nrk.no

Hele 2010 på to minutter

Kategorier: Film,Foto & Video


Hva skjer om du setter et speilreflekskamera i et vindu i et år mens det tar et bilde hver halvtime? Da får du litt over 17 000 bilder. Som du kan sette sammen på forskejllige måter. For eksempel vise et helt år i ett enkelt stillbilde.

Eller vise et helt år i en video som varer i to minutter:

Link til video i HD på YouTube. Musikken er laget av Philter (Magnus Gangstad) og kan lastes ned via Urørt eller thephilterlounge.com

Limte fast kamera

De siste årene har jeg som et hobbyprosjekt dokumentert forandringene gjennom året utenfor vinduet der vi bor. Både i 2008 og 2009 tok jeg bilder og satte sammen videoer. Men ingen av disse videoene var det du kan kalle en ekte timelapse. Det var ganske få bilder eller videoklipp satt sammen med overtoninger.

Så det var på tide å gjennomføre det store prosjektet. En ekte timelapse. I januar i fjor monterte jeg mitt gamle speilreflekskamera i vinduet på en liten hylle. Jeg limte det fast for at det ikke skulle flytte på seg og koblet det til strøm via en adapter. Så strakk jeg en USB-kabel fra kamera til en datamaskin som så styrer kameraet og lagrer bildene. Jeg satte det opp slik at kamera tok et bilde hver halvtime. Dag og natt.

Detaljene

Selve kamera er min gamle Canon 400D som ble pensjonert da jeg kjøpte nytt kamera for noen år siden. Jeg gjorde noen testbilder og endte med å sette det på blender 6,3 (som etter litt googling og testing ser ut som en bra blender på EF-S 10-22 som er objektivet som ble brukt) og ISO400 (som var høy nok til at jeg fikk ganske god eksponering også om natten). Fokus ble satt på treet i midten av bildet og lukkertid/hvitbalanse satte jeg til auto. Kamera ble også dekket med et svart stoff for å unngå refleksjoner i vinduet når det var lyst i stuen og mørkt ute.

Systemet har tikket og gått ganske stabilt. Jeg har mistet en del bilder på grunn av både datakrasj og kamerakrasj. Men jeg har fått mer enn nok til å kunne leke med forskjellige dokumentasjonsvideoer. Maskinen ble satt opp med mulighet for fjernstyring slik at jeg kunne fikse feil selv om jeg ikke var hjemme foran den. Bildene ble lagret fortløpende i dropbox-mappen på maskinen slik at de umiddelbart ble synkronisert med andre maskiner. Dette sikret backup hele veien. Dropboxen min er ikke stor nok til å ta unna de 340 gigabytene med bilder dette har blitt, så en del av rutinen har vært å flytte bilder over til to eksterne disker en gang i måneden.

Hvorfor hvert 30. minutt?

Når kamera først står der kunne jeg jo ha tatt bilder mye oftere. Det hadde jo gitt enda større muligheter. Men etter å ha regnet litt og testet litt falt valget på halvtimesintervallet. Både fordi kamera står i stuen vår og gir et klikk hver gang det tar et bilde. Og fordi det er et velbrukt kamera som allerede har knipset ca 40 000 bilder. Med et bilde hver halvtime ble det ca. 17 000 bilder i løpet av et år. Hadde jeg doblet eller triplet det ville jeg kommet opp i en mengde der jeg kunne stilt spørsmålstegn ved om kamera hadde tålt alle eksponeringene. Og om kamera hadde krasjet fullstendig etter for eksempel 10 måneder hadde det ødelagt prosjektet. Det ville blitt bortimot umulig å få et nøyaktig likt kamera på plass akkurat samme sted.

Hvordan ble videoen laget?

Denne første videoen som jeg har laget av alt råmaterialet er laget av bilder tatt mellom 0900 og 1400 på dagtid. Jeg ville begynne med en kort video som kun viser bilder fra tiden det er lyst. Jeg brukte Apple Aperture til å velge ut bildene. Jeg foretrekker Adobe Lightroom for håndtering av råfiler fra kamera, men Aperture har mye bedre muligheter for avanserte søk basert på tidspunkt.

Etter å ha plukket ut de bildene jeg ville ha overførte jeg dem til Lightroom for å gjøre optisk korrigering, justere hvitbalanse og gjøre andre små fininnstillinger. Så ble alle filene eksportert som TIFF og hentet inn i MPEG Streamclip for å lage en video av det som i utgangspunktet er ca 3800 enkeltbilder. Derfra eksporterte jeg en stor videofil som var 3888×2592 pixels og 30 fps. Den ble lagt inn i Adobe Premiere CS5 for å legge på musikk, tekst og en svak bevegelse innover i bildet.

Hvor kan jeg laste ned filmen i full kvalitet?

Den er på vei ut mot en BitTorrent-tracker nær deg. Vi oppdaterer saken her når den er publisert.

Den ser hardt komprimert ut. Kan du ikke laste opp bedre kvalitet?

Videoen er rendret ut som en 1920×1080 full HD-fil med en båndbredde på 30 mbit/s og sendt til YouTube. Denne typen innhold er ekstremt krevende for alle typer kompresjonskodeker. Videoen ser veldig mye bedre ut ukomprimert. Og jeg vurderer å legge ut den 3,5 GB store Apple Intermediate-filen. Eller eventuelt ProRes. Det får komme senere om det blir stor interesse.

Hva med bildene tatt om natten?

I en kort video ble det for store variasjoner om jeg skulle ha med bildene tatt om natten. Men jeg jobber med en fullstendig video som har med alle bildene. Den blir på ca 9 minutter og har med både dag og natt.

Jammen?

Lurer du på noe mer er kommentarfeltet åpent!

52 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sverre)

   For et bybilde måtte det i såfall bli et bilde av noe svært sesongbetont i en by. For eksempel et område med en uterestaurant.

   Veggen på andre siden av veien der jeg bodde tidligere ville blitt kjedelig gjennom et år… 🙂

  • Nina Maria Eidheim (svar til Sverre)

   Vi får be til Gud eller hvemsomhelst at de fleste ikke blir så fremmedgjort til slutt som Sverre her og Sverres hode. En vakker film om det vi er her for og det vi er nødt til å følge, i motsetning til trendene og bylivet. Fortsett!

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til annelinn)

   Kult! Den videoen er laget med teknikken jeg brukte for videoen fra 2009. Og blir roligere å se på.

   Jeg har desverre ikke noen gode forslag. Jeg syntes iTimeLapse har all funksjonaliteten jeg vil ha, men den funker dårlig på iOS 4 og har ikke blitt oppdatert på veldig lenge. Så jeg anbefaler IKKE å kjøpe den.

   Noen burde lage et alternativ!

 1. Kult prosjekt av kanskje Norges mest fotograferte skogholt 🙂

  Noen burde laget en slik timelapse i Bergen, hadde blitt litt mer action i Januar -> April. Snø – regn – snø – regn – bare vått – snø – regn – regn litt sol.

  Svar på denne kommentaren

 2. Veldig morsomt prosjekt. Desverre gjorde skyggene i bildene det utrolig slitsomt å se videoen, da det skaper en voldsom flimring. Kunne vært en idé å forsøke å redusere effekten av disse, selv om jeg ikke har noen gode forslag til hvordan dette kan gjøres.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jan)

   Er helt enig i at denne videoen er mye mer «bråkete» enn de andre videoene jeg har laget.

   Jeg har faktisk manuelt luket ut en del bilder som skapte veldig store forskjeller. Men jeg kunne ikke luke ut alle dagene med sol. Så jeg får vel bare godta at denne teknikken blir litt mer flimrende.

   Versjonen på ni minutter som jeg jobber med nå er roligere. Men den er for de svært tålmodige der ute…

  • Skulle gjerne sett videoen uten zoom-effekten. Noe av det man legger merke til, er det som skjer rundt stammen på trærne. Og dette blir jo borte etter hvert.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Kenneth)

   Jeg testet forskjellige versjoner og zoom-effekten gir videoen en viss ro. Den er jo som det blir nevnt over ganske «bråkete» på grunn av lys-skiftene. Jeg kommer til å poste 9-minuttersversjonen uten zoom for dem som vil følge de forskjellige delene av bildet.

  • Espen (svar til Nanuk)

   Et triks du værtfall kan prøve neste gang er å skru av autofokus slik at den ikke fokuserer på vinduet 🙂

 3. Om jeg skal gi litt konstruktiv kritikk synes jeg som andre her det blir for mange frames og for høy fps. Personlig synes jeg AWB fungerer dårlig for timelapse siden det gir så store skift i hvitfargene. En fast kelvin gir større rom for dynamisk fargekorrigering i etterarbeidet (om man bruker raw er ikke dette et stort problem siden man med letthet kan sette samme hvitbalanse på alle bildene samtidig før man setter de i en sequence).

  Ville også brukt et 3.party program som f.eks. DSLR Remote PRO istedenfor Canon sin medfølgende programvare. Da får man endel ekstra muligheter som HDR og mer options for intervaller og klokkeslett for bildetagingen.

  Men for all del et prisverdig prosjekt, ser frem til «the sequel»! 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jens)

   Alt er råfiler, så jeg står fritt til å sette hvitbalansen til hva jeg vil. Men jeg har desverre ikke tid til å manuelt justere alle 3800 bildene. Skal gjøre noen forsøk med å sette den fast til en kelvinverdi.

   Autohvitbalansen til de fleste kamera er jo ganske dårlig uansett ja…

 4. Steinar Midtskogen

  Morsomt prosjekt. Jeg har et bildearkiv med (mange millioner) bilder tatt hvert minutt i 7,5 år nå med et 3MP Nikon Coolpix 995-kamera og har gjort noen forsøk på å lage slike timelapse, men det er vanskelig å få til noe som ikke bare blir flimring. Jeg har for mye himmel og ingenting i forgrunnen på mitt bildeutsnitt og dessuten ødelegger tåke som kan vare i dager og uker vinterstid. Jeg trur best resultat fås ved å fotografere et motiv som ligger helt i skyggen store deler av dagen og som påvirkes lite av vind. Noen som bor nedi et juv eller noe slikt bør herved ta ballen!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Steinar Midtskogen)

   Enig. Det er solen som får en timelapse av denne typen til å bli såpass slitsom. Ellers må det sies at jeg har fulgt med på prosjektet ditt og er imponert over datagrunnlaget du har samlet. Du nøyer deg jo ikke bare med bilder.

   Det du kunne gjort var jo å lage en kvasi-timelapse av den typen jeg laget av bildene fra 2008. At du benytter overtoninger. Men det du kan gjøre er jo å legge på data om temperatur osv. Hadde vært kult!

 5. Hei Eirik,
  Det ble en fin video også i år, men jeg må si jeg likte den fra i fjor bedre. Den var roligere og viste bildene tydeligere.

  I fjor fikk jeg et sug i magen og antydning til tårer i øynene, nå fikk jeg mest vondt i øynene.

  Kult prosjekt! Jeg er imponert over at du klarer å fullføre disse prosjektene! Takk for god innsats!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Vidar)

   Min favoritt når det gjelder ro er den jeg laget med stillbildene fra 2008. Kunne laget noe tilsvarende av bildene denne gangen også, men det har jeg jo gjort før. Så målet nå var en ekte timelapse. Med de fordelene og ulempene det medfører… 🙂

  • Tøft med en ekte timelapse og ikke sånn slafs som du lagde i fjor 😉

   For å slippe plagsom flimring og få det litt mer behagelig å se på:
   1. importer alle bildene i typ, after effects/motion/fcp
   2. Trekk bildene ned med ca 1 sec duration, crossfade mellom hvert bilde (sett crossfade som standard effect)
   3 A) exporter ut fullkvalitet ukomprimert. (evnt bruk nesting)
   Øk speed med intill 9999,84% i fcp, exporter/nest igjen og repeat til du har en akseptabel lengde.

   3 B) Juster speed i after effects til du har ønsket lengde.

 6. Aleksander Wiken

  Virkelig imponerende video! 🙂 Har selv lekt meg litt med timelapse i år og det er virkelig tidkrevende om det skal bli bra.

  Som du skriver så har du hatt både maskin-krasj og kamera-krasj, kanskje om du satte opp en linux-maskin med gphoto så ville sannsynligheten for krasj være mindre? Min erfaring er ihvertfall at Linux takler bedre å stå lenge på uten å krasje, da spesielt om man bruker en server-versjon.

  Når det kommer til retting av hvitbalanse så har Aperture en veldig fin «Lift/Stamp» funksjon dersom du har en gruppe med bilder som burde fått rettet hvitbalansen tilsvarende.

  Og dersom du bare hurtig vil lage en test-timelapse for å se hvordan resultatet blir så er Quicktime Pro en god løsning, svært effektivt i forhold til andre programmer jeg prøvd. (Men, med manglende justeringsmuligheter).

  Uansett, virkelig godt arbeid! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Roy H. Frimanslund

  Hva med å gå ned litt fra 30 fps til feks 25 når du bruker alle bildene da vil du få rundt 2 sec per dag og strekke ut none millisec mellom hvertmørke parti, burde ikke ha stor virkning på resultatet da? og filmen blir da 10-11 min istedefor 9.

  Uansett artig resultat fra dagsbildene 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Jørgen Berntsen Leangen

  Heisann Eirik og takk for sist
  Endelig får vi se den – det ble litt mye solvandring om jeg kan kalle det, men gleder meg veldig til å se den extended version 😉

  Tenkte på at det hadde vært gøy å se en frame fra hver dag der du hopper en halvtime for hver frame, men det vil vel bli de samme blaffene i lyset eller kanskje verre der også…

  Men veldig inspirerende, så bare stå på – snakkes.

  Jørgen

  Svar på denne kommentaren

 9. Takk för en fantastisk film. Det var koslig att se våren komma, och dom olika gröna färgerna på sommaren, till det gula på hösten. Va fint att du visade opp den filmen for oss. Takk igen

  Svar på denne kommentaren

 10. Elisabeth Alten

  Så flott film med flott musikk.
  Har snakket mye med mine to jenter på 4,5 og 8 år om hvordan naturen jobber med hensikt og mening gjennom et år. De ble betatt av filmen og ville se den en gang til.
  Naturen er et privilegium. Alt vi kan fange opp fra den er spesielt—–ikke bybilde. Det ville i så fall vært noe helt annet. Denne filmen ser jeg med ydmykhet.

  Hilsen
  Elisabeth

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Oddgeir)

   Maskinen som styrer kamera trenger ikke å være kraftig. Den må bare ha en del diskplass for å kunne lagre bildene. Mener jeg endte på ca 400GB totalt for bildene.

   Men rendring og håndtering av alle bildene for etterarbeid krever litt. Jeg brukte en to år gammel 24″ iMac med 6GB RAM og en del store disker. Selve «fremkallingen» av råfilene i en batch-jobb fra Lightroom var det som tok lengst tid.

   Og så krever det en del av maskinen når du setter sammen bildene til video. Men faktisk ikke noe ekstremt. Ikke så lenge du er litt tålmodig.

 11. Lag spennende timelapsevideo i påsken

  […] vi også at du bytter batteriet i kamera med en skikkelig strømforsyning. Skal du for eksempel ta 17 000 bilder over en periode på et helt år trenger du mer strøm enn det et batteri kan […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Har du vurdert å automatisere utveldingen av bildene? Kunne man luket ut bildene med sol ved å se på lukkertiden for eksempel? Kunne vært interessant å sett en versjon med bare flatt lys.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Retromcsmart)

   Utvelgelse basert på EXIF er en god idé. Sikkert mye man kunne gjort med noe automatisering der. Faktisk har Apples Aperture-programvare enda bedre søkemuligheter enn Lightroom og mye kunne sikkert blitt gjort der uten ekstra programvare.

   Men det aller kuleste hadde vært å sette noe programvare til å analysere selve bildet og gjøre utvelgelser basert på det.

   Mulig at jeg til slutt bare dundrer ut alle bildene i full kvalitet med CC-lisens slik at folk der ute eventuelt kan kose seg med de 17000 filene…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.