nrk.no

Spennende prat om teknologi på NRK2 i kveld

Kategorier: Fildeling, NRK & Video


Det er klart for ny runde med Tekno. Første episode kommer på NRK2 i kveld klokken 21:30. Denne runden består av fire programmer. Det neste blir sendt 21:30 på torsdag førstkommende. Og de to siste mandag og torsdag neste uke.

Denne gangen er det mer fokus på diskusjon i studio. Jeg har vært med på alle programmene og bidratt med forklaringer, analyse og diskusjon. Redaksjonen hadde gjort en god jobb med å få inn kunnskapsrike gjester og i dette formatet fikk vi tid til å snakke ut og gå litt mer i dybden.

I det første programmet tok vi blant annet en diskusjon basert på Wireds artikkel som tidligere i år slo fast at selveste world wide web snart er dødt. I tillegg så vi på noe av det som har skjedd med utviklingen på videofronten etter at vi kunne begynne å gjøre opptak av levende bilder med speilreflekskamera, hva som skjer når man begynner å putte på HDR-effekt på video, hvilken revolusjon som har skjedd med spill og hvordan man styrer dem og til slutt måtte vi jo innom disse berømte flate datamaskinene med berøringsskjerm. Enten du kaller det nettbrett, tab, pad eller lesebrett…

Filmpolitiets Rune Håkonsen var også med og har laget en liten bakomreportasje fra innspillingene.

Og NRKbetas lesere trenger selvfølgelig ikke å vente til klokken 21:30. Her kan dere laste ned programmet i HD via bittorrent med en gang:
Tekno sesong 5 episode 1 – 720p
Tekno sesong 5 episode 1 – 1080p

Starter dere nedlasting med en gang kan det ta litt tid. Filen er på vei ut i distribusjonssystemet vårt nå…

13 kommentarer

 1. Endelig!!
  Et teknologiprogram som går litt i dybden; i Norge!
  (dette har jeg ventet på lenge)

  Det går faktisk an å si HTML5 og CSS uten å skremme vekk ikke-tekniske seere, og samtidig omtale spennende ny teknologi på en slik måte at det fenger mange.

  Kjempebra start!

  Svar på denne kommentaren

 2. Forstår ikke helt hva som er vitsen med å samle en teknisk «elite» på denne måten som alle er enige, og bare circlejerker hverandre på at – nei, internett er ikke dødt.

  At du skriver en oppgave om facebook på skolen, og får snakke om det på TV som om at du var en ekspert – joda, sier vell nok om kvaliteten på journalismen i Norge (og generelt i verden også) idag, enn noe annet.

  Du var dog flink Eirik og den eneste i studio, med litt høyere kompetanse enn de andre. Det merker man…

  Svar på denne kommentaren

  • Sandor Zeestraten (svar til Herman S)

   Må si at jeg er litt enig. Wired overskrifter er vel ikke akkurat det beste utgangspunktet å gå ut i fra (Scientific American). Hatten av for Eirik for å holde nivået oppe.

   Neste episode så derimot absolutt underholdende ut.

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Herman S)

   Hei Herman.

   Først: jeg må jo si meg enig i at vi var ganske enige om webens død, og helt enig i at det sikkert ville vært en mer spennende diskusjon om vi jo var litt mer uenige. Tekno tester ut et nytt format denne sesongen, og man kan selvsagt diskutere hvor vellykket en sånn mer talkshow-aktiv variant er.

   Jeg håper jo for min egen del at du la merke til at jeg hadde et ganske overrasket ansiktsuttrykk da programleder nevnte at jeg holdt på å skrive en oppgave om Facebook 🙂

   det er ikke som sådan en del av min kvalifikasjon men noe jeg hadde nevnt i forbifarten da jeg snakket med researcher. (Oppgaven er forresten ikke en «skoleoppgave» men en del av min mastergrad i medier, kommunikasjon og IT.)

   Tittelen jeg fikk i programmet var imidlertid ikke knyttet til mastergraden, men at jeg jobber som interaksjonsdesigner hos NetLife Research, slik jeg skrev til Stian nedenfor her.

   Jeg skal ikke påberope meg noen eksperttittel, men jeg vil i hvert fall få si at jeg bruker veldig mye av min tid på å holde meg oppdatert på problemstillinger knyttet nettopp til Galaxy Tab og iPad!

   (Det vises for eksempel i bokmerkene mine:
   http://www.delicious.com/idaiskald/android
   http://www.delicious.com/idaiskald/ipad
   http://www.delicious.com/idaiskald/tablet )

  • Ida Aalen (NRK) (svar til Ida Aalen)

   Det slår meg forresten at jeg nok bør ta selvkritikk. Hvis jeg mot formodning kan noe om iPad og GalaxyTab så har jeg tydeligvis ikke klart å formidle det..

  • En skoleoppgave skrevet under utdanning på høyere enn videregående-nivå, kan i aller høyeste grad være relevant, og gitt forfatteren innsikt og kompetanse.

 3. Veldig enig med Herman. Her var alle enige, og hva hadde «facebook-forskeren» å bidra med i diskusjonen om tablets egentlig? Hun hadde i hvert fall observert at galaxy tab er mindre enn ipad. Det skal hun ha.

  Jeg hadde håpet på litt mer substans fra «tekno». Dette var kjedelig.

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Aalen (svar til Stian T)

   Hei Stian!

   Som Eirik sier, så er jeg nok ikke en Facebook-forsker, selv om det jo er hyggelig å bli kalt forsker da (ettersom jeg strengt tatt ikke har en mastergrad enda enn gang).

   Så hvorfor sa jeg ja til å si noe om Galaxy Tab som iPad? Jeg jobber som interaksjonsdesigner hos NetLife Research, og jeg har brukt nesten hele min arbeidskapasitet på å jobbe med Android. På samme vis har jeg også vært utrolig nysgjerrig på iPAd og mulighetene der.

   Du kan jo sjekke ut bokmerkene om temaet:
   http://www.delicious.com/idaiskald/android
   http://www.delicious.com/idaiskald/ipad
   http://www.delicious.com/idaiskald/tablet

   Så er jeg HELT enig i at noe av de allermest spennende diskusjonen rundt iPad og GalaxyTab ikke kom frem i innslaget hos NRK, og innslaget slik du ser det er jo også klippet om. Det henger litt sammen med formatet (fjernsynsinnslag kan ikke være så lenge) og målgruppen (det bør kunne forstås av «alle» som kan tenkes å skru på NRK2 en ettermiddag).

 4. Eirik Solheim (NRK)

  Hun du kaller facebook-forskeren heter Ida Aalen og gjør veldig mye mer enn å skrive oppgave om facebook.

  Jeg syntes ikke det ødela diskusjonen selv om vi var ganske enige rundt wired-saken. Men skjønner selvfølgelig at det hadde blitt mer action om vi kranglet. Men dette er ikke Holmgang…

  Dere kan jo ta en titt i morgen 21:30 om dere har tro på at formatet som sådan kan være interessant med andre temaer og diskusjoner.

  Ellers står dere også helt fritt til å komme med argumenter her. Siden dere savnet uenighet regner jeg med at det er fordi dere har gode innspill i retning av at webben faktisk er død?

  Svar på denne kommentaren

  • Webben begynte å dø samtidig som registrering og innlåsning av brukere ble vanlig.

   Om noen år har facebookkreftbyllen tatt over verden og facebookregistrering vil være obligatorisk.

   Nei til kreft, nei til facebook
   (og alle andre som ønsker å låse oss inne for å tjene penger på oss)

 5. Iderådgiver, Tekno sesong 5 at Pappmaskin.no

  […] Kari Fossum tar deg med inn i Tekno’s fantastiske verden.Les også: Slik blir Tekno til NRKbeta om første sendingPS: Jeg var opprinnelig tiltenkt en egen avslutningsspalte i denne sesongen, en slags Tekno-vri på […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.