nrk.no

Lekre lysmaleri laget med iPad

Kategorier: Design & Foto


Masse tålmodighet, programmering, fotografering og tid. Og vips så kan du male tekst og figurer på bildene dine ved hjelp av lys.

Ta noen 3D-modeller fra en datamaskin. Gjør dem om til animasjoner som viser todimensjonale utsnitt av modellene. Så spiller du av animasjonene på en flat datamaskin mens du beveger den foran et kamera som tar bilder med lang lukkertid.

Gjenta prosessen mange ganger. Til slutt har du en svært lekker animasjonsfilm laget av lysmaleriene du får ved hjelp av kombinasjonen dataskjerm + lang lukkertid.

Timo Arnall, Campbell Orme og Jack Schulze utviklet denne teknikken og laget en flott animasjonsfilm. Linken til resultatet spredte seg på Twitter, Facebook og diverse blogger for ikke lenge siden. Filmen inneholder først en kort del som viser hvordan den ble laget og så selve resultatet.

Making Future Magic: iPad light painting from Dentsu London on Vimeo.

NRKbeta har fått en liten prat med Timo Arnall. Først lurte vi på hva som var de største utfordringene?
– Vi møtte mange utfordringer. Først og fremst var det vanskelig å få 3D-animasjonene gjort om til todimensjonale animasjoner på riktig måte for avspilling. Det tok rett og slett veldig lang tid. Vi benyttet blant annet Cinema 4D til dette arbeidet.


(Bilde: Timo Arnall og Jack Schulze under opptak)

Og hva med selve opptakssituasjonen?
– Under opptakene utviklet vi en teknikk der lyd-kommandoer styrte avspillingen på iPad slik at vi kunne bevege den jevnt gjennom hele scenen.

– Det var svært vanskelig å balansere det eksisterende lyset og lyset fra iPad. Vi måtte justere blender og lukker på kamera, lyssetting og intensiteten på lyset fra iPadskjermen. For noen av scenene måtte vi benytte gråfilter foran skjermen på iPad for å få den svak nok.

– De endelige bildene ble justert i Adobe Lightroom og alle sekvensene ble skutt som råfiler med en Canon 5D Mark II.

– En annen litt mer praktisk utfordring var at vi bare kunne jobbe når det var mørkt nok ute. Mellom 2100 og 0400. Det ble litt problematisk siden vi jobbet med en annen film samtidig.

Hvor lang eksponeringstid benyttet dere?
– Hvert bilde er eksponert mellom tre og seks sekunder.

Vurderer dere å lage en app som folk kan bruke for å lage slike lysmalerier selv?
– Kan ikke si noe akkurat nå, men følg med på BERG/Dentsu-bloggene de neste månedene.

Lysmalerier er uansett spennende og om dere vil leke dere litt nå utover høsten kan dere ta en titt på vår artikkel om hvordan du kan lage dine egne lysmalerier.

Mer info om akkurat denne filmen kan dere finne hos BERG og Dentsu London. Litt om musikken, og i god web2.0-stil har de også laget en Blurb-bok med de beste bildene. Fotocredit: BERG Studios.

6 kommentarer

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jon Arne Jørgensen)

      Takk. Har rettet opp. Må innrømme at jeg alltid bare har brukt «ND-filter» på norsk også. «Nøytrale filter» er bare min dårlige direkteoversettelse. Gråfilter er nok et bedre ord og er herved lagt inn i stedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.