nrk.no

Nærgående journalistikk

Kategori: Media


Klikk på bildet for å starte videoen.

Klippet over er en nyhetssak fra Fox9 News, opprinnelig TV-sendt, men her i nett-TV-utgave.

I spillefilmer hender det at det er nyhetsinnslag på TV om ulykker, der man møter pårørende som snakker om den forulykkede nærmest mens redningsarbeidet pågår. I min naivitet har jeg trodd at denne voldsomme nærheten er overdrevet av humor-grunner, men da jeg snublet over videoinnslaget over her, skvatt jeg litt. For meg oppleves det morbid å gå så tett inn i livet til trafikkofre i nyhetssendinger. Eller er det tvert i mot bra for samfunnet at mediene kontekstualiserer ulykker så tett inn i avdødes privatliv? Hva tenker dere?

11 kommentarer

 1. Det er ikke så veldig unormalt at man i nyhetssammenheng «personifiserer» soldater døde i krig, eller mennesker som har dødd av sykdom. Det lages også saker på trafikkofre hvor man intervjuer foreldre og venner, og dermed gir trafikkdøden et ansikt. Men jeg tror ikke hver eneste trafikkulykke som raporteres om på Fox får samme dekning.

  Men det er viktig innimellom at vi blir ristet litt i, og fortalt at livet er skjørt – selv når du kjører bil hjem fra jobb.

  Svar på denne kommentaren

 2. Det har i Bergen vært en stor debatt om nettopp dette, da Bergensavisen i sommer publisert bilder av et barnevernsbarn hadde dødd av en overdose (Ragnhild-saken: http://www.ba.no/nyheter/article5217183.ece ).
  Grunnen til at de gjør dette er jo for å skape en viss nærhet. Offerets pårørende må jo selvsagt også gi tillatelse til å publisere bilder som dette/la pressen komme så nært innpå offerets liv.

  Min personlige mening er at dette bør være lov, fordi personifisering gjør uttrykket og budskapet enda sterkere, og vil derfor gi deg som seer/leser en «obs-effekt», og gir rom for ettertanke. Mange vil nok være uenige med meg, og mene at dette blir for nærgående.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg tenker at dette er en viktig diskusjon å ta for de mange meninger som sikkert florerer rundt.

  Men en kjapp klikk på «Om NRKbeta» i toppmenyen bekrefter det som i utgangspunktet var min aller første tenke: Hvor i NRKs sandkasse for teknologi og nye medier hører en slik diskusjon til?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Danijel)

   Vel, selv om eksempelet er hentet fra gammel-TV, er etiske og redaksjonelle vurderinger noe som må gjøres stadig vestemor dette er et tema vi mener er relevant. Utifra diskusjonen som har oppstått ser det ut til å fungere etter hensikten.

   Beklager om du oppfatter NRKbeta som feil arena.

 4. Tore Sinding Bekkedal

  Fox News er ikke nyttig som noe annet enn et dårlig eksempel – og jeg håper virkelig at Christian Borch leser dette, løper bort til dere og kjefter på dere så tapeten faller ned av veggene. Det får da være grenser.

  Jeg har et mentalt bilde av en ujevnt fremkalt Kung Fu-film hvor Borch med langt hvitt skjegg flyr bort til dere i slow motion og sier en replikk som dubbes med «You have betrayed the clan of NRK. And now you must pay.».

  Svar på denne kommentaren

 5. Tore Sinding Bekkedal

  Kommentaren over var skrevet mest i vantro over at dere kunne skrive noe sånt – og jeg innrømmer gladelig at jeg må bli flink til å huske på disse reglene med å vente ti minutter før man skriver svar på som gjør en sint, osv. – og jeg savner den «rediger i fem minutter»-funksjonen deres! 🙂 – så jeg tenkte jeg burde følge opp med en litt mindre merkelig kommentar.

  Nei! Jeg føler det som at man gjør en kommersiell vurdering som innebærer at man går miiiilevis utover det som er regnet som god presseskikk her i Norge. Det er en invasjon av privatlivet til sørgende, det er å gjøre underholdning heller enn saklig rapportering av en tragedie – og det blir gjort ene og alene for å skaffe seere – reklameinntekter.

  Det er klart at en av og til må levere det menneskelige bak tragedier. NRK treffer denne balansen veldig godt. I USA er alle saker slik, og jeg anbefaler deg et par dager med Fox News på TVen.

  Jeg håper aldri NRK blir som Fox News. At jeg engang skulle ytre den setningen til et organ av NRK, gjør meg litt paff, og ikke så rent lite trist. Min eneste trøst er at en journalist i nyhetsavdelingen forhåpentligvis ville hatt noenlunde samme reaksjon som meg.

  Svar på denne kommentaren

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Tore Sinding Bekkedal)

   Heilt samd.

   I tillegg — kvifor nemner dei biene heile tida, men utan å ein einaste gong nemne om dei hadde noko årsaksmessig med ulukka å gjere? Ein svært usmakleg måte å gjere ei dødsulukke meir «interessant», og kapre sjåarar.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Tore Sinding Bekkedal)

   Jeg tror ærlig talt ikke NRK har stoffet i seg til å bli Fox News om vi så hadde villet ;), og er personlig veldig glad for det.

   Selv blir jeg en salig blanding av støtt, skremt og måpende når jeg ser saker som den over, samtidig som jeg likevel ikke unngår å la meg besnære av en bisarr nyhetssak jeg ville synes var veldig fascinerende om det var David Lynch som hadde funnet den på. Og det å ha en agenda om å gjøre noe med dårlig atferd i trafikken (om vi for tankeeksperimentet skulle tiltrodd dem det), er også en faktor som kan vurderes. Alt dette tilsammen gjør at vi tenker det er et bra diskusjonstema.

   Redaksjonelt sett tror jeg ikke jeg ville kjørt denne saken (hypotetisk spørsmål, riktignok), likevel synes jeg Dan og akarlsen har interessante momenter, på tross av at jeg ville valgt annerledes selv – det er nyttig å diskutere etikk, redaksjonelle grenser og for og imot-sider av saker der man selv har et tydelig standpunkt.

  • Fredrik Stai (svar til Anders Hofseth)

   Jeg har ikke noe eksempel å vise til, men jeg synes NRK er blant de beste her i landet på å la nyheter være nyheter, og så spare evnt. nærgående personlige historier og fokusering på etiske problemstillinger til debatter i studio eller egne programmer som har nettopp det som sin greie.

 6. Det er kanskje relevant at Fox 9 (KMSP-TV) er «lokal-TV» for Minneapolis/St. Paul, og ikke en nasjonal kringkaster som NRK[1]. Dermed bør en vel sammenligne dette innslaget med en lokal nyhetssending, typ Østlandssendingen, heller enn hva som er passende for Dagsrevyen?

  Ikke at dette ikke får meg til å synes at innslagene går litt vel nært på pårørende så fort som mulig, en situasjon som etter min mening krever gode beslutninger hos kringkaster i og med at de er de kunnskapsrike i denne sammenhengen.

  Fotnoter:
  1: Fox News er derimot nasjonal.

  Svar på denne kommentaren

 7. Karl Jørgen Marthinsen

  Dette var en morsom reportasje. Ikke morsom i seg selv, men et fint eksempel på en avsporet nyhetsreportasje: De skulle egentlig laget en sak om en trafikkulykke, men endte med å vise private bilder. Uff.

  Likevel er jeg ikke veldig bekymret for medieutviklingen. Det var tross alt bare Fox…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.