nrk.no

SPIDER: program om internett fra 1996

Kategorier: Internett,Nett-tv,NRK & Snacks

Skjermskudd fra Spider ep. 1, programleder Erik Meyn i en psykedelisk 3D-generert dekorasjon

Skjermskudd fra Spider ep. 1, programleder Erik Meyn i en psykedelisk 3D-generert dekorasjon

Høsten 1996 startet programserien Spider, på NRK2.

Programserien provoserte/irriterte en rekke seere som hadde ventet et mer «edruelig show» når Internett skulle være hovedtemaet. Samtidig ønsket NRK at såvel den nye kanalen NRK2, som programserien «Spider», skulle være eksperimentell.

Etter første direktesending 2. september 1996 fikk Meyn mer enn 30 000 e-postmeldinger fra folk som tydelig hatet programmet.

Wikipedia

Det ligger en episode i Nett-TV: Spider episode 1

Tidvis fascinerende å se på fjorten og et halvt år senere…

Takk til flere som har tipset oss om at denne ligger i arkivet i Nett-TV, nå sist Peter Zen og osol.

35 kommentarer

 1. Det er jo hyggelig å minne folk på at «sosiale medier» faktisk har eksistert noen år.
  Og at twitter bare er en nedstrippa versjon av irc og at folk har delt både lnker og tekster på internett før «blogg» var hipt og facebook tok av.

  Svar på denne kommentaren

  • Harald Korneliussen (svar til Ola Thoresen)

   Du mener vel at det er MYE der som både er INTERESSANGT og REKTIG.

   (Hva, er han død? Det visste jeg ikke, det var trist. Han var en fargerik fyr.)

  • SJØLVsagt mener jeg INTRESSANGT!

   Men, ja. Synd at Tron er ikke med oss lenger. Kul fyr og en av de første med i det minste en smule innflytelse som skjønte at internett var kommet for å bli.

 2. Hei til dere som kommenterer: Legg ut hele rukkelet, men husk: Dette var et form-eksperiment som het «fast pace television». Dere SER jo at serien ikke var lagd for at folk skulle «lære noe». Spider i første versjon høsten 1996 debuterte da NRK2 åpnet i september og 16 episoder ble lagd! Få dem ut, for Spider var delingskultur! God jul og godt nytt år!

  Svar på denne kommentaren

  • Mr.Hassan (svar til Erik Meyn)

   Hei Erik!

   Da eg leste artikkelen her på Nrkbeta at Tekno var på lufta igjenn,så tenkte eg kvifor ikkje sende SPIDER i reprise..Men,i Julestria har eg vært så og seie offline pga. hektisk aktiviteter på jobb.Men,såg SPIDER på youtube (den som ligger i NRK-NETTTV.

   Husker eg skreiv ein epost til deg for nokre år siden og lurte på om du ville komme tilbake til skjermen,men du meinte at den tida var forbi :/

   Men,husker du mente at «den tida» da programmet gjekk var kjekk.Husker du mente at dere blei «DDOSa» heile tida.. 😉

   Etter at Tron døde, Bing solgte seg til Telenor og Microsoft er det vel bare du igjenn som har noko integritet igjenn av pionerene fra «den «gamle gode tiden..»

   Å få serien tilbake på NettTV er jo årets Julegave 🙂

 3. Anders Hofseth (NRK)

  fikk denne mailen fra Erik Meyn nettopp;

  From: Erik Meyn
  Sent: 22. desember 2010 12:19
  To: Anders Hofseth
  Subject: SV: spider i nett-tv

  Legg ut alle de 16 episodene fra 1996. Åndsverket er NRKs og mitt. For meg kan de få ALT som BT eller på nett eller hva som helst. Spider fra 1996 var fast pace television og delingskultur. God jul!

  Mvh
  Erik
  Ansattnr. 10305

  Vi skal prøve å få lagt ut hele programserien i nett-TV og som BitTorrent med CC-lisens såsnart BitTorrent-generalen er tilbake fra juleferie.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg husker godt programmet (grøss), vi lo oss skakk et par episoder før vi ikke lenger orket mer. Jøø og fyse! Nye seere advares på det slappeste.

  NRKBeta er den rake motsetning, med folk som faktisk vet hva de holder på med, og som derfor også klarer å underholde. God jul:)

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kid)

   Det er mulig å mislike Spider, men jeg vil bestride at Erik Meyn ikke vet hva han driver med eller ikke vet å underholde. Han er en kompetent og trivelig fyr.

  • Jørgen Berntsen Leangen (svar til Anders Hofseth)

   Enig med deg Anders – Erik turde å kjøre på der alle andre ikke hadde peiling den gangen – han hadde vel egentlig en av de første ordentlige interaktive programmen som er laget i norge i hvertfall 😉 Det var gøy å se igjen ja!!

   Jørgen

 5. Jeg forstår – like godt nå som i 1996 – at en del folk syntes «Spider», og fomlingen med «fast pace television» var tungt fordøyelig og/eller «ræva TV». Kanskje NRK2 heller burde lagd et «streit opplæringsprogram», men slik ble det ikke. I dag er «Spider» en slags kuriosa i arkivet, omtrent som en TV-serie om skogbruk i Nord-Norge som ble sendt for mange år siden, og der fotografen og intervjueren aldri gikk ut av bilen da de tok opp intervjuene… 🙂

  Når dèt er sagt: Retro kan noen ganger være artig. Og om ikke annet vil gjensynet med «Spider» fra 1996 være et tidsbilde på hvordan nettet så ut for 15 år siden og på hva slags teknologi folk hadde; Jeg var stolt over å få oppgradert et modem fra 28k til 56k og så…voila, til ISDN, hele 64 kilobit nedlasting!

  Spider fra 1996 ble presentert på INPUT-festivalen (en TV-festival) i Frankrike i 1997. Mange syntes programmet gikk av skaftet og vi fikk reaksjoner som gikk fra jubel og «uff og akk og nei´a».

  Men at NRK var tidlig ute med direktesendt og interaktivt TV er hevet over tvil. Og bare for å avslutte: Nei, Spider var ikke opptak og etter-fikling slik som «Nerd» og «Tekno». Vi gikk direkte fra studio i Tromsø til hovedkontrollen (HK) i NRK og så via Tryvannstårnet og til de stakkars lisensbetalerne. Det som finnes – lik det eller ikke – ble skapt der og da. Når jeg ser Spider i dag tenker jeg at jeg – i tillegg til lønna – burde fått 7.5 mg gratis Valium foran hver sending – og dessuten forbud mot kaffe…

  Svar på denne kommentaren

 6. Er enig i det meste du skriver over Erik,eg har heller ikkje problemer med å sjå at noen både liker og ikkje liker å sjå Spider igjenn.

  Men,eg er likevel glad for at programmene finnes i NRK sitt arkiv,og at du gir dei lov til å dele dei med folket.Det kan jo være litt kjekt for folk som er født etter Spider programmet sin død, å få eit innblikk i korleis utviklingen har gått i eit forholdsvis raskt tempo siden den gang.

  Du skriver at dette var fast past TV,men hadde dere ikkje ein plan for kveldens tema,sjølv om det gjerne blei nok av digresjoner av alle brukerne som kom med spørsmål via IRC om eg ikkje husker feil.

  Når det gjelder ein del programmer,TV-serier etc. er ikkje alltid like stas å sjå dei opp igjenn mange år siden.Det er ikkje alt føles og oppleves like bra som ein husker fra barndommen.Av og til kan det være like greit å ha eit fint barndomsminner eller å bli skuffet ved å sjå det igjenn.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til Kai)

   Til Kai og Mr. Hassan: Nærmer seg off-topic men bekrefter dette – også i forhold til gamle dataspill – noen ganger skal ikke plukke dem frem igjen.

   Elsket å spille et pingvinspill på en Atari 800XL, tror det Pingo eller noe sånt.

   Dro fram den gamle kassen med data’n oppi for noen år siden. Satte i spillet og spilte i 3 minutter. Det var fullstendig krise.

   Både maskinen og spillet fikk en rask til til Brobekk for å si det sånn. Null nostalgi en gang…

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Sondre Åvik)

   Du har nok rett i at det er tvilsomt hvorvidt den kommer, ihvertfall i overskuelig fremtid. Vi i NRKbeta har ikke mulighet til å drive innholdsklarering på denne måten utover det vi allerede har gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.