nrk.no

Ny Google maps app for Android tar LeWeb med storm

Kategorier: Konferanser og messer & Mobil


Salen gispet da Marissa Mayer, visepresident i Google, viste fram den nye Google maps for Android på LeWeb i et snøtungt Paris i ettermiddag.


Marissa Mayer / Bilde av Adam Tinworth (creative Commons)

– I was so excited to show this app today, sa Marissa Mayer til meg rett etter presentasjonen.

Mottakelsen karakteriserte hun som «the audience was swept away», med en hes latter. Akkurat den latteren var det flere twitrere som hadde gledet seg til.

Mayer er en av stjernene på LeWeb, og salen var tettpakket av forventning. LeWeb er den viktigste internettkonferansen i Europa. Flere amerikanske gjester kommenterte at «halve Silicon Valley er jo her». Likevel var det adskillig flere dresser enn hettegensere i den store hallen i Les Docks i utkanten av Paris.

2500 deltar på konferansen som i år arrangeres av internettgrunderne Loic og Geraldine Le Meur for niende gang. Antallet deltakere har eksplodert, og det twitres og blogges overalt. Men folk utveksler fortsatt forbausende mange visittkort på papir.

Den nye Google maps-appen har lekre 3D-kart hvort bygningene kommer tydelig fram. Du kan dreie dem rundt, eller la kompasset snu dem for deg slik at du kan spasere i et virtuelt bylandskap. Du kan også velge om du vil se dem fra siden, på skrå ovenfra eller fra bakkenivå. Du kan bevege deg raskit rundt siden kartene laster i bakgrunnen og det dermed ikke oppstår grå flekker på kartet når du beveger deg.

Da Mayer viste fram Empire State building og dreide bygningen rundt, applauderte salen. Hun var også synlig stolt og roste sine utviklere, og sa de hadde gledet seg stort. Hun beklaget at de ikke kunne tlby Eiffeltårnet i 3D ennå. Demoen ble gitt på en Google Nexus S.

Kartene er vektorbaserte. Det betyr at datamengden som skal lastes er en liten brøkdel av vanlige kart. Kartene kan også brukes offline. Siden kartene tar så liten plass, kan du ha dem liggende fast for steder du ferdes mye. Og du kan snakke til dem. Si hvor du vil og kartet tar deg dit umiddelbart.

Fra scenen på Le Web spurte Michael Arrington, redaktør i TechCrunch, publikum i salen hvor mange av oss med Iphone som nå vurderte å skifte til Android. Antall hender i været fikk ham til å bemerke:

– Dette tyder på at Androids markedandel vil gå opp med minst 5 prosent!

TechCrunch har mer fra Mayers presentasjon. Og SlashGear har bla. en liten video.

5 kommentarer

 1. Magne Thyrhaug

  «Men folk utveksler fortsatt forbausende mange visittkort på papir»

  På grensen til spam, men: vi lanserte her om dagen en ny og veldig forbedret utgave av http://www.mynameise.com – en tjeneste for å dele visittkort via f.eks. telefonen. Målet vårt er nettopp å eliminere det tradisjonelle fysiske visittkort.

  Svar på denne kommentaren

  • Signe Karin Hotvedt (svar til Magne Thyrhaug)

   Har sett noen slike apper før, men de har funka dårlig. Så jeg må visst teste din. Ulempen nå er at man ikke får avsetning på visittkortene lenger, så de blir uhyggelig gamle. Mitt er fra jobben jeg hadde for 4 år siden, men er jo fortsatt i nrk da ….

 2. Ståle Lindblad (@slindbla)

  Det var imponerende med 3D og vektorbaserte kart. Men det mest interessante synes jeg likevel er at man nå kan ha mye større kart mellomlagret lokalt.

  Etter å ha brukt min Nexus One som GPS i UK i sommer fikk jeg en regning på flere tusen kroner i mobildata bruk. Når jeg senere reiste til USA på ferie valgte jeg i steden å stoppe på Starbucks og laste kartene via WiFi, og så kjøre så langt kartet rakk. Det ble mye kaffe på veien fra New York til Orlando…

  I fremtiden kan jeg forhåpentligvis laste kartene for en dagsetappe på hotellet, og så stoppe for kaffe når jeg selv vil…

  Svar på denne kommentaren

  • Enig med deg. Starbucks-kaffen er ikke så god, og man blir fort lei av muffins som reiseniste.
   Noe av det fineste for bybruk syns jeg er at du kan se bygningenes arkitektur, og dermed gjenkjenne dem. Men hvor lang tid det vil ta før slike avanserte 3d kart er tilgjengelig «overalt» er jo et spørsmål. Mayer beklaget at hun ikke hadde med seg kart med Eiffeltårnet til leWeb, og det burde hun jo hatt.

 3. Jeg synes Google Maps (og særlig da for mobile enheter) er et særdeles bra produkt. Og at de nå går over til vektorbaserte kart er jo flott for både datamengde (pris og hastighet!) og kvalitet. 3D er vel mer en kul feature, om enn kanskje ikke like nyttig.

  Det som derimot irriterer meg med Google Maps, er at Navigation kun er tilgjengelig i et fåtall land (i begynnelsen var det kun USA, men i sommer ble det åpnet for noen fler). Navigation er i utgangspunktet ikke noe annet enn den vanlige Google Maps, bare at man ser kartet «på skrå bakfra» og får en stemme som sier når man skal svinge (altså helt som vanlige gps-navigasjonssystem).

  Det er ingenting teknisk som forhindrer at dette ikke skal være mulig i Norge (det er modifiserte versjoner av Google Maps der ute som har fjernet den regionale sperren), så det blir litt på samme måte som med den klassiske historien om How Bob the Millionaire became a pirate.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.