tror den fins –det var min siste båt 8år som sjömann..tack björn

 27. Hurtigruten direkte på NRK2 i sommer | Frank Eivinds verden

  […] er fantastisk gale. NRKbeta kunne lørdag 15. januar fortelle at sendeflaten på NRK2 er ryddet for å få plass til fem dager […]

  Svar på denne kommentaren

 28. Par ting jeg har lyst å nevne her.

  Ser dere har tenkt å sende live via satellitt, men dere er forhåpentligvis klar over at det er plasser langs leia som ligger i satelittskygge? Ikke bare det, men det er gjerne også de mest spektakulære rent visuellt, tett ved land og høye fjell.

  Ellers har jeg også lyst å nevne at dere kanskje må vurdere å ha hurtigruten dagen etter som backup? Hurtigruta har en imponerende regularitet, men en båt kan jo faktisk få teknisk feil, og det ville jo være dumt om det skulle skje og sendingen stoppet opp, bokstavelig talt.

  Om metadata, så ser jeg for meg det vanlige som er nevnt, fart, posisjon, vær og vind. Men en ting som kanskje hadde vært like interessant var vanndybde. Den varierer enormt langs leia fra noen få meter til mange hundre, og gir et godt inntrykk av det skiftene terrenget også under båten. Et tall i meter er også veldig lettforståelig for folk flest, i motsetning til f-eks kompasskursen som vil fremstå som ganske gresk for mange.

  Lykke til med prosjektet, jeg gleder meg!

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Hellum (svar til Ken)

   Vi tenker backup både av en tur gjort på forhånd, slik at de på land alltid har et bilde å klippe til, om satelitten skulle dette ut. Ved lange satelittskygger tenker vi oss foreløpig to muligheter. 1. Dekke med link fra land – som i Geiranger, eller 2.sende arkiv/backup fra land.

 29. Støtter tipset om å få med alle små og store severdigheter langs ruta.

  For egen del vil jeg minne dere på Grønøyfurua. Selveste forsidebildet på fyrstikkeska. Furua er godt synlig fra hurtigruta når den går forbi i 8-tida om morgenen (ca. halvtime før anløp Ørnes) og jeg melder meg frivillig til å stå ved siden av og anvise plassen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 30. Dette høres helt fantastisk ut, og jeg gleder meg stort.

  Jeg tror også dette vil kunne bli en spektakulær internasjonal event, og jeg håper dere får til å gjøre live-streamen på nett-tv tilgjengelig også utenfor Norge på denne sendingen. Hvis dette blir vanskelig pga. rettigheter, så hadde det vært supert om dere hadde fått til en alternativ live stream for internasjonale brukere, eventuelt via akamai for at ikke nett-TV løsningen deres skal knele fullstendig 🙂

  Svar på denne kommentaren

 31. Terje Nesthus

  Dette er kanskje foreslått før, men hva om man oppfordrer vanlige folk til å filme eller timelapse seilasen, fra land, slik at man redigere inn klipp fra de?

  Stiller meg gjerne opp en plass og timelapser skutas passasje, nær Bergen et sted 🙂

  Svar på denne kommentaren

 32. Vi kunne like gjerne brent pengene som vi bruker pa NRK lisens – for dette kommer 5% av Norges befolkning til a like. Resten gir blanke f* og skulle heller onske dere brukte pengene dere tvinger ut av henda vare pa bedre nyheter.

  Svar på denne kommentaren

  • Det er jo nettopp for å hoppe bukk over slike som deg at man har lisens. Man kan da lage slike «smale» programmer som bare noen få liker, men som også har rett på å få dekket sine interessefelt.
   Hadde komersen og du fått bestemme, hadde vi vel bare hatt politi- og akuttserier på alle kanaler.

  • Vidar S. Ramdal (svar til Herman S)

   … og det er det som er kult med lisensfinansering.
   Kan godt være at 95% synes dette er uinteressant, men så er det 5% som synes det er KJEMPEinteressant. Lisensfinansiering gjør det mulig å ta hensyn til de 5% som har stor glede av prosjektet. En reklamefinansiert kanal vil heller sende noe som bare er middels interessant for 95%.

  • Eva Mari Kirkvaag Bjørgum (svar til Herman S)

   Minner sterkt om ham som ville håndhilse på «alle» som ville se «The Julekalender»… 😉

 33. Kjell Are Refsvik

  Hei,

  Da jeg som en av flere foreslo dette da dere sendte Bergensbanen i 2009 var min tanke at dere som ett av virkemidlene burde sette opp speilreflekskameraer på broa ombord i en av båtene og ta ett bilde (hvert minutt?) av absolutt hele turen fra Bergen til Kirkenes og lime det hele sammen som en time-lapse film og ha dette som ett av flere virkemidler i dette programkonseptet.

  Jeg tror det absolutt hadde representert noe helt nytt å få se hurtig film fra turen mellom Bergen og Kirkenes, med alle sine særegenheter, inkludert lyset, kystlandskapet, været og anløpsstedene underveis.

  Ta gjerne kontakt. Bruker gjerne en ferieuke for å få lov til å bistå i dette prosjektet.

  Mvh,

  Kjell Are Refsvik
  Høgskolelektor – medieteknologifag
  Høgskolen i Gjøvik
  ansatt.hig.no/kjellr

  Svar på denne kommentaren

 34. Har dere tenkt på kameraer under båten? Kunne vært interessant å se bølgene propellene lager sett fra under vannet. Det kunne være interessant å se hvilke havn ikke er forusenset osv. Se hvordan båtens forside «kutter» vannet sett fra under osv. Kjempkul idè. Ikke glem å ta med historier fra nordlendinger.

  Svar på denne kommentaren

 35. Erland Flaten

  – Vannskorpekamera. Ærfuglview.

  – Fuglekamera. Disse måkene som flyr etter båtene (og snapper pommes frittes). Hvordan ser de på dette? Henge opp en drage etter båten med et lite kamera som filmer ned på båten. Måkene kan kommentere hva som skjer på dekk som passasjerenes valg av bøker,

  – Pluginshows. Viktig at det iallefall på nett kan klipses på spontane ting som folk måtte finne på i havner, øyer som passeres etc.

  – Ekkolodd. Vise bunn og fiskestimer som passeres.

  Fy faril for et helsprøtt sirkusprosjekt.

  ( Til lisenskontoret: 200,- av mine lisenskroner er øremerket galskapen..)

  Svar på denne kommentaren

  • Kjell Are Refsvik (svar til Erland Flaten)

   Enig. Godt forslag.

   Lag en form for innklipps-arkitektur der folk kan bidra med ting selv (inkludert NRKs lokalkontorer) langs ruta.

   Glem heller ikke å tenke over hvordan et utvalg av materiellet kan gjøres tilgjengelig etterpå slik at vi kan bearbeide videre som gjort i Bergensbanen.

   GPS med kompassretning er også viktig slik at alle stills kan bestykkes med himmelretning i EXIF etterpå. Det gir uante muligheter.

   – Kjell Are

 36. Ruth Marie Sylte

  After doing a bit of online research, I hope that NRK Beta will work with Hurtigruten on their social media presence and prepare them for the onslaught of interest and attention that will grow over the next few months — and during voyage itself. It’s going to be HUGE. The Twitter account that most people will reference (@Hurtigruten) is not interactive. They are going to need HootSuite (not Tweetdeck) to keep up with the traffic on the various channels.

  Hurtigruten’s Twitter and Facebook presence will be front and center — and will need to be 24 hours a day during the voyage. They should be prepared to post comments questions – in Norwegian and English- throughout the voyage on both to engage fans/viewers. (e.g. What has been the most beautiful view so far? What are you looking forward to? What is the tallest mountain along the coast?) They could be running contests, especially on Twitter. (Beware of Facebook’s contests restrictions!)

  I hope NRK Beta will have some of the text information during the Internet stream in English for world viewers. (Not everyone is fortunate enough to understand Norwegian! 😉 Keep all measurements, however, metric. Americans need to learn to deal with that system. 🙂

  There’s already an established Flickr group: flickr.com/groups/hurtigruta/
  that perhaps could be utilized.

  Svar på denne kommentaren

 37. Eg kjem frå ein dei små samheldene som Hurtigruta stopper på: Nesna. Vanlegvis stoppar Hurtigruta berre eit kvarter her, men om det er noko spesielt som skjer på Nesna hender det dei stoppar lengre. Nesna er ein liten stad, men har likevel eit veldig rikt kulturliv. Både grunnleggjaren av by:larm (Erlend Mogård Larsen) og artisten Ida Maria kjem her i frå, med meir.

  Forutenom dette er vi kanskje mest kjende for Høgskulen i Nesna (Nord-Noregs fyrste, og ei av landets minste) og Nesnalobben: Ein god vintersko som blir brukt til polarekspedisjonar og av Lars Monsen, og sjølvsagt vanlege folk også.

  Eg vil gjerne at denne turen med hurtigruta skal vise kva slike småplassar har å by på. Eg er ikkje så interessert i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen. Som er dei stadane hurtigruta stoppar lenge på. Eg vil ikkje at dei gongene hurtigruta stoppar lengje nok til at dykk kan ha eit innslag, så skal det vere eit innslag frå byane langs vegen. Det finst nok informasjon om desse plassane andre stadar. Eg trur at folk som bur på ein mindre plass er stolte av plassen sin, og eg veit at folk her på Nesna gjerne viser fram litt av kva tettstaden har å by på.

  Eg ville foreslått at dykk får nokre av NRKs beste (humoristiske) reportarar til å lage reportasjar av kvar enkelt stad som det stoppast på. Til dømes Linda Eide eller Petter Skjerven. Folk som er flinke å formidle kunnskap om noko som i utgangspunktet framstår som ganske traust og kjedeleg.

  Dykk bør også lage reportasjar ombord der dykk intervjuar folk som dykk kan følgje heile reisen, og spør dei om inntrykka undervegs. Er dei mest interesserte i «dei store attraksjonane» eller liker dei betre dei litt meir ukjende områdane der naturen er storslått vakker, men ikkje reklamert for?

  Svar på denne kommentaren

  • Odin Hørthe Omdal / Velmont (svar til Aasmund)

   Fantastisk herleg idè!

   Eg hadde tenkt å koma med noko liknande, meir slikt som;

   Kva med å gjera eit stort nummer ut av dette (jodå, eg veit at de kjem til å gjera det), — men tenk so stilig. Livesendingar frå plassar, der halve bygdi hev teke seg fri frå jobben eit kvarter for å stå på og sjå båten gå forbi — saman med ein liten minifestival.

   NRK treng ikkje skipa til dei minifestivalane, men laga til eit slags «rammeverk» der folk frå dei forskjellege plassane kann laga til dette her sjølv. Og so kjem NRK med det tekniske utstyret for å taka ting upp og samarbeider litt i slutten for å få det til å verta bra.

   Då er det ikkje berre hurtigruta gjennom det heile, og ikkje berre upptak tekne på fyrehand, men òg direktesendt møte med folki som bur på plassen (yay! :D).

 38. Hei

  Min beste reise er med Hurtigruten, hva med en liten kommentar til hver havn, hva folk kan oppleve om de går i land.Feks.går du i land i sandnessjøen på sør, kan du ta båt utover til Vega og oppleve verdensarvøya, og ta båt tilbake til Brønnøysund for å møsnstre på hurtigruta igjen.

  Svar på denne kommentaren

 39. Øystein Bentzen

  Dette må definitivt skje på en sørgående hurtigrute!! Gjør man det får man seile over Vestfjorden ved midnatt og se midnattssolen henge over Lofotvggen. I tillegg får man det visuelle høydepunktet på turen, Helgelandskysten, både filmet og sendt på dagtid. Vakrere kan det ikke bli.

  Svar på denne kommentaren

 40. Hallvor Engen

  Festlig prosjekt, stilig at NRK faktisk kan gjøre sånt i vår kommersielle verden.

  Som flere har nevnt er en av de mest interresante tingene dere kan gjøre, siden dere er på en båt, å få tak i så mye som mulig av navigasjon/sensor data. Mesteparten av de skulle være greie å få tak i som tekstfiler (i verste fall rå NMEA). Dere må nok gjerne få med dere rederiet og en tekniker derfra for å sørge for at dere får tak i alle disse dataene, men på en moderne båt burde de være tilgjengelig elektronisk.

  Dere må planlegge det grundig sånn at dere vet at dere får lagret alt sammen og at alt virker. Hva med å plassere en harddisk ombord turen før og se at alt blir lagret på den turen. Da kan dere til og med legge ut de også i etterkant.

  Data dere burde kunne lagre (mye av det er nevn ovenfor):
  – dGPS data (GPS tid, lengde, bredde) gjerne fra flere GPSer (de har minst 2).
  – Kompass data (igjen ta gjerne med flere kompasser)
  – Log (fart gjennom vannet).
  – Vind (retning, styrke)
  – Ekkolodd (dybde og gjerne også hardhet hvis ekkoloddet er godt nok)
  – Lufttemperatur
  – Lufttrykk
  – Sjøtemperatur
  – motordata (rpm, smøreoljetrykk, kjølevannstemperatur, ..)
  – Mulig dere også kan lagre AIS og radar data (ARPA targets kan vel gi mening).

  Hvis dere først er koblet til navigasjonssystemet er det sikkert også andre ting dere kan lagre uten at det blir mer jobb. Når det blir lagt på nett er det utrolig hva folk bruker selv om dere ikke har tenkt på det selv.

  Radiotraffik er som nevnt over konfidensiell så den kan dere ikke uten videre sende, men det er godt mulig dere kunne fått lov til å ta opp og sende sikkerhetsmeldinger («securite») som sendes til alle skip. Men snakk med telenor først om det. NavTex data kan dere kanskje også bruke, men det er ikke sikkert dere får så mye nytte av det.

  Det viktigste kameraet deres mener jeg er et som peker fremover helst langs midtlinjen av båten. Dette kameraet bør dere synkronisere med GSP og gyrokompass data (posisjon på kameraet og hvilken retning det peker). Jeg synes ideen om å gjøre omtrent det samme med stillbilder også ala Eiriks prosjekt hadde vært litt gøy.

  Jeg synes også ideen om å ta opp lyd fra både maskinrommet og også fra f.eks toppen av brua der man hører lite snakk, men mere bølger og måkeskrik er fin.

  Når det gjelder innhold ellers synes jeg at hurtigrutehistorie (dette er jo mer eller mindre en feiring av hurtigruten) hadde vært morsomt å høre mer om sammen med annen lokalhistorie og geografi langs veien.

  Svar på denne kommentaren

  • Hva med å sette en Fisheye linse i fronten så du har et 180 graders syn på hva som skjer fremover? På den måten er du ikke begrenset til bare «de vanlige 45 gradene» som en vanlig linse gir!

   Spennende prosjekt NRK!

 41. FISKEHISTORIER! Tenk på alle de flotte fiskestedene Hurtigruten passerer langs kysten. Lå selv og fisket lyr i Sognesjøen da Hurtigruten plutselig dukket opp bak oss. De gode fiskehistoriene, og -bildene, er et must!

  Svar på denne kommentaren

 42. else pettersen

  Æ glær mæ…..
  Prøv å få intervju med en gammel sjømann som har jobbet i mange år i hurtigruten.
  Jeg vet om en som har jobbet i de siste 3 «midnattsolene».(M/S MIDNATTSOL)

  Svar på denne kommentaren

 43. Adrian Alexander Eriksen

  Dette blir bra. Når dere legger ut hele opptaket hadde det vært greit om dere kunne ha lagt ut to versjoner, der eden ene inneholder informasjon om steder og den andre inneholder bare filmen og ikke noe mer. Kunne også ha vært en idé å lagt ut opptak av delstrekninger som Sandnessjøen – Nesna.

  Svar på denne kommentaren

 44. Roy Sigurd Karlsbakk

  Det har kommmet mange kommentarer om så mangt, men om musikk, vil jeg foreslå at det gjøres så lokalt som mulig. Bakgrunnsmusikk med Biosphere oppe i nord, vil være fint, om været og forholdene passer. I resten av landet, er jeg usikker, men vil ikke anbefale Grieg (oppbrukt) og heller ikke Åge Aleksandersen (NEI!!!!!!). Kanskje en låt av Madrugada mens hurtigruta passerer Sortland? Jeg vet ikke, men kaster meg inn i debatten 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Hellum (svar til signe)

   Vi håper på følge på deler av turen med småbåter og folk som er glade i Hurtigruten. Vise at det er liv langs kysten!

  • På en sjøreise er det alltid en begivenhet når man ser/møter andre større båter. Data om disse og hva slags ærend de er ute i kan være en ide

  • Petter Engen (svar til Thomas Hellum)

   Dette blir kjempebra. Må prøve å få samlet noen småbåter i Trondheimsfjorden, 18. juni, kl 13, slik at vi kan gjøre stas på verdens nest beste sjøreise. Den beste er med egen båt.

 45. Oddbjørn Pedersen

  Hurtigreten kystens riksvei nr 1, livsviktig for alle som bor ved kysten. Er veien og flyplassene stengt, hurtigruten er der, den bidrar til trygghet for kyst befolkningen. En film bør inneholde mer enn vakker natur, få fram historien til hurtigruten,kommersiell utvikling, menneskene som bor der, kystsamfunnets klippe,framtiden,turistene, hvordan opfatter de samfunnet der nord,hurtirutene betydning for næringslivet osv.

  Svar på denne kommentaren

 46. NRK2-versjonen håper jeg blir langsom-TV, som IKKE snakker/spiller ihjæl vakker natur.

  Ved stoppene er det greit med info/underholdning etc.

  Nettversjonen kan godt ha MASSE info. Mange FLOTTE idéer over her! Da kan man VELGE om man vil nyte utsikten i fred og ro med sine egne tanker via NRK2, eller underholdes & informeres & involveres (twitter etc) via stream.

  Fikk lisensregning i dag, og det er helt greit, med sånne prosjekter. 😀

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Andreas. Er helt enig med deg at M/S Kong Harald og M/S Lofoten bør være med, men jeg synes også det skulle vært lagt til en reise med M/S Midnattsol eller M/S Trollfjord. Da kunne man sett tidsforandringene med Verdens fineste båtreise.

 47. Helgeland kammerkor har utgitt CD Folketoner fra Helgeland. Noen av disse sangene er fra Brønnøy,Sandnessjøen,Leirfjord Nesna,Træna,Lurøy. Disse kunne passe godt å ha med i programmet når hurtigruta seiler i samme kommuner.
  Helgeland kammerkor har hatt opptredener med disse folketonene på Hurtigruta, til stor glede for norske og utenlandske turister.

  Svar på denne kommentaren

  • Roy Sigurd Karlsbakk (svar til Ellen)

   Så vidt jeg har forstått, vil produksjonen være lisensiert under Creative Commons, noe som kan være litt vanskelig om man bruker lydspor fra sånne verkk

   (selv foreslo jeg Biosphere i Troms, noe jeg nå ser at vil utgjøre litt problemer lisensmessig…..)

 48. Gunnar Håkonseth

  Artig prosjekt! Og artig å se entusiasmen her!

  Gjør dette for all del om sommeren! Da er det lyst hele døgnet ca. halvparten av leia, og man får mye mer ut av prosjektet. Vinteren kan også være flott, men det er lite å se når det er mørkt så store deler av døgnet.

  Hør med meteorologene hvilken sommeruke det statistisk sett er mest gunstig vær. Vet ikke om dere tenker å ha folk bak kameraene, men håper iallfall at dere klarer å holde dem fri for regndråper.

  Svar på denne kommentaren

 49. Arne Stenstadvold

  All ære og lykke til til det TV-crewet som skal rigge til alt på båten!! Mye jobb!! Jeg er med hvis det trengs!! 🙂
  Men, jeg håper de også tar med 1-2 trådløse kamerasystemer med antenner langsmed ripa, noe som gjør at de kan stikke avgårde med let-båt ved siden av eller gå i land på brygger og filme derifra.
  Også å ha helikopter med på noen korte, men mere spektakulære strekninger, eks Geiranger og Trollfjorden i Lofoten.
  Satelitt-feeden må jo være primær føring det meste av veien. Men NRK har jo mikrobølgelinker («DENG») som de kan bruke når de er i nærheten av større byer. Dette kan gi en sekundær feed i disse områder som regi i Oslo kan støtte seg til.

  Gleder meg!! Stå på!!

  ARNE

  Svar på denne kommentaren

 50. FRODE HERMANN BØE

  Dette er enda en anledning til å vise vår prektige natur. Hele verden er kjent med denne fantastiske båtturen. Det er en ukik måte for naturelskere at vi også får fram baksiden av medaljen. Norge er i ferd med å ødelegge samtlige fjorder og havområder med :

  URENSET KLOAKK.

  I Norge er det i dag over 1000-tusen- oppdrettsanlegg som hver enkelt har URENSET KLOAKK som tilsvarer en middels norsk stor by.

  NRK bør vise hele norges befolkning og resten av verden at utenfor Norge er det over 1000 KLOAKKBYER URENSET KLOAKK.

  Ta med Kurt Oddekalv på en time ombord i Hurtigruten . Kunne faktisk tenke meg flere stunts i denne anledning. Unik mulighet til å få fjernet både Lisbeth Berg Hansen.

  Svar på denne kommentaren

 51. The world’s longest live video documentary – We want your help! « Hurtigruten Web team Blog

  […] Saturday, (January 15, 2011), the Norwegian National Broadcasting company announced the plans to broadcast the longest and strangest live documentary […]

  Svar på denne kommentaren

 52. Eirik Stangeland

  Foreslår at dere tester opplegget med et mindre hurtigbåt-tur, en fin tur kan være med Flaggruten, mellom Bergen og Stavanger på ca 4timer og halvt, ganske mye å se underveis;), og bruke erfaringen dere får til dette store prosjektet? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 53. Øystein Moltubakk

  Kystriksveg nr. 1

  Vi kan vel også kalle Hurtigrutefarta den fyrste stamvegen langs kysten. Dette indikerar at det fyrst og fremst var transportåre for vanlege folk og frakt av varer. Dette må fokuserast mest då eg har inntrykk av at det tradisjonelt sett er turistane som vert mest fokusert mellom dei reisande. Eg trur nemleg at det er det alminnelege kvardagslivet om bord/ i hamnene som spesielt målgruppene utomlands ynskjer å sjå og vonleg oppleve sjølve på eit seinare tidspunkt.

  Uansett vinkling så synes eg dette prosjektet/ stuntet er ein fantastisk/vanvittig ide og kan kome til å bety mykje for akkurat denne delen av transport- og turistnæringa vår.

  Lukke til alle saman!!!!!!!!!!!

  Svar på denne kommentaren

 54. Randi Krog Belseth

  Jeg rejste i fjor høst hele den 12 dages tur fra Bergen til Kirkenes / retur, og det i sig selv er utrolig lang tid!
  At NRK vil lave en fem dages minut-for-minut rejse med Hurtigruten, synes jeg høres helt forrykt ud. Mange seere vil falde voldsomt af svinget inden det første døgn er overstået…
  Men bevares, om det endelig skal være, så få Polarcirklen med, dåben ved Kong Neptun, ansatte som springer fra skibet i Hammerfest, for at købe nye rationer med strikkegarn, lastning af gods, biler osv.
  Gullfaks, Snøhvitt og andre des lige…

  Svar på denne kommentaren

 55. Da jeg leste om GIGANTPROSJEKTET HURTIGRUTA hadde jeg like sett „Bergensbanen minutt for minutt“ for n-te gang. Gleden var virkelig stor, jeg har stor sans for det dere driver med. Nærmere kan du ikke komme vakre Norge du som bor i utlandet…

  Når det gjelder hjelp fra oss lesere, så synes jeg dere må bare ta vare på alt det gode som kjennetegnet turen med Bergensbanen. Det er bra med forskjellige kameraposisjoner, men det har dere jo selv tenkt på allerede.

  Diverse „kjedelige tunnelpassasjer“ ble erstattet av interessante bidrag om Bergensbanens historie. Kanskje dere kan gjøre det samme så snart Hurtigruta beveger seg litt langt vekk fra fastlandet. Hurtigrutas historie er jo spennende og underholdende også. Noen morsomme episoder ombord er selvsagt velkomne også.

  Og når Hurtigruta ligger i de forskjellige havnene hvor det selvsagt er lite bevegelse og følgelig ikke altfor mye å filme, så kunne jeg godt tenke meg en liten rundtur gjennom ankomstbyen, enten til fots eller med buss. Ta gjerne med bussturer til de fremste severdighetene også. Det mangler faktisk noe når du f.eks. kommer til Honningsvåg, men unngår den geografiske prikken på i-en, nemlig selveste Nordkapp.

  Endelig så synes jeg det er viktig at dere reiser nordover i stedet for å ta nord-sør-retningen. Den som ikke har reist med Hurtigruta selv oppfatter en viss spenning når nettene blir enda lysere, når vegetasjonen blir mindre og når man beveger seg opp mot breddegrader hvor en del mellomeuropeere venter å se isbjørn og isflak året rundt. Og spenning og underholdning er jo ingen feil når sendetida går litt utover det vanlige…

  Ønsker dere lykke til med prosjektet av hele mitt hjerte. Måtte innsatsen belønnes. Får jeg ønske meg et prosjekt til, så er det „Nordlandsbanen minutt for minutt“…

  Svar på denne kommentaren

 56. Kay Bærulfsen

  Seriøst, her må man benytte muligheten; HD er ikke bra nok! Når jeg lagde trase-kartet for Bergensbanen ble jeg litt skuffet over kvaliteten på enkeltbilder (naturlig nok, siden dette er en video). Hva med flere fotokameraer som tilsammen lager et panorama-bilde? Det finnes gode open source programmer som Hugin og Panorama tools for å gjøre slikt.

  En kilde til data som burdes benyttes er AIS som gir oversikt over båtene som Hurtigruten møter på sin ferd. Dette er også en kilde til utvidet virkelighet, i tillegg til informasjon fra wikipedia. (Dette krever også løpende informasjon om Pitch/Tilt/Yaw til de forskjellige kameraene.)

  Det må da være mye i video-arkivene fra de havnene hurtigruten besøker? Det hadde vært kult å kunne se klipp fra f.eks film-avisen!

  Og til slutt; Ta meg med! 😀

  Svar på denne kommentaren

 57. Fantastisk nyhet. Problemstilling:
  Jeg regner med datoene for prosjektet og den faktiske filmingen av turen kommer til å bli viden kjent. Man vil mest sannsynlig bli utsatt for mange ytringsforsøk ved anløpsstedene; det være seg politiske ytringer i landskapene (monstermastene, oljeboring utenfor Lofoten, uenigheter med distrikspolitikk, fraflyttingsproblematikk, anti-hvalfangstorganisasjoner osv), men naturligvis også mere artige(!) krumspring ala straking, blotting, og liknende.

  Det jeg prøver å si er at denne turen med Hurtigruta vil sannsynligvis bli den mest fargerike turen i Hurtigrutas historie. Mye kan skje på live tv. Er det noen tanker rundt dette?

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Møklebust (svar til Erlend)

   Dato ikkje heilt klar enno, men når det blir kjent, er det nok (forhåpentlegvis) mange som har lyst å komme på tv. Det syns vi er flott, og vil styre unna/klippe oss vekk frå ting som ikkje passar. Vi har allereie fått epost frå eit kor som gjerne vil stille på ei av hamnene….og det er 34 hamner langs leia….

  • Odin Hørthe Omdal / Velmont (svar til Rune Møklebust)

   Ja, når eg no leser meg gjennom denne tråden so ser det ut som det meste eg hev tenkt er med. 😛 Og ikkje minst ein heil del ting eg *ikkje* hev tenkt på, men som høyrast kjempekult ut som kjem med.

   Store problemet er berre at dette er eit stort prosjekt frå starten av, — og difor vil truleg veldig få av dei gode idèane til å verta gjennomført.

   Ahh, men gler meg til herlege Hurtigruta recap-snuttar laga av Dagsrevyen kvar dag. Gjerne oftare enn ein gong til dagen òg 🙂

   Må sjølvsagt leggast ut på den store Hurtigruta-turen-netsida som absolutt må lagast.

 58. I fall prosjektet varter opp med gode værforhold og spektakulær fotografering etc., kan dette bli god turistreklame for Hurtigruten som turistreise: Derfor av viktig at resultatet gjøres tilgjengelig globalt; – altså tilgejnelig på nettet.

  Svar på denne kommentaren

 59. Truls Aagedal

  La oss si at man får mulighet til å laste ned dette i full HD etter sendingen. Som et minimum kan man regne med ca 50 Megabyte pr minutt HD materiale (sannsynligvis mer med foretrukket codec) Grovt regnet ut i fra det så vil de 8040 minuttene bli ca 400 GB. Regner man derimot ut i fra størrelsen på Bergensbanen (7 timer 246 GB) så vil man ved 8040 minutter Full HD materiale få ca 4750 GB med video fra en videostream. Gang dette med antall kamera og vi har den endelige størrelsen på råmaterialet.

  Eneste forslaget jeg har er å ta opp med Red One i 4.5K…

  Svar på denne kommentaren

 60. Kult, ufattelig kult. Jeg håper virkelig at dere lykkes med prosjektet.

  Jeg regner med at dere, i tillegg til live-regi også kjører iso-opptak underveis.

  Har dere noen tekniske opplysninger om SNG`en dere skal bruke. Hvordan fikser dere tracking av satelitten? Skal dere sende på 1 grad vest?

  Dette må bare bli bra! Helt kanon!

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Møklebust (svar til Ole H)

   Ja, vi har planar om å ha iso-opptak på nokre av kameraene. Du skal få satelittsvar seinare.

  • Audun Torsdalen (svar til Ole H)

   Vi kommer til sende en dvb-s2-feed via båtens gyrostabiliserte VSAT-antenne. (Som ikke kommer til å ha VSAT-trafikk under vår sending) Antenna bruker både gps-data og carrier fra satellitt for å tracke.
   cobham.com/seatel Sea Tel 6009 Ku

   Siden denne løsningen leverer en lavere bitrate enn vi normalt bruker ved mpeg-2-kontribusjon, må vi bruke en mpeg-4 encoder. Heldigvis klarer vi å skaffe en slik i sng-versjon til denne sendingen.

 61. Hurtigruten i 8040 minutter « Jannes verden

  […] Jeg snakker om turen fra Bergen til Kirkenes og jeg snakker om dette: http://nrkbeta.no/2011/01/15/hjelp-oss-aa-lage-hurtigruten-minutt-for-minutt/ […]

  Svar på denne kommentaren

 62. Kjell Are Refsvik

  Ønsker meg et stills-kamera fastmontert på broa som fanger fotografier med jevne mellomrom (f.eks 1 bilde pr. minutt?) slik at dere kan lage en komprimert film av hele turen etterpå. Å kunne kjøre hele turen i løpet av noen minutter kan gi gode muligheter til enkelt å lage promo-klipp med litt enkelt sw.

  Husk manuell fokus, hvitbalanse, eksponering og også å legge en GPS ved siden av kameraet som også har kompass slik at dere har nøyaktige lokasjons- og retningsdata som dere enkelt kan putte inn i disse bildene og bruke senere.

  Ikke glem pola-filter for å få bort reflekser i glasset dersom kameraet plasseres på innsiden av vinduet på broa, samt montere kameraet skikkelig fast. Sort molton over kamera og inn mot ruta vil sikre at dere reduserer muligheten for innfallende lys fra innsiden av vinduet.

  Også – for å løse lyd-biten kan det være interessant å sette ut lydopptakere (Samson H4 Zoom) på strategiske plasser for å fange opp relevant lyd.

  Mvh,

  Kjell Are Refsvik

  Svar på denne kommentaren

  • Kjell Are Refsvik (svar til Rune Møklebust)

   Hei,

   Her et panorama tatt på en tur på hurtigruta nordover i juni 2004:

   ansatt.hig.no/kjellr/misc/200406XX_Coastal_Steamer01.mov

   Dette er tatt mellom Ørnes og Bodø mener jeg.

   Panoramaer kan være en spennende ting, men kan av mange ulike årsaker bli krevende, spesielt når båten går fordi stitching da er vanskelig å få til pent.

   Har tatt over 800 kubiske, Gigapixel og HDR-panoer siden 1995 så ta gjerne kontakt 🙂

   Men dette motivet som en timelapse derimot kunne ha vært flott, gjort på riktig måte, og likeså bakover til enhver tid under turen.

   Mvh,

   Kjell Are Refsvik

 63. Så flott! Til vanlig er det en begivenhet når hurtigruta passerer – og denne gangen tar vi gjerne en tur ned til fyret på Hoksnes og vinker til dere!(og til Ruth Marie som sitter i statene og ser på:-)

  Flott prosjekt – vi gleder oss!

  Mvh,
  Marianne & Maire

  Svar på denne kommentaren

 64. Helge Evensen

  Dette kommer til å bli en fantastisk sending!!
  Som både tidligere reiseleder (på de gamle båtene) og nå som passasjer, kan jeg skrive under på at dette er ‘verdens vakreste sjøreise’!
  Men reisen med Hurtigruten er så mye mer enn et cruise!
  Her opplever en dagliglivet langs vår lange kyst; møter menneskene som bor der og får en eventyrreise i norsk natur og kultur!

  Forberedelsene til en slik sending, er nok mer enn halve jobben. For oss seere er det viktig at dere finner frem til mennesker som har noe å fortelle; og kan formidle det. Å få ta del i lokalhistorie, opplevelser knyttet til reisen og rene fakta, vil gjøre en slik sending innholdsrik. Og det få kommentarer fra rundreisepassasjerer fra andre land og kontinenter, vil gjøre det ennå mer interessant.
  Og så må en ikke glemme at Hurtigruten i generasjoner, var selve livsnerven mange steder. En sikker transport av varer både til og fra.

  Jeg pleier å si at ‘ingen turister kommer til Norge for værets skyld’. Men jeg får håpe været er ‘med oss’. Selv om storm ved Stadt kan være en fasinerende opplevelse, vil jeg ønske at vi får oppleve midnattsol. Jeg vil ønske at vi ved siden av å se en fantastisk natur, også ser litt av dagliglivet ombord både for mannskap og passajerer.

  Det er iallefall nok stoff å ta av, utfordringen blir å velge ut det beste.
  For oss som er glad i Hurtigruten skal det bli spennende å følge med fremover. Lykke til!!

  Helge Evensen

  Svar på denne kommentaren

 65. Hei.

  Her var det mange innlegg. Jeg er sikker på at noen av mine tanker og forslag har blitt foreslått allerede(jeg har ikke lest hele tråden), men jeg vil likevel poste dem, da jeg har reist mye med hurtigruten og føler at jeg har noe å bidra med.

  Nordgående er å foretrekke pga dens routing om Geiranger i sommerhalvåret.

  Jeg vet ikke hvilket skip dere vil satse på, men jeg vil anbefale Midnattssol eller trollfjord da disse ville tilby en høyere posisjon for et kamera enn det de andre skipene vil. Jeg vet dog ikke om broen er plassert høyere på disse skipene enn resten hva de er på resten av flåten.
  Disse to skipene er også flaggskipene til Hurtigruten(no pun), men jeg personlig ville også kikket på MS Finnmarken. IMO er dette det skipet som er desidert penest av de moderne. Pene skip vil alltid være en god selger, på en annen side så burde det praktiske komme først.

  Noe av det jeg synes er spennende å se på er når skipet legger til kai. Dette burde bli satt fokus på av kameraet på styrbord side. Jeg vet ikke hvordan dette lar seg gjøre på den beste måten, men «utstikkerne» på broen tror jeg vil være et egnet sted for plassering av kameraet.

  Jeg ser dere satser på å sende dette live. Jeg vet ikke hvor smart dette er, da internettet på skipene ikke er til å stole på. Jeg kan heller ikke se at hastigheten vil være god nok for en tilfredsstillende kvalitet. Jeg vet ikke om dere har med deres eget utstyr for sending av signaler, men jeg vil allikevel anbefale dere å sende et opptak som vil følge ruten i sanntid.

  Jeg har lastet ned og sett alle deres videoer i «minutt for minutt»-serien. En ting har jeg lagt merke til som en gjenganger. Kameraene er ikke godt nok festet. Jeg vet ikke hvordan dette kan løses på en god måte, men jeg vil informere dere om at det kan være noe å tenke på.

  Få med alle PA-meldinger! Dette er noe jeg har savnet veldig på deres andre videoer. Jeg tror dette vil bli mer satt pris på enn det det ikke vil bli satt pris på. Spesielt for utlendinger er det kjekt med PA-meldinger på engelsk og tysk. Dette gir også en følelse av å være ombord.

  Hvis vi kunne fått i pose å sekk, så ville jeg anbefalt en tur der det er stor sjans for dårlig vær. Dessverre så er det slik at det dårlige været viser seg i mørktida. Og mørketida er definitivt ikke noe å satse på.

  Dette er det jeg kommer i farta. Kommer jeg på mer, så skal jeg skrive det her i tråden.

  Jeg vil også takke for alle de andre videoene dere har laget i denne flotte «serien».

  Svar på denne kommentaren

 66. Kjell Are Refsvik

  Noen spredte ideer til:

  1. Polere glass dere skal filme gjennom med vannavstøtende poleringsmiddel slik at dere reduserer sjenerende vanndråper.

  2. Pola og ND-filter for optimale bilder gjennom glass og i motlys

  3. Vannbeskyttet og vindbeskyttet lydopptaker i bauen med god mulighet til å plukke opp skikkelig contentum lyd

  4. Passe på å synkronisere alle klokker i alt opptaksutstyr skikkelig slik at alt materiellet enklere kan redigeres etterpå, også av allmenheten

  5. Alt av stillsfoto i råformat på full manuell setting

  6. Ved timelapsefoto – få med et kamera ut til siden (babord/styrbord avhengig av om dere kjører nordgående eller sørgående) for å fange midnattsola som ikke går ned, men bare berører horisonten. ND-utfordringer her.

  7. Gjøre opptak av værdata i et rent dataformat (CSV) i form av vindretning, fart, temperatur osv. Værstasjoner ombord som kan levere slikt? Hvis ikke – værstasjon fra Clas Ohlson?

  8. Dersom det er lokasjon og retning på alt av bildeframes (stills/video) kan det kanskje lages et eget videospor der man viser twitter-postinger, gowalla, geo-lokaliserte wiki-artikler, flickr o.l. som tidvis kan legges som et lag oppå videostrømmen?

  9. Engasjer skolene til å lage små korte historier fra sitt lokalmiljø før turen (ref. digitaltfortalt.no/) og vis dem frem ettersom man passerer dem på turen.

  10. Ikke glem å fange godt med lyd. GoPro er i og for seg bra, men high-end lyd er også et must.

  11. Stedfest NRK-innslag som er tilgjenegelig via nett-tv og link til dem når stedet de er laget på/om passeres på turen.

  12. Kontakt flyklubber langs ruta og be om foto av båten fra lufta under reisen for å få ekstra med materiell. CC-lisensierte bilder en selvfølge.

  13. Finn måter å fange, identifisere og linke til mer materiell om flora og fauna underveis – over som under havoverflaten.

  14. I tillegg til statisk monterte kameraer hadde det vært flott med ambulerende fotografer som poster stemningsrapporter i mindre format (flickr, youtube, lokal server ombord?) under reisen og når båten legger til kai. Gjerne også be om at alle ombord bidrar til dette?

  – Kjell Are

  Svar på denne kommentaren

 67. En ting til.

  Hvis det blir en nordgående rute, så er det hensiktsmessig å prioritere styrbord side, da skipet vil naturligvis ha land på denne siden. Vice versa hvis en sørgående rute.

  Svar på denne kommentaren

  • Lars Moe (svar til jokka)

   Mesteparten av ruten går innenskjærs, så det er land på begge sider nesten hele tiden.

 68. Per Kåre Hatten

  Hei der.
  Hva med litt info fra Torghatten, Naturfenomenet midt i Norge, der det er tydelige spor etter menneskelig aktivitet som er 10.000 år gamle, 6 marine soner etter landhevingen og tydelige spor etter isens bevegelse under istiden, bare for å nevne noe..

  Svar på denne kommentaren

 69. Peter Jørgensen

  Lige en hilsen fra Danmark.

  Min kone og jeg har selv prøvet at sejle med Hurtigruten, kørt med Bergensbanen etc., så vi ser med stor spænding frem til dette projekt.

  Dog håber vi, at når turen bliver tilgængelig som torrent, at det bliver i en «download-venlig» størrelse. F.eks. har vi ikke downloaded 246 GB-versionen af Bergensbanen men «kun» 22 GB-versionen, og et Hurtigrute-projekt af denne størrelse vil være nærmest uopnåeligt. Der var en tidligere i denne tråd, der havde regnet det ud til 400 GB / 4750 GB – der foretrækker vi 400 GB. Men lad gerne 4750 GB-versionen være tilgængelig også for dem der har behov for det.

  Vi håber også, at det bliver den nordgående tur, man vælger, så Geiranger kommer med. Da vi sejlede med Hurtigruten, besøgte vi også Torghatten og Trollfjorden på nogle aftenture i nordgående retning, selvom det vist nok var meningen, at man kun kom forbi disse steder i sydgående retning, så gør gerne det samme på denne tur.

  Lykke til med projektet!!

  Svar på denne kommentaren

 70. Som tidligere talere har sagt, det er galemathiasprosjekt som dette som gjør det vel verdt å betale lisenskronene. Jeg har prøvd å lese alle kommentarene, og skal prøve å ikke gjenta så mye av det som er sagt.

  For meg er det viktigste at dere tar vare på magien i #Bergensbanen. At dere ikke snakker i hjel sendingen, men lar naturbildene, naturlig lyd og smart utplukket musikk dra oss inn slik Bergensbanen gjorde.

  Konkrete tips og ideer.
  – Ikke overless bildet med masse grafikk og informasjon som danser til en hver tid. Ikke la dette bli en CNN-sending eller svisj-sending, men kom heller inn med litt ekstra informasjon nå og da. I det minste må dere gjøre det svært diskret.

  – Bruk av mangfoldet i NRK. Involver andre kanaler og redaksjoner. Kan f.eks. P3 holde P3 sessions i flere av byene hurtigruta anløper? Da vil det være masse folk på kaia i det dere ankommer. Kan man bruke Norsk Attraksjons-gjengen til å fortelle ukjente historier langs ruta? Og, som flere har nevnt, ikke glem de fantastiske lokalkontorene dere har.

  – Tilpass musikken etter døgnet? Hvis dere reiser mot slutten av uka bør det jo legges opp til at det er musikk som kan spilles på vorspiel eller utesteder. Jeg er sikker på at flere utsteder syns det hadde vært kult med Hurtigruta i midnattslys/sol på storskjerm. Kanskje da med egen live DJ.

  – Jeg vet Geir Helljesen har sluttet i NRK, men siden dette skjer like før lokalvalget hadde det vært moro og fått Helljesen inn med to minutter om lokalpolitisk status fra hver kommune som passeres. Hvem bor i denne kommunen? Hva stemmer de? Aldersfordeling? Hva jobber de med? Noe for NRKs valgredaksjon kanskje?

  – Som flere andre har vært inne på, kysthistorien. Tror nok svært mange i dag ikke er godt opplest og har store kunnskaper om hvor viktig denne delen av norsk historie er.

  – På nettet regner jeg med det det kommer kart over turen, hva om folk kan laste opp sine bilder og filmer fra sitt hjemsted på dette kartet? Så kan kanskje en og annen film vises i sendingen når man ligger til ro ved kai. Dette er jo ofte noe som kan engasjere barn, hva med å få med NRK Super på laget?

  – Og som den sportsidiot jeg er, så hadde det vært moro med Arne-TV. Få Arne Scheie til å komme med forklaringer av lokale sportslag og hvordan det ligger an med dem i divisjonssystemet 

  – Til slutt et forslag som ikke dere bør gjøre, men heller Hurtigruten og Innovasjon Norge. De må jo sørge for direkte visning av turen på storskjerm i de største viktigste byene i verden, for å dra folk til Norge. Tipper det hadde blitt en god mediesak i både London, Berlin, New York og Tokyo.

  Takk igjen for at dere kjører dette prosjektet, og fantastisk moro at dere tar med seerne til råds før dere har laget programmet. Ære være NRK!

  Svar på denne kommentaren

  • Odin Hørthe Omdal / Velmont (svar til Geir Holen)

   Mange kule idéar. Var ikkje særleg repetering der, nei.

   Tenk det då, ein av skjermane på Times Square i NY og Picadilly Circus i London viser direktesendt video frå Hurtigruta… Hihi.

   NRK; passa på at de gjer rettigheitane enkle nok til at slike ting vert mogleg. Sjølv for ei kreativ bestemor som vil setja upp ein überskjerm på taket sitt som streamer live midt i Kualalumpur.

 71. I Rørvik møtes nordgående og sørgående hurtigrute og ligger til kai ca en time samtidig på kvelden. På Rørvik er det guider som følger turistene opp til både kirka og til museet. NORVEG ligger på Rørvik.

  Svar på denne kommentaren

 72. Sivert Sæterbø

  Først. Jeg var tidlig ute med å få meg motorisert parabol på slutten av 1980-tallet….Og lærte meg å bruke den og søke etter kanaler/frekvenser med «liv» over hele «himmelen» dvs i den geostasjonære banen mange år før Norge fikk noen satellitt..

  Der kunne jeg allerede tidlig på 90-tallet på tysk-TV se togreiser hele natten etter normal programslutt. Jeg kan huske at jeg ble sittende å se på togreiser i Tyskland, Sveits, Østerike, Italia….. og hold dere fast, fra Norge. Det var montert kamera på toget Oslo-Trondheim, Sørlandsbanen, Raumabanen og på Bergensbanen.

  Altså dette er ingen ny sak, sendingene på den/de tysken kanalene gikk ca fra midnatt og til den lyse morgen. De varierte mellom sending fra romfergen som gjorde runde etter runde rundt jorden, togreiser og båtreiser på Rhinen eller Donau…TV-kanaler fra andre land sendte kanalreiser-TV om natten… som også var interessant å se på… Gjengangeren var bare naturlig lyd og ingen kommentarer…

  Altså NRK har fanget opp et gammelt konsept som jeg faktisk skrev til NRK om for ca 15 år siden. Men da var de overhode ikke interessert…

  Noen TV-kanaler sendte også TV fra nærradioer om natten, der man kunne delta gjennom å sende meldinger, mail og fax som ble vist på skjermen…

  Var også medlem av en satellittbrukergruppe med navn TESUG (The European Satellite User Group) der vi fikk låne/leie mot inntekter fra noe reklame, ledige transpondere på satellitter i helgene og sendte program/TV konstant fra fredag kveld til søndag kveld til det meste av Europa og litt til……
  Var til og nede på kontinentet og var med på en av disse maratonsendingene. Nå er ikke denne organisasjonen open for private lenger…

  Jeg trur ikke slike maratonsendinger fra Hurtigruten slår like godt an som tog, elv og kanalreiser pga at det blir for lang avstand til motivene. En mulighet kan være at man har styring på kameraene og kan zoome og svinge rundt omkring, men da blir det jo rene TV-program. Da tyskerne prøvde på samme måte som på tog, var det ikke interessant og seerne forsvant..

  Svar på denne kommentaren

  • IMO så tar du opp et veldig godt tema i ditt siste avsnitt. Sending burde ikke bli alt for mye redigert med panoreringer og annen type fokus på det underholdene. Sendingen burde være ganske nøytral med fokus på kameraet som er plassert og pekende forut. Ved passering av flotte steder, så vil et vinkelskifte være fornuftig.
   Musikk synes jeg ikke skal komme med. Et godt opptak av sjøsprøyt på baugen, vil være mye mer fornuftig.

 73. Gleder meg til å se #hurtigruten! Nå gjelder det bare å få tak i barnevakt….

  Jeg er selverklært kartnerd med jobb i Geodata( http://www.geodata.no ) så for meg er det viktig at kartdataene og mulighetene de gir blir presentert på best mulig måte. Jeg vil gjerne se

  • Fine kart
  • AIS-data
  • Geotaggede bilder
  • Geotaggede tweets
  • Geotagget video fra brukere (både youtube og andre formater)
  • Havdyp (fra ekkolodd)
  • Fart, posisjon osv fra skipets sensorer
  • Videosnutter fra NRK lokal, geotagget
  • Mulighet for at brukere kan legge inn egen tekst via editering i webløsningen
  • Geotaggede sms og mms fra brukere

  En utfordring med en webside er at om nrk er heldige/uheldige så blir dette en voldsom suksess. Da trenger man servere i skyen. Og om man skal ha med alt det jeg nevner blir det en del data å hanskes med!
  Jeg ser for meg noe som tilsvarer http://esri.com sin crowdsourcing-side om oljeutslippet i Mexicogulfen: esri.com/services/disaster-response/gulf-oil-spill-2010/index.html (Tilsvarende finnes for jordskjelvet i Haiti, flom i Pakistan og Brisbane osv. Oversikt her: esri.com/services/disaster-response/index.html )

  Oljeutslippskartet er beskrevet i detalj her, også med nedlastbar kildekode(javascript): esri.com/services/disaster-response/gulf-oil-spill-2010/about.html
  Løsningen bruker ArcGIS Server og javascript samt Amazon Web Services: esri.com/partners/alliances/amazon/index.html Skybaserte servere gjør at oppskalering er lett og oppetid er garantert. Geodata har en egen norsk avdeling av dette: geodata.no/Presse/Geirs-blogg/Teknologitrender/Dates/2010/12/Fodt-til-a-leve-i-skyen-Geodata-og-Esri… Bare å bruke:)

  Jeg er sikker på at ved å starte med den tilgjengelige kildekoden + litt egen utvikling kan man få til alle datastrømmene nevnt ovenfor. Da kan nettsiden bli en flott ressurs også etter de fem magiske dagene! For et fantastisk reklamevindu for Norge! Kan man samarbeide med norsk turistindustri kanskje? Lykke til!

  Svar på denne kommentaren

 74. (Fra Danmark): Jeg har Bergbanen – og venter spændt på Hurtigruten. Kommentarene ovenfor har så mange gode og spænnende forslag. Dog – det helt fascinerede ved Bergbanen var at der netop ikke var andet. Jeg har læst der var mere på TV’en.

  Da optagelsen af Bergbanen var uden annoncering, var det også kun helt almindelige mennesker på stationerne. Det ville ikke have været så godt hvis der var «Hej Mor!» skilte og det der er værre. Det går nok ikke at undgå med Hurtigruten (bådens ankomst i hver havn er kendt), men bør ikke opmuntres.

  Det vil være fint hvis begge dele (optagelse af TV udsendelen med alle de ekstra side-«shows») og den rå (mest) fremadrettede kamera blev sat på nettet. Jeg kan ikke vælge hved jeg vil have mest. Storage er billigt. (4 Tb cirka 2000 kr)

  Fremadrette kamera – måske lidt vidvinkel så vi ser mere af kysten med? Eller langsomt drejende så man enten har spidsen af skibet midt på eller det flyttes ud til siden når der «kun» er vand. På den anden side, ikke værre end med de lange tunneler 🙂

  Mon man også kan følge programmet live på webben? SOm andre skriver, all de ekstra datafeeds kan godt være via webben og ikke så meget på TV-skærmen. Den downloadable kopi kan måske indholde datastrømmen? (jeg ved ikke hvad findes af video-med-data-formater)

  Heldige Nordmænd der kan få sådant et TV program!

  Svar på denne kommentaren

 75. Skjønner ikke helt hva man skal med video hele veien. Det blir like spennende som å se maling tørke. Tror mer på mange stillbilder, geotagget, så kan man samle inn via konkurranser og velge fint vær på alle steder. Samle bilder på expono.com f.eks.

  Svar på denne kommentaren

 76. Trine Julin Johnsen

  Hej her fra Danmark.

  Danmark DR 2 har sendt Begens banen og det blev sendt her i efteråret, stort og meget godt, da vi ellers meget sjælden ser programmer fra Norge her.

  Nej hvor jeg glæder mig til dette.
  Historiske fortællinger om havne og det at arbejde i søfart.
  Lidt ala Rallar historikken på Tog turen.

  Musik fra Landsdelene undervejs på land. Koret » Heftig og begeistra» oppe i nord. Lykke til.

  Svar på denne kommentaren

 77. Hallvor Engen

  Havforskningsinstituttet har logget sjøtemperaturdata fra hurtigruten i flere år: data.nodc.no/termograf/ (men sluttet visst i fjor høst). Hva med å få med seg de, de har kanskje også andre ting som de vil måle. Og så kan man intervjue noen om hva å hvorfor.

  Det samme gjelder for solintensitet som foreslått ovenfor. Få med en metereolog til å si noe om det, det må da være fint for yr.

  Svar på denne kommentaren

 78. Kunne det være noe for NRK å få live videofeeds fra publikum langs leia i det skipet seiler forbi? Vil tro det fins et par sjeler der ute som har både mulighet og vilje til å rigge opp videokameraet sitt til en PC som kan streame live til dere.

  Svar på denne kommentaren

 79. Samkjør Hurtigrutens posisjon med FlightRadar24.com og vis de flya som passer rett over.
  Siden Hurtigruten går langs kysten, så vil det jo bli eksotisk med alle oversjøiske fly fra andre verdensdeler som krysser over Norge.

  Svar på denne kommentaren

 80. Oddvar Kvernevik

  Sommersesongen er reisen et vakkert eventyr fra Bergen til Kirkenes og tilbake igjen. Vintersesongen er vesentlig tøffere. Hurtigruten er den eneste kontakten med verden for mange små lokalsamfunn i Nord.Hurtigruten er aldri værfast.
  Denne turen er et minne for livet, og få Nordmenn vet hvordan landet endrer seg i løpet av de 11 dagene en rundtur tar. Fra Vestlandet badet i sommersol til Magerøya langt oppe i Nord. Hurtigruta går også på spesialtur til Svalbard om sommeren.
  Et TV-program kan ikke erstatte reelle opplevelser men jeg ønsker all mulig hell og lykke med en fantastisk produksjon.
  Deadliest Catch go home, here comes Express Coastel Liner..

  Svar på denne kommentaren

 81. Bjørn Ihler

  Hei, jeg synes det hadde vært kult om alle kameraene kunne streame konstant til en nettside og publikum selv velge hvilket kamera de ville se i en hovedramme, jeg var med et team fra AFDA i sør afrika og HiL som gjorde noe slikt som dette for noen år siden mellom Lillehammer og sør-afrika under Amandus-festivalen (tror det var 08)dersom dere er interesert i mer info om dette er det bare å si i fra…

  Svar på denne kommentaren

 82. Holmenkollbanen minutt for minutt

  […] så stormannsgale at vi kommer til å dekke hver eneste dings på skinner i Norge. Men før vi går løs på verdens vakreste båttur var det ganske naturlig å utstyre seg med et par kamera og bli med Holmenkollbanen et par turer […]

  Svar på denne kommentaren

 83. Kjell-Einar k

  Jeg går ut i fra at dere kommer til å lage en bakgrunnsfilm om hele prosjektet. Hvordan dere jobbet før, i, under og etter tvproduksjonen og hva som skjedde ell ikke skulle skje.
  Kort sagt vi som seere får se hvor mye arbeid og tid dere brukte på dette.

  Lykke til! Jeg vet at dere har mange baller i luften til et sånt prosjekt.

  Svar på denne kommentaren

 84. Rune Møklebust

  Ei kort oppdatering frå prosjektet:

  Antenna som skal stå på båten og sørge for at dette blir direkte, vart montert i Bergen forrige onsdag.

  I dag skulle vi teste linken og kvaliteten. Og eg må seie det var ei stor oppleving å sitte i Bergen og vere sjå båten legge frå kai ein stad i Vesterålen – direkte. Og dette kan du også få oppleve, for vi skal vere direkte inne frå innseglinga til Svolvær i Førkveld på NRK1 frå no kl. 1800. Eirik Solheim er også i Førkveld for å snakke litt om dette, men også om nettbrett.

  Og i denne sendinga får du også vite kva datoar du skal sette av for å sjå 134 timar!

  Svar på denne kommentaren

 85. Tom-Richard Løfgren

  Som lidenskapelig Hurtigrute-entusiast, lurer jeg på om det er aktuelt å gi ut denne 6dagers seilasen på DVD (i sin helhet eller i redigert versjon). For meg personlig kunne jeg tenke meg hele seilasjen på x antall DVD’er

  Svar på denne kommentaren

 86. Hurtigruten minutt for minutt: status

  […] å få ting på plass til en av historiens lengste direktesendinger i sommer. Tidligere i vinter ba vi dere NRKbetalesere om innspill og har fått masse gode tilbakemeldinger som brukes i planleggingen. Dette er veldig verdifullt og […]

  Svar på denne kommentaren

  • Harald Pedersen (svar til Audun)

   Joda vel å bra, men tenker at det ville bli uhyggelig kjedelig i lengda. Men gjerne skrog-lyd om det skulle dukke opp en litt ilter kuling.

 87. Harald Pedersen

  Det ville jo vært en skandale om ikke hurtigrutemuseet der ideen om hurtigruta oppstod blir vist stor oppmerksomheit. En skikkelig kavalkade over alle havetsslitere som har vært-og fremdeles er i tjeneste.

  Svar på denne kommentaren

 88. Hva med å slå av krypteringen av NRK2 på satelitt de fem døgnene det er snakk om, på begge satelittene NRK ligger på? På den måten kan seere som kan ta inn 1 grad vest, eller 5 grader øst på satelitt se sendingen fra utlandet.

  Svar på denne kommentaren

 89. bestnorwegian

  For oss som har egne websider med turisme og Norge som hovedtema, er det viktig å få tilgang til mest mulig stoff / video / bilder.
  Min side, bestnorwegian.com har hurtigruten som hovedtema, og som utgangspunkt for resten av websiden.
  Det er et problem å skaffe nok bilder og videoer, og videokvaliteten er ofte for dårlig. Jeg håper reportasjen om hurtigruten skal brukes også utover direktesendingen, og at det er mulig å å få benytte deler av opptakene på websider med Norgesreklame og turisme som tema.
  Dette blir en fantastisk reklame for hurtigruten, og for Norge og norskekysten, og jeg håper vi kan få tilgang til videre markedsføring på våre websider.

  Svar på denne kommentaren

 90. Malcolm Crowd

  Dere kunne invitere artister fra hele verden, som kommer av og på kotinuerlig , ikke bare norske, dem skal opptre spontant for a «good cause» . Publikum stemmer ved hjelp av SMS for sine favoriter. Dere kan å lage på denne måten seilende 5 døgns «Woodstock» med grande finale på slutten og dette vil bli husket. Burde sendes til alle land gratis på TV og på nettet .

  Svar på denne kommentaren

  • La oss slippe slikt leven, det klarer seg med skipets egne lyder. Dere som ikke orker stillhet, har sikkert nok leven i platehyllenne som dere kan kjøre i musikkanleggene deres ved siden av filmen.

 91. Artig prosjekt dette, gleder meg til å se (deler…)
  Jeg har en par inspill basert på Bergensbanen.
  – Bedre grafikk. Det så veldig billig ut det som ble brukt på Bergensbanen, primært det visuelle men også lyden.
  – Husk å synliggjøre hvor dere er, slik at man kan se det både helt lokalt (hvilken bygd/fjord vi er i) og i noe større skala så selv de med lite kjennskap til norgesgeografi kan forstå hvor på strekningen båten er.

  Og så synes jeg at pauseinnslagene fra perrongen var klamme og dølle, det var gjerne da jeg sluttet å se og byttet kanal…

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Møklebust (svar til Anne)

   Trur du får fleire av ønskene dine oppfylt.., både på NRK2 og ikkje minst på nrk.no

  • Rune Møklebust (svar til Elisabeth)

   Ikkje sikkert. Akkurat i Storfjorden har vi tidvis utfall på satelitten pga retninga på fjorden og høgda på fjella i sørleg retning.

  • Nå har turen fra bergen til Kirkenes startet på TV. Spennende og med mange fine bilder. Det jeg imidlertid savner er enkle kommentarer på hva vi ser med evt. litt musikk og ikke bare susing. Det hadde gjort et spennende prosjekt enda finere. Om noen kunne fortelle meg kort hvor båten befinner seg og hva bildet viser. Nå ser jeg et sjøkart uten et eneste navn eller beskrivelse. Jeg håper på tilføyelser til det bedre.

 92. Tor Fretland

  Ett fantastisk prosjekt.
  Jeg så gjerne at mest mulige stedsnavn (øyer, klipper, fjorder, steder, kirker osv.) ble nevnt hele tiden. Gjerne med et posisjonsbilde a la i fly i et hjørne.
  Så kunne jeg tenkt meg at kompassrosa stod stille, og at skipet beveget seg i den som en pil.
  Takk!

  Svar på denne kommentaren

 93. Gunnar Henden

  Noen gode råd:
  1. Ikke film baugen i vannflaten, det har ingen hensikt.
  2. Hvor er de tre kvinnelige kommentatorene dere har ombord? De bør sitte med et kart og fortelle oss om de stedene vi passerer.
  3. Sett opp lyden på mikrofonen ved båtens høytaleranlegg, da kan vi få med mye fin informasjon som gjør vår «reise» enda hyggeligere.
  Gunnar

  Svar på denne kommentaren

  • Helt enig med deg!!
   Noe skjer raskt, (pkt 3) men den svarte baugen kan de spare seg.
   Kamera fra broa bør tiltes opp så ikke 60% av bildet er vann.
   Det burde være mulig med dagens teknikk å legge ut posisjon (GPS) en eller plass i bildet.

 94. Dette er kjedelig, bare «vann».
  For at dette skal bli mer interessant å se på, etter min mening, må:
  1. kamera rettes innover mot land, slik at vi ser ca 45 grader forover; som om vi sitter på båten.
  2. kart og navn på kommer bedre fram i oversikter. Ikke slik at vi ser plutselig noen hus.
  3. landskapsmerker må kommer deg imøte. Nå dukker et fyr plutselig opp, uten at det er sett naturlig i leia.
  4. kamera er for mye rett fram. bør ha en liten vinkel, så vi kan se landskapet bedre.

  Slik som det er nå, blir jeg fort lei. Og det er synd. Jeg hadde håpet å se en del.

  Konseptet er fint, så jeg håper på endringer.

  Svar på denne kommentaren

 95. Jeg elsker å se bilder fra båten, både forover og inn mot land, men hvorfor har dere ikke noen små klipp fra ombord i båten også? Og jeg savner veldig noen små kommentarer. Repporterne er vel ikke bare på tur? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 96. Er bare totalt overveldet. Musikken i Molde, dansegruppen i Kristiansund, alle mennesken på land og i småbåter,; fantastisk syn å se hvordan folk langs kysten er med å gjøre dette til en happening uten sidestykke i norske historie.
  Ser med gru frem til at reisen er over.
  Grattis i bøttevis!

  Svar på denne kommentaren

 97. Per Christensen

  Helt utrolig at dere får dette til, tusen takk.
  Godt at det er blitt mulig å høre båtens interninfo mulig å høre. Vet dette er vrient, fordi æ svært skjelden selv får denne med med, på mine turrer med både fly og båt.
  Eventyrlig besøk i Rosens by. Satt i hjemlig røykesalong (!) med gråten i halsen. Gikk til «lugaren» en time før Kristiansund og gleder mæ nå til anløp av Trondheim.
  Velkommen opp hit til «Kystens perle», Kjøllefjord, tirsdag ettermiddag.
  Hjertelig velkommen.

  Svar på denne kommentaren

 98. Kan dere gi en liten lyd når dere setter tekst oppe i høyre hjørne, slik dere gjør med resultatene fra andre fotballkamper?
  Jeg må lage mat innimellom og går da glipp av viktige beskjeder!

  For øvrig et helt fantastisk program. Jeg har venner i utlandet som er imponert. Morsomme detaljer, inkludert filmingen av kamerateknikker som gjør rent linsen!
  Dette gjør oss stolte. Gratulerer NRK.

  Svar på denne kommentaren

 99. Rune Rønning

  Hei,
  Takk for et fascinerende og spennende program! Men jeg har et ønske; kan dere slutte å filme disse linselusene i fritidsbåter?

  Og fortsett gjerne henstillingene om at de slutter å legge seg foran skipet; det forstyrrer.
  Mvh
  Rune R

  Svar på denne kommentaren

 100. Dette er kjempeflott prosjekt! Dere er dyktige på dette, både på de tekniske løsningene og oppsettet – utrolig for en sånn gigantisk direktesending. :o)
  Og det er såå morsomt å se entusiasmen langs kysten! Kystfolket har tydeligvis fulgt med sendinga, for dere har sendt dem ut både til vanns og til lands…snakk om armada av småbåter som følger dere.. ;o)
  Skjønner godt offiserene på brua som reagerer på småbåtenes kryssing, jeg opplever også litt neglebitende smånervøsitet iblant her jeg sitter som tv-titter!
  Dere henstilte tidligere folk til å ikke krysse foran baugen, men det var kanskje ikke alle som så på skjermen akkurat i de sekundene. Er det en idé å sette opp en liten varsel på skjermen – spesielt når dere nærmer dere havner og hvor begeistrert publikum kommer dere i møte? Mange småbåter har jo radikontakt seg imellom, og de FLESTE sitter med mobiltelefon på øret, ser vi jo.. 😀
  Når mobilkontakten deres der hjemme ser advarselen på skjermen vil nok beskjeden kjapt gå fra tv-skjermen via mobilene og ut til alle de som sitter i småbåtene. :o)
  God tur videre til de på båten, håper de får det like flott hele veien oppover. :o)…nå skal jeg lene meg tilbake og lytte til bølgesuset..

  Svar på denne kommentaren

 101. Kristin Thallaug

  Hei. Tusen takk for fantastisk reise,jeg kan nesten ikke lukke øynene om natta.Rene meditasjonen.
  Det jeg ønsker meg er at dere hører på CDen til Lofotensangeren Tonje Unstad. Den heter Æ ROR ALEINA
  og tittellåta ,blant flere,passer rett inn i denne
  utrolige reisa. Please!!!
  Hilsen en helfrelst NRK2 entusast

  Svar på denne kommentaren

 102. Mikkel Aslak Nilsen Bongo

  Hei.Jeg mener september hadde passet bedre for da hadde alle høstfarger i naturen kommet frem.

  Jeg mener at serlig finnmark om høsten med alle naturens farger er verdens vakreste land.

  Med vennlig hilsen Mikke Aslak Nilsen Bongo.

  Svar på denne kommentaren

 103. Dere må spille noe Biosphere på et eller annet tidspunkt, mitt tips er når dere nærmer dere trollfjorden! Albumet «Substrata» med låten «Kobresia» er et fint valg 😉

  Takk for tidenes beste tv-sending!

  Svar på denne kommentaren

 104. FANTASTISK reise!!
  Det blir ikke mindre fristende å reise med Hurtigruta nå. Ikke bare det lengste tv programmet, men også den lengste reklamen for Hurtigruta og Norge. For en utrolig god ide. Knall bra 🙂

  Takk for super sending, både på tv og nett!!
  Gleder meg masse til turen videre nordover.

  hilsen fra Kristiansand

  Svar på denne kommentaren

 105. Regner med dere kjører på med litt Madrugada og/eller Sivert Høyem når dere kommer til Vesterålen? Sånn ca.10-20 min etter Skagen/Stokmarknes lufthavn vil være perfekt timing 🙂 «Sail Away» burde jo være en passende låt…

  Svar på denne kommentaren

 106. Hi,

  Greetings from Amsterdam in the Netherlands.
  Unfortunately I cannot speak and write in Norwegian.
  Being dutch I can understand a bit of the written Norwegian.

  This is a wonderful broadcasting.
  Very interesting with many beautiful landscapes.
  And supermarketing for Norway.

  A suggestion when after the project it is on the nrk website: please subtitle it in English or more languages. Adds to the marketing potential.

  Lode

  Svar på denne kommentaren

 107. hej Norge nu jeg set Hurtigruren og jeg er endponer og hvor smuk Norge er man får lyst til at tage der til og opleve mere af jerse smukke land og se den store slåde natur og de mensker som Norge har ved mvh claus skagen danmark

  Svar på denne kommentaren

 108. Nei, nå er jeg skuffet. Har selv tatt Hurtigruten fra Trondheim til Stamsund og gledet meg til å gjennoppleve det vakre landskapet i Lofoten og så viser dere bare båter og baugen på båten – dere må da kunne filme langs kysten??? Dette blir for kjedeig, sorry.

  Svar på denne kommentaren

 109. Dette var ordentlig trasig. Øyeblikket det ble bygd opp mot – møtet med MS Kong Harald, samt en overraskende liten oppvisning fra helikoprene – blir helt ødelagt av et langt intervju som kunne vært tatt på havstrekninger hvor det ikke skjer like mye rundt båten. Kjære NRK, jeg har fulgt dere med hjertet hele veien, nytt naturen og stillheten, kosa meg med småkommentarer og fantastisk filming og synet av den fantastiske entusiasmen og folkelivet – men dette var utrolig dårlig timing.. Jeg kommer likevel til å følge dere videre, såklart, også håper jeg skuffelsen min snart gir seg. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 110. Tor Halvor Solheim

  Koste meg med avslappende bølgeskvulp, men nå er denne mer og mer drept av stadig mer musikk som blokkerer all originallyd og da forsvinner en viktig bit av turen med hurtigruten.

  Senk volum på musikk og la originallyd bli hørbar igjen. Veldig forstyrrende.

  Svar på denne kommentaren

 111. Har fulgt med hele min våkne tid siden starten. Blir mer og mer irritert av at dere er i ferd med å ødelegge programmet, og miste fokus.
  Musikksnuttene nå kommer jo like hyppig som på MTV. Hva med stemningen ombord? Kjentmannen som var med??.. kommentarer uten at man viser mannen.
  Musikk kan vel folk høre ellers.
  eller rett og slett bare litt stillhet..
  Det er noe som heter alt til sin tid, og at det kan bli for mye og for lite av alt.
  Poengterer at noe musikk er bra å ta med. Men høydepunktet på turen, som dere har snakket om, det har dere ødelagt nå.
  Fortsetter dette er det vel mulig jeg bare slår av.

  Svar på denne kommentaren

  • Tor Halvor Solheim (svar til T.S.)

   Takk TS.

   Skifter kanal mens musikken ødelegger hele denne fantastiske reisen.

   KUTT NÅ UT DENNE FORSTYRRENDE MUSIKKEN OG LA NATUREN OG MILJØET STÅ FOR DETTE HERETTER.

   HVORDAN TROR DERE PASSASJERENE HADDE REAGERT HVIS HØYTTALERE OMBORD PÅ HURTIGRUTEN HADDE SPYDD UT SÅ HØY MUSIKK AT DE IKKE KUNNE HØRE NOE ANNET?

 112. ..urgh….jeg tror jeg blir sjøsyk..herlig! 😎
  Dette er bare så flott! Glimrende filming! Nydelige bilder av natur og folk! Fantastisk stemning overalt!..jeg blir igrunnen litt målløs.. 😀
  Og jeg er en del av en stor bølge – ikke de fysiske bølgene dere har foran dere, men den bølgen av folkehavet som er bak dere og blir med dere og som møter dere. 🙂
  Wish I was there! (..men nå har jeg jo muligheten til å være «der» selvom jeg er «her» – foran tv’en.. 🙂 )

  Svar på denne kommentaren

 113. Hei Statoil/Snøhvit/Melkøya/Hammerfest! Aner ikke hvordan jeg skal få tak i dere så jeg sender dette ut i verdensnettet – kanskje dere også sveiper innom NRK..? :o)
  Født og oppvokst som jeg er i farvannet Hammerfest/Sørøya, så har jeg passert Melkøya ørtogførti ganger i løpet av like mange år. 😀 Nå når dere har overtatt Melkøya må dere vise oss noen artige og glade takter derfra – finn på noe! Dere har et svært anlegg, er nooooen flere enn ett par stykker der – så NOEN stunt har dere vel tenkt på..? 😀
  Oppfordring herved sendt.. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 114. Nils A. Bruun Nakkerud

  Gratulerer! Et nytt konsept har sett verdens lys, meditasjons-tv, skjønnhet, eksistensglede, fred.
  Gleder meg over å betale lisens. Balansen mellom rolige havkryss, ispedd relevante musikk- og kulturinnslag, og de 17.mai-stemningene de fleste besøkte havner oppviser, er suggererende og rørende.
  At værgudene har hjulpet til så godt, at responsen er verdensomspennede, er nok en vel så stor overraskelse for dere som står bak dette.
  Kan det bli en årviss begivenhet? Kan ruten, kartet og radar inngå i en undervisningssammenheng for sjøfolk? Vi store deler av verdens kyster bli tilgjengelige på tilsvarende måter? En spennende fremtid å glede seg til, når avansert teknologi tas i bruk på innovative idéer. Imponerende nyskapning.

  Svar på denne kommentaren

  • Maria Carmen Ladrero (svar til Nils A. Bruun Nakkerud)

   Enig i alle dine kommentarene Nils!

   Jeg er imponeeeeert!!! og GRATULERER til dem som hadde ideen til prosjetet, men jeg savner TEKST som forklarer ting,navn om øyer, fjell og fyr som passeres, det var fint da dere forklarte om TORGHATEN i Norland (veldig gøy!)
   Mens jeg skriver dette kommer vi i en satellittsskygge og musikken til Grieg «Peer Gyntns! spilles fra arkiven 1983, det er gøy!!
   Jeg kommer fra Spania, Norge er utrolig vakkert!!!!

   Hilsen fra Maria Carmen Ladrero

  • Jeg synes ikke det skal være hvert år. Men ANNETHVERT år er da vel gjennomførbart?

   Dessuten har sendingen forbedringspotensiale. Savner å se mer HIMMEL/lys/fjell og mindre hav/vann som del av bildet. De reisende tipper jeg ser mer utover enn ned i vannet?

   To av høydepunktene så langt synes jeg var

   1) En regnbue som så ut til å komme ned fra himmelen
   2) Gullgul himmel + rosaskjær i vannsøylene fra brann(?)båtene. Dessverre bittelitt skjemt av at det foregikk noe nede i det venstre hjørnet.

   Synes det har vært passe miks av stille/prat/musikk. Dessverre kommer noen fine intervjuer på FEIL TIDSPUNKT!! Riktig tidspunkt = når det er mye sjø og lite annen natur.

 115. Eva Mari Kirkvaag Bjørgum

  Håper inderlig dette kommer ut på DVD! Ufattelig mange høydepunkter, – «I hildringstimen» med Erik Bye, Kari Bremnes’ «Hurtigrute» og Svalbardtemaet fra «Orions Belte» har aldri vært vakrere enn ledsaget med disse bildene! Tusen takk til NRK!

  Svar på denne kommentaren

 116. Går dere fullstending i h….vette inn for å sabotere programmet her eller?!?
  Når det endelig ble uvær og action skal dere ødelegge det også!
  Få på baugkamera.. Ka fan skal vi sitte å se på den masta oppi været for!
  Landkrabbe på sjyen! F.. heller!

  Svar på denne kommentaren

  • _ad_ (svar til T.S.)

   Baugkameraet ble satt ut av spill av moder natur på vei fra Kjøllefjord til Mehamn.

  • T.S. (svar til _ad_)

   jo.. leste det nettopp på nettet..men mente vel egentlig at å det å sitte å se på TOPPEN av baugspiret i 15 minutter blir jo som å se på toppen av en flaggstang. Når dere bruker det kameraet slik dere har gjort, med baugen også med, så får vi jo se sjøsprøyt og action. Vet ikke om det er action for dere.. men tror ikke dem som ser på nå ser på pga den vakre naturen.. det er nok mest for å se på, nettopp uvær. Så får jeg vel si sorry for min utblåsning.. men ble veldig irritert. Og det er fordi jeg er engasjert, og har brukt 4 døgn på dette nå 🙂 Det er et fabelaktig program, og alle kan ikke bli til lags. Det blir ikke nødvendigvis kjedelig selv om det «bare» er et opprørt hav.

  • T.S. (svar til T.S.)

   En av tingene som er fantastisk med dette programmet er jo at det er befriende «kjedelig». Nesten som å sitte i godstolen på Hurtigruta å kikke ut. Men, så er det til tider veldig mange forstyrrende elementer, uten å gå nærmere inn på det :).

  • T.S. (svar til T.S.)

   Så.. nå skal jeg bare nyte resten av turen til Kirkenes, og ikke sitte her å kommenterer mer. Når båten har klappet til kai i Kirkenes, og tv kameraet er slått av så kommer jeg uansett til å sitte igjen med den meningen at dette var et fantastisk program som nok har rørt mange lengst inni hjerte- og sjelrota! En suksess det skal bli vanskelig å overgå. Så takk.

  • T.S. (svar til T.S.)

   For såvidt.. Hadde passet fint med noe Mari Boine. Hun har mye fin «stemningsmusikk» (Gula Gula, Voulgge mu mielde) etc. 🙂

 117. Lydia Thomas

  Takk for bildene av solhimmelen på vei til Båtsfjord 😀 😀 😀 (akter?)

  Savner mer av styrbord kamera UTzoomet, så man ser fjellenes hele størrelse også, ikke bare nærbilder av folk som vinker. Saaaakte utzooming?

  Svar på denne kommentaren

 118. Lydia Thomas

  Takk for flott filming ut av Båtsfjord 🙂 og videre

  *kremt*

  Saaaakte innzooming, også, på f. eks. Hardbaken, eller hva det nå enn er som befinner seg av fjell på styrbord side? Da mener jeg fra bølgene langs båten og HELE veien inn til fjærasteinene, eller så langt kameraet vil være med 😉

  Mye flott lys nå 😀

  Svar på denne kommentaren

 119. Nordlandsbanen – minutt for minutt

  […] prosjekter som Bergensbanen, Flåmsbanen, Holmenkollbanen og ikke minst Hurtigruten minutt for minutt, snuser NRK nå på Nordlansbanen. NRKbeta ble med på […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.