nrk.no

Creative Commons-kutt i canadisk kringkaster

Kategorier: DRM,Media,Musikk og lyd & Nettkultur

I was looking for the links to the "Creative Commons" music used in this episode. I can't find the link? Perhaps I'm looking in the wrong place?

Matt Perreault stilte et ganske enkelt spørsmål på nettsidene til programmet Spark i kanadiske CBC for en uke siden (Spark er nærmest en slags canadisk NRKbeta):
I was looking for the links to the "Creative Commons" music used in this episode. I can't find the link? Perhaps I'm looking in the wrong place?

Det første svaret som kommer, er «Hi, Matt. You’re not looking in the wrong place. There’s simply no Creative Commons music used in this episode. By management decree, CBC podcasts are no longer permitted to use CC music. Instead, we’re using the APM Music library (http://www.apmmusic.com/), which is copyright cleared and fully licensed by the CBC.»

Diskusjonen som følger er ganske interessant: Les den her. (nettsidene deres blar dessverre ikke ned til riktig sted i kommentarfeltet, søk etter «@mattperreault» på siden du kommer til).

Dersom vi skal tro svaret fra programdirektør Chris Boyce (det kan virke som debattantene er uenige om det) lenger ned, påpeker han et trekk ved Creative Commons som vi har vært inne på tidligere: At kommersiell drift et annet sted i bedriften surrer det til også for ikke-kommersiell virksomhet.

Hva tenker dere om dette; er Creative Commons for streng i avgrensningen av kommersialitet? Eller bør det være slik?

(via arstechnica.com)

9 kommentarer

 1. Marius Krinnan

  Jeg vil ikke si at Creative Commons er for strenge. Men de kunne kanskje hatt en litt klarere definisjon på hva «kommersiell bruk» er.
  Om jeg har et hypotetisk firma som selger hypotetiske joggesko, og jeg bruker hypotetiske CC-lisensierte bilder på den hypotetiske firmabloggen (som er helt uten hypotetisk reklame) vil det vel ikke være kommersiell bruk?
  Dessuten tror jeg CC-artister er mer tilbøyelige til å tillate kommersiell bruk, om man spør, enn andre opphavsmenn. Klart vil nok en del av dem ha betalt, men det er vel mye kulere å ha navnet sitt på tv og potensielt nå tusenvis av nye fans, enn å ikke gjøre det? Det er jo derfor de har valgt Creative Commons..

  Svar på denne kommentaren

 2. Kevin Brubeck Unhammer

  «By management decree, CBC podcasts are no longer permitted to use CC music.» eh… så dei har i tillegg fjerna CC-BY og CC-SA ? Høyrest ut som dei har misforstått noko; det er jo langt frå alle CC-verk som har «Non-Commercial»-kravet — heldigvis, for NC er jo ikkje kompatibelt med fri programvare/open kjeldekode.

  Svar på denne kommentaren

  • Enig her. De må ha misforstått noe. Eller så har kanskje den Amerikanske copyright-lobbyismens propaganda om at CC er et angrep på copyright nådd Canada også?

 3. uavhengig av forskjellige typer lisenser så er creative commons’ definisjon av «kommersiell» altfor snever.

  jeg mener at dersom bildet/musikken skal inngå i et *produkt* (/tjeneste) som a) er for salg, b) direkte genererer (vesentlige) inntekter, eller c) er en del av generell markedsføring/branding, så skal det ikke kunne brukes (hvis det er merket non-commercial).

  eksempelvis genererer ikke nrkbeta.no salgs- eller annonseinntekter, eller er et ledd i nrks markedsføring. dermed burde nrkbeta (og nå også nrk.no) uten tvil kunne bruke CC-bilder/lyd/etc.

  hvis ikke kan man jo lett, erasmus montanus-aktig argumentere for at *all* menneskelig produksjon er «kommersiell» (på samme måte som adferden vår dawkins-aktig i siste istans er «egoistisk» – begrepene tømmes for mening).

  Svar på denne kommentaren

 4. Tore Sinding Bekkedal

  Hele poenget med lisensfinansiert kringkasting er jo at det skal være en måte å drive en kringkaster slik at de ikke er nødt til å drive etter rent kommersielle spilleregler. Å redusere kvaliteten på en sending pga. kommersiell enkelhet er på kollisjonskurs med eksistensgrunnlaget deres.

  Svar på denne kommentaren

 5. Fredrik Graver

  Så dere svaret litt lenger ned?

  «Hi, Russell,
  It turned out that our use of Creative Commons licensed music was going against some of the details in collective agreements we hold with certain talent agencies. As such, we had to discontinue our use of it.
  – Lily (CBC Radio Podcasting)»

  Altså, jeg ville tolke det som at det er kommersielle krefter som tvinger frem denne holdningen.

  I Canada har det lang tid vært en meget interessant og delvis skremmende diskusjon om rettigheter i dagens netthverdag. Anbefaler Michael Geist sin blogg michaelgeist.ca/

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.