nrk.no

Vil Facebook Mail lage bølger?

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettjenester

Facebook logo

Facebook logo

TechCrunch skriver idag at Facebook’s nye mail-system, project Titan, lanseres mandag. For oss som er opptatt av utviklingstrender, blir det et interessant case:

Facebook har blitt et sted mange mennesker tilbringer tid. Dette har gitt dem en solid posisjon som sosialt nettsted, som bilde-delingsplattform, chattjeneste, felleskalender osv. Men alle disse funksjonene er naturlige vedheng ved et sosialt nettsted og nyttige å ha færrest mulig klikk unna. En mail-tjeneste er ikke like sterkt knyttet til funksjonene i Facebook og en overgang fra ett system til et annet (og dermed fra en adresse til en annen) er mer komplisert.

Dermed er vi spent: Vil Facebook sluke enda en bit av gjennomsnittmenneskets nett-kake, eller vil det gå som det gikk da Google skulle utmanøvrere YouTube med Google Video – Selv en gigant klarte ikke å vippe vekk en velfungerende markedsleder, så Google måtte til slutt gi opp og kjøpte i stedet hele YouTube.

På Facebooks sjanser-for-å-lykkes-side, ligger at nettverket (og dermed adresseboken) for mange er godt på plass og rikere utstyrt med data enn adressebøker man bygger opp selv i andre mailsystemer. En annen styrke er at mange er innom daglig uansett og for mange er også Facebook det daglige springbrettet for nettopplevelsen; det er der de høster inn venners tips osv.

det-vil-floppe-siden ligger det at det er en omstendelig prosess å flytte fra et mailsystem til et annet. Ikke i bruker-interfacet, men i spredningen av din eksisterende mailadresse. For valg av mailsystem er også knyttet til hvor mye det vil koste deg å få folk til å slutte å bruke din gamle adresse og begynne å bruke den nye. Ettersom Facebook og Google ikke akkurat er bestevenner, er det heller ikke sikkert at det blir mulig å ta inn Gmail-adressen i Facebook, slik jeg kunne ta med min gamle eldgamle Broadpark-mailadresse inn i Gmail mens jeg ventet på at den skulle dø. Denne saken fra forrige uke blir også interessant i lys av dette: Google To Facebook: You Can’t Import Our User Data Without Reciprocity

Facebook’s instilling til hva som er privat og ikke vil også kunne gjøre bakken bratt for suksess, selv om folk flest kanskje ikke er like fokusert på privacy som oss geeks.

Gawker skrev i vår nærmest at de trodde dette kom til å gå greit og at alt kom til å bli bedre av det. Vi er ikke så sikre på det, men tror uansett det vil bli svært spennende å se kampen. Hvordan tror dere det kommer til å gå?

2 kommentarer

  1. Håper alle etterhvert tar samme innstilling som google har mot facebook.

    Bare synd det er for seint.
    Facebook = kritisk masse, ie siden vokser av seg selv, og trenger ikke invitsa fra nye gmail brukere.

    (folk som signa på facebook før, invita gjerne alle de hadde sendt mail tidligere)

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.