nrk.no

Android – frihet på godt og vondt

Kategorier: Apps & Mobil

faksimile av kommentarfelt

NRKbeta-leser Ole K har skrevet en reflektert og velformulert kommentar på saken Hvorfor jeg aldri ble venner med Samsung Galaxy Tab, selv om jeg intenst ønsket å like denVi synes den er såpass interessant at vi har valgt å løfte den frem som egen sak:

faksimile av kommentarfelt

Ole K
Her får du godt fram mange av de problemene og utfordringene man kan støte på med Android i dag!

Jeg håper dere liker lange innlegg, for her kommer noen av mine synspunkt 😉

Jeg vet ikke om det skyldes maskinvaren, operativsystemet eller enkelt-appene. Men stadig gikk ting tregt, hakket, lugget og låste seg.

Den friheten og åpenheten Android tilbyr er dets aller største styrke. Samtidig er det også her vi finner de største problemene/fallgruvene. Operativsystemet i seg selv har alle forutsetninger for å kunne tilby en førsteklasses brukeropplevelse. Det som (tror jeg) er hovedgrunnen til at denne potensielt gode brukeropplevelsen forringes er punkt en og tre som du nevner: maskinvare (telefonprodusentene) og enkelt-appene!

For å ta telefonprodusentene først. De aller fleste (alle?) som lager Android-baserte smarttelefoner har en eller annen idé om at de skal bruke den friheten Android kommer med til å lage en (sterkt) brandet versjon av Android (slik at man virkelig ser at dette er en HTC-Android, en Samsung-Android etc.). Dette gjør de ved å lage et spesialtilpasset GUI, fylle på med forhåndsinstallerte apps (som sjelden er mulig å fjerne) osv.

Tanken til telefonprodusentene er i utgangspunktet god: de ønsker å lage en helhetlig out-of-the-box-opplevelse slik at de som kjøper telefonene deres kan ta den ut av esken, trykke på på-knappen, og ha en fiks ferdig fantastisk brukeropplevelse (med masse kule/nyttige/fancy apps). Feilen de gjør her, er at de misbruker friheten som Android gir til å faktisk begrense sluttbrukerens frihet. Hadde de istedenfor lagt til en reset-knapp (tilbake til «stock» Android) og/eller gitt brukerne mulighet til å fjerne det de ikke ville ha, så ville de ha levert et mye bedre produkt.

Samtidig, så resulterer denne store tilpasningen som mobilprodusentene gjør at det ofte kan ta (veldig) lang tid fra en ny versjon av Android sleppes til den faktisk blir tilgjengelig på din telefon. Om de hadde fått løst opp denne sterke bindingen slik at man kunne fått oppgraderinger av OSet uavhengig av produsentens egne tilpasninger, hadde dette også vært med på å løfte den totale Android-opplevelsen flere hakk.

Så til punktet med enkelt-appene. Når du lager en app, så må denne ikke gjennom en eneste liten godkjenningsprosess. I utgangspunktet er dette en god ting (vi har jo sett mange grelle eksempler på Apples kvalitetssjekk/»sensur» av enkelte apps). Samtidig så finnes det (mange) dårlige/uvitende/late/ondskapsfulle utviklere som lager dårlige apps til Android (noe som er et motsatt eksempel på at Apples kvalitetssjekk også kan være en god ting).

Her kunne jeg godt ha tenkt meg en mellomting. Jeg ønsker ikke å gi opp den friheten det er at hvem som helst kan publisere hva som helst (iallfall nesten, der er selvsagt ting som ikke er tillatt og blir fjernet, slik som vold, pornografi m.m.). Samtidig hadde det vært veldig bra om det var mulig med en slags «gradering» av apps.

Jeg ser for meg et system der de som ønsker det kan be om å få «ratet» appene sine. Tenke f.eks. punkt som «design quality» (følger gode retningslinjer for GUI-design), «efficiency» (kjører raskt og effektivt/bruker ikke unødvendige ressurser), «secure» (ber ikke om unødvendige «security permissions»/misbruker ikke de «security permissions» den spør etter) e.l. Apps som tilfredsstiller kriterier innenfor de gitte områdene kunne da ha kommet høyere opp på rankingen i Android Market, og hatt passende stempel/symbol for å indikere de ulike kvalitetene.

Det høres kanskje komplisert ut, men jeg tror at noe dette kunne vært gjort på en slik måte at den gjennomsnittlige brukeren ikke behøvde å bry seg med det, samtidig som at proff-brukerne har anledning til å grave i detaljene.

Nå har jeg skrevet såpass lenge her at jeg nesten har glemt hva jeg ville fram til da jeg begynte 😉 Poenget er iallfall at jeg har prøvd mange forskjellige Android-enheter. Noen har vært rett og slett himmelske, mens andre har vært så forferdelig at jeg håper å aldri måtte ta i dem igjen. Og det er vel her vi også finner noe av konklusjonen min:

Android er ikke en enkelt telefon, men et fritt tilgjengelig OS. Det gjør at den endelige brukeropplevelsen i stor grad vil være avhengig av de som produserer telefonene (og mobiloperatørene (takk og lov for at norske mobiloperatører er relativt moderate – i USA kan operatørene virkelig være med på å forringe produktet!)), og man vil da kunne få svært ulike oppfatninger av hva Android egentlig er for noe — på godt og vondt…

19 kommentarer

 1. Takk til NRKbeta. Hyggelig å få meningene sine trekt fram på denne måten i «beste sendetid» 🙂

  (Lurer på hva som er standard gasje for freelancere hos NRK for tiden? Kanskje jeg kan forhandle meg frem til en liten del av lisenspengene ;))

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei, bra innlegg men jeg forstår ikke argumentet med alle de dårlige appsene som er der. Jeg kan være enig med deg at det er mange Android-apps som ikke burde ha blitt lagt ut på Market, men på den andre siden så er det opp til brukeren hva han ønsker å laste ned.

  Det finnes allerede et ratingsystem i Android Market, riktignok bare med en rating-mulighet og ikke flere som du beskriver. Det er jo nettopp denne ratingen (sammen med antall nedlastninger) som avgjør hvor høyt appen vil ligge i Market.

  Dersom brukeren velger å ignorere ratingen så er han vel litt medskyldig? Jeg mener, sammenligner man med «Windows/PC-verdenen» så finnes det jo ingen rating og det er opp til brukeren å passe på at han ikke laster ned farlig programvare.

  Svar på denne kommentaren

  • Ole K (svar til Ugle)

   @Ugle: jeg forstår ikke argumentet med alle de dårlige appsene som er der (…) så er det opp til brukeren hva han ønsker å laste ned.

   Jeg tror ikke majoriteten av brukerne er i stand til å ta et «kvalifisert» valg når det kommer til hvilke apps de skal laste ned. Og det skal de strengt tatt ikke behøve heller, men det er viktig at det er lagt godt til rette for at brukernes «ukvalifiserte» valg likevel er gode valg.

   De aller fleste vil ikke ha noe forhold til de ulike sikkerhetstillatelsene (er det godt norsk å oversette security permissions til sikkerhetstillatelser?) en app spør om når den installeres. Det blir bare som den standard advarsel-boksen i Windows som man automatisk klikker «Ok» i. Ei heller vet de noe om hvilke av de siste 10 installerte appene det er som «plutselig» gjør at telefonen begynner å gå tregere. Dagens karaktersystem med en til fem stjerner synes jeg heller ikke er bra alene: det sier kun noe om den «overordnede» brukeropplevelsen av appen, men ikke noe den faktiske kvaliteten på ulike nivå i appen.

   Et slikt frivillig rangeringssystem som jeg ser for meg vil ikke bare være til hjelp for brukerne, men kan også være veldig nyttig for de som utvikler til Android. Du kan godt ha en situasjon i dag der en 5-stjerners app er råbra og fungerer helt fantastisk alene, selv om den har et litt sub-optimalt design i bunnen. Har 10 slike apps som alle alene er like bra, men alle har en liten designsvakhet, så kan man likevel samlet oppleve at telefonen går tregere (jeg har ingen konkrete eksempler for hånden, så dette blir bare et teoretisk eksempel). Om derimot disse appsene hadde vært gjennom en (frivillig) kvalitetssikring, så ville utviklerne for det første lært noe og blitt bedre selv, de kunne ha utbedret appen, og i det store bildet ville kvaliteten på apps-markedet hevet seg betraktelig.

   Og bare så det ikke skal være noen tvil: jeg er hardbarka Android-bruker selv, og leker også så smått med utvikling til plattformen. Jeg kunne aldri ha tenkt meg å byttet til et annet OS (har en HTC Hero, som fremdeles er fin og smooth fordi jeg kjører en rootet custom-ROM), men har forståelse for de utfordringene «gjennomsnittsbrukeren» kan oppleve 🙂

  • Kjetil (svar til Ole K)

   Finnes det egne Android-prosjekter/-avhoppere altså, som man kan legge inn selv? Det er jeg i så fall svært interessert i å høre mer om..

  • Å ja, opptil flere. Det er jo det som er så fantastisk med Android 😉

   CyanogenMod (CM) er kanskje den «største», som veldig mange andre custom-ROMs baserer seg på. VillainROM er en gruppe som (basert på CM) lager mange spesialtilpassede ROMs til forskjellige telefoner. Selv bruker jeg deres FroydVillain, som i gjeldende versjon (FV 1.6) har Android 2.2.1 i bunnen (og uten SenseUI), med en masse tøffe saker (bl.a. er DalvikVM-en spesialkonfigurert for prosessoren i HTC Hero) som gjør at min Hero kjører mye raskere og finere enn telefoner som burde om man ser bare på hardware vært bedre.

   Denne posten på VillainROM-forumet gir en liten forklaring på hvordan de ulike ROMene og utviklingsgruppene henger sammen.

 3. Paal Harald Mork-Knutsen

  Jeg sliter også en del med min Androidtelefon. Jeg har en HTC Legend som jeg kjøpte i sommer, og jeg må vente flere minutter hver gang jeg skal åpne en mail.

  Ofte får jeg feilmelding og beskjed om at jeg kan tvinge gjennom en avslutning av programmet, og så prøve igjen. Desverre pleier ikke dette å hjelpe noe særlig, da jeg må gjennom samme prosess en gang til neste gang jeg prøver. Har formatert telefonen et par ganger for å bli kvitt problemet, men det kommer tilbake et par uker senere.

  Blir neppe Android på meg igjen..

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg har egentlig mer tro på noe i retning av pakkebrønner (eng. repositories) slik man har i Linux, modifisert til å også støtte kjøp og salg av programvare. Det er vel essensielt det Google i dag har i Android antar jeg, men så vidt jeg har forstått er det kun en av dem. Man mangler segresjon i utvalget. Jeg har forståelse for at Google ikke vil gi slipp på det monopolet, men jeg tror Android trenger det.

  Man ville da få et system hvor hvem som helst kan sette opp en egen pakkebrønn hvor den programvaren man «godkjenner» skal være der. Brukere ville kunne abonnere på de butikkene de har lyst til å abonnere på og/eller har tilgang til. Man kunne f.eks. se for seg at produsenter som HTC og Samsung ville sette opp sine egne som kun var for sine modeller. Det vil dermed ikke innskrenke friheten, men fjerne en del av «spam-appene».

  Noe sier meg at jeg ikke forklarte det like klart som det er oppe i hodet mitt, men et par av dere skjønner kanskje hva jeg prøver å si…

  Svar på denne kommentaren

  • Jostein Austvik Jacobsen (svar til Yngve)

   Det finnes allerede flere alternativer til Market hvis det er det du tenker på? Eller vil du ha flere programvarekilder inn i Market?

   Folk flest kan ikke, eller bryr seg ikke om, programvarekilder. For oss som vil installere litt sære programmer som ikke ligger i Market så er det tross alt bare å installere apk-filene…

  • dette peker forresten på problemet med android/forskjellige modeller(/forskjellige operatører) (og som utviklere på android også sliter veldig med), nemlig at forskjellige (versjoner av) apps må (/bør) foreligge i versjoner som er tilpassa hver enkelt telefonmodell.

   jeg tror de produsentene som lager android-mobiler må enes om noen enkle standarder (inkludert ei «grunnpakke» med apps som ligger i bunn, og er identiske fra telefon til telefon), slik at man kan lage én god måte å finne apps på.

   nå har jeg ikke android sjøl, men fordelen med det «åpne systemet» er vel først og fremst på det teoretiske nivået så langt. klarer ikke å se for meg en eneste person med normal (altså fraværende) «data»kompetanse som har mer glede av en android-telefon enn en iphone.

   men som sagt; jeg har knapt tatt i en androidofon, så jeg baserer dette på det jeg har hørt og lest av andre.

  • Min Nexus One med Android 2.2.1 er «himmelsk» 🙂

   Sammenlikningen av iPad og Galaxy Tab blir vel ikke helt rettferdig – vent til det kommer enheter med Android Honeycomb, med bedre støtte for pads; youtube.com/watch?v=koIzhLaRJJo

   Ellers er det sosialt aspekt som ikke nevnes så ofte i sammenlikninger mellom iPhone OS og Android; i dag er ca 5 av jordas ca 7 mrd mennesker utestengt fra internettet og informasjonssamfunnet. Mange av disse vil etter hvert få råd til en billig Android telefon som oppdaterer seg selv over nettet, og ikke via en kostbar datamaskin med iTunes. Det aktiveres nå 300.000 nye Android-telefoner hver dag. Dersom ikke Apple gjør noe med forretningsmodellen sin er det vel vanskelig å se hvordan de skal ta del i denne veksten – den som lever får se 🙂

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Knut)

   Her setter du fingeren på en stor svakhet ved iPad, Knut – det at den første gang må kobles til via en datamaskin før den kan brukes. Det at den ikke virker rett ut av boksen er en vesentlig hindring, både for fattige, for eldre mennesker som ellers ville fått en perfekt maskin osv osv.

   Prismessig er jo faktisk gTab’en dyrere enn iPad’en selv om vi opplevde den som et dårlig alternativ, men det er nokså klart at det vil komme bedre og billigere iPad-kopier etterhvert.

   En ting vi synes er oppløftende, er at mens mobiltelefonbransjen brukte lang tid på å legge om kursen etter markedsendringene iPhone forårsaket, har det bare tatt et drøyt halvår fra iPad’en kom til det var konkurrende produkter på markedet. I løpet av ikke alt for lenge vil vi sikkert se en verdigere utfordrer, og det vil forhåpentligvis gjøre alt bedre for alle.

 5. Ordleggingen «himmelsk VS forferdelig» var kanskje litt satt på spissen for å få fram at det er veldig store forskjeller der ute. Nå skal det også være sagt at jeg selv kun har eid og brukt over lengre tid en HTC Hero, så de andre telefonene jeg har testet har bare vært lånt i kortere tid fra kamerater (men man skal jo heller ikke kimse av de små førsteinntrykkene heller ;)).

  Personlig synes jeg at Nexus One er lekker. Dette er Google sin første egne telefon (laget av HTC), så her får du en helt ren Android-opplevelse (inkludert umiddelbare oppdateringer når Android kommer i nye versjoner). Om man foretrekker en litt mer «tilpasset» pakke enn hva Nexus One gir, så er HTC Desire også veldig bra. Dette er stort sett den samme telefonen som Nexus One, bare med HTC sine egne tilpasninger (Sense UI bl.a.) og noen justeringer av hardwaren.

  Nå for noen dager siden ble Android 2.3 (Gingerbread) lansert sammen med Google sin andre telefon, Nexus S (denne gangen laget av Samsung, basert på Samsung Galaxy S). Denne vil også tilby den helt rene Android-opplevelsen, så det skal bli spennende å se hvordan den blir mottatt. Så kan det samtidig nevnes at HTC for ikke så leng siden kom med oppfølgeren til Desire: HTC Desire HD. Har ikke testet denne enda, men håper at HTC klarer å følge opp suksessen fra forrige versjon.

  Jeg kom også inn på Samsung Galaxy S. Dette er en telefon som har bikket litt begge veier. Da den først kom kunne den oppleves som veldig hakkete og ujevn (noe man ikke skulle tro når man så hardware-speccen, for denne telefonen burde være helt rå). Siden har Samsung kommet med noen oppdateringer på den (noe som tok veldig lang tid), så den skal være mye bedre nå. Jeg har en kamerat som eier denne (første gang han prøvde Android), og dette førsteinntrykket ødela hele Android-følelsen for han, så han står nå klar til å hoppe over til Windows Phone 7 eller iPhone igjen. Og det er jo egentlig synd på grunn av noe som rent teknisk sett er en veldig bra telefon.

  Som et annet eksempel kan man også trekke frem Sony Ericsson Xperia X10 Mini. Dette er en telefon jeg følte ble fryktelig liten og knotete å holde på med. På den annen side, så kjenner jeg noen som har Xperia X10 Mini Pro (omtrent samme telefonen, bare marginalt større og med et fysisk QWERTY-tastatur) og er veldig fornøyd med denne.

  Med så mange ulike enheter (sist jeg så et tall var det noe slikt som 200 (?) ulike Android-telefoner der ute), så er det klart at smaken i stor grad blir som baken. Et så stort utvalg (av noe som i utgangspunktet er veldig likt) kan ha sine negative sider, men samtidig er det jo en stor sjanse for at de fleste burde kunne finne noe som passer akkurat seg ganske bra 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Ole K (svar til Ole K)

   Dette skulle egentlig være et svar på spørsmålet fra Anders Hofseth/@SteinarBl,men kom som en egen kommentar. Så om noen i NRKbeta klarer å flytte innlegget på rett plass må dere gjerne gjøre det.

 6. Godt nytt for Galaxy i Aftenbladet « Med nesa i et lesebrett

  […] Galaxy har ikke fått stående applaus i NRK Beta heller. Men NRK Beta leser Ole K har skrevet en artikkel som svarer på mange av problemene Android brukerne… […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Samsung Galaxy Tab – Test av gTab | TechTalk.no

  […] med enheten som heter det samme? Er det Samsungs egne versjoner? Dette bringer meg over til et problem med Android som er diskutert tidligere på NRK Beta. Det følger med ferdigløsninger fra Samsung som gir meg litt frysninger og minner om kjøp av pc […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Identitetskrise: anonym på nettet

  […] før jul skrev jeg en kommentar til en artikkel på NRKbeta som senere ble trekt frem som en egen artikkel. Anders Hofseth tok først kontakt med meg for å høre om det var greit, og i den påfølgende […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.