nrk.no

Apples ansvar som ei teknologisk supermakt

Kategorier: Snacks & Webutvikling


Den som er veldig sterk, må óg vere veldig snill. – Pippi Langstrømpe (Astrid Lindgren)

For nokre år sidan vart det lansert ein mobiltelefon. Den hadde ikkje copy/paste. MMS hørte i følgje produsenten til fortida. Og ikkje minst: Flash som teknologi var avlegs, og burde ikkje inkluderast i mobile einingar. Vi snakkar sjølvsagt om Apples iPhone. Men det stoppar ikkje der. Adobe Flash-pluginen er ikkje lenger inkludert i nye versjonar av desktop-OSet – Mac OS X – heller.

37signals publiserte i går eit interessant innlegg med tittelen Apple’s responsibility as a superpower. Og dette må vi seie oss einig i.

Mykje av farta bak HTML5 kjem av Apples krossferd mot Adobe Flash. Og Adobe har verkeleg arbeidd for å omstille seg. Og i dette tilfellet er det på ingen måte dumt: Framskritta på nettet etter HTML5s framgang har vore ganske omfattande.

Men, Apple er på sett og vis i krig med veldig mange. Og har etter kvart vorte stor nok til å skape enorme bølgjer i teknologibiletet. Blu-Ray, Firewire (for forbrukarar) og 3.5″ disketten er allereie borte. Kva for ein teknologi er neste på lista?

6 kommentarer

 1. Ansvar overfor hvem?
  Apple sier selv at de har sagt at de har et ansvar overfor kunden. De handler for dem om å gjøre kvalifiserte valg som gjør produktene bedre. Hadde bare andre digitale produsenter turt å gjøre det samme, så hadde vi hatt mangle flere gode digitale produkter rundt oss.
  Det er aldri noen som kritiserer en god kokkekniv fordi den er dårlig til å skjære brød med. Eller en fiat 500 fordi den ikke har firehjulstrekk. God design handler mye om å ta vekk det som ikke er nødvendig. Apple er desverre litt for alene om denne rollen i teknologiverdenen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Hmm… at den ikke er inkludert, betyr vel fortsatt at den kan installeres?

  Det å bundle proprietære programmer med et operativsystem innebærer jo at man må godta en ekstra EULA når man installerer operativsystemet. Å laste ned Adobe Flash er en ting alle med Windows og Linux har måttet gjøre lenge, så jeg ser ikke noen problemer med at Mac-brukere må laste ned programmet ved siden av. Jeg har aldri brukt Mac fast og holder ikke med Apple i spesielt mye, men så lenge de ikke faktisk stenger Flash ute fra OS-et, har vi lite å klage over.

  Svar på denne kommentaren

 3. Glem ikke at det også var Apple som _innførte_ 3.5″ og FireWire til konsumenter — Apple er ofte først til å gjenkjenne bra teknologi, og først til å innse når noe er avleggs. Klart, noen ganger bommer de, men generelt er Apple en positiv driver av innovasjon.

  Svar på denne kommentaren

 4. Tror browser-opplevelsen med iPhone og iPad ville vært dårligeere med masse urolige Flash-annonser rett i fanget. Slikt sett kan Flash-nekt styrke Apples salg. Argumentet om at Flash bruker opp batteriet har vi jo bare Apples ord for. Økes batteritiden til en Air-maskin uten Flash? Gleder meg til å se tester på dettte. Personlig synes seg det er flott å kunne velge å slippe å se urolig Flash når jeg browser fra en datamaskin også. Den valgmuligheten har ikke Apple gitt iOS-kundene, enten fordi de ikke stoler på dem, eller fordi de snakker sant om batteriene.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.