nrk.no

Meningsmotstandere overtar Facebook-side

Kategori: Snacks


Birger Emanuelsen tipser oss om sin bloggpost Ingen vaksine mot idioti – Hva skal du egentlig gjøre når du blir anklaget for folkemord?; Der skriver han om hvordan det går når "en liten sammensetning av vaksinemotstandere, generelle konspirasjonsteoretikere og hiv-fornektere arbeidet hardt med å ødelegge Leger Uten Grensers Facebook-side for de resterende 81 000 medlemmene".

Bloggposten er interessant lesning, både for folk som er opptatt av sosiale medier, gruppedynamikk på nett og debatt generelt.

17 kommentarer

 1. Birger Emanuelsen

  Takk for at dere nevner bloggen! Tar gjerne imot gode råd – på epost eller i kommentarfeltet.

 2. Harald Korneliussen

  Det jeg ikke fatter er at det er på Facebook at slikt skjer. For jo, jeg er klar over at det finnes konspirasjonsteoretikere, men jeg har alltid tenkt at grunnen til at en ikke ser så mange av dem på gata er at man helst vil være anonym når man legger ut med slikt. Man merker nok at venner og kjente blir brydd når en kjører i vei om den store vaksinekonspirasjonen.
  På Facebook er man jo ikke anonym, og vennene ens kan jo se hva en driver med. Hvorfor er det der det skjer, og ikke i mer anonyme fora?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Harald Korneliussen)

   Bra poeng.

   Jeg var inne og kikket litt på Leger uten grenser-siden og der virker for eksempel vaksineskeptikeren [lenke til facebookprofilen til vaksineskeptiker med tegneserie-profilbilde fjernet etter ønske fra vedkommende] å ikke operere med eget navn og bilde, uten at jeg helt kan sette ord på hvorfor.

   Men det finnes også folk med sterkt avvikende vinklinger på diverse ting som lykkelig opererer med eget navn – man møter sin håndfull i løpet av sin tid i en mediebedrift.

   Helt på siden av det: En ting som er egnet til å irritere, er at tittelen skeptiker har blitt hijacket av svært ymse karakterer de siste årene og ikke lenger er gullmedaljen det burde vært.

  • Øystein Tandberg (svar til Anders Hofseth)

   Du svarer på mitt innlegg ved å sensure det Anders Hofseth, det er til dels kraftige personangrep rettet mot meg i bloggen du «diskuterer». Jeg trodde dere hadde en «vær varsom plakat» i NRK.

   Du skriver «NRKbetas kommentarfelt er ikke åpent for grove personkarakteristikker, private oppgjør eller kommentarer som ikke relaterer til tema.»

   Når bloggen som diskuteres er nettopp dette: grove personkarakteristikker, et privat oppgjør og den er full av kommentarer som ikke relaterer til tema, så er det jo merkelig at kommentarfeltet ikke er åpent for den som blir anklaget til å ha en kommentar som tar et oppgjør med noen av de groveste anklagene i bloggen.

   Du sletter vel dette inlegget også, så jeg får ta kopi denne gangen. Du kaller meg et troll og sensurer meg i neste åndedrag – det mener jeg er usselt.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Øystein Tandberg)

   Hei Øystein

   Som jeg skrev til deg i en mail i går kveld;

   «Jeg har -under tvil- slettet kommentaren din fra NRKbeta.

   Det er interessant å få høre saken fra ditt perspektiv, men NRKbeta er ikke, og kommer ikke til å bli, et forum for vaksinediskusjon. Tonen du legger an legger imidlertid opp til det og drar i verste fall også fort diskusjonen ned til et nivå hvor den ikke lenger er interessant for våre lesere.

   Samtidig er andre ting du skriver interessant. For eksempel «Det jeg anbefaler alle, først og fremst, er å lese om tema. Jeg er stolt av å tilhøre en liten gruppe vaksineopplyste mennesker som gjør nærmest hva som helst for å ha en vaksinedebatt.» Å få vite mer om dette -det å tilhøre en liten gruppe som gjør nærmest hva som helst for å debattere noe de mener er viktig- kan tilføre diskusjonen noe.

   Dersom du ønsker det, er du velkommen til å diskutere hva som er akseptabel og ikke akseptabel atferd på nett – og hvorfor. Selve vaksinediskusjonen må imidlertid tas et annet sted enn på NRKbeta.»

   Din kommentar i går var på 744 ord og handlet mer om vaksiner enn om tema:
   wordle -slettet kommentar
   Derfor ble den fjernet. Det du skriver idag bruker ikke NRKbetas kommentarfelt til å diskutere et annet tema og inneholder ikke personangrep. Det blir dermed ikke fjernet.

   Jeg kan ikke se å ha kalt deg personlig et troll noe sted, men har snakket om «troll-liknende atferd på nett», noe vaksinemotstanderes bruk av Leger uten Grensers facebookside vel kan defineres som, dersom man skal stole på wikipedia-definisjonen av troll: http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet) – spesifikt «a troll is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community»

   Men som sagt også igår; vi er interessert i ditt perspektiv på saken som diskuteres.

  • Øystein Tandberg (svar til Anders Hofseth)

   Med fare for å bli sensurert – det som ble lagt ut på Leger uten grenser sine sider var fra min side var ALDRI «off topic» – jeg gjorde det ikke for å provosere men for å skape en debatt om Leger uten grensers måter å behandle mennesker på.

   Mye ble slettet med begrunnelse at innholdet var støtende – jeg mener faktisk at Leger uten grenser er med på et folkemord og at sensur og peronangrep -av typen en kan finne i Birgers blogg og Leger uten grensers oppførsel – ikke er en akseptabel måte å svare på.

   Når Leger uten grenser ikke klarer å bevise at behandlingsformene deres virker og kun gir såkalte bivirkninger, som igjen inkluderer død, sterilitet, hjerneskader, etc. da må jeg kunne kalle det et folkemord uten å bli sensurert.

   Med trolling forstår jeg innlegg som dette:

   «Alt jeg hører fra deg, øystein, er «bla bla bla farlig bla bla død bla bla jeg har rett og dere er uvitende bla bla bla» Finn deg et annet sted og kakle på. Dette blir for dumt.»

   Disse «trollene» fant fort ut at det ble diskutert vaksiner – disse «trollene» er også representert på denne siden.

   Innlegg som det over mener jeg «er det de er», hvis de sensureres så forsvinner et av virkemidlene motstanderene av vaksinedebatter benytter seg mest av – heldigvis går det lett an å blokkere slike troll og konsentre seg om sak. Det er det å slette saklige innlegg jeg reagerer på. Jeg synes blogger som den som diskuteres her er en uakseptabel måte å henge ut debattanter på – trolling er enervernde men personangrep og sensur direkte til hinder for utvikling.

   Jeg er enig i at to bilder jeg la ut var grusomme og at de ble fjernet har jeg også vist forståelse for – MEN – de var ikke off topic. De viste bivirkninger av AIDS medisiner; jeg ville vise hva pengene menigheten samlet inn gikk til. Det kan diskuteres hvorvidt dette var uakseptablet – jeg synes selvfølgelig det er mer uakseptabelt å behandle mennesker på en måte som gjør at de dør.

   Det står lite i Birger’s blogg at Leger uten grenser også fjernet linker som denne: http://www.forskning.no/artikler/2010/april/248884

   To sitater derfra «Som videnskab.dk skrev om i fjor, har forskergruppen tidligere vist hvordan en farlig kombinasjon av A-vitamin-tilskudd og DTP-vaksinen (mot difteri-tetanus-kikhoste) kunne koste livet til et sekssifret antall jenter i verdens u-land.»

   «Videnskab.dk har forsøkt å få en kommentar fra WHO, men det har ikke vært mulig.»

   Når jeg skriver at Leger uten grenser er med på et folkemord er det fordi jeg mener det – det er ikke for å såre noen men for å sette et søkelys på det.

   Jeg la ut disse bildene for å vekke oppmerksomhet, som aktivist er det helt klart en del av min oppgave. Jeg tar en lett form for selvkritikk på det – men jeg mener Birger’s Blogg er en uakseptabel måte å henge ut debattanter i en offentlig debatt på – OG – sensur er det bare avskum som driver med og personangrep er den laveste form for kommunikasjon.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Øystein Tandberg)

   Takk for at du har bidratt med ditt perspektiv på saken, Øystein.

   Du beveger deg på kanten av det akseptable for atferd på NRKbeta, men det er interessant å høre historien fra din side, så jeg vil (på tross av at jeg er en sensurpisk-fiklende åndsdverg, som du skriver i din mail) la innlegget ditt bli stående.

 3. Etter min mening har man ikke så mange valg i en slik situasjon, men jeg vil anbefale Leger uten grenser å fjerne innleggene til personene og utvise de fra siden. Dessverre vil man alltid ha personer som mener at de har en rett til å ytre seg på alle nettsider, og de vil ofte lage mye kvalme. Løsningen vil som oftest bare være å raskt ute med å fjerne innleggene deres og ikke gi de en reaksjon.

 4. Går det ikke ann å endre standardinnstillingen for veggen, slik at filteret viser bare innlegg fra Leger uten grenser som standard?

 5. Hei dere, og takk for råd og tips. Er også overrasket over at Facebook ikke tar affære. MSF-siden er ikke den første som blir utsatt for et koordinert angrep fra denne sammensetningen.
  @Andreas: Det er mulig, men det blir litt som å luke ugress med dynamitt. MSF ønsker jo sikkert at så mange som mulig bidrar til å gjøre siden deres levende og relevant.

 6. Anders Hofseth (NRK)

  Et par av debattantene fra leger uten grenser-siden hadde en personfeide i kommentarfeltet her, den er nå fjernet da den ikke hadde noe med saken å gjøre eller tilfører debatten noe – NRKbetas kommentarfelt er ikke åpent for grove personkarakteristikker, private oppgjør eller kommentarer som ikke relaterer til tema.

  Brukerne er ikke sperret fra kommentering og er velkommen tilbake om de ønsker å si noe relevant i en mer normal debattform med relevans til det vi diskuterer her.

 7. Vivi Mona Nyborg

  Jeg synes det er trist at gruppen til Leger uten grenser ble en ny arena for vaksinemotstandere. Det å flytte kommentarer til diskusjonstråder,var bra.
  Men det går an å blokkere de også. Men da kommer de bare tilbake i forkledning.
  Om ALLE lar gruppen i fred en stund, IKKE kommenterer mer, tror jeg det kan bli normalt der igjen. Eller at Leger uten grenser stopper kommentar feltet igjen. Synd det og, for det er en fin gruppe, som mange har glede av å følge.
  Facebook får man ikke til å handle, selv om man ber om det.

 8. Det verste de kan gjøre er å stoppe kommentarfeltet, for da får de det som de vil. De har fått stengt kommentarfelt på endel andre facebooksider, og har senere godtet seg på sine private lukkede sider. Beklager å si det, men det virker ikke som disse folkene har en agenda om å opplyse folk, heller å spre giften sin ved personfokusering og kverulering om statistikker og forskning de ikke skjønner begrepet rundt. La Leger Uten Grenser blokkere de det gjelder, men ikke steng kommentarfeltene d det går kun utover de 80 000 andre på siden som er oppriktig interesserte!!

  • Anders Hofseth (svar til Interessert)

   Å være vaksinemotstander er et legitimt standpunkt i Norge, selv om metodene enkelte vaksinemotstandere bruker er uakseptable.

   Former som «spre giften sin» drar fort debatten ned på et nivå hvor den ikke lenger blir interessant og bør være unødvendige på NRKbeta.

  • Vivi Mona Nyborg (svar til Anders Hofseth)

   Enig med Ineressert. Om ikke å stenge kommentarfeltet. Og jeg håper at Leger uten grenser fortsetter og informere oss videre om sitt arbeid. Det er jo derfor vi «liker» denne gruppa, og vil vise at vi setter pris på deres arbeid.

   Jeg vil påpeke at jeg har respekt for at foreldre tar sine egne valg, når det gjelder vaksiner. Det er dokumentasjoner, med faktafeil, jeg er uenig i.

 9. Anders Hofseth (NRK)

  NRKbeta er «NRKs sandkasse for teknologi og nye medier» og ikke et debattforum rundt vaksiner. Derfor er noen kommentarer som så ut til å bevege praten i retning av det vi har sett på Facebooksiden til Leger uten Grenser fjernet.

  Kommentarer som er on topic – hvordan forholde seg til troll-liknende atferd på nett, er imidlertid velkomne, enten man mener trolling kan rettferdiggjøres eller ei.

 10. Alternativbevegelsens problembarn – Del 2 « TJ – Land

  […] og usant om legemidler og naturmidler Folkehelseinstituttet – Hivinfeksjon/Aids NRK – Beta: Meningsmotstandere overtar facebook side Forbudt å gi inntrykk av at alternativ medisin virker Dagbladet.no. Helsetilsynet anmelder falsk […]

Kommentarfeltet på denne saken er stengt