nrk.no

Blindpassasjer: Korte, brede mennesker

Kategorier: Nett-tv,NRK & TV


Det har vært mange sene kvelder, korte netter og tidlige morgener for å klare å få ut Blindpassasjer til dere i tide for jubileet, så det var dermed først idag at vi har rukket å se på en feil et par stykker allerede har påpekt – at folk var forbausende lave og brede i 1978.

Her er den korte og greie forklaringen: Blindpassasjer ble laget lenge før brede TV’er var et fenomen. Nå er alt i bredformat, og har vært det så lenge at systemene blir forvirret av det gamle 4:3-formatet. Vi fikser det nå.

DEN LITT LENGRE FORKLARINGEN
Ser du på videoskjermene som blir brukt i serien, er de faktisk kvadratiske, så der har dere utviklingen slik man så den for seg den gangen. Men slik gikk det altså ikke: I våre dager er video i 16:9-format enerådende – så enerådende at overkopieringsautomatikken regner med at alt er i 16:9. Når da dette systemet får noe som ikke er 16:9, gjør det så godt det kan og legger gjerne på en letter-box i tillegg til prisen for èn. Dermed har videomaterialet fra Blindpassasjer først fått èn letter-box og blitt litt bredere, deretter har det blitt breddet ut til 16:9 på ny og resultatet er som dere ser på bildet over. Det ligger jo en slags skjebnens ironi i at en Science Fiction fra forrige årtusen klarer å lure en robot, men vi vil likevel gjerne at dette skal se penere ut.

For å få til dette på riktig måte, må vi gjøre litt avansert trolleri du kan lese om under, dette tar litt tid og dermed er folk korte og tykke til litt utpå dagen fredag.

PROSESSEN FOR Å FIKSE 4:3-PROBLEMER I DAGENS NETT_TV-ARBEIDSFLYT

 • Kopiere ut 4:3-programmet fra det digitale lageret «Programbank»
 • Åpne det i Final Cut Pro og legge på svart på sidene; en «stående letter-box»pillarbox
 • Rendre det ut og legge det tilbake i Programbank
 • Importere dette på ny inn i Nett-TV
 • Gå inn i basen og erstatte det gamle klippet med det nye, slik at klipp-navnet ikke endres og folks lenker fortsetter å virke

Dette tar noen timer, så vi får neppe skiftet ut ferdig før utpå dagen imorgen.

Vi beklager at dette ikke ble snappet opp tidligere i prosessen – alltid vanskelig å merke slikt med serier som begynner med at det er svart le-e-en-ge i starten, når man har dårlig tid. Men vi har ihvertfall lært noe om hvordan maskineriet virker. Bra det også. Takk til Johnny-Ronny og Audun Torsdalen som har tatt seg tid til å si ifra.

13 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Odin / Velmont)

   Det er dessverre ikke sikkert det er så enkelt; det kan hende du bare tar bort letterboxen, endrer aspektforhold og zoomer i bildet. Da mister du endel detaljer i et allerede litt grøtete bilde Vi er nå nesten ferdige med fikseprosessen og legger sannsynligvis over ny fil i morgen tidlig, så dere kan se serien i glorious 4:3 slik det er ment!

  • Odin / Velmont (svar til Anders Hofseth)

   Nei, det er ikkje slik. 🙂

   Det er ingen letterbox i det enkoda signalet. Eg har sjekka det. Det er rein 4:3, berre strukke til 16:9. So det er berre å ignorera metadataen som seier at det er 16:9.

 1. Et det virkelig slik at systemet dere bruker kun støtter visning i ett format? Det er da veldig klønete å måtte legge inn sorte streker i selve selve videoen og slik ødelegge den for visning f.eks på en iPad. Som odin skriver så skyldes nok snarere feilen rot i metadataene. Jeg vil mene at klienter generelt støttet ulike format og selv et i stand til å fylle på med sort så lenge klienten får beskjed om riktig format.

  Svar på denne kommentaren

  • Odin / Velmont (svar til karl)

   Systemet dei brukar stør fleire format, men det er vel sikkert laga ein konfigurasjon og skript for å gjera alt fint, raskt og automatisk. Det tek sikkert ikkje omsyn til 4:3. Men, ja, eg er einig, fiks heller metadataen. Eg hev sjølv ein 4:3-skjerm og vil helst få filmen i best mogleg kvalitet. Viss de legg på pillarbox, so vert det dårlegare kvalitet (vel, ikkje viss de berre utvider breidda) og vandskeleg å sjå på vanleg 4:3 skjerm. Då fær me ein diger svart firkant rundt biletet, finst det noko styggare? Nei 🙂

   Få Lied til å sjå på det, han vil finna ut at, ja, det er berre metadata som er feil. 🙂

 2. Den embedda spilleren som gjengis på bildet over er jo i 4:3 og ikke i 16:9 så det er tydeligvis noen deler av systemet som har fått med seg hvilket format det er snakk om 😉 Enig med Karl & odin – ikke legg inn sorte striper i fila, bruk metadata.

  Svar på denne kommentaren

 3. Anders Hofseth (NRK)

  I en ideell verden er det sense i det dere foreslår.

  Det vi sliter med, er at ting ligger i en nett-TV som er noen år på overtid og hvor fiksing av ting som dette ikke er banalt. Vi jobber med å løse ting dels kortsiktig og dels langsiktig, men sliter med at vi har et begrenset antall armer. Nå prioriterer vi heller å få ut del2 av bakom’en. Stand by for further instructions.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Trond)

   du maser ikke; det lar seg sikkert løse, men det er ikke mer tid til å grave i dette denne uken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.