nrk.no

Blindpassasjer: Årgangs-SciFi

Kategorier: Film,NRK & TV

Stein Roger Bull instruerer i Studio 2, rundt ham står deler av teamet og noen skuespillere sitter i bakgrunnen.
Fra opptakene til Blindpassasjer Foto: Tore Halden, NRK © 1978

Faksimile av forside, Programbladet nr 4/78 - Stjerneskipet Marco Polo foran planeten Rossum, under bildet teksten "Død og drama i verdensrommet"
Blindpassasjer som forsidesak, Programbladet nr 42/78

27. oktober 2010, er det 32 år siden første episode av Science Fiction-serien Blindpassasjer ble sendt i Detektimen på Fjernsynet.

Blindpassasjer var Norges første science fiction-serie, og den ble sendt på et tidspunkt hvor TV i Norge het Fjernsynet (som i NRK Fjernsynet). Det var ingen NRK1, NRK2, NRK3 og enda mindre noe TV2 eller andre konkurrerende norske kanaler. Enkelte hadde såkalt svenske-antenne og kunne ta inn Svensk TV1 og TV2, men andre kanaler var ikke vanlig. Hjemmevideo var oppfunnet, men det var ihvertfall ikke vanlig i de tusen hjem ennå. De fleste hadde dermed stort sett bare èn mulighet om de ville se Science Fiction. De kunne gå på kino. For det var ikke svært ofte Fjernsynet viste noe slikt.

Science Fiction var uansett en populær genre den gangen. 10 måneder tidligere hadde filmen Star Wars hatt norgespremière, Nærkontakt av tredje grad kom til Norge noen måneder senere, i februar 1978, og i november 1979, et drøyt år etter Blindpassasjer, kom den første Alien-filmen hit. Av disse er det kanskje Alien som liknet Blindpassasjer mest, i det at hovedhandlingen spilte seg ut ombord i det svært trange rommet verdensrommet er – om man er så uheldig å være ombord på et stjerneskip med en ubuden gjest.

Bing & Bringsværd hadde lært nordmenn å sette pris på Science Fiction fra slutten av 60-tallet. Hva var da mer passende enn at dette radarparet skrev den første Science Fiction for Fjernsynet?

Stein Roger Bull instruerer i Studio 2, rundt ham står deler av teamet, to skuespillere sitter i bakgrunnen.
Fra opptakene til Blindpassasjer Foto: Tore Halden, NRK © 1978

Mye av historien om Blindpassasjer og livet ombord på Stjerneskipet Marco Polo er allerede omhyggelig beskrevet i Wikipedia-artikkelen om Blindpassasjer, så den biten leser dere like godt der. Ser man på grundigheten Wikipedia-artikkelen er skrevet med, er det også lett å se for seg at det er flere 30-40åringer enn NRKbeta som hadde en skjellsettende TV-opplevelse tidlig i livet, enten en av disse høstfredagene i 1978, eller ved reprisen i 1985. Det er kanskje derfor vi aldri helt har klart å la denne serien ligge, men har gravd frem noen minner fra den gangen som vi gjerne vil dele med dere.

For eksempel: Vi har fått en prat med rekvisitør Sigurd Slembe om hvordan de laget Sci-Fi-effektene for hånd – datamaskinene den gang kunne nemlig langt mindre enn enn en mobiltelefon kan idag. Så skulle man ha et romskip til å eksplodere, måtte man pent sprenge et romskip – eller iallefall en modell av et.

Vi sitter og klipper ferdig denne historien nå, første del bør være på plass før lunch onsdag. Stay tuned.

BLINDPASSASJER PÅ NRK

Om Blindpassasjer:

Blindpassasjer: Kultserie fra 1978

Se Blindpassasjer:

Blindpassasjer i Nett-TV

Bakom Blindpassasjer:

Rekvisitør Sigurd Slembe forteller om design og effekter de skapte i 1978
Bakom Blindpassasjer: del 1 – hvordan interiørene ble skapt i Studio 2
Bakom Blindpassasjer: del 2 – om kjøkken, kretsløp og matforsyning
Bakom Blindpassasjer: del 3– om kontrollseksjonen og de private sonene
Bakom Blindpassasjer: del 4 – om Biomaten, Rossum og Det Fremmede Skipet

Medieomtaler fra 1978:

VG 3. november 1978: «Blindpassasjer» -TVs mest kompliserte produksjon
Programbladet nr 42/1978: Stjerneskipet Marco Polo og universets mysterier

Blindpassasjer-sak fra Filmpolitiet:

Lenke: Filmpolitiet Blindpassasjer 29102010

Dessuten:
Harald Eia ble vettskremt av Blindpassasjer

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.