nrk.no

Har DU prøvd MiniTV?

Kategorier: Forskning,Mobil & TV

Om du har nytta MiniTV vil vi gjerne kome i kontakt med deg.
Om du har nytta MiniTV vil vi gjerne kome i kontakt med deg.

Om du har nytta MiniTV vil vi gjerne kome i kontakt med deg.
Om du har nytta MiniTV vil vi gjerne kome i kontakt med deg.

I så fall ønskjer vi å kome i kontakt med deg for å få svar på nokre spørsmål om bruksvanane dine. Svara nyttast til å hjelpe oss å stake ut kursen for MiniTV vidare.

Vi lurer mellom anna på kva som er bra og dårleg med MiniTV, i kva situasjonar tenesta er best og kva som må til for at MiniTV skal verte allemannseige. Må til dømes MiniTV verte tilgjengeleg i mobiltelefonen, er det kanalar som manglar og kva bør prisen vere?

Du kan hjelpe oss ved å skrive ein kommentar under denne artikkelen, sende ein epost til gunnar.garfors[@]nrk.no eller skrive e-postadressa di i ei tekstmelding som startar med MINITV og sende den til 1987. Deretter vil du verte kontakta. Du kan svare anonymt i undersøkjinga.

MiniTV vart lansert i mai 2009 av dåverande kulturminister Trond Giske. Om lag ein million menneske i Stor-Oslo kan ta imot signala som vert kringkasta frå fire sendarar rundt hovudstaden. Om du har ein MiniTV-mottakar får du seks TV-kanalar frå NRK, TV 2 og Viasat i tillegg til alle dei digitale radiokanalane (via DAB). Les meir om MiniTV på minitv.no.

22 kommentarer

 1. Problemet med MiniTV er at dette er nok en dings folk må ha med seg i tillegg til telefon og PC. Om dette skal lykkes – før 4G nettet er bygget ut – må dere lage en dongle etc som folk kan putte i telefonen, iPoden, eller PCen. Og det må koste under tusenlappen.

  Men jeg tviler på at MiniTV overlever en kommende revolusjon av mobilt høyhastighets internett.

  Svar på denne kommentaren

  • Line (svar til Dan)

   Det finnes flere musikkspillere som per i dag støtter miniTV. Jeg har én, kjæresten min en annen. Så vi trenger ingen dongle til å putte i iPoden, folk som ikke vil ha med seg en ekstra din.gs får gå etter spillere som støtter miniTV.
   Cowon er et merke som støtter dette.

   Jeg synes MiniTV er fantastisk, jeg reiser kollektivt hver dag, og MiniTV er flott på sånne reiser. Hvis signalene blir bedre, vil jeg antakelig også kjøpe kabel som gjør at jeg kan se MiniTV på litt større skjermer hjemme.
   Men prisen bør ikke være så dyr. Både på grunn av at mange har vanlig TV hjemme, og ikke vil gidde å betale enda en dyr lisens, og fordi, som Dan påpeker, smartphones og internett på disse.

  • Men utfordringen for MiniTV er at de færreste kjøper telefon eller mediavspiller for å se på TV, og de fleste benytter seg av Apples iPod eller iPhone. Når TV-kanalene sender seerverdig innhold, er klokken passert 19, og de fleste sitter hjemme med tilgang til både TV og PC.

   Den eneste tiden i døgnet man ønsker å titte på TV-bilder på en liten skjerm er når kjører kollektivt og ønsker å oppdatere seg på nyheter. Men du skal ha flaks for å skru på miniTVen akkurat på slaget 7,8 eller 9.

   Dette kommer til å floppe fort!

 2. Andreas Oppebøen

  Jeg har en Cowon D2 (kjempebra bærbar avspiller) med støtte for MiniTV. Problemet er at jeg ikke bor i fast i Oslo, og dermed ikke får benyttet tilbudet. De gangene jeg har vært i Asker (utenfor Oslo) har det fungert strålende. MiniTV blir vel neppe allemannseie om ikke dekningen er den samme som for DAB. For som det nevnes i en tidligere kommentar er kollektivtransport kanskje bruksområde nummer én.

  Om systemet hadde fungert i hele landet kunne jeg kanskje tenke meg å betale i underkant av en hundrelapp i måneden for en slik tjeneste. På en annen side er det egentlig kun NRK jeg ønsker å se på, og da burde tjenesten kanskje være dekket av lisensen?

  Svar på denne kommentaren

 3. Kristoffer Ravneberg

  Jeg skjønner ikke denne satsninga på mini-tv.

  Det har blitt gjort forsøk på å gjøre håndholdte TVer populære siden midten av åttitallet, hvorfor skal det plutselig bli populært nå?

  Svar på denne kommentaren

 4. Frank Eivind Rundholt

  Jeg har brukt Cowon O2 til å se MiniTV med (dessverre klarte jeg å ødelegge denne spilleren).

  Når jeg brukte spilleren for å se MiniTV, var det stort sett på senga. Testet også på buss fra Oslo mot Sørlandet. Signalet forsvant ca. ved Liertoppen. Var ikke så lett å se på buss pga. dårlig signaler.

  Skal MiniTV fungere må dekningen bli like god som for DAB og det MÅ være DAB dekning i tunneler. Norge består jo av det. Slik det er nå fungerer MiniTV dårlig på T-banen, mye tunneler der også.

  Hvis det er meningen at MiniTV skal bli stort, må det være mulighet for å avspille i flest mulig spillere. Tror ikke det er mange som vil kjøpe en dongle for å koble til mobil eller andre spillere.

  Bruksområde for MiniTV er nok for lengre buss og togreiser eller som en hytte-TV.

  Jeg ville nok hatt med TVNorge, ellers er vel kanaltilbudet greit nok.

  MiniTV bør nok være gratis. Folk betaler allerede flere hundre kroner i måneden for å se TV hjemme, og vil vel neppe betale noe mer. Jeg vil i alle fall ikke det.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg skjønner ikke hvorfor skattebetalerne skal betale for utbygging av et nett som blir ubrukelig om få år.

  Bruk heller pengene på Radioresepsjonen! Basse, Liket og Töre bør få 5 mill i årslønn.

  Svar på denne kommentaren

 6. Gunnar Garfors (NRK)

  Kristoffer: Det er det vi prøver å finne ut av. Ganske mange av dei vi snakkar med ønskjer t.d. å ha MiniTV som ein del av mobiltelefonen sin. Og på dette området skjer det mykje spennande.

  Svar på denne kommentaren

 7. Ja, jeg har MiniTV, COWON D2+. Jeg bruker den av og til for tvtitting og seinest i dag tidlig da jeg lå i senga og så på gruvearbeidernes befrielse. Dette er en tjeneste jeg ikke er villig til å betale for. Jeg synes det er mye usynk lyd og bilde og det er plagsomt. Kan det skyldes dårlig antennesignal hos meg? Bruker enheten mest som DAB mottaker og lydavspiller.

  Svar på denne kommentaren

 8. Kristoffer Ravneberg

  Gunnar: Ja, D(A|M)B er en spennende plattform for å levere digitalt innhold til mange på en gang. Men da trenger vi smidige mottakere (f.eks. mobiltelefoner) som kan motta flere forskjellige typer innhold på en gang. Tenkt deg en ålreit liten tapåskjerm som kan gi deg dagens avis, tv og radio uten de håpløse båndbreddebegresningene på 3G, som ikke vil skalere til å kunne sørve en hel by av mottakere.

  Vi trenger fungerende infrastruktur og fremsynte hardwareprodusenter. DAB-mottakere vil bli billigere og mindre og da blir det spennende å se hva man kan putte dem i.

  Svar på denne kommentaren

 9. Hvordan gikk det med denne satsingen? Tok dere til fornuft og skrinla det? Kan melde om at jeg streamet NRK på laptop med 3G-kort i påsken i et tettbygd hyttestrøk uten store problemer. Når 4G blir bygget ut over hele landet blir det nok enda bedre forhold for streaming.

  Svar på denne kommentaren

 10. Gunnar Garfors (NRK)

  Hei, Jonas!

  NMTV har prøvelisens til 1. juli, men har søkt om lisens til kommersiell drift. Streaming fungerer av og til veldig bra, når fleire brukar 3G eller 4G samtidig fungerer det dårleg eller ikkje i det heile.

  4G vil i teorien betre tilhøva, men så er det det med tilbod og ettersørsel. Når 4G blir godt utbygd vil stadig fleire bruke 4G, og det vil igjen bli trangt om kapasiteten. Å bruke internett til direktesend TV og radioe er ikkje ein fornuftig bruk av knappe ressursar. Å bruke av kapasitet som brukarane treng til «vanleg» surfing er kanskje ikkje det luraste.

  Det som vil avgjere om DMB vert ein suksess eller ikkje er tilgangen på attraktive terminalar, det vil seie mobiltelefonar og nettbrett med innebygd DMB og DAB+. For folk flest vil det vere bra om det skjer sidan det vil hjelpe til å avlaste nettet. I tillegg er du sikra tilgang på digitalradio og mobil-tv uansett kva som måtte skje med internettilgangen din.

  Svar på denne kommentaren

  • Streaming fungerte veldig bra i et tettbygd hyttestrøk i påsken. Vil tippe at belastningen på mobilnettet var høy der. Det sier noe om at kanskje dagens løsning holder og dette blir bare bedre med 4G.

   De fleste telefoner nå har stor skjerm og gode muligheter for videoavspilling. Jeg tilbringer 1 til 1,5t hver dag i kollektivtransport. Likevel ser jeg aldri noen som bruker denne muligheten til å se film/TV-serier. Folk hører på det jeg antar er musikk eller podcaster og surfer eller leser bøker. Synes dette illustrere at folk ikke er veldig interessert i å se tv på mobilen.

   Eneste gangene jeg ser for meg at folk vil se tv i stor skala på mobile dingser vil vær under OL. Under større kriser får du som regel info først på sosiale medier, så kommer nettaviser og til slutt kommer radio/tv. Radio er velegnet for å få ut informasjon hvis Internett bryter sammen. Svært mange telefoner er i dag utstyrt med FM-sender, så synd dere har planer om å slukke FM-nettet.

 11. Jørn Eriksen

  Gunnar

  Jeg hoppet i stolen da jeg fordøyde følgende utsagn fra deg:

  Å bruke internett til direktesend TV og radioe er ikkje ein fornuftig bruk av knappe ressursar. Å bruke av kapasitet som brukarane treng til “vanleg” surfing er kanskje ikkje det luraste.

  Jeg lurer på om Netflix, HBO eller Comoyo er enig med deg. Tror nok det toget er gått og takk for det. Men det er selvfølgelig en «filosofisk» diskusjon hva vi vil bruke nettet til. Om det er tekst, bilder eller levende film og hva det inneholder er vel litt varierende og opp til den enkelte, som ikke skal avgjøres av en foreldet teknologi som kringkasting, bare for å redde denne.

  Svar på denne kommentaren

  • Gunnar Garfors (NRK) (svar til Jørn Eriksen)

   Lettskremt, Jørn? 😉

   Det aller meste av trafikken til Netflix og dei andre du nemner er program i opptak. Om du skal bruke internett til alt av direktesend radio og tv som no vert kringkasta vil du sjå at internett ikkje vil vere i nærleiken av å kunne levere. Det kapasitetsmessige er likevel berre ein liten del av dette biletet. Ta med moment som dørvakter, sikkerheit, kostnad, miljø (elektrisitetsforbruk) og det å ha ein separat distribusjonskanal i tilfelle katastrofar (t.d. Boston), og det er ikkje noko tvil om at kringkasting er naudsynt også i framtida.

   Og du kallar kringkasting ein forelda teknologi? Teknologien er faktisk perfekt til det den skal gjere, å levere det same innhaldet til mange over store område på same tid. Nokre oppfinningar er perfekte til det dei skal gjere. Hjulet er eit anna døme.

  • Jørn Eriksen (svar til Gunnar Garfors)

   Jeg var vel litt løssluppen med definisjonen av «kringkasting» :-). Du har rett i at det er mye mer. På internet kan man også «kringkaste» med UDP protokollen. Den gir ingen tilbakemelding og er like «dum» som kringkasting i bakkenettet,og er derfor mer effektiv i bruk av båndbredde, men ingen av de nevte kanaler bruker den. (NRK ? )

 12. Gunnar; avlasting gjør man med WLAN. Det er sløsing med ressurser å bruke frekvenser til en håpløst frakjørt teknologi. Og det ser det ut til at verden har forstått, med unntak av et lite miljø på Marienlyst.

  Svar på denne kommentaren

  • Gunnar Garfors (NRK) (svar til ThorH)

   Avlasting kan og bør også gjerast med trådlaust internett. Sjå elles svaret over.

  • Lenger opp her snakket du om alle de nye fagre dingsene som skulle komme, mini-TV i mobiltelefonene, osv. Dere også må vel begynne å innse at disse dingsene ikke kommer, synes dere allikevel det er riktig å bruke en diger sekk penger på prosjektet? Eller tror dere at Samsung, Apple & co skal finne det interessant hvis dere bygger nett?

   Ellers ikke uenig i at det kan være greit med radio av og til, så hva med å la være å slå av FM-senderne?

  • Gunnar Garfors (NRK) (svar til ThorH)

   Hei, ThorH!

   Om dingsane du nemner ikkje kjem, er eg einig i at MiniTV ikkje er noko å satse på. Eg er sikker på at dei kjem.

   Det er mange grunnar til at FM-sendarane vert slått av.

   Alle får fleire radiokanalar med ein digitalradio, rett og slett eit betre tilbod, fleire program og meir musikk. Dette gjeld spesielt dei som bur utanfor storbyane, hugs at ikkje alle bur i Oslo med det kulturtilbodet som finst her. DAB+ er også mykje mindre energikrevjande enn FM. DAB er også mykje meir brukarvenleg, du skiftar mellom namngitte radiokanalar og treng ikkje å skru forsiktig på eit frekvenshjul og måtte lytte deg fram til kva for ein kanal du har skifta til. Skulle NRK ha halde fram med FM ville det ha kosta 40% meir enn det gjer i dag då nettet er gamalt og må rustast opp. Med DAB+ vert prisen om lag den same, men med plass til mange gonger fleire kanalar. I Naustdal, der eg kjem ifrå går ein til dømes frå 4-5 FM-kanalar til 21 DAB-kanalar. Og fleire kanalar kjem, då det med DAB er plass til dei. Det er ikkje tilfellet med FM. Eg trur du vil verte nøgd med DAB, berre gje det ein sjanse.

  • Dette blir bare teit. Jeg har 70000 kanaler på TuneIn, inklusive omtrent alt som er av norske kanaler. Sitter faktisk ved et basseng i Spania og hører på NRK P3 på mobilen nå. Det er bare i bilen jeg bruker FM, og det er et par tiår siden jeg sluttet å lete meg manuelt frem og gjette. Du hørt om RDS, autosøk og preset?

   Digitalt bakkenett for TV var en tabbe. Nødnettet skulle aldri vært bygget. Sannsynligvis ikke GS -R heller. DAB er unødvendig. Alle disse funksjonene kan ivaretas av de robuste, redundante mobilnettene vi har, med relativt enkel implementering av tilleggsfunksjoner. Jeg blir oppriktig forbanna over at det skal sløses bort enda flere milliarder fordi noen få fantaster drømmer om dingser ingen har sett røyken av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.